Τρίτη 17 Μαρτίου 2020


Το τελευταίο διάστημα κατακλυζόμαστε καθημερινά από ειδήσεις αναφορικά με την εξάπλωση του Covid-19.
Θέλοντας και μη η ψυχολογία μας επηρεάζεται αρνητικά και το άγχος αυξάνεται σταδιακά. Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου επισημαίνει πως «τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από τη νέα πανδημία που έχει χτυπήσει την πόρτα μας, καθώς πρόκειται και για την πόρτα της δικής τους γειτονιάς, του δικού τους σχολείου και του δικού τους σπιτιού» ενώ προτείνει όλα όσα πρέπει να τους πούμε, «χωρίς καταστροφολογίες και υπερβολές».
Τι πρέπει να κάνετε
Διερευνήστε τι γνωρίζει ήδη το παιδί για τον κορωνοϊό.«Τι λένε οι φίλοι σου για τον κορωνοϊό;», «Έχεις ακούσει κάποιους ενήλικες να συζητούν για το θέμα αυτό;». Με αντίστοιχες ανοιχτού τύπου ερωτήσεις θα καταλάβετε πόσα γνωρίζει το παιδί για τη νέα πανδημία και από ποιες πηγές. Με αφορμή νέα γεγονότα που συμβαίνουν, ενισχύστε τη συζήτηση με ερωτήσεις, όπως: «Τι πιστεύεις για αυτά τα γεγονότα;», «Για ποιο λόγο μπορεί να συνέβησαν;», «Πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί;»
Δώστε στο παιδί τις πληροφορίες που έχει ανάγκη να λάβει. Απαντήστε σε αυτά που σας ρωτάει με ειλικρίνεια και σαφήνεια, δίχως να παρέχετε υπερ-πληροφόρηση. Το να προσπαθήσετε να το κρατήσετε μακριά από τα γεγονότα, είναι πιθανό να το επιφορτίσει με επιπρόσθετη ανησυχία. Ο στόχος είναι το παιδί να νιώθει ενημερωμένο, με πληροφορίες που βασίζονται σε έγκυρες πηγές
Ενισχύστε το να εκφράσει ελεύθερα τις απορίες και τους φόβους του. Βοηθήστε το ώστε να μη νιώθει ένοχο για αυτά που φοβάται και πως είναι φυσιολογικό μπροστά στο «άγνωστο» που κρύβει αυτό το νέο είδος κορονοϊού να είμαστε όλοι φοβισμένοι και ανήσυχοι τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους αγαπημένους μας
Περιορίστε το δικό σας άγχος.Ως γονιός λειτουργείτε ως πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να του δείξετε πως αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία και λογική την κατάσταση που επικρατεί. Εάν θεωρείτε πως βιώνετε έντονο στρες, καλό είναι να αναβάλετε τη συζήτηση με το παιδί σας για κάποια άλλη στιγμή. Επομένως, όποτε αναφέρεστε στις ειδήσεις ή στον κορωνοϊό, προσπαθήστε να έχετε μια ήρεμη και σταθερή φωνή
Δείξτε στο παιδί σας συγκεκριμένες ενέργειες που μπορεί να κάνει ώστε να έχει το αίσθημα του ελέγχου. Τονίστε του πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να χτίσουμε έναν γερό οργανισμό. Ενισχύστε το να κοιμάται και να ξεκουράζεται επαρκώς, μάθετέ του να επιλέγει μαζί σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες (π.χ. φτιάξτε μαζί χυμούς και φρουτοσαλάτες για όλη την οικογένεια) και διδάξτε το πώς να πλένει σωστά τα χέρια του
Δώστε έμφαση στο πλύσιμο των χεριών. Εξηγήστε στο παιδί πως έτσι δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους. Εξηγήστε του πώς ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει πιο εύκολα από γρίπη, παρά από κορωνοϊό. Ακόμα και έτσι όμως τα συμπτώματα θα είναι πολύ ήπια, όπως έχει βιώσει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Πλένοντας, ωστόσο, τα χέρια πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα, όταν βήχει, φτερνίζεται ή χρησιμοποιεί την τουαλέτα, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα προστατευτεί επαρκώς από τυχόν διάδοση του ιού. Μάθετε μαζί του το ρεφρέν από αγαπημένα του τραγούδια, προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει καλύτερα τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώνει στο πλύσιμο των χεριών
Διατηρήστε την καθημερινή ρουτίνα. Το πρόγραμμα βοηθά το παιδί να νιώθει ασφαλές και πιο σίγουρο σχετικά με το τι θα επακολουθήσει. Αντιμετωπίστε την περίοδο αυτή, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Καλό είναι να διατηρηθούν οι ώρες ύπνου και φαγητού του παιδιού και να προσαρμοστούν λίγο διαφορετικά οι δραστηριότητες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν έξω από το σπίτι, ώστε να μην τις χάσει τελείως.
