Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017


Τι ακριβώς είναι το Project Isabel; Ενα πρότζεκτ προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Apple ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου κέντρου δεδομένων – ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων δολαρίων – καθώς η ζήτηση για το iCloud – και για τις φωτογραφίες, τα έγγραφα και τη μουσική που αποθηκεύει εκεί για τους πελάτες της – συνεχίζει να αυξάνεται.
Στις αρχές του μήνα, ένας εργολάβος που δουλεύει για την Apple υπέβαλλε και στη συνέχεια απέσυρε μια άδεια για την κατασκευή ενός νέου κέντρου δεδομένων, με την κωδική ονομασία Project Isabel, στον τεράστιο χώρο που διαθέτει η εταιρεία εντός του Τεχνολογικού Πάρκου Reno.
Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Το νέο κέντρο δεδομένων της Apple θα περιλαμβάνει 8 clusters μαζί με ένα κέντρο διοίκησης, γκαράζ, και γεννήτριες, σύμφωνα με μια οικοδομική άδεια που ανακαλύψαμε χρησιμοποιώντας το Buildzoom, μια διαδικτυακή υπηρεσία που φέρνει σε επαφή ιδιοκτήτες ακινήτων και εργολάβους.
Η οικοδομική άδεια υπεβλήθη στην Κομητεία της Washoe στις 2 Φεβρουαρίου και απεσύρθη την ίδια μέρα, αλλά είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές και η άδεια να υποβληθεί εκ νέου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που θα εκτείνεται σ’ ένα οικόπεδο 1.380 στρεμμάτων, ανέρχεται στα 50,7 εκατομμύρια δολάρια.
Και ο Μάικ Καζμιέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Οικονομικής Ανάπτυξης της Δυτικής Νεβάδα, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της Apple. Η περιφέρεια, και η ιδιαίτερα η περιοχή Reno-Sparks, έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης κέντρων δεδομένων επειδή διαθέτει άφθονη ανεκμετάλλευτη γη, καλό κλίμα, πρόσβαση σε δίκτυο οπτικών ινών καθώς και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια.
Η Switch, η οποία ήδη διαθέτει ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων cloud στο Λας Βέγκας, κατασκευάζει το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στον κόσμο, στο Βιομηχανικό Πάρκο Tahoe-Reno. Το κέντρο δεδομένων της Switch βρίσκεται σ’ ένα οικόπεδο 8.000 στρεμμάτων και θα έχει προβλεπόμενη ισχύ 650 μεγαβάτ.
«Σ’ έναν κόσμο δεδομένων, αυτό το φαινόμενο της κατασκευής κέντρων δεδομένων θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Κι εμείς αναδεικνυόμαστε σε σημαντικό παίκτη» καταλήγει ο Καζμιέρσκι.
Τα πρώτα κέντρα δεδομένων της Apple στο Τεχνολογικό Πάρκο Reno εγκρίθηκαν το 2012. Η εταιρεία έλαβε 89 εκατομμύρια δολάρια σε φοροαπαλλαγές σε βάθος δεκαετίας από την Κομητεία της Washoe για το αρχικό πρότζεκτ που είχε την κωδική ονομασία Project Mills. Στη συνέχεια προέκυψε το Project Hucleberry, που βρίσκεται δίπλα στο Project Mills. Τώρα, η εταιρεία φαίνεται να είναι έτοιμη να ξαναρχίσει να χτίζει. Όμως, επειδή οι αιτήσεις για άδειες αποσύρθηκαν την ίδια μέρα, ίσως το μέγεθος του έργου να αλλάξει.
Το iCloud της Apple αποθηκεύει τις επαφές, τα ημερολόγια, τις φωτογραφίες και τα αρχεία των χρηστών και τα καθιστά διαθέσιμα για όλες τις συσκευές Apple. Επίσης, και τρίτες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το iCloud για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό δεδομένων.
Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Και όπως αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2016, η Apple βασίζεται στην Amazon Web Services και στη Microsoft Azure για τις δικές της υπηρεσίες cloud.
Πηγή: fortunegreece.gr

Οι ιδιοκτήτες του φούρνου Σταματάκη στα Χανιά αποφάσισαν να φτιάξουν μια λαγάνα τεραστίων διαστάσεων, κλέβοντας πραγματικά τις εντυπώσεις.
Όπως είπαν στο Flashnews.gr η λαγάνα – γίγας πλησιάζει σε βάρος τα 100 κιλά ενώ για να την παρασκευάσουν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν 50 κιλά αλεύρι!
Η λαγάνα που γράφει πάνω με σουσάμι “Καλή Σαρακοστή” θα μπει στη βιτρίνα του φούρνου. Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο φούρνος Σταματάκη στις Βρύσες φτιάχνει και με επιτυχία τεράστια λαγάνα όπως είπαν “για το καλό!”lagana xania

