Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016


Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία για άλλον ένα λόγο, καθώς επικίνδυνα βακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα τη χρησιμοποιούν για τη μετάδοσή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο ήταν φορέας του DNA γονιδίων που κάνουν τα βακτήρια πιο ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρότερα των αντιβιοτικών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια που καθιστούν τα βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Για το λόγο αυτό ανέλυσαν 864 δείγματα DNA από ζώα, ανθρώπους, και άλλα περιβάλλοντα.

«Τα δείγματα αέρα που αναλύσαμε έδειξαν ένα ευρύ μείγμα διαφορετικών γονιδίων ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Γιοακίμ Λάρσον, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Αντοχής στα Αντιβιοτικά στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Οι ερευνητές εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για την ανάπτυξη των γονιδίων που αντιστέκονται στις καρβαπενέμες ή θειεναμυκίνες, αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται ως τελευταία λύση για τη θεραπεία σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, η μελέτη δεν ξεκαθαρίζει ακόμα αν τα βακτήρια ήταν ζωντανά στον αέρα, έτσι ώστε να αποτελούν πραγματική απειλή.

«Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μείγμα ζωντανών και νεκρών βακτηρίων, με βάση την εμπειρία από άλλες μελέτες του αέρα», δήλωσε ο Λάρσον.
Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα τους ευρωπαϊκούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων, δίνοντας στους εργαζομένους δειγματολήπτες αέρα. Στη συνέχεια θα μελετήσουν τη βακτηριακή χλωρίδα και πανίδα των κατοίκων που ζουν κοντά και μακριά από τους σταθμούς, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση των βακτηρίων με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η τεχνόσφαιρα της Γης ζυγίζει περίπου 30 τρισεκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το βάρος με το οποίο τα κάθε είδους ανθρώπινα κατασκευάσματα (μηχανές, κτίρια κ.α.) έχουν επιβαρύνει το πλανήτη μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια εκτίμηση για το συνολικό μέγεθος και το βάρος των τεχνητών υποδομών και τεχνουργημάτων.

Η τεχνόσφαιρα περιλαμβάνει από σπίτια, εργοστάσια, δρόμους, αεροδρόμια και γέφυρες, έως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιβλία, νομίσματα και σκουπίδια.

Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της γήινης επιφάνειας αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ένα τεχνητό βάρος πάνω από 50 κιλά.

Επιπλέον, ο αριθμός των διαφορετικών ειδών των λεγόμενων τεχνο-απολιθωμάτων εκτιμάται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο και έχει πια ξεπεράσει τον αριθμό των ειδών των εμβίων όντων πάνω στη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές γεωεπιστημών Γιαν Ζαλάσιεβιτς και Μαρκ Γουίλιαμς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "The Anthropocene Review (Επιθεώρηση Ανθρωποκαίνου).

«Η τεχνόσφαιρα έχει ξεπηδήσει από τη βιόσφαιρα, αλλά τώρα πια -τουλάχιστον σε ένα βαθμό- παρασιτεί σε αυτήν.

Η τεχνόσφαιρα συνιστά ένα μείζον νέο φαινόμενο σε αυτό τον πλανήτη και εξελίσσεται εντυπωσιακά γρήγορα», δήλωσε ο Γουίλιαμς.

«Σε σύγκριση με τη βιόσφαιρα όμως, η τεχνόσφαιρα είναι πολύ χειρότερη στο να ανακυκλώνει τα υλικά της, όπως οι ξέχειλες χωματερές μας δείχνουν ολοφάνερα. Αυτό ακριβώς μπορεί να φρενάρει την περαιτέρω ανάπτυξή της ή και να τη σταματήσει τελείως», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι και οι ανθρώπινοι οργανισμοί αποτελούν τμήμα της τεχνόσφαιρας, αν και δεν την ελέγχουμε πάντα όσο νομίζουμε.

Η τεχνόσφαιρα είναι ένα σύστημα με τη δική του δυναμική και τις ενεργειακές ροές του και οι άνθρωποι αναγκαζόμαστε να τη βοηθάμε, ώστε να επιβιώσει», δήλωσε ο Ζαλάσιεβιτς.