Μην κρύβεστε πίσω από τη δικαιολογία «είναι παιδί και δεν καταλαβαίνει». Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά κατανοούν την ανάγκη για αλλαγή και πειθαρχούν πολύ καλύτερα από τους ενήλικες. Ειδικά εάν νιώσουν ότι μπορεί να κινδυνεύσει ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς τους, θα προθυμοποιηθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο! Διδάξτε στο παιδί να προσδοκά έντονα ότι όλα θα πάνε καλά στο μέλλον και μέσα από αυτό προσπαθήστε να αντλείτε δύναμη και κουράγιο…
Πηγή: ygeiamou.gr

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται επαρκώς το βράδυ. Τα αίτια της κακής ποιότητας ύπνου είναι διαφορετικά για τον καθένα – άλλοι ξενυχτούν παρακολουθώντας τηλεόραση ή την οθόνη του κινητού τους, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν.
Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς η κούραση και η αδυναμία συγκέντρωσης την επόμενη μέρα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος επισημαίνει ο Δρ. Sogol Javaheri με ειδίκευση στον ύπνο στο συνεργαζόμενο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Νοσοκομείο Brigham and Women’s.
Οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, καθώς και διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, οι διαταραχές στην πίεση του αίματος και τη ρύθμιση του σακχάρου είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου αυξάνουν επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες, καθώς και εκείνα της φλεγμονής τα οποία με τη σειρά του επιτείνουν τον κίνδυνο για την καρδιά.
Υπολογίζεται ότι το 15-24% των ενηλίκων ταλαιπωρούνται από αϋπνία που σχεδόν πάντα οδηγεί σε ανεπαρκείς ώρες ύπνου.
Οι καρδιακοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αϋπνία δεν έχουν διερευνηθεί σε βάθος συγκριτικά με εκείνους της μικρής διάρκειας ύπνου, εν μέρει εξαιτίας διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μετρούν και ορίζουν την αϋπνία, λέει ο Δρ. Sogol Javaheri. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την αϋπνία με μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακής νόσου, ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αϋπνία και ανεπαρκείς ώρες ύπνου.
Επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να συμπληρώσουμε τις ώρες του ύπνου μας θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο και την υγεία της καρδιάς μας. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τον Δρ. Sogol Javaheri είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε πηγές μπλε φωτός που διαταράσσουν την έκκριση μελατονίνης όπως οι οθόνες του κινητού και του τάμπλετ, αλλά και στην ίδια την τηλεόραση που μας κρατά ξύπνιους λόγω περιεχομένου, τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν την κατάκλιση.
Μπορούμε επίσης να ασχοληθούμε με κάτι χαλαρωτικό 15 λεπτά πριν πέσουμε στο κρεβάτι όπως το διάβασμα ή το άκουσμα ευχάριστης μουσικής.
Εάν τυχόν ξυπνήσουμε στη διάρκεια της νύχτας και δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε δεν βοηθά να ελέγχουμε διαρκώς το ξυπνητήρι.
Τέλος η ενασχόληση μια μορφής φυσικής δραστηριότητας – όχι όμως τις βραδινές ώρες – φαίνεται να βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, την αποφυγή των διαταραχών ύπνου και της αϋπνίας.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού για το ενδεχόμενο λήψης φαρμακευτικής αγωγής που θα διευκολύνει την έλευση του ύπνου και θα ξεκουράσει τον οργανισμό σας.

Ευρωπαίοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ένας πολύ καυτός εξωπλανήτης, ο WASP-76b, να έχει βροχές από σίδηρο. Οι σχετικές ενδείξεις ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα του.
Οι καυτοί γιγάντιοι εξωπλανήτες δέχονται από το άστρο τους ακτινοβολία χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή που δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Οι θερμοκρασίες τους, που ξεπερνούν τους 1.700 βαθμούς Κελσίου, θεωρούνται ιδανικά εργαστήρια για τη μελέτη ακραίων κλιματικών και χημικών συνθηκών σε άλλους κόσμους.
Ο εξωπλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων, απέχει περίπου 390 έτη φωτός και είχε αρχικά μελετηθεί το 2018 από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.Οι ερευνητές από την Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Έρενράιχ του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν τις χημικές «υπογραφές» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη WASP-76b και εντόπισαν το «σήμα» του σιδήρου.
Ο WASO-76b έχει μόνο μια πλευρά του στραμμένη προς το άστρο του, όπως η Σελήνη σε σχέση με τη Γη. Ο εν λόγω εξωπλανήτης έχει θερμοκρασίες επιφανείας άνω των 2.400 βαθμών Κελσίου στη φωτεινή πλευρά του που «βλέπει» μόνιμα το άστρο του, ικανές να εξαερώσουν μέταλλα που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα του. Κατόπιν οι ατμοί των μετάλλων μεταφέρονται από ισχυρούς ανέμους στην κατά 1.000 βαθμούς πιο κρύα και μόνιμα «σκοτεινή» πλευρά του πλανήτη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εκεί ο σίδηρος συμπυκνώνεται, πιθανώς σε νέφη, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή στη διάρκεια της νύχτας του «εξωτικού» εξωπλανήτη. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο πλανήτης γίνεται βροχερός το βράδυ, μόνο που βρέχει σίδηρο», δήλωσε ο Ερενράιχ.
Προφανώς οι ομπρέλες δεν είναι κατάλληλες για μια τέτοια σιδερένια βροχή…
Τουρίστες στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Ισχυρότατο κτύπημα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19. Σε 522 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14.3.2020.

Έως 92% η πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων

Επιπλέον, η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το 1/4 των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.
Κορονοϊός: Στα 522 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής οι απώλειες από ακυρώσεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία
Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.
Κορονοϊός: Στα 522 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής οι απώλειες από ακυρώσεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία
Σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογραμμίζει :
«Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον COVID-19. Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το καλοδιατηρημένο απολίθωμα του μικροσκοπικού κρανίου, μήκους μόλις ενάμισι εκατοστού, του μικρότερου δεινόσαυρου που έχει ποτέ βρεθεί και ο οποίος ζούσε πριν 99 εκατομμύρια χρόνια.
Η ανακάλυψη, μέσα σε ένα κεχριμπάρι που βρέθηκε στη βόρεια Μιανμάρ, αποκαλύπτει ένα μίνι-δεινόσαυρο μεγέθους κολιμπρί, του μικρότερου πουλιού που ζει σήμερα και ζυγίζει μόλις δύο γραμμάρια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Τζινγκάμι Ο'Κόνορ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δήλωσαν ότι το ασυνήθιστο απολίθωμα του κρανίου θα ρίξει περισσότερο φως στην καταγωγή των μικρών πουλιών από τους δεινόσαυρους.
Το νέο είδος, που ονομάστηκε Oculudentavis khaungraee, φαίνεται από την ανατομία του κρανίου του πως είχε πολύ καλή όραση, αν και τα μάτια του, που κοιτούσαν προς τα πλάγια, θα προεξείχαν από το κεφάλι του με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο ζώο. Γι' αυτό η Ο'Κόνορ έκανε λόγο για «το πιο παράξενο απολίθωμα που έχω συναντήσει». Διέθετε 100 κοφτερά κωνικά δόντια και μάλλον κυνηγούσε έντομα για να τραφεί. Το σώμα του ίσως έφθανε συνολικά τα πέντε εκατοστά σε μήκος.Επειδή βρέθηκε μόνο το κρανίο του, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πώς ακριβώς το νέο είδος σχετιζόταν με τα πουλιά. Μερικά ανατομικά χαρακτηριστικά του κεφαλιού του παραπέμπουν σε δεινόσαυρο και άλλα σε εξελιγμένο πουλί. Τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρούς φτερωτούς δεινόσαυρους πριν περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.
