Τρίτη 10 Μαΐου 2022

 Η γερμανική VNG άνοιξε λογαριασμό στην Gazprombank για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου

Η VNG θα μεταφέρει τις πληρωμές σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Gazprombank στο μέλλον και δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία τη Δευτέρα, ικανοποιώντας το αίτημα της Μόσχας στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος πληρωμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ανακοίνωση της VNG έρχεται καθώς το Κρεμλίνο έχει απαιτήσει την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια μέσω ενός περίπλοκου σχήματος.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανησυχούν ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για μελλοντικές πληρωμές, θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις και ότι η απόρριψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική εταιρεία EnBW, ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί κυρώσεων, για να συνεχίσει να διασφαλίζει τις προμήθειες και, επομένως, την οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία.

"Θα καταβάλουμε το ποσό του τιμολογίου, το οποίο θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε ευρώ, στους λογαριασμούς στην Gazprombank σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά μας η έγκαιρη πληρωμή του προμηθευτή μας", ανέφερε η VNG στην ανακοίνωσή της

"Υποθέτουμε επίσης ότι η μετατροπή σε ρούβλια δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Τουλάχιστον το άνοιγμα του λογαριασμού κύλησε εντελώς ομαλά", πρόσθεσε η εταιρεία.

Η εταιρεία δεν απάντησε σε γραπτές συμπληρωματικές ερωτήσεις του Reuters όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν είχε ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν για πληρωμές σε ευρώ και έναν για τη μετατροπή σε ρούβλια.

Μαζί με την Uniper και την RWE, η VNG είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η EnBW ανέφερε ότι το 20% των 495 τεραβατώρων φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε πέρυσι προήλθε μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν από το 2023 και μετά. 

capital.gr

 Πότε θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στα 577 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων αυξημένη κατά 94 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες προσέγγισαν τις εμπορικές τιμές πώλησης, οδήγησαν στην αύξηση της περιουσίας των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αντικειμενική αξία των ακινήτων που διαθέτουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 577 δισ. ευρώ και άλλα 175 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε ακίνητη περιουσία νομικών προσώπων.

Ωστόσο, η  εξέλιξη αυτή δεν λειτούργησε σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 380 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο νέος φόρος των ακινήτων για το 2022 θα είναι χαμηλότερος για 5.000.000 φορολογούμενους, κάτι που διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες σε λίγες ώρες καθώς θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειωματα, για το 13% των ιδιοκτητών ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος, ενώ αυξάνεται ο φόρος για περίπου 440 ιδιοκτήτες ακινήτων

Πού θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο "Εφαρμογές".

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή "Δημοφιλείς Εφαρμογές".

4. Κάνετε κλικ στη "Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ".

5. Θα μεταφερθείτε στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Πρέπει σε αυτό το σημείο να συμπληρώσετε τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

 

capital.gr

 

Την εικόνα της Αγιάς Σοφιάς θα φέρουν τα νέα τουρκικά διαβατήρια, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας.

Η προετοιμασία αλλαγής των διαβατηρίων έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και όπως είπε ο Ερντογάν στη μέση των διαβατηρίων, που αναμένεται να είναι έτοιμα τον Αύγουστο, θα υπάρχει και η Αγιά Σοφιά. Στις πρώτες σελίδες του θα είναι το Τοπ Καπί.

«Δημιουργήσαμε την υποδομή για την παραγωγή διαβατηρίων στη χώρα μας, ο εφοδιασμός των οποίων έχει γίνει δύσκολη λόγω της κρίσης με τα τσιπ. Οι σελίδες του νέου μας διαβατηρίου, που είναι ένα από τα πιο ασφαλή διαβατήρια στον κόσμο, ξεκινούν με το παλάτι Τοπ Καπί και τελειώνουν με το πρώτο κτίριο του κοινοβουλίου και στην μέση ακριβώς είναι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ελπίζουμε ότι το νέο μας διαβατήριο, το οποίο θα εκδοθεί στους πολίτες μας από τον Αύγουστο, θα είναι επωφελές για τη χώρα μας και το έθνος μας» δήλωσε ο Ερντογάν.

