Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

 

Μόλις 13 ασθενείς της Covid-19 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Σουηδίας, δηλαδή ποσοστό 1,3 ατόμων ανά εκατομμύριο πληθυσμού και μόνον ένας θάνατος καταγράφεται ημερησίως από τον κοροναϊό.

Αυτά είναι τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας τους κοροναϊού αυτή τη στιγμή στη Σουηδία η οποία ακολούθησε τη δική της, αμφιλεγόμενη στρατηγική αποφεύγοντας το lockdown στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού με στόχο να επιτρέψει μια σταδιακή εξάπλωσή στον πληθυσμό για να αποκτήσει «ανοσία της αγέλης». Με τη στρατηγική αυτή το ποσοστό μολύνσεων αυξήθηκε πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες που επέβαλαν καραντίνα, αλλά οι σουηδικές Αρχές επέμεναν ότι θα είναι πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Έτσι ενθάρρυναν τους πολίτες να τηρούν μέτρα σχολαστικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης κρατώντας παράλληλα ανοικτά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν η Σουηδία να μετρά μέχρι τώρα 5.843 θύματα -πληρώνοντας τον έκτο υψηλότερο απολογισμό στην Ευρώπη – πίσω από το Βέλγιο, την Ανδόρα, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιταλία.

 

Μια 22χρονη Σλοβένα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών επειδή έκοψε το χέρι της με πριονοκορδέλα, ελπίζοντας ότι θα λάμβανε αποζημίωση ύψους σχεδόν 400.000 ευρώ από ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο σύντροφός της, ηλικίας 30 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών επειδή την πίεσε να αυτοακρωτηριαστεί, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο STA.

Η Γιούλιγια Άντλεσιτς, η οποία έκοψε το ένα χέρι της από τον καρπό, σκηνοθέτησε μαζί με άλλα τρία άτομα το «ατύχημα» με σκοπό να λάβει αποζημίωση 380.000 ευρώ. Θα λάμβανε επίσης αναπηρική σύνταξη ύψους 3.000 ευρώ κάθε μήνα, για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η νεαρή γυναίκα και οι συνεργοί της είχαν συνάψει συμβόλαια με πέντε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Μετά τον ακρωτηριασμό της, η Γιούλιγια μεταφέρθηκε από τους φίλους της σε νοσοκομείο, χωρίς όμως το κομμένο χέρι, αφού ήθελαν να αποκτήσει μόνιμη αναπηρία ώστε να λάβουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποζημίωση. Ωστόσο, οι αρχές βρήκαν το χέρι εγκαίρως και οι γιατροί κατάφεραν να το επανασυγκολλήσουν.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος μισθός στη Σλοβενία είναι περίπου 1.000 ευρώ.

 

Προσωπική επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε εκδήλωση για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 1980.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου, στη συνεδρίαση MED7 της Κορσικής, ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν», ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στην ατζέντα μας. Δεν θέλω να αναφέρω καν το όνομά του, αλλά θα το κάνω γιατί είναι πολύ απασχολημένος μαζί μου. Είπε πως έχει πρόβλημα τον Ερντογάν και όχι με το τουρκικό έθνος. Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά».

«Η ιστορία της Αφρικής είναι η ιστορία της Γαλλίας. Εσείς είστε αυτοί που σκοτώσατε ένα εκατομμύριο κόσμο στην Αλγερία. Δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπισμού. Του το είπα προσωπικά του Μακρόν. Δεν έχετε ιστορία. Εμείς δεν ανοίξαμε ούτε μύτη κάποιου ανθρώπου στην Αφρική. Εμείς προσφέραμε βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για τον κορωνοϊό. Εσύ Μακρόν, τι έκανες;», συνέχισε.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα: «Κοιτάχτε τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά. Πώς να τους εμπιστευτούμε; Μην περιφέρεστε γύρω γύρω στα νησιά. Κάνετε λάθος και θα μείνετε μόνοι σας. Όταν μιλάμε για γείτονες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Η Τουρκία είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

 Περισσότερο χρόνο στα social media ξοδεύει 1 στους 2 χρήστες μετά τον COVID-19

Ακόμη πιο στενή έκανε τη σχέση των πολιτών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Σχεδόν ένας στους δύο χρήστες (43%) παραδέχεται ότι αφιερώνει, πλέον, περισσότερο χρόνο στα social media από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και μετά.