Για μια ακόμη φορά πάντως, επιβεβαιώθηκε η μοναδική ικανότητα του κεχριμπαριού που πηγάζει από τα δέντρα, να διατηρεί στο εσωτερικό του πολύτιμα απολιθώματα από το μακρινό παρελθόν (έντομα, σαύρες, βατράχους κ.α.), τα οποία αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί προ πολλού.

Η σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να «μείνουν σπίτι» είχε ως συνέπεια την εκτεταμένη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών που «επιστρατεύτηκαν» για τις ανάγκες της εργασίας εξ αποστάσεως, της επικοινωνίας, ακόμη και της ψυχαγωγίας.
Σχεδόν όλη η ανθρώπινη επικοινωνία καλείται να διεκπεραιωθεί μέσα από την τεχνολογία και τις υποδομές της και η τήρηση μερικών απλών κανόνων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες.
Για αυτό, και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέδωσε έναν «οδηγό» των 10 κανόνων για ορθή χρήση των υπηρεσιών.Συγκεκριμένα:
1. Αποφεύγουμε, όσο το δυνατό, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον απαιτούμενο «χώρο» ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας και ομαδικής απομακρυσμένης εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης, που είναι τόσο σημαντικές για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και επιχειρήσεων και εν τέλει, κρίσιμες για την λειτουργία όλης της οικονομίας.
2. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μία τηλεφωνική κλήση προτιμάμε τα σταθερά δίκτυα αντί των κινητών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη δημιουργία υπερβολικής κίνησης στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας.
3. Αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
4. Αποφεύγουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπολογιστή μας.
5. Αποφεύγουμε τις περιττές video κλήσεις, τόσο τις ώρες αιχμής όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες μη αιχμής.
6. Εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής - συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κλασσικές βιντεοεφαρμογές.
7. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μόνο τα αρχεία που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το ίδιο το αρχείο.
8. Διατηρούμε ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης, διατηρούμε ενημερωμένα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό.
9. Αν έχουμε παιδιά φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τη προσκόλλησή τους αποκλειστικά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στα κοινωνικά δίκτυα.
10. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Η Γη περιστρεφόταν πιο γρήγορα στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων πριν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, από ό,τι σήμερα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα το 24ωρο της μέρας να είναι κατά μισή περίπου ώρα μικρότερο (23,5 ώρες) και το έτος να έχει 372 αντί για 365 μέρες, καθώς ο πλανήτης πραγματοποιούσε περισσότερες περιστροφές στη διάρκεια ενός χρόνου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας που βασίστηκε στη μελέτη των απολιθωμάτων ενός αρχαίου μαλάκιου της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωχημικό Νιλς ντε Βίντερ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παλαιοωκεανογραφίας και παλαιοκλιματολογίας "Paleoceanography & Paleoclimatology".
Το αρχαίο μαλάκιο σαν αχιβάδα, που βρέθηκε στα σημερινά βουνά του Ομάν (μια περιοχή που τότε ήταν τροπικά ρηχά νερά) αναπτυσσόταν γρήγορα και κάθε μέρα πρόσθετε στο σώμα του δακτυλίους ανάπτυξης, όπως συμβαίνει με τους κορμούς των δέντρων, κάτι που επιτρέπει τη δενδροχρονολόγηση. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λέιζερ για να μετρήσουν με ακρίβεια τους δακτυλίους αυτούς και να κάνουν νέες εκτιμήσεις για τη διάρκεια της μέρας πριν 70 εκατ. χρόνια.Επιπλέον, η ανάλυση δείχνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών εκείνης της εποχής ήσαν πολύ υψηλότερες από τις σημερινές, φθάνοντας ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου τα καλοκαίρια και ξεπερνώντας τους 30 βαθμούς το χειμώνα. Τα εν λόγω μαλάκια εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους της ξηράς μετά την πτώση μεγάλου αστεροειδούς στην περιοχή του Μεξικού πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.