Η έννοια της τεχνόσφαιρας έρχεται να συμπληρώσει την έννοια της Ανθρωποκαίνου, της προτεινόμενης νέας γεωλογικής εποχής στη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά οι άνθρωποι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον πλανήτη (η έννοια αυτή πάντως δεν έχει ακόμα γίνει επίσημα αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Alfa Romeo παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Αντζελες το πρώτο SUV στην ιστορία της το Stelvio, στην κορυφαία έκδοση Quadrifoglio.

Κινητήρας βενζίνης 2.9 V6 BiTurbo 510 ίππων με τεχνολογίες και τεχνογνωσία της Ferrari! Σύστημα τετρακίνησης All Wheel Drive τεχνολογίας Q4 σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται την κίνηση του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο.

Τεχνολογία Torque Vectoring για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πρόσφυσης και πρωτοποριακό σύστημα πέδησης.

Αρχιτεκτονική της ανάρτησης AlfaLink TM, τέλεια κατανομή βάρους και εξαιρετική αναλογία ισχύος-βάρους.

Στη γκάμα των κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνεται 2.0 υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας άμεσου ψεκασμού 280 ίππων με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.
real.gr

Μια από τις πιο δημοφιλείς Αγορές στην Ευρώπη περιμένει τους λάτρεις των Χριστουγέννων του τρέχοντος έτους και πάλι στην καρδιά της Βουδαπέστης..
Christmas Budapest
Στην πλατεία Vörösmarty, κάθε χρονιά, τοποθετούνται περισσότερα απο 100 ξύλινα σπιτάκια, έτοιμα να προσελκύσουν επισκέπτες, πουλώντας Χριστουγεννιάτικα στολίδια, μικρά δώρα, κεριά, γάντια, μάλλινα καπέλα, υφαντά προϊόντα, καθώς και άλλα, ξεχωριστά και χειροποίητα αντικείμενα που δύσκολα βρίσκεις αλλού..
Budapest Christmas Market 2
Περνώντας κατά μήκος τα πολύχρωμα και όμορφα διακοσμημένα περίπτερα, αξίζει μετά το περπάτημα, ένα ποτήρι ζεστό κρασί και ένα kenyérlángos (επίπεδο ψωμί ψημένο σε φούρνο cob)… Ο επισκέπτης, θα μπορεί επίσης, να δοκιμάσει τοπικούς μεζέδες, kürtoskalács, γλυκά ουγγρικής ζαχαροπλαστικής, ψητά κάστανα και άλλα σνακ αγοράς..
Budapest Christmas Markets - Mulled wine stand
Στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Βουδαπέστης, η εορταστική ατμόσφαιρα είναι εγγυημένη, λόγω των πολιτιστικών εκδηλώσεων που συμβαίνουν γύρω απο αυτή.. λαογραφικά συγκροτήματα, γκρουπάκια χορού, μπάντες, ορχήστρες εγχόρδων και χορωδίες, προσθέτουν τη δική τους πινελιά, στην απόλυτη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Οι διοργανωτές παρέχουν επίσης, εκδηλώσεις για τα παιδιά, κουκλοθέατρο, χώρους χειροτεχνίας, θέατρα και άλλες συναρπαστικές ευκαιρίες για ψυχαγωγία.
Θα έλεγε κανείς, πως, η κορυφή των εκδηλώσεων, είναι όταν το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, που κρύβει σύγχρονα έργα τέχνης στα παράθυρα των Gerbeaud House, ανοίγει τις ημέρες Advent (δωδεκαήμερο) στις 5 μ.μ., με ένα εντυπωσιακό show και ακόμη πιο εντυπωσιακό φωτισμό…
Αξίζει να σημειώσουμε, πως, πέρα απο την Αγορά, η Ουγγρική πρωτεύουσα τα Χριστούγεννα, είναι γεμάτη απο Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όπως, παραστάσεις μπαλέτου, κονσέρτα, συναυλίες εορταστικές απο συμφωνικές ορχήστρες.
Budapest Christmas shows
Τα Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη ξεκίνησαν στις 11 Νοεμβρίου 2016 και ο εορτασμός τους θα κρατήσει μέχρι καί  τις 6 Ιανουαρίου του νέου έτους!
Ρεβεγιόν 2016: Value for money γιορτές στην ΑθήναΓιορτινό ρεβεγιόν έξω δεν σημαίνει απαραιτήτως τριψήφια ποσά κατ’ άτομο και ακριβά ρεστοράν. Υπάρχουν και πιο «λογικές» επιλογές, που προσφέρουν νόστιμο φαγητό, εορταστική ατμόσφαιρα, ενίοτε ζωντανή μουσική, χωρίς ο λογαριασμός να «φουσκώσει». Καθώς τα εστιατόρια της Αθήνας αρχίζουν σιγά-σιγά να ανακοινώνουν τα χριστουγεννιάτικα μενού τους, παρακάτω συγκεντρώνουμε ιδέες για γεύματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που ξεκινούν από τα 15€ και δεν ξεπερνούν τα 35€ το άτομο.

