Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020


Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορεί μια αμφιλεγόμενη θεωρία ότι στον διάσημο τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών, βρίσκονται κρυμμένα τα λείψανα της Βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μαμντούχ αλ-Νταμάτι, πρώην υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνεται η εν λόγω θεωρία. Μετά από έρευνες με τη χρήση ραντάρ στον τάφο, ανακάλυψαν μια άγνωστη έως τώρα κοιλότητα κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τουταχγαμών. Πρόκειται για έναν χώρο ύψους 2,13 μέτρων και πλάτους 10,5 μέτρων.
Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα το 1922. Ο Αιγύπτιος Φαραώ πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 19 ετών το 1.323 π.Χ. μετά από 10 χρόνια βασιλείας.
Η θεωρία για τον τάφο της Νεφερτίτης, αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 2015 από Βρετανό Αιγυπτιολόγο που είπε ότι μπορεί να υπάρχουν μυστικοί θάλαμοι πίσω από τον τάφο του Τουταχγαμών.

Γράφημα που παρουσιάστηκε το 2016 με την θεωρία για δύο κρυμμένους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Πηγή: YouTube/Associated Press
Τρία χρόνια αργότερα, μια άλλη ομάδα βρήκε ενδείξεις που ανέτρεπαν την θεωρία αυτή. Με τη χρήση ραντάρ ο Φράνκο Πορσέλι και η ομάδα του εξερεύνησαν για τρία χρόνια την περιοχή γύρω από τον τάφο του Τουταγχαμών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκεί δεν υπάρχει τίποτα.

«Είναι μάλλον λίγο απογοητευτικό», είπε ο Πορσέλι το 2018 στο NPR.
Τα δεδομένα άλλαξαν ξανά την περασμένη Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις της ομάδας του αλ-Νταμάτι. Τα ευρήματα της ομάδας και η αδημοσίευτη επιστημονική τους έρευνα, είναι σε γνώση του επιστημονικού περιοδικού Nature. Αναφέρεται στην ύπαρξη μυστικής αίθουσας που θα μπορούσε να φιλοξενεί τη Νεφερτίτη. Η ομάδα παρουσίασε την έρευνά της στις αρχές Φεβρουαρίου στο Ανώτερο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Για «εξαιρετικά συναρπαστικό» εύρημα έκανε λόγο ο αιγυπτιολόγος Ρέι Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Σικάγο ο οποίος δεν συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα. «Είναι καθαρό ότι υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά του βόρειου τοίχου του ταφικού θαλάμου», δήλωσε στο περιοδικό Nature.
Δεν είναι πάντως όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχι Χαουάς η τεχνολογία που χρησιμοποίησε η ομάδα του αλ-Νταμάτι δεν είναι αξιόπιστη.
Με την χρήση της εν λόγω τεχνολογίας «δεν έχει γίνει ποτέ καμιά ανακάλυψη σε κανένα σημείο της Αιγύπτου», δήλωσε στο Nature.
Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της ιστορίας
Κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα αν βρέθηκε η μυστική τοποθεσία της Νεφερτίτης. Εάν όντως τα λείψανά της ανακαλυφθούν θα πρόκειται για μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Νίκολας Ριβς, τον βρετανό επιστήμονα που ανέπτυξε πρώτος τη θεωρία για το σημείο του τάφου της.
Η Νεφερτίτη είναι μία από τις πιο διάσημες βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου. Υπήρξε η κύρια σύζυγος του φαραώ Ακενατόν της 18ης Δυναστείας και έφερε τον τίτλο «Μεγάλη βασιλική σύζυγος». Αιγυπτιολόγοι εκτιμούν ότι κατείχε ενεργό ρόλο στην άσκηση εξουσίας στο πλευρό του άνδρα της έως το τέλος της ηγεμονίας του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ριβς είπε στο περιοδικό Nature πως «Εάν η Νεφερτίτη έχει ταφεί ως Φαραώ θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών».

