Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

 

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιούσε ότι «εάν οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις- μιλάμε για μία τάξη μεγέθους γύρω στο 90%- δεν προσφέρουν με δική τους πρωτοβουλία στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό, τότε θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση». Αυτό ακριβώς συνέβη τη Δευτέρα, παρά τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ κατέθεσε σχετική πρόταση, την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δεν εργάζονται μόνο από το σπίτι, αλλά πηγαίνουν στο γραφείο, ο εργοδότης θα πρέπει να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα. Για όσους εργάζονται σε σούπερ-μάρκετ ή άλλα επαγγέλματα που απαιτούν συνεχή επαφή με το κοινό, θα χρειαστούν δύο τεστ την εβδομάδα. Δεν προβλέπεται επίσημη πιστοποίηση του αρνητικού τεστ. Αρκεί ο εργοδότης να προσφέρει τη δυνατότητα έστω και για ένα self-test.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κάνει λόγο για μία «πανεθνική προσπάθεια» στην οποία «θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν» στο μέτρο του δυνατού. Αποζημίωση δεν προβλέπεται πάντως για τις επιχειρήσεις. Δύο τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι που διαμένουν σε ομαδικά καταλύματα, όπως οι εποχικοί εργάτες που συνήθως έρχονται από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στις καλλιέργειες με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε «κλειστούς χώρους, με κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού», για παράδειγμα σε σφαγεία και στη βιομηχανία κρέατος.

Αρκεί ένα γρήγορο self test την εβδομάδα;

Όλες οι υπόλοιπες νομοθετικές ρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για εργασία από το σπίτι στο μέτρο του δυνατού, παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας από το κράτος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον συμπροεδρεύοντα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς τα υποχρεωτικά τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν οι επιχειρήσεις «ένα πλήρες λόκνταουν». Αντιρρήσεις είχε εκφράσει ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαιερ υποστηρίζοντας, μετά από τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των εργοδοτών την περασμένη Πέμπτη, ότι η δέσμευση των επιχειρήσεων να προσφέρουν τεστ για τους εργαζόμενους σε εθελοντική βάση έχει αποφέρει «εκπληκτικά» αποτελέσματα και δεν χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση.

Στις αρχές Μαρτίου εκπρόσωποι των κορυφαίων κλάδων της γερμανικής οικονομίας διαβεβαίωναν ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν τεστ, εφόσον δεν είναι εφικτό να εργάζονται αποκλειστικά στο σπίτι. Μετά από τέσσερις εβδομάδες το 90% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ήδη διαθέτει δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους ή «σχεδιάζει να διαθέσει τεστ στο άμεσο μέλλον». Ωστόσο, μελέτη του Ινστιτούτου Χανς Μπέκλερ, που πρόσκειται στα συνδικάτα, έδινε μία διαφορετική εικόνα: Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι μόλις το 23% των επιχειρήσεων προσέφεραν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα για ένα τεστ την εβδομάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το δείγμα των ερωτηθέντων δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικό. Πιο διαφωτιστική θεωρείται μεταγενέστερη έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού τα ομοσπονδιακά υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, απευθύνοντας ερωτηματολόγια σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις και 2.500 εργαζόμενους. Από αυτήν προκύπτει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα για ένα τεστ την εβδομάδα, ενώ αν συμπεριληφθούν και εκείνες που «σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον» να κάνουν το ίδιο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους φτάνει στο 69%.

Όσοι εργάζονται από το σπίτι εξαιρούνται από το υποχρεωτικό τεστ

Σήμερα τα συνδικάτα επικροτούν την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να μην επαναπαυθεί στις υποσχέσεις των εργοδοτών, αλλά να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. «Ουδείς μπορεί να κατανοήσει γιατί τον τελευταίο χρόνο ο κόσμος δέχεται τόσο σημαντικούς περιορισμούς, ακόμη και στα θεμελιώδη δικαιώματά του, ενώ την ίδια στιγμή οι περιοριστικοί κανονισμοί για τις επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα επιεικείς» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν.

Το αποκαλούμενο «Οικονομικό Συμβούλιο» (Wirtschaftsrat) του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), που απηχεί τις θέσεις των εργοδοτών, εκτιμά ότι τα υποχρεωτικά τεστ θα στοιχίσουν πάνω από επτά δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως και θεωρεί απαραίτητη την παροχή οικονομικής βοήθειας από το κράτος, υποστηρίζοντας ότι πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον, σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών σε πρόσφατη επιστολή τους προς την καγκελαρία, «μία στις τρεις επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να προμηθευτεί τα κατάλληλα τεστ». Από την πλευρά της η καγκελάριος, σε ομιλία της στην Έκθεση του Ανοβέρου, που πραγματοποιείται φέτος σε διαδικτυακή μορφή, τονίζει ότι «η καταπολέμηση της πανδημίας είναι προς το συμφέρον της οικονομίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και το τρίτο κύμα είναι πιο οδυνηρό από τα προηγούμενα».

 

Δεν πάνε καλά τα πράγματα για την τουρκική οικονομία και συνεπώς για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στα προβλήματα που υπάρχουν έρχονται να προστεθούν οι  ρώσικοι περιορισμοί στις πτήσεις κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία θα χάσει 500.000 Ρώσους τουρίστες μέχρι τον Ιούνιο. Η απώλεια αυτή έρχεται να επιβαρύνει τα οικονομικά της γειτονικής χώρας που έχει ανάγκη το συνάλλαγμα.

Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη γειτονική χώρα και τα νέα μέτρα lockdown από τις τουρκικές αρχές είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των πτήσεων από την Ρωσία προς την Τουρκία από τις 15 Απριλίου έως τον Ιούνιο.

«Η άρση των περιορισμών στις πτήσεις μπορεί να επισπευσθεί, αν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Πιθανόν να υπάρξει πτώση κατά 500.000 στον αριθμό των τουριστών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις κρατήσεις της θερινής περιόδου.

Η επιδημία μείωσε πέρυσι κατά τα δύο τρίτα το τουριστικό εισόδημα για την τουρκική οικονομία που υπολογίζει στους τουρίστες για την εισαγωγή ξένου συναλλάγματος και την άμβλυνση του χρόνιου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!