Μάλιστα, η ενεργότερη ενασχόληση των χρηστών με τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Περίπου ένας στους πέντε χρήστες (19%) απαντά ότι θα συνεχίσει να περνά περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά την πανδημία.

Ένας από τους λόγους, που οι χρήστες άρχισαν να παρακολουθούν πιο στενά τα social media την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι η ανάγκη για ενημέρωση. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το globalwebindex σε σχετικό report του, από το 2014, η κατανάλωση ειδήσεων σε αυτές τις πλατφόρμες αυξάνεται σταθερά, αλλά το ξέσπασμα της πανδημίας έδωσε άλλη διάσταση σε αυτήν τη συνήθεια. Περισσότερο από το ένα τρίτο των χρηστών (36%) απαντά ότι η ενημέρωση είναι ο βασικός λόγος για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό, μάλιστα, ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από την Gen Z, οι εκπρόσωποι της οποίας απαντούν ότι κάνουν χρήση των social media κυρίως για να “γεμίσουν” τον ελεύθερο χρόνο τους. “Η απαίτηση για ενημερωμένες πληροφορίες στα αρχικά στάδια της κρίσης ήταν απαράμιλλη, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρέχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση”, αναφέρει η εν λόγω έρευνα. 

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

 

Σταθεροποίηση σημειώνεται στην πελατειακή βάση των διαδικτυακών αγοραστών στο 50% των χρηστών διαδικτύου στη χώρα μας (σε σχέση με 20% το 2019) αλλά και ενίσχυση της χρήσης πλατφορμών πολλαπλών καταστημάτων, ενώ το 83% των καταναλωτών πλέον προτιμά την παράδοση κατ’ οίκον για τα προϊόντα που αγοράζει διαδικτυακά.

Ειδικότερα, σε σχέση με πέρυσι έχει υπερ-διπλασιαστεί η συστηματική τάση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα γενικά (από το 21% των χρηστών διαδικτύου που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το τελευταίο δεκαήμερο το 2019) σε 50% τον Αύγουστο 2020, με το ποσοστό να είναι σταθερό σε σχέση και με τις δύο μετρήσεις του Μαΐου.

Η καταγραφή αυτή δείχνει ότι οι αρχικές προβλέψεις ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των αγορών μέσω διαδικτύου λόγω του lockdown θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, δεν επαληθεύονται. Αντίθετα καταγράφεται μία σταθεροποίηση της πελατειακής βάσης των αγορών μέσω διαδικτύου περίπου στο μέγεθος του 50% του πληθυσμού.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) και του ELTRUN (Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Η κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 750 ατόμων στα τέλη Αυγούστου και είχε ως αντικείμενο τις online αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων μετά από την εμφάνιση του CODID-19 στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας, είναι ότι η επιλογή των καταναλωτών για αγορές μέσω Διαδικτύου, δεν έχει τόσο πολύ να κάνει πλέον με την αποφυγή της επίσκεψης στο κατάστημα, αλλά με την άνεση και την ευκολία, που παρέχει το online κανάλι.

Όσον αφορά στα είδη πρώτης ανάγκης, το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμάει να αγοράσει εξ αποστάσεως προϊόντα σουπερμάρκετ, έχει μειωθεί από 14% τον Απρίλιο, σε 7% τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό που φοβάται να επισκεφθεί το κατάστημα έχει μειωθεί από 22% σε 7%. Συγκεκριμένα για την αγορά τροφίμων, η ηλεκτρονική υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού παρουσιάζει νέα άνοδο, φτάνοντας στο 38%, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται την περίοδο μετά από την παύση του lockdown και τη χαλάρωση των μέτρων.

Πηγή: webworldnews.gr

 

Γενικά άιθριος καιρός και μόνο στις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη υπαρχει πιθανότητα ασθενών βροχών.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά:

 ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στις Σποράδες και την Εύβοια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 29 βαθμούς.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα για σποραδικές βροχές κυρίως στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά και τα Δωδεκάνησα τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!