Βιβλίο θα γίνει από τον επόμενο μήνα η ιστορία ενός 54χρονου δημοσίου υπαλλήλου στην Ινδία, ο οποίος στην 26χρονη καριέρα του στον δημόσιο τομέα της χώρας μετατέθηκε συνολικά 53 φορές λόγω της εντιμότητάς του!
Ο Ασόκ Κέμκα, όπως είναι το όνομα του δημοσίου υπαλλήλου, «ειδικεύεται» στην καριέρα του στην αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς από πολιτικούς.
«Σε όλη του την καριέρα ο Κέμκα υπέφερε στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων του επειδή αρνήθηκε να συμβιβαστεί» αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο Just Transferred: The Untold Story of Ashok Khemka το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.
Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο οποίο ο ευσυνείδητος υπάλληλος έμεινε στην ίδια θέση ήταν 19 μήνες και το μικρότερο μόλις μια εβδομάδα.
Ο μέσος όρος παραμονής του στην ίδια θέση υπολογίστηκε σε περίπου έξι μήνες.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2019 περισσότεροι από τους μισούς Ινδούς είχαν δωροδοκήσει είτε αστυνομικό είτε κρατικό υπάλληλο.
Η σπουδαιότερη υπόθεση που χειρίστηκε ο Κέμκα ήταν το 2012 όταν ακύρωσε μια παράτυπη συμφωνία για αγορά γης από τον γαμπρό της επικεφαλής του κόμματος της Σόνια Γκάντι.
Ο Κέμκα αυτή την περίοδο «σαπίζει» σε τμήματα αρχαιολογίας στην πολιτεία Χαριάνα.
Εκτός από τον ίδιο μεγάλη ήταν και η ταλαιπωρια που υπέστησαν τα προηγούμενα 26 χρόνια και τα μέλη της οικογένειά τους λόγω των συχνών μετακομίσεων με τα παιδιά του να έχουν υποχρεωθεί να φοιτήσουν σε τόσα πολλά σχολεία ώστε αυτός να έχει χάσει πλέον τον λογαριασμό.

Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια το λιώσιμο μεγάλων ποσοτήτων πάγου στην Ανταρκτική και η μόνη λύση επιβράδυνσης αυτού του φαινομένου είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Ζόι Τόμας, Αυστραλή ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας η οποία δημοσίευσε την έρευνα αυτή σε συνεργασία με μια ομάδα επιστημόνων.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε αναφέρεται πως έχει παρατηρηθεί ότι το στρώμα πάγου στην Δυτική Ανταρκτική έχει αρχίσει να λιώνει και πως αυτή η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί,παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο.
Η ομάδα της Τόμας σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες ώστε να δει πόσο γρήγορα θα αντιδράσει το στρώμα πάγου στην συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας. Σκοπός αυτού είναι ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή (18,3 βαθμοί κελσίου). Αν αυτές οι θερμοκρασίες επιμείνουν τότε ενδεχομένως παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην στάθμη της θάλασσας,γεγονός που αν συμβεί θα αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
Η Τόμας ανέφερε πως ο μόνος τρόπος επιβράδυνσης του φαινομένου αυτού είναι η μείωση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μια από τις βασικές αιτίες αύξησης των τιμών διοξειδίου του άνθρακα ήταν οι πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στην Αυστραλία.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητά η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας.
Οπως αναφέρει το militaire.gr. ο μύθος του πανίσχυρου τουρκικού στρατού έχει καταρρεύσει τις τελευταίες ημέρες με τη στρατιωτική πίεση που του ασκούν οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία!
Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Άγκυρα ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ!
Οι Τούρκοι ζητούν δύο συστοιχίες Patriot για να αναπτυχθούν στην Αντιόχεια, για να παρέχουν προστασία, δήλωσε πριν ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, στο Bloomberg. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει θέσει το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στις ΗΠΑ από τη περασμένη εβδομάδα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!