Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

 

Ο… θηριώδης (ύψους 2.11μ.) Αμερικανός Ράιλι Οπέλκα θα είναι ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στα ημιτελικά του Rogers Cup στο Τορόντο το Σάββατο (14/08), στις 19:30. Ο Οπέλκα, Νο32 στον κόσμο, απέκλεισε τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγούτ (Νο17) με 2-0 σετ -6-4, 7-6(1)- και πέρασε για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε ημιτελικά Masters.

Ο 24χρονος τενίστας αντιμετώπισε και πέρσι στο Σινσινάτι τον Τσιτσιπά, αλλά εγκατέλειψε τραυματίας την αναμέτρηση λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο σετ (5-6). Ο άλλος ημιτελικός θα προκύψει από τα βραδινά ματς Μεντβέντεφ (Ρωσία)-Χούρκατς (Πολωνία) και Ίσνερ (ΗΠΑ)-Μονφίς (Γαλλία).

Στις γυναίκες, Αρίνα Σαμπαλένκα, νίκησε στον «εμφύλιο» της Λευκορωσίας τη Βικτόρια Αζαρένκα με 6-2, 6-4 και θα παίξει στα ημιτελικά με την Καρολίνα Πλίσκοβα (Τσεχία), που επικράτησε με 6-4, 6-0 της Σάρα Σορίμπες Τόρμο (Ισπανία). Μέσα από τα ματς Γκόρι Γκοφ (ΗΠΑ)-Καμίλα Τζιόρτζι (Ιταλία) και Τζέσικα Πεγκούλα (ΗΠΑ)-Ονς Ζαμπέρ (Τυνησία), θα προκύψει το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών.

 

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο frontman των Iron Maiden, Μπρους Ντίκινσον, μόλις λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο οικογενειακό του περιβάλλον που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώνει την περιοδεία του στη Μεγάλη Βρετανία. Μιλώντας στα μέσα, ο θρύλος της heavy metal υποστήριξε πως θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση που δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ στο Rolling Stone ότι έκανε τεστ για COVID-19 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από συμπτώματα και βρέθηκε θετικός. «Φτερνιζόμουν λίγο. Για μερικές μέρες, ένιωθα λίγο αδύναμος, σαν γρίπη, και αυτό ήταν όλο» εξήγησε. «Και είμαι 63 ετών. Δεν έχω σχεδόν καμία αμφιβολία ότι αν δεν έκανα το εμβόλιο, θα μπορούσα να έχω σοβαρό πρόβλημα » πρόσθεσε.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ κακώς ενημερωμένοι εάν δεν πάνε και δεν κάνουν δύο δόσεις εμβολίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όχι για να παρακολουθούν συναυλίες, αλλά για την υγεία τους» υπογράμμισε.

«Ακόμη και αν κάνετε δύο δόσεις εμβολίου, μπορείτε να κολλήσετε την COVID-19 και επομένως μπορείτε να τη μεταδώσετε σε άλλα άτομα, που μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί και να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν» τόνισε ο τραγουδιστής των Iron Maiden.

«Ο καρκίνος σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Τα καρδιακά επεισόδια σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους. Η παχυσαρκία σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Η ελονοσία σκοτώνει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο… Έτσι, κάποια στιγμή, πρέπει απλώς να πούμε: «Μάλλον θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Και αν πρόκειται να ζήσουμε με αυτό, τότε εμβολιαστείτε» ανέφερε ο Μπρους Ντίκινσον.

 

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία μπορεί να έχουν μειωμένες, ίσως και σε σημαντικό βαθμό, λεκτικές και γενικά γνωστικές επιδόσεις, σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί προ κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορά περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια, καθώς και γενικότερα τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου του, αλλά τα «παιδιά της πανδημίας» που συχνά είχαν περιορισμένα ερεθίσματα στο σπίτι και λιγότερες αλληλεπιδράσεις με το ευρύτερο περιβάλλον εκτός σπιτιού, φαίνεται να εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Σον Ντεόνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 672 παιδιά, από τα οποία τα 309 είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της.

Τι έδειξε η έρευνα για τον μέσο δείκτη νοημοσύνης;

Διαπιστώθηκε ότι ενώ ο μέσος δείκτης νοημοσύνης (IQ) των παιδιών ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών στα τεστ που έκαναν κατά τη δεκαετία πριν την πανδημία ήταν γύρω στο 100, είχε πέσει στο 78 για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns.

«Δεν πρόκειται για αμελητέα διαφορά. Συνήθως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο, παρά στις μείζονες γνωστικές διαταραχές», δήλωσε ο δρ. Ντεόνι. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο αυτές οι χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Επίσης, είναι ασαφές αν η κατάσταση είναι χειρότερη στις φτωχότερες χώρες.

 

Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», θα κυλήσει με καλοκαιρία, με το τριήμερο να προσφέρεται για καλοκαιρινές εξορμήσεις. Η θερμοκρασία έχει ήδη υποχωρήσει σταδιακά σε όλη τη χώρα, ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που θα επικρατήσουν στο Αιγαίο το Σαββατοκύριακο.

Νέο όμως «κύμα» καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την ερχόμενη εβδομάδα όπως είπε στο protothema ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποίησε για ένα νέο «κύμα» καύσωνα που αναμένεται να μας επηρεάσει από την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη με Πέμπτη) με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ξανά, ίσως και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, με υποχώρηση ωστόσο, των ισχυρών ανέμων.

Ο μήνας Αύγουστος αναμένεται να «ανακηρυχθεί» ως ο θερμότερος μήνας των τελευταίων ετών.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!