Η προσκόλληση στην τεχνολογία συχνά οδηγεί σε υπερβολές. Μία τέτοια είναι να μην αποχωρίζεται κάποιος το κινητό του ούτε όταν πηγαίνει στην τουαλέτα.
Σε αυτούς ανήκει το 75% των Αμερικανών και το 41% των Αυστραλών, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα, χρησιμοποιούν τα κινητά τους ακόμη και στην τουαλέτα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι πρόκειται για συνήθεια που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
mobile
Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με τα επικίνδυνα μικρόβια που υπάρχουν στην τουαλέτα, η οποία αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη μετάδοσή τους.
Τέτοια μικρόβια είναι το E.coli, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, που μπορεί να επικαθίσουν στις επιφάνειες, τις πτυχώσεις και τις θήκες των κινητών που είναι φτιαγμένες από ιδιαίτερο φιλικό προς τα μικρόβια υλικό.
Έτσι μπορεί να μολυνθείτε από ιούς και βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις κλπ.
Για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα, να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν από κάθε γεύμα και να απολυμαίνετε τακτικά την επιφάνεια του κινητού.
Πηγή: onmed.gr
Αλλάζουν όλα στη στάθμευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ριζικές αλλαγές έρχονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Η σύμβαση για την ανάθεση του έργου αναμένεται να υπογραφεί από το Δήμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το καινούργιο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται τμηματικά αρχής γενομένης σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία, η εφαρμογή ενός νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μεσολάβησαν περίπου τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου.
Το καινούργιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πλήρη ανάπτυξή του θα ισχύσει στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη θα εφαρμοστεί στον άξονα της Βασιλίσσης Όλγας όπως και σε κεντρικούς δρόμους της τρίτης δημοτικής κοινότητας και ειδικότερα στην Αγίου Δημητρίου, στην Κασσάνδρου και στην Ολυμπιάδος.
Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση το σύστημα αυτό δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε όλες τις περιοχές, τις οποίες προβλέπεται τελικώς να καλύψει. Και αυτό, γιατί η υφιστάμενη δύναμη της δημοτικής αστυνομίας δεν επαρκεί για τον συστηματικό έλεγχο, που κρίνεται απαραίτητος, ώστε το εγχείρημα να λειτουργήσει αποδοτικά.
Σε πρώτη φάση θα επιλεγεί μία ζώνη -ενδεικτικά αυτή πέριξ της Αριστοτέλους- όπου το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, ώστε να αξιολογηθεί η εφαρμογή του και να επισημανθούν τυχόν προβλήματα πριν από την επέκτασή του και σε άλλα σημεία της πόλης. Τα ακριβή στάδια που θα ακολουθηθούν μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του μέτρου αναμένεται να συζητηθούν σε ευρεία συνάντηση, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ του αναδόχου του έργου και των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών.