Η διάρκεια του έτους δεν έχει αλλάξει στην εξέλιξη της Γης, όμως ο αριθμός των ημερών του έτους συνεχώς μικραίνει, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, κάτι που οφείλεται στην επιβράδυνση της περιστροφής του πλανήτη μας, καθώς η Σελήνη απομακρύνεται με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως. Όσο πιο μακριά βρίσκεται το φεγγάρι, τόσο πιο αργά κινείται η Γη γύρω από τον εαυτό της και άρα τόσο μεγαλώνει η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής, δηλαδή μιας μέρας.

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν πλέον πάγους με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.
Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι η απώλεια τελικά συμβαδίζει με το χειρότερο και πιο απαισιόδοξο -και όχι το πιο «ρεαλιστικό»- σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Αν η τάση τήξης των πάγων συνεχιστεί με αυτήν την ταχύτητα, τότε εκτιμάται πως έως το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 17 έξτρα εκατοστά σε σχέση με τις μέσες προβλέψεις της IPCC.
Οι 89 πολικοί επιστήμονες από 50 διεθνείς οργανισμούς της ομάδας ΙΜΒΙΕ (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς και τον δρα Έρικ Άϊβινς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για την απώλεια πάγων στις δύο πολικές περιοχές του πλανήτη μας κατά την περίοδο 1992-2018, με βάση τα στοιχεία από πληθώρα δορυφόρων.Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχασαν σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως κατά σχεδόν 1,8 εκατοστά. Από αυτήν την άνοδο, σχεδόν το 1,1 εκατοστό (60%) οφειλόταν στην τήξη πάγων της Γροιλανδίας και τα υπόλοιπα 0,7 εκατοστά (40%) στην απώλεια πάγων της Ανταρκτικής.
Η συνδυασμένη απώλεια πάγων στον Βορρά και στον Νότο εξαπλασιάστηκε μέσα σε τρεις δεκαετίες, από 81 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 474 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του 2010. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Γροιλανδία που χάνει πάγους με επταπλάσιο ρυθμό από ό,τι στη δεκαετία του '90, ενώ η Ανταρκτική έχει απώλειες πλέον με πενταπλάσιο ρυθμό.
H IPCC έχει προβλέψει από το 2014 ότι η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 53 εκατοστά από το 2007 έως το 2100 (με βάση το μέσο και πιθανότερο σενάριό της), εκτιμώντας ότι θα απειλούνται κάθε χρόνο με πλημμύρες περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε παράκτιες περιοχές. Η έρευνα IMBIE δείχνει όμως ότι η απώλεια των πάγων αυξάνεται ταχύτερα του αναμενομένου, με βάση το χειρότερο -και όχι το μέσο- σενάριο της IPCC, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότεροι άνθρωποι (400 εκατομμύρια ετησίως).
Σχεδόν όλη η απώλεια πάγων στην Ανταρκτική και η μισή στη Γροιλανδία οφείλεται στην τήξη των παράκτιων παγετώνων από τους ολοένα πιο ζεστούς ωκεανούς που τις περιβάλλουν. Η υπόλοιπη απώλεια προκαλείται από την τήξη λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του αέρα.
Μία απώλεια πάγων της τάξης των 360 δισεκατομμυρίων τόνων αντιστοιχεί σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών κατά ένα χιλιοστό. Ο μέσος ρυθμός ανόδου της στάθμης ήταν 3,2 χιλιοστά τον χρόνο στη δεκαετία του 1990, ενώ στη δεκαετία του 2010 αυξήθηκε σε 4,1 χιλιοστά ετησίως.
Οι νέες εκτιμήσεις της έρευνας IMBIE αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην επόμενη -έκτη κατά σειρά- μεγάλη επαναξιολόγηση του κλίματος της Γης που θα κάνει η επιτροπή IPCC των ειδικών το 2021.

Το νέο Peugeot 208 κέρδισε το βραβείο για το 2020, καθώς ξεχώρισε για το τολμηρό design και την πρωτοποριακή τεχνολογία του.