Amigos
Κύπρου 65, Γλυφάδα, τηλ: 2108983167 / Μ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109332220
Αυτές τις γιορτές, τα μεξικανικά εστιατόρια Amigos οργανώνουν ρεβεγιόν με καλό σκοπό – την στήριξη της εθελοντικής ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι «φίλοι» των Μεξικάνικων εστιατορίων Amigos μπορούν να επιλέξουν μίας από τις δύο «κάζες», σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη, για να ανταλλάξουν ευχές αγάπης με τους δικούς τους ανθρώπους δοκιμάζοντας τις ωραίες μεξικάνικες γεύσεις του menu (a la carte) συνδυασμένος με latin μουσικούς ρυθμούς και ωραίες μαργαρίτες. Ολόκληρο το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις Cuervo μαργαρίτες θα δοθεί στην Κιβωτό. Για ένα χορταστικό έθνικ γεύμα υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.

Θυμάρι
Ηρώων Πολυτεχνείου 78, Χαϊδάρι, τηλ: 2105810672
Την παραμονή των Χριστουγέννων, στο Θυμάρι του Χαϊδαρίου δοκιμάζουμε γιορτινές δημιουργικές γεύσεις με 28€ το άτομο. Το εορταστικό μενού περιλαμβάνει πράσινη σαλάτα με παστράμι, καρύδια και ντρέσινγκ φρούτα του δάσους, βελουτέ κολοκυθόσουπα, πίτα μανιταριών, μπούτι γαλοπούλας με γέμιση κάστανο και πουρέ γλυκοπατάτας ή μοσχαράκι στο φούρνο με λαχανικά και για το κλείσιμο, γαλακτομπούρεκο ή τάρτα σοκολάτας.



Etal 
Λ. Βουλιαγμένης 120, Ελληνικό, τηλ: 2109945691
Στον άνετο χώρο του, το σαλόνι δεξιώσεων Etal Club διοργανώνει ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην τιμή των 23€ το άτομο. Σε αυτά, περιλαμβάνεται απεριόριστη κατανάλωση όλο το βράδυ, καθώς και απεριόριστο κρασί, μπύρα ή αναψυκτικά. Η ζωντανή μουσική θα κινείται σε λαϊκά και παραδοσιακά μονοπάτια.

Οινοσχολείο
Σπινθάρου 54, Νέος Κόσμος, τηλ: 2109024347
Στον όμορφο χώρο ενός παλιού σχολείου, που ντύθηκε με πέτρα και ξύλο και μεταμορφώθηκε σε ένα ζεστό, παρεΐστικο μεζεδοπωλείο, την παραμονή των Χριστουγέννων μπορούμε να απολαύσουμε ειδικό μενού των 22€ κατ’ άτομο (χωρίς τα ποτά) που περιλαμβάνει: πράσινη σαλάτα, ποικιλία ορεκτικών (κολοκυθοκεφτέδες, κροκέτες, τεμπούρα, rolls λουκάνικου, πουγκάκια κοτόπουλου, φλογέρες, τυρόπιτα), καρέ χοιρινού με ριζότο ή κοτόπουλο με ψητά λαχανικά για κυρίως και σοκολατόπιτα για το κλείσιμο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το μενού στοιχίζει 25€ το άτομο. Θα απολαύσετε επίσης ζωντανή ελληνική μουσική.



1002 Νύχτες
Καραΐσκάκη 10, Ψυρρή, τηλ: 21 0331 7293
Γλέντι όπως παλιά, με ζωντανή ελληνική μουσική και άφθονο φαγητό και κρασί με 30€ το άτομο θα απολαύσουμε στου Ψυρρή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Την λαϊκή μουσική αναλαμβάνουν ο Βασίλης Χαραλάμπους και η Καλλιρόη Σταματελάκη στο τραγούδι, μαζί με μπουζούκι, κιθάρα και ακορντεόν – το γλέντι ξεκινά στις 23.00.