Η κεντρική φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται το καινούργιο σύστημα είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν σε μια σειρά δρόμων που δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί. Αντίθετα, στους άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν μόνον οι επισκέπτες κάθε περιοχής. Για τους επισκέπτες η στάθμευση θα γίνεται επί πληρωμή και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Βασιλίσσης Όλγας και στο τμήμα της Άνω Πόλης που έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό θα ενταχθούν σταδιακά συνολικά 8.041 θέσεις. Ειδικότερα, 6.054 θέσεις θα διατεθούν για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών και 1.987 θέσεις για τους επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης, η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες -δηλαδή από τις 9.00 το βράδυ μέχρι τις 8.00 την επομένη το πρωί- οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους μόνιμους κατοίκους χωρίς χρέωση.
Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, καθώς οι υπηρεσίες θα παρέχονται είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου είτε μέσω ιστοσελίδας είτε μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, το σύστημα θα είναι και πολυγλωσσικό.
Με την έναρξη εφαρμογής του καινούργιου συστήματος η χρέωση των οδηγών θα γίνεται ανά λεπτό κι όχι ανά ώρα στάθμευσης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα τέλη στάθμευσης έχουν καθοριστεί στο ύψος των 1,70 ευρώ ανά ώρα. Βάσει του ισχύοντος τιμολογίου κάθε χρήστης θα χρεώνεται με 0,0283 ευρώ ανά λεπτό στάθμευσης.
Οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα λαμβάνουν ένα ειδικό σήμα, το οποίο θα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητό τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν εντελώς δωρεάν. Παράλληλα στο νέο σύστημα θα καταχωρούνται σε ειδική κατηγορία με μηδενική χρέωση τα άτομα με αναπηρίες, ενώ θα προβλεφθούν εκπτώσεις για συγκεκριμένες ομάδες χρηστών, όπως ενδεικτικά οι φοιτητές ή οι ηλικιωμένοι. Αντίθετα, δεν θα προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για όσους εργάζονται στο εμπορικό κέντρο, καθώς στόχος του δήμου είναι να αποθαρρύνει τη μακροχρόνια στάθμευση.
Οι θέσεις αποκλειστικά για επισκέπτες θα είναι στις εξής οδούς: 
Πρώτη δημοτική κοινότητα
1. Ίωνος Δραγούμη (Ολύμπου – Εγνατία, περιττοί αριθμοί)
2. Ίωνος Δραγούμη (Ολύμπου – Βαμβακά, άρτιοι αριθμοί)
3. Βενιζέλου (Μητροπόλεως – Τσιμισκή, περιττοί αριθμοί)
4. Βενιζέλου (Αγίου Μηνά – Σολωμού, περιττοί αριθμοί)
5. Βενιζέλου (Τσιμισκή – Ερμού, άρτιοι αριθμοί)
6. Κομνηνών (Βασιλέως Ηρακλείου – Ερμού)
7. Χαλκέων (Ιουστινιανού – Φιλίππου)
8. Πάρκο Χαλκέων – Φιλίππου
9. Καρόλου Ντηλ (Νίκης – Μητροπόλεως)
10. Καρόλου Ντηλ (Τσιμισκή – Καστριτσίου, άρτιοι αριθμοί)
11. Μητροπολίτου Γενναδίου (πλατεία Άθωνος – Εγνατία)
12. Πάρκο Γενναδίου – Φιλίππου
13. Αγίας Σοφίας (Πατριάρχου Διονυσίου – Φιλίππου)
14. Παλαιών Πατρών Γερμανού (Τσιμισκή – Εγνατία)
15. Ιασωνίδου (Εγνατία – Μακρυγιάννη, περιττοί αριθμοί)
16. Ιασωνίδου (Εγνατία – Αρριανού, άρτιοι αριθμοί)
17. Παύλου Μελά (Μακένζι Κινγκ – Μητροπόλεως)
18. Εθνικής Αμύνης (πλατεία Λευκού Πύργου – Εγνατία)
19. Αγγελάκη (πλατεία της ΧΑΝΘ – Εγνατία)
20. Μητροπόλεως (Βενιζέλου – Παύλου Μελά)
21. Βασιλέως Ηρακλείου (Βενιζέλου – Αριστοτέλους)
22. Ερμού (Βενιζέλου – πλατεία Αγίας Σοφίας)
23. Φιλίππου (Ίωνος Δραγούμη – Μητροπολίτου Γενναδίου)
24. Αγίου Δημητρίου (Καραολή και Δημητρίου – Εθνικής Αμύνης)