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στους Financial Times ο 98χρονος πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσιντζερ.

«Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν είναι φυσικό για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα απέναντι σε όλα τα προβλήματα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εμβληματικός πολιτικός.

Σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, δεν θα ήταν συνετό στην παρούσα φάση η Δύση να υιοθετήσει μια στάση που θα οδηγεί την Κίνα και τη Ρωσία πιο κοντά τη μία στην άλλη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα γίνουν στενοί φίλοι της Δύσης, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα θα (σ.σ. πρέπει να) αφήνουμε ανοιχτή την επιλογή μιας διαφορετικής προσέγγισης», συνέχισε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν πρέπει να βάζει τη Ρωσία και την Κίνα στο ίδιο καλάθι θεωρώντας δεδομένη τη σύμπλευσή τους.

«Ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή…και καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται… η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση», δήλωσε από την πλευρά του ο Κίσιντζερ, αναγνωρίζοντας πως πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνολογίες που μπορούν να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής τα οποία δεν θα φανταζόταν κανείς πριν από χρόνια.

Τι είπε για τον Πούτιν

“Συναντούσα τον Πούτιν ως σπουδαστής διεθνών υποθέσεων περίπου μία φορά το χρόνο για μια περίοδο ίσως 15 ετών για καθαρά ακαδημαϊκές στρατηγικές συζητήσεις. Νόμιζα ότι οι βασικές του πεποιθήσεις ήταν ένα είδος μυστικιστικής πίστης στη ρωσική ιστορία. . . και ότι ένιωθε προσβεβλημένος, υπό αυτή την έννοια, αρχικά όχι από κάτι που κάναμε, αλλά από αυτό το τεράστιο χάσμα που άνοιξε με την Ευρώπη και την Ανατολή. Προσβλήθηκε και απειλήθηκε επειδή η Ρωσία απειλήθηκε από την απορρόφηση όλης αυτής της περιοχής στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν δικαιολογεί και δεν θα είχα προβλέψει μια επίθεση του μεγέθους της κατάληψης μιας αναγνωρισμένης χώρας.”, δήλωσε,

Ο Ρώσος Πρόεδρος σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, «δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση που αντιμετώπιζε διεθνώς ούτε και τις ικανότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση». Όταν, δε, έρθει η ώρα της όποιας μελλοντικής συμφωνίας μέσα από την οποία θα διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, ο Χένρι Κίσιντζερ προειδοποιεί πως Ρωσία και Δύση δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην προηγούμενη σχέση που είχαν.

 

Έντονη κριτική δέχεται η δήμαρχος του Βερολίνου, Φρανσίκα Γκίφεϊ, καθώς αποφάσισε να απαγορεύσει τις ρωσικές και τις ουκρανικές σημαίες το διήμερο της γιορτής για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εν λόγω απόφαση σύμφωνα με το politico της γύρισε μπούμερανγκ, καθώς έγινε σαφές ότι η πόλη γέμισε από ρωσικές σημαίες, παρά την απαγόρευση, ενώ δεν υπήρχαν πουθενά οι ουκρανικές.

Ο γραμματέας του αντιλολιτευόμενου CDU, Στέφαν Εβερς, χαρακτήρισε το γεγονός “ντροπή για το Βερολίνο”, ενώ ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για “μεγάλο λάθος του Βερολίνου” σε ανάρτησή του στο twitter την Κυριακή.

“Δεν είναι δυνατόν να αφαιρείται η ουκρανική σημαία από ειρηνικούς διαδηλωτές. Αυτό είναι επίθεση σε όσους υπερασπίζονται την Ευρώπη, άρα και τη Γερμανία, από τη ρωσική επιθετικότητα” συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Σε όλα αυτά η δήμαρχος του Βερολίνου, πόλη στην οποία έπεσαν οι τίτλοι τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον Μάιο του 1945, αντέτεινε ότι “η απαγόρευση ίσχυε μόνο για τα μνημεία της πόλης”. Μάλλον όμως δεν έπεισε και πολλούς…

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!