Το νέο Peugeot 208 τιμήθηκε με το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό βραβείο, καθώς αναδείχθηκε «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020». Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα την γκάμα κινητήρων του, δηλώνοντας: «Το Peugeot 208 προσφέρει τη δύναμη της επιλογής, καθώς διατίθεται με ηλεκτρικό κινητήρα, με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου». Η επιτροπή αξιολόγησε, επίσης, το τολμηρό design και την πρωτοποριακή τεχνολογία του.
«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που το νέο Peugeot 208 κέρδισε το βραβείο ‘‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020’’. Αυτό το τρόπαιο υπογραμμίζει την αριστεία και τη δέσμευση όλων των ομάδων της μάρκας και του Ομίλου PSA. Είναι η πρώτη φορά που ένα Peugeot της κατηγορίας B θριαμβεύει σε αυτό τον θεσμό. Τρία μοντέλα της Peugeot που έχουν ανακηρυχθεί ‘‘αυτοκίνητα της Χρονιάς’’ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, το 308, το 3008 και τώρα το 208», δήλωσε ο Ζαν Φιλίπ Ιμπαρατό, διευθύνων σύμβουλος της Peugeot. Η Peugeot, με την κατάκτηση του φετινού «Car of the Year» εισάγεται στις Τop 3 μάρκες με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του θεσμού, έξι στο σύνολό τους. Το νέο Peugeot 208 «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020» ακολουθεί το SUV 3008 («Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2017»), το 308 («Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2014»), το 307 («Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2002»), το 405 («Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1988») και το 504 («Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1969»).Το νέο Peugeot 208 αναδείχθηκε «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020» και στην Ελλάδα. Το ψήφισα με την υψηλότερη βαθμολογία των 20 βαθμών εκτιμώντας τα υψηλά χαρακτηριστικά του στους καίριους τομείς της σχεδίασης, οδικής συμπεριφοράς, τεχνολογίας και συνδεσιμότητας. Διαθέσιμο αμιγώς ηλεκτρικό κινητήρα είτε με κινητήρες εσωτερικής καύσεως, δίνει πολλές επιλογές στον υποψήφιο αγοραστή. Ο εξωτερικός σχεδιασμός ενσωματώνει το DNA της μάρκας, με τα LED φώτα στη μάσκα να θυμίζουν τις 3 νυχιές του λιονταριού. Σχεδόν 110.000 οδηγοί το έχουν ήδη παραγγείλει -μόλις 4 μήνες μετά το ευρωπαϊκό του λανσάρισμα- και το 15% των παραγγελιών αφορά την ηλεκτρική έκδοση. Στη Γαλλία ήταν πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία του τον Φεβρουάριο. Η βασική έκδοση 1.2 PureTech 75 κοστίζει 13.580 ευρώ.
real.gr

Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας (π.χ. μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία) θα παραμείνουν ανοιχτά, σε κάθε περίπτωση όπως, άλλωστε, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, διαψεύδοντας παράλληλα, τα σενάρια περί καθολικής απαγόρευσης.
Στα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα περιλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των καφέ – μπαρ κ.α.
Εν αναμονή τελεί και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το εάν θα κλείσουν οι εκκλησίες και οι ναοί, στο πλαίσιο της αναγκαίας λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν φαινόμενα συγκέντρωσης πολιτών.Τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά
- Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ) και φυσικά μίνι μάρκετ.
- Λαϊκές αγορές.
- Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
- Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι
- Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
- Κρεοπωλεία
- Φαρμακεία
- Πρατήρια υγρών καυσίμων
- Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
- Περίπτερα
- Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
- Συνεργεία
- Pet shops
- Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
- Καταστήματα με οπτικά είδη
- Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
- Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.
Τι είναι κλειστά;
-Σχολεία
-Εμπορικά καταστήματα.
-Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
-Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
-Κέντρα διασκέδασης
-Τουριστικά καταλύματα (έως και τις 30 Απριλίου 2020).
-Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
-Βιβλιοθήκες
-Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
-Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
-Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
-Χιονοδρομικά κέντρα, οργανωμένες παραλίες.
-Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
-Δικαστήρια, εισαγγελίες.