Ldraft 
Κοραή 30, Μοσχάτο, τηλ: 2109483135
Απόλυτα παρεΐστικη αλλά και low budget, η μπυραρία του Μοσχάτου μεταμορφώνεται σε… λαϊκό νταλκαδιάρικο στέκι τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το μενού στοιχίζει μόλις 15€ το άτομο και περιλαμβάνει (ανά 4 άτομα) σαλάτα, ποικιλία ορεκτικών, ποικιλία κρεατικών με χοιρινό μπούτι φούρνου, μπιφτέκια, σνίτσελ γαλοπούλας, λουκάνικα, πανσέτες, dressings και επιδόρπιο έκπληξη. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, η ατμόσφαιρα είναι εξίσου εορταστική, με καλεσμένο τον Δάκη και είσοδο στα 3€.



Gold bar restaurant 
Επίκουρου 2, Περιστέρι, τηλ: 21 0573 9293
Το μοντέρνο bar restaurant των δυτικών προαστίων ετοιμάζει ένα πλούσιο ρεβεγιόν με ζωντανή ελληνική μουσική (Γερολυμάτος-Ιρεμίας-Μαριλίνα) και σπέσιαλ μενού των 35€ κατ’ άτομο. Αυτό θα περιλαμβάνει σαλάτα με baby ρόκα, ρόδι, αχλάδι, κουκουνάρι και παρμεζάνα, ποικιλία τυριών σε φύλλο και ριζότο μανιταριών με κρόκο Κοζάνης, ρολό χοιρινό ή γαλοπούλας με χριστουγεννιάτικη γέμιση και σοκολατόπιτα ή πανακότα για το κλείσιμο, καθώς και φιάλη κρασί για δύο άτομα.
in2life.gr

Οι γιορτές στην Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου με την ημέρα της Lucia, που σύμφωνα με τον θρύλο είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και άρα άνθρωποι και ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή.

Στο σπίτι, η Lucia (Βασίλισσα του Φωτός) βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά της. Ξυπνάει τους γονείς της τραγουδώντας το παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι «Santa Lucia» και τους πάει καφέ, κουλουράκια και κάποτε glogg (ζεστό κρασί με μπαχαρικά). Επίσης διοργανώνονται εκλογές για την επιλογή της Lucia που θα ηγηθεί στην μεγάλη παρέλαση στην Στοκχόλμη.
Το έθιμο του χριτουγεννιάτικου δέντρου ήρθε στην Σουηδία από την Γερμανία ήδη από τα 1700, αλλά γενικεύτηκε σε όλη την χώρα τον τελευταίο αιώνα.
Πάντως σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά στολίζεται δέντρο.
Το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι και στην Σουηδία η παραμονή των Χριστουγέννων.
Παραδοσιακά είναι μια μέρα που δεν πρέπει να γίνεται καμία δουλειά . Το Xριστουγεννιάτικο τραπέζι απαρτίζουν παραδοσιακά πιάτα όπως χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk και χυλός ρυζιού.
Το lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος που σερβίρεται σε κρεμώδη σάλτσα) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα κατάλοιπο της νηστείας πριν από τη Μεταρρύθμιση.
Επίσης ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα), κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.
Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.
Μετά το φαγητό όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους.
Τα δώρα τα φέρνει ο Jultomten , ένα ξωτικό που μένει στη σοφίτα, αν υπάρχει, και είναι ανάλογο του Nisse της Δανίας.
Ο Jultomten προστατεύει την οικογένεια και το βιός της.
Σήμερα, σε πολλά νοικοκυριά κάποιος μεταμφιεσμένος σε ξωτικό επισκέπτεται το σπίτι φορτωμένος με ένα πελώριο σάκο γεμάτο δώρα.
Παραδοσιακά, οι Σουηδοί μένουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, ενώ παλιότερα ήταν έθιμο ο αγώνας δρόμου προς ή
από την εκκλησία και ο νικητής θεωρούνταν ο τυχερός της χρονιάς…
Οι γιορτές στην Σουηδία λήγουν επίσημα στις 13 Ιανουαρίου .
Ο λόγος;
Όταν βασιλιάς της χώρας ήταν ο Knut, περίπου πριν από 1000 χρόνια, αποφάσισε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων πρέπει να κρατάει 20 ημέρες αντί για 12!!!
Christmas Markets στήνονται κάθε χρόνο, σε πολλές γωνιές της χώρας.
Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά, εδώ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!