Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

 

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική για το Σέρπικο. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο που είχαμε θέα τον ορίζοντα, και τότε έπαιξε το σάουντρακ. Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε», με αυτά τα λόγια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλ Πατσίνο λέει το δικό του «αντίο». αποχαιρετώντας τον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ηθοποιός που συνδέθηκε με τον συνθέτη μέσα από την κλασική ταινία Σέρπικο, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Η ταινία που αφηγείτο τη ζωή ενός αδιάφθορου Αμερικανού αστυνομικού, του Φράνκ Σέρπικο, έγινε αφορμή για να επενδύσει με τις ξεχωριστές μουσικές του το έργο, ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Όταν άκουσα τη μουσική του εκείνο το βράδυ… στην πραγματικότητα είπα «το ‘χει, έχει την ταινία… το »πιασε… ουάου». Αυτή είναι η ανάμνησή μου! Όπως βέβαια και η μουσική για τον Ζορμπά καθώς και για άλλα θέματα ταινιών που έγραψε στην καριέρα του. Τι χάρισμα… Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα», προσέθεσε ο Αλ Πατσίνο.

Ο διάσημος παραγωγός της ταινίας Ντίνο Ντε Λαουρέντις, κόντρα στην γνώμη του σκηνοθέτη, Σίντνει Λιούμετ ότι η ταινία μπορούσε να σταθεί χωρίς μουσική, επέμεινε και κέρδισε, με αποτέλεσμα στο τέλος η ταινία να μεγαλώσει κατά 14 λεπτά.

Ο Μίκης βλέποντας μια ημιτελή έκδοση της ταινίας, θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν μουσική, ωστόσο ο Σίντενι Λιούμετ επέμεινε.

Τότε, ο Μίκης του έδωσε μια κασέτα από την τσέπη με την υπέροχη μελωδία του τραγουδιού «Δρόμοι παλιοί» σε στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Έκτοτε, η μουσική αυτή συνδέθηκε με τον Φράνκ Σέρπικο και τον Αλ Πατσίνο που υποδυόταν τον αδιάφθορο αστυνομικό. Η ταινία «Σέρπικο» προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1973.

 

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υπάρχουν 13 χώρες εδάφη που φαίνεται να μην έχουν προσελκύσει τον ιό.

Βλέποντας το σχετικό κατάλογο, για κάποιες χώρες είναι λογικό να υπάρχουν αμφισβητήσεις, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η λίστα με τις χώρες αυτές που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μικρά νησιωτικά κράτη ή μακρινές περιοχές στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

-Τόνγκα: Αποτελούμενη από περίπου 170 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 36, η χώρα αυτή του νότιου Ειρηνικού έκλεισε σχεδόν με την απαρχή της πανδημίας τα σύνορά της.

-Τουβαλού: Βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό, περίπου στα μισά μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας. Αποτελείται από τέσσερα κοραλλιογενή νησάκια και πέντε ατόλες, συνολικής έκτασης μόλις 26 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους.

-Τοκελάου: Βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από μόλις τρεις τροπικές κοραλλιογενείς ατόλες. Έχει έκταση 10 τ.χλμ., μόλις 1.500 κατοίκους -εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68,6%- και κανένα κρούσμα.

-Νιούε: Βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον νότιο Ειρηνικό. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον πλανήτη και η πρώτη χώρα που απέκτησε Wi-Fi στον κόσμο, το 2003.

-Ναούρου: Είναι η τρίτη μικρότερη χώρα σε μέγεθος στον κόσμο. Αποτελείται από ένα νησί, στο οποίο κατοικούν 10.000 άνθρωποι.

-Κιριμπάτι: Τριάντα δύο ατόλες και ένα κοραλλιογενές νησί αποτελούν αυτή την Covid-free δημοκρατία στον κεντρικό Ειρηνικό.

– Νήσοι Κουκ: Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 15 μικρών νησιών στον νότιο Ειρηνικό, που αποτελούν αυτοδιοικούμενη περιοχή, συνδεδεμένη με τη Νέα Ζηλανδία.

– Ομοσπονδιακές Πολιτείες Μικρονησίας: Στον Ειρηνικό, αποτελείται από εκατοντάδες νησιά, συνολικής έκτασης 700 τ.χλμ. και περίπου 105.000 κατοίκων.

-Νήσος Αγίας Ελένης: Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό -μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές στον κόσμο- είναι γνωστό ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα.

– Νήσοι Πίτκερν: Σύμπλεγμα τεσσάρων ηφαιστειακών νησιών, αποτελούν τη μοναδική βρετανική υπερπόντια επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Βρίσκεται μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού.

– Αμερικανική Σαμόα: Στο νότιο Ειρηνικό, αποτελείται από πέντε νησιά και δύο ατόλες και έχει περίπου 55.000 κατοίκους.

-Τουρκμενιστάν: Εγείρει για πολλούς ειδικούς ερωτήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα μεταξύ των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της.

– Βόρεια Κορέα (εδώ γελάνε): Με πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη χώρα που δεν έχει αναφέρει, επισήμως, ούτε ένα κρούσμα της Covid-19.

 

Με ένα μακρόσυρτο «ου» υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στη Μητρόπολη για το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακούστηκαν επίσης και συνθήματα κατά του πρωθυπουργού.

Πολίτες μάλιστα φώναξαν το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά Μητσοτάκη – Σαμαρά».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε φραστικά στον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θεωρώντας ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος!


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!