25. Κούσκουρα (Μητροπόλεως – Τσιμισκή)
Τρίτη δημοτική κοινότητα
1. Αγίου Δημητρίου (Καραολή και Δημητρίου – Ολυμπιάδος)
2. Κασσάνδρου (Ολυμπιάδος – πλατεία Μουσχουντή)
Πέμπτη δημοτική κοινότητα
1. Βασιλίσσης Όλγας (Θεμιστοκλή Σοφούλη – Γ’ Σεπτεμβρίου)
Οι θέσεις αποκλειστικά για κατοίκους θα είναι στις εξής οδούς:
Πρώτη δημοτική κοινότητα
1. Βασιλέως Ηρακλείου (Βενιζέλου – Ερμού)
2. Βασιλέως Ηρακλείου (Αριστοτέλους – Καρόλου Ντηλ)
3. Ερμού (Ίωνος Δραγούμη – Βενιζέλου)
4. Μητροπόλεως (Παύλου Μελά – Εθνικής Αμύνης)
5. Μακένζι Κινγκ (πλατεία Αγίας Σοφίας – Παύλου Μελά)
6. Τσόπελα (Εθνικής Αμύνης – Δαγκλή)
7. Μανουσογιαννάκη (πλατεία Ιπποδρομίου – Φιλικής Εταιρείας, περιττοί αριθμοί)
8. Μανουσογιαννάκη (Φιλικής Εταιρείας – Εθνικής Αμύνης, άρτιοι αριθμοί)
9. Μανουσογιαννάκη (Εθνικής Αμύνης – Δεσπεραί, άρτιοι και περιττοί αριθμοί)
10. Δημ. Μαργαρίτη (πλατεία Ιπποδρομίου – Φιλικής Εταιρείας, άρτιοι αριθμοί)
11. Δημ. Μαργαρίτη (Εθνικής Αμύνης – Δεσπεραί, περιττοί αριθμοί)
12. Αλεξάνδρου Σβώλου (Παύλου Μελά – Αγγελάκη)
13. Ι. Μιχαήλ (Παλαιών Πατρών Γερμανού – Αγαπηνού)
14. Ιουστινιανού (Ίωνος Δραγούμη – Χαλκέων)
15. Ιουστινιανού (Μητροπολίτου Γενναδίου – Πλάτωνος)
16. Μακρυγιάννη (Αχειροποίητο – Ιασωνίδου)
17. Φιλίππου (Μητροπολίτου Γενναδίου – πλατεία Αγίου Γεωργίου)
18. Μπαλταδώρου (Ίωνος Δραγούμη – Βενιζέλου)
19. Μητσαίων (Αγνώστου Στρατιώτη – Αντύπα)
20. Δελμούζου (Αβδελά – Χριστοπούλου)
21. Πατριάρχου Διονυσίου (Πλάτωνος – Αγίας Σοφίας)
22. Ν. Σκλάβου (Ιασωνίδου – Αρμενοπούλου)
23. Αρμενοπούλου (Ν. Σκλάβου – Εθνικής Αμύνης)
24. Ολύμπου (Ίωνος Δραγούμη – Μακεδονικής Αμύνης, άρτιοι και περιττοί αριθμοί)
25. Ολύμπου (Μακεδονικής Αμύνης – Αγνώστου Στρατιώτη, περιττοί αριθμοί)
26. Ολύμπου (Αγνώστου Στρατιώτη – Μ. Κυριακού, άρτιοι και περιττοί αριθμοί)
27. Μελενίκου (Μ. Κυριακού – Αρμενοπούλου)
28. Φλωρίνης (Πετροπουλακίδων – Μοιρ. Κουφίτσα)
29. Ίωνος Δραγούμη (Τσιμισκή – Μητροπόλεως, άρτιοι και περιττοί αριθμοί)
30. Ίωνος Δραγούμη (Μητροπόλεως – Νίκης, άρτιοι αριθμοί)
31. Ίωνος Δραγούμη (Σολωμού – Ερμού, άρτιοι αριθμοί)
32. Ρεμπέλου (Ιουστινιανού – Βαμβακά)
33. Ζαλίκη (Φιλίππου – Ιουστινιανού)
34. Βενιζέλου (Κλεισούρας – Ολύμπου, άρτιοι αριθμοί)
35. Βενιζέλου (Βαμβακά – Ολύμπου, περιττοί αριθμοί)
36. Κομνηνών (Νίκης – Τσιμισκή)
37. Σιατίστης (Ιουστινιανού – Φιλίππου)
38. Τάσκου (Αγίου Δημητρίου – Ολύμπου)
39. Δημοσθένους (Νίκης – Μητροπόλεως)
40. Πλουτάρχου (Νίκης – Μητροπόλεως)
41. Μακεδονικής Αμύνης (Αγίου Δημητρίου – Φιλίππου)
42. Αριστοτέλους (Αγίου Δημητρίου – Ολύμπου)
43. Πάρκο Αριστοτέλους
44. Καρόλου Ντηλ (Μητροπόλεως – Τσιμισκή)
45. Μητροπολίτου Γενναδίου (Φιλίππου – Εγνατία)
46. Μπακατσέλου (Εγνατία – Φιλίππου)
47. Πλάτωνος (Εγνατία – Αγίου Δημητρίου, περιττοί αριθμοί)
48. Πλάτωνος (Πατριάρχου Διονυσίου – Αγίου Δημητρίου, άρτιοι αριθμοί)
49. Αμύντα (Ολύμπου – Φιλίππου)
50. Πελοποννήσου (Αγίου Δημητρίου – Ολύμπου)
51. Αγίας Σοφίας (Εγνατία – Παπαγεωργίου)
52. Βογατσικού (Προξένου Κορομηλά – Μητροπόλεως, περιττοί αριθμοί)
53. Βογατσικού (Νίκης – Μητροπόλεως, άρτιοι αριθμοί)
54. Μητροπολίτου Ιωσήφ (Νίκης – Τσιμισκή)
55. Γρηγορίου Παλαμά (πλατεία Ναβαρίνου – Παύλου Μελά)
56. Βύρωνος (Τσιμισκή – πλατεία Ναβαρίνου)
57. Απελλού (Αλεξάνδρου Σβώλου – πλατεία Ναβαρίνου)