Πως θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ
Με διευρυμένο ωράριο, όπως θα προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί σήμερα θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, τα σουπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή
Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
Τι αλλάζει στα ΜΜΜ
Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, προχωρά από σήμερα ο ΟΑΣΑ, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι οδηγοί, βάσει της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, το έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την μείωση κατά 50% της κίνησης των επιβατών που έχει σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έχει ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις του.
Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.
Για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού ο ΟΑΣΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως η συστηματική απολύμανση συρμών και οχημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η τοποθέτηση αντισηπτικών για τους εργαζομένους σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και καμπίνες οδηγών και η προμήθεια 40.000 γαντιών για τους οδηγούς των λεωφορείων.
Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ προτρέπει τους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμούν τη χρήση καρτών, πιστωτικών ή χρεωστικών, στα εκδοτήρια.
Επίσης, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τμηματικά η είσοδος στα καταστήματα στα ΕΛΤΑ
Επιπλέον μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πελατών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και την απρόσκοπτη ταχυδρομική εξυπηρέτηση της χώρας, λαμβάνουν από σήμερα 16 Μαρτίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
-η είσοδος των πελατών στα ταχυδρομικά καταστήματα θα γίνεται τμηματικά, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου (ένας πελάτης κάθε 10τμ) με μέγιστο αριθμό πελατών σε αναμονή, τα 3 άτομα. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος
-οι παραδόσεις συστημένων, μικροδεμάτων και δεμάτων, οι εισπράξεις αντικαταβολής, οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων και όλες οι συναλλαγές με τους ταχυδρόμους και τους διανομείς του ομίλου ΕΛΤΑ θα πραγματοποιούνται στην είσοδο του κτηρίου του παραλήπτη (κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου), σε ανοικτό χώρο, τηρώντας την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου, ενώ για την υπογραφή θα χρησιμοποιούνται τα μέσα (στυλό) του πελάτη.
Υπενθυμίζουμε ότι προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επέκτειναν τον χρόνο παραμονής των ανεπίδοτων ταχυδρομικών αντικειμένων (συστημένων επιστολών και δεμάτων) στα ταχυδρομικά καταστήματα, μέχρι νεωτέρας.
Συγκεκριμένα:
-η είσοδος των πελατών στα ταχυδρομικά καταστήματα θα γίνεται τμηματικά, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου (ένας πελάτης κάθε 10τμ) με μέγιστο αριθμό πελατών σε αναμονή, τα 3 άτομα. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος
-οι παραδόσεις συστημένων, μικροδεμάτων και δεμάτων, οι εισπράξεις αντικαταβολής, οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων και όλες οι συναλλαγές με τους ταχυδρόμους και τους διανομείς του ομίλου ΕΛΤΑ θα πραγματοποιούνται στην είσοδο του κτηρίου του παραλήπτη (κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου), σε ανοικτό χώρο, τηρώντας την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου, ενώ για την υπογραφή θα χρησιμοποιούνται τα μέσα (στυλό) του πελάτη.
Υπενθυμίζουμε ότι προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επέκτειναν τον χρόνο παραμονής των ανεπίδοτων ταχυδρομικών αντικειμένων (συστημένων επιστολών και δεμάτων) στα ταχυδρομικά καταστήματα, μέχρι νεωτέρας.
 Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία σε όλα τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας, ενώ θα απολυμανθεί σταδιακά και ο στόλος των οχημάτων.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν από την πανδημία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν την κατανόηση των πελατών τους για περιπτώσεις καθυστερήσεων στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση και έκτακτων αλλαγών στα ωράρια και τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων.
Τέλος, διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας και είναι σε ετοιμότητα για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, εφόσον χρειαστεί.
Κλείσιμο συνόρων
Με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου αποφασίστηκε :
-Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
-Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
-Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ίντρις Έλμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι διαγνώστηκε με τον νέο κορωνοϊό.
Ο Έλμπα, που έχει πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στην ταινία "Εκδικητές: ο Πόλεμος της Αιωνιότητας", έγραψε σε ένα tweet ότι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα προς το παρόν, ωστόσο έχει αυτο-απομονωθεί από τους γύρω του.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!