58. Λούη (πλατεία Ναβαρίνου – Παλαιών Πατρών Γερμανού)
59. Παύλου Μελά (Αλεξάνδρου Σβώλου – Μακένζι Κινγκ)
60. Πρασακάκη (Εγνατία – Αλεξάνδρου Σβώλου)
61. Στεφάνου Τάττη (Εγνατία – Αλεξάνδρου Σβώλου)
62. Κουκουφλή (Πρασακάκη – Στεφάνου Τάττη)
63. Χαραλάμπους (Πατριάρχου Ιωακείμ – Εγνατία)
64. Πατριάρχου Ιωακείμ (Αλεξάνδρου Σβώλου – Εγνατία)
65. Σκρα (Πατριάρχου Ιωακείμ – Αλεξάνδρου Σβώλου)
66. Χριστοπούλου (Ιασωνίδου – Μακρυγιάννη)
67. Σωκράτους (Φιλίππου – Εγνατία)
68. Αβδελλά (Αγίας Σοφίας – Ιασωνίδου)
69. Ευριπίδου (Ιασωνίδου – Αγίου Δημητρίου)
70. Πετροπουλακίδων (Ολύμπου – Αγίου Δημητρίου)
71. Μοιρ. Κουφίτσα (Ιασωνίδου – Αγίου Δημητρίου)
72. Ιουλιανού (Ν. Σκλάβου – Αγίου Δημητρίου)
73. Φιλήμονος Δραγούμη (Αγίου Δημητρίου – Φιλίππου)
74. Αρριανού (Ιασωνίδου – Ολύμπου)
75. Μ. Κυριακού (Αρμενοπούλου – Αγίου Δημητρίου)
76. Φωτάκου (Αγίου Δημητρίου – Μελενίκου)
77. Αποστόλου Παύλου (Αγίου Δημητρίου – Μελενίκου)
78. Δημητρίου Γούναρη (Αγίου Δημητρίου – Εγνατία)
79. Πατριάρχου Ιωακείμ (Αγίου Παντελεήμονος – πλατεία Αγίου Γεωργίου)
80. Βάσου (Δημητρίου Γούναρη – είσοδος πάρκινγκ)
81. Επισκόπου Κίτρους Νικολάου (Παναγίας Δεξιάς – πλατεία Αγίου Γεωργίου
82. Παναγίας Δεξιάς (παραπλεύρως του ομώνυμου ιερού ναού)
83. Αγαπηνού (Εγνατία – πλατεία Ιπποδρομίου)
84. Καμβουνίων (Αλεξάνδρου Σβώλου – Εγνατία)
85. Πλατεία Ιπποδρομίου (Αγαπηνού – Μανουσογιαννάκη)
86. Νησίδα πλατείας Ιπποδρομίου (Αγαπηνού – Μανουσογιαννάκη)
87. Δαγκλή (Τσιμισκή – Δημ. Μαργαρίτη)
88. Θεοτοκά (Τσιμισκή – Αγγελάκη)
89. Δεσπεραί (Αλεξάνδρου Σβώλου – Θεοτοκά)
Τρίτη δημοτική κοινότητα
1. Ολυμπιάδος (Αγίου Δημητρίου – πλατεία Μουσχουντή)
2. Κασσάνδρου (Ολυμπιάδος – πλατεία Μουσχουντή)
Ελεύθερη στάθμευση
Πρώτη δημοτική κοινότητα
1. Τοσίτσα (Ολύμπου – Φιλίππου)
2. Ίωνος Δραγούμη (Ερμού – Αγίου Μηνά)
3. Ίωνος Δραγούμη (Αγίου Μηνά – Τσιμισκή)
4. Αγίου Μηνά (Βενιζέλου – Ίωνος Δραγούμη)
5. Χαλκέων (Εγνατία – Ιουστινιανού)
6. Χαλκέων (Ιουστινιανού – Φιλίππου)
7. Ολύμπου (Μακεδονικής Αμύνης – Αγνώστου Στρατιώτη)
8. Νικολάου Γερμανού (Εθνικής Αμύνης – πλατεία της ΧΑΝΘ)
9. Εθνικής Αμύνης (Εγνατία – Αγίου Δημητρίου)
10. Ακριτίδη (Χατζηανδρέου – Αρμενοπούλου)
Καθαρά Δευτέρα 2017: Οι κίνδυνοι που κρύβει το σαρακοστιανό τραπέζι
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την Καθαρά Δευτέρα και ο ΕΦΕΤ, προειδοποιεί τους καταναλωτές για όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν προμηθευτούν τις πατροπαράδοτες λιχουδιές.
Επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών μπορεί να αποβούν πολλά από τα νηστίσιμα εδέσματα που γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας καθώς αλλοιώνονται εύκολα.
Λίγο πριν λοιπόν προμηθευτείτε τα απαραίτητα... καλούδια, ο ΕΦΕΤ δίνει χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τους.
Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.
Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
  • Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
  • Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει:
  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να  έχουν  αντανακλαστικές  κινήσεις  στα  μάτια,  στις  κεραίες  και  στα  πόδια  όταν  είναι ζωντανά.
  • Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
www.newsbomb.gr

Σύγχρονες εκδηλώσεις που συνδυάζονται αρμονικά με την παράδοση έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο της αποκριάς από τους περισσότερους δήμους του νομού , σε μια προσπάθεια να φτάσει η εορταστική ατμόσφαιρα σε όλες τις γειτονιές και να διασκεδάσουν ανέξοδα οι δημότες που θα παραμείνουν εντός της πόλης.


Ο δήμος Θεσσαλονίκης για την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και προσφορά εδεσμάτων και χαρταετών σε αρκετές περιοχές όπως ο Κέδρινος Λόφος, ο αύλειος χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, το άλσος της Νέας Ελβετίας και το πάρκο «Μέσα Γειτονιάς Κύπρου» στην Τριανδρία, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη: «Τζερτζελέματα», κρασί, δημοτική μουσική και χαρταετοί
Στον δήμο Καλαμαριάς όσοι παραμείνουν εντός των τειχών θα ανταμειφθούν την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακό γλέντι στην πλαζ Αρετσούς που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι αργά το μεσημέρι. Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικροί και μεγάλοι παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού.
Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν τα «6α Τζερτζελέματα». Η αυλαία της αποκριάτικης εκδήλωσης ανοίγει στις 11.00 από την πρώτη βρύση στην είσοδο του Χορτιάτη, με κατάληξη την αυλή του Γυµνασίου. Με ζωντανή μουσική, δωρεάν κρασί, δράσεις για πολύ κέφι και ελεύθερη είσοδο σε μια γιορτή που διοργανώνουν ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος «Αφανός», η Κίνηση Πολιτών Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη, σε συνεργασία µε τον δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με τα «Κούλουμα 2017» να διοργανώνονται στην Εξοχή. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους.
Στον δήμο Θέρμης το γλέντι ξεκινάει από την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Χάνια στα Βασιλικά, ενώ συνεχίζεται την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, στην πλατεία της Περιστεράς με έναν παραδοσιακό γάμο που θα περιλαμβάνει εδέσματα και κρασί για όλους. Την ίδια μέρα, στον Τρίλοφο, στο πάρκο “Στεφανια” στις 11 το πρωί, «στήνεται» καρναβαλίστικο γλέντι με σαρακοστιανά, φασολάδα και χορό υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας.
Τα «Κούλουμα» γιορτάζονται με την παραδοσιακή φασολάδα και πολύ χορό στη Σουρωτή, αλλά και όπως κάθε χρόνο με το πέταγμα το αετού, τη δημοτική μουσική τα σαρακοστιανά και τις λαγάνες στο φράγμα της Θέρμης, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη: Κουδουνοφόροι, «μετάνοιες», πατινάδα και σαρακοστιανά τραπέζια για πολλούς συνδαιτυμόνες
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών όλα είναι έτοιμα για το ραντεβού με την παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να περνά με συνοδεία πατροπαράδοτων εδεσμάτων, μουσικής και χορού. Από τις 10 το πρωί θα στηθούν γλέντια στον Αγιο Παύλο, στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, στο άλσος «Πατήρ Μεταξά» των Πεύκων, στη Δενδροφυτεία Συκεών.
Θα προηγηθούν τα παιδικά πάρτι του δήμου Νεάπολης – Συκεών, την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο Πεύκων και το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη.
Μ’ ένα ανοιχτό παραδοσιακό γλέντι που θα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια,νόστιμα εδέσματα, λαγάνα και δωρεάν άφθονο κρασί γιορτάζει και φέτος τα Κούλουμα ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Θα στηθούν τρία μεγάλα σαρακοστιανά τραπέζια, στη δημοτική ενότητα Ευόσμου στο πάρκο Ελπίδας και στο πάρκο Προσκόπων, με ώρα έναρξης λίγο μετά τις 11 το πρωί και στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού στο γήπεδο μπάσκετ.
Στον δήμο Λαγκαδά εξελίσσεται και φέτος το δρώμενο των Κουδουνοφόρων στον Σοχό. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες.
Την Κυριακή της αποκριάς αναβιώνει στην περιοχή και η παρωδία γαμήλιας τελετής, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.
Την Καθαρά Δευτέρα, το πρωί αναβιώνει το έθιμο των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δίνουν συγχώρεση. Μετά τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των κουδουνοφόρων.
Ο δήμος Παύλου Μελά ξεκινά να γιορτάζει από το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα στην Ευκαρπία, με πατινάδα σε δρόμους και παραδοσιακό γλέντι. Την Κυριακή θα ακολουθήσει στις 11 το πρωί στην Πολίχνη η καρναβαλική παρέλαση με αφετηρία το Σινέ Τζένη Καρέζη, ενώ την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί θα γιορταστούν τα Κούλουμα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη με το πέταγμα του χαρταετού και παραδοσιακή μουσική.
Στον δήμο Ωραιοκάστρου τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης στη Λητή, στο Μελισσοχώρι, στο Δρυμό, στον Πεντάλοφο, στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό, με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι.
Στο δήμο Βόλβης η αρχή των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, από τη Νέα Μάδυτο με το παραδοσιακό βραδινό καρναβάλι. Από τις 6:30 το απόγευμα αρχίζει το ξεφάντωμα των καρναβαλιστών μέσα στους φωτισμένους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία. Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη παίρνει το καρναβάλι του Σταυρού με ομάδες καρναβαλιστών να γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους.
Την Καθαρά Δευτέρα η αποκριά στο δήμο Βόλβης, ολοκληρώνεται με το Παραδοσιακό Καρναβάλι του Άνω Σταυρού, με επίκεντρο του όπως πάντα τη σάτιρα και με τη «σφραγίδα» του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Άνω Σταυρού. Από τις 15.00 το μεσημέρι, στην πλατεία του Άνω Σταυρού, τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, ενώ μεταμφιεσμένοι, σατιρίζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο, υποσχόμενοι αστείρευτο κέφι στους επισκέπτες. Επίσης, τα Κούλουμα θα γιορταστούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Τα πιο πολιτικά φορτισμένα Όσκαρ αναμένεται να είναι αυτά που θα διεξαχθούν την Κυριακή το βράδυ, καθώς το Χόλιγουντ είναι έτοιμο να εξαπολύσει μία χλευαστική επίθεση εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Κι αφού πλέον ξεπεράσαμε το χάσταγκ #OscarsSoWhite, με το οποίο αναδείχθηκε η έλλειψη της διαφορετικότητας στο Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, τώρα οι πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας ετοιμάζονται για να εκφράσουν ένα συλλογικό φιλελεύθερο ουρλιαχτό εναντίον του Προέδρου με το «μαυρισμένο από το σολάριουμ» δέρμα, προτρέποντας τα 89α βραβεία της Ακαδημίας να μείνουν στην ιστορία ως τα #OscarsSoOrange.

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπίσερ, που είναι επίσης στόχος γελοιοποίησης του Χόλιγουντ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να παρακολουθήσει την τελετή απονομής των Όσκαρ την Κυριακή, αλλά η προοπτική της πιο λαμπερής βραδιάς, στην πιο φωτεινή πόλη, να μετατραπεί σε ένα πολιτικό θέαμα αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια τηλεθέαση.

Η νευρική, κομματική διάθεση έχει επισκιάσει το αναμενόμενο σάρωμα του La La Land, το οποίο κατέχει το ρεκόρ των 14 υποψηφιοτήτων, με το ρομαντικό, μουσικό του θέμα που δίνει μία νότα απόδρασης από τους δύσκολους καιρούς.

«Και το Όσκαρ κερδίζει...»

Η πρόβλεψη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τη σκηνή των Όσκαρ για να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο για τις πολιτικές μετανάστευσης και τα δικαιώματα της transgender κοινότητας έχει ξεπεράσει τις εικασίες για το εάν το αγαπημένο των κριτικών «Moonlight» θα είναι αυτό που θα ξεχωρίσει στα βραβεία, με τον μαύρο- ομοφυλόφιλο να ανεβαίνει στη σκηνή ή εάν η «Άφιξη» και η επικοινωνία με τους εξωγήινους ή οι «Αφανείς ηρωίδες», με τις Αφροαμερικάνες που εργάζονταν στη NASA τη δεκαετία του 1960, θα μπορέσουν να προκαλέσουν την έκπληξη της βραδιάς.

Από την άλλη, οι σινεφίλ περιμένουν να δουν εάν η απόδοση του Ντένζελ Ουάσιγκτον στο «Fences» θα υπερισχύσει της σπονδυλωτής εμφάνισης του Κέισι Άλφεκ στο «Μία πόλη δίπλα στη θάλασσα» και θα είναι αυτός που θα κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο του πρώτου ανδρικού ρόλου και εάν η Βαϊόλα Ντέιβις πάρει αυτή το βραβείο δεύτερης καλύτερης ηθοποιού για την ταινία που πρωταγωνιστεί ο Ουάσιγκτον.

Η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η ταξιδιωτική απαγόρευση της διοίκησης του Τραμπ μπορεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα σε ένα ήδη αμφίρροπο παιχνίδι για το ποια θα είναι, τελικά, η ξενόγλωσση ταινία που θα αποσπάσει το Όσκαρ, με τον «Εμποράκο» -μία δραματική ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που είναι ήδη βραβευμένος με Όσκαρ, να αρνείται να ταξιδέψει στο Λος 'Αντζελες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταξιδιωτική οδηγία- να ενισχύει ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητά της.

Ο Πρόεδρος δεν θα δει τα Όσκαρ

Ο Τζίμι Κίμελ, που θα είναι ο οικοδεσπότης της βραδιάς, είπε ότι η πολιτική θα φωτιστεί κατά τη διάρκεια της τρίωρης τελετής απονομής των Όσκαρ και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των νικητών των βραβείων να μιλήσουν.

«Θα ακούσετε ανθρώπους να λένε: Αρρωσταίνω και με κουράζει να ακούω πολιτικές ομιλίες σε μία βραδιά βραβείων.

Λοιπόν κι εγώ αρρωσταίνω και κουράζομαι να ακούω ανθρώπους που αρρωσταίνουν και κουράζονται όταν ακούνε πολιτικές τοποθετήσεις σε μία βραδιά απονομής βραβείων», δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times.

Ο Τζορτζ Κλούνει βρέθηκε στο στόχαστρο στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο Τραμπ τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται στην ελίτ του Χόλιγουντ και ο Στιβ Μπάνον, επικεφαλής της πολιτικής στρατηγικής του Τραμπ, είπε ότι πρόκειται για «έναν αποτυχημένο σεναριογράφο και σκηνοθέτη».

Στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών, τον περασμένο μήνα, η Μέριλ Στριπ έβγαλε, από σκηνής, έναν «πύρινο» λόγο κατά του Προέδρου, ο οποίος παρομοίωσε σαν «πίθηκο» έναν δημοσιογράφο με αναπηρία.

Ο Τραμπ δεν το άφησε να πέσει κάτω και μέσω του Twitter απάντησε στην πολυβραβευμένη ηθοποιό λέγοντας ότι είναι «υπερεκτιμημένη» και «μισθοφόρος της Χίλαρι».

Και ο κατάλογος των διασημοτήτων που εναντιώνονται στον νέο Πρόεδρο συνεχώς μεγαλώνει.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είπε ότι θα ήθελε να του δώσει μία γροθιά στο πρόσωπο.

Ο παραγωγός Τζαντ Άπαταου δήλωσε ότι η διοίκηση του Τραμπ τον κάνει να νιώθει σαν βιασμένος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC που θα μεταδώσει τη βραδιά των Όσκαρ στις ΗΠΑ, ελπίζει ότι θα έχει έσοδα περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια σε κάθε διάλειμμα των 30 δευτερολέπτων, ενώ εκτιμάται ότι η τηλεθέαση θα αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, που ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της οκταετίας, κατά 34,4 εκατ.

Υπάρχουν όμως και αυτοί του Χόλιγουντ, όπως ο ηθοποιός Τζον Βόιτ που υποστηρίζουν τον Τραμπ, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι την Κυριακή θα αδράξουν την ευκαιρία και θα τον υπερασπιστούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγκαλιά της μαμάς. Συναισθηματικά οι περισσότεροι το ξέρουμε. Αλλά έρχονται και οι έρευνες και επιβεβαιώνουν πως εκτός όλων των άλλων, κάνει καλό στην ψυχολογία του μωρού αλλά και στην πνευματική του ανάπτυξη!

Αν πρέπει μόνο μια κουβέντα να θυμάστε, αυτή είναι να 'κακομάθετε' το παιδί σας από την πολλή αγάπη. Η ανεξάντλητη, ανορίωτη αγάπη, ποτέ δεν έβλαψε κανένα παιδάκι.

Η αγκαλιά της μαμάς, η ζεστασιά της αγάπης της και η ασφάλεια που νιώθει το μωρό μέσα στα χέρια της είναι το καλύτερο και πρώτο φάρμακο για όλα. Είναι η απόδειξη της αγάπης της και το σημείο αναφοράς των μωρών...

Είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι όσα περισσότερα δώσει η μητέρα στο παιδί της στον πρώτο χρόνο ζωής, τόσο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει κάποιου είδους προβληματική προσωπικότητα υπάρχουν. Τα παιδιά τα οποία αργότερα όταν θα πάνε σχολείο και κάνουν και τις αταξίες τους, διεκδικούν περισσότερο, κάνουν περισσότερες παρέες, είναι και τα πιο φυσιολογικά παιδιά και είναι σίγουρο ότι δεν είναι στερημένα από αγάπη, χάδια και αγκαλιές.

Μία σειρά από συγκλονιστικές έρευνες (Mahler, Bowlby) στα μέσα του 20ού αιώνα και κατά την διάρκεια των α΄και β΄παγκοσμίων πολέμων, τότε όπου πολλά βρέφη έμεναν χωρίς οικογένεια και κατέληγαν στα οικοτροφεία, δείχνει με σαφήνεια το εξής γεγονός: όλα τα παιδιά στα ορφανοτροφεία είχαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού και την ίδια φροντίδα.

Τα παιδιά όμως που οι νοσοκόμες των οικοτροφείων δεν τα αγκάλιαζαν, είτε γιατί συμπαθούσαν κάποια άλλα περισσότερο, είτε γιατί δεν είχαν χρόνο, απλά πέθαιναν... Η ψυχανάλυση λέει κάτι πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό: «ένα βρέφος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αγάπης για να επιβιώσει».

Η μητρική αγκαλιά είναι θεραπευτική. μειώνει τις ανασφάλειες, τους φόβους, τον πόνο, την αστάθεια. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά, επηρεάζει τη συναισθηματική ισορροπία, καταπολεμά το στρες, και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, βοηθά και στη νοητική ανάπτυξη του μωρού εκτός από την ψυχική.

Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Στη χώρα μας ακούγεται πολύ ότι κακομαθαίνουμε τα παιδιά με τις αγκαλιές... Μην τις φοβάστε μανούλες. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την σταθερή και ανεξάντλητη αγάπη...

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr
Η ασφυκτική ζωή της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία
Κάποιοι πιστέψαν ότι η Αραβική Άνοιξη θα αλλάξει το μουσουλμανικό κόσμο και θα φέρει ελευθερίες που θα βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Με την πλειοψήφια του κόσμου να πιστεύει πως η επανάσταση και η ανατροπή καθεστώτων απέτυχε και τα πράγματα παραμένουν ίδια, και σε κάποιες χώρες έχουν γίνει πιο αυστηρά υπό το φόβο νέων εξεγέρσεων.
Στη Σαουδική Αραβία όποιες φωνές υπήρχαν για αλλαγή καθεστώτος, όταν όλη η Βόρεια Αφρική φλεγόταν, πνίγηκαν γρήγορα. Το καθεστώς και η βασιλική οικογένεια, φρόντισαν οι ιδέες για εκσυχρονισμό και ελευθερίες, να χαθούν μέσα από το φόβο και τα κατασταλτικά μέτρα.
Σε μια τόσο συντηρητική χώρα η θέση της γυναίκας είναι ακόμα δυσκολότερη, καθώς αιώνες τώρα πιστεύουν πως η γυναίκα ανήκει στον άντρα. Είτε είναι πατέρας, σύζυγος, αδελφός. Η γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να αμφισβητήσει τη θέληση ενός άντρα, ακόμα και αν οι υποτυπώδεις νόμοι που υπάρχουν στη χώρα, είναι με το μέρος της.
Μια γυναίκα δεν έχει ελεύθερο χρόνο, παρά μόνο όταν αποφασίσει ο άντρας της οικίας ότι έχει. Δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός χώρας, χωρίς τον προστάτη της, αν δεν υπογράψει άντρας δεν μπορεί να πάρει διαβατήριο. Δεν μπορεί να έχει τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς την έγκριση ενός άντρα, οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή της καταγράφεται από τα χιλιάδες αόρατα μάτια που υπάρχουν στη χώρα.
Απαγορεύεται να οδηγούν, παρά μόνο αν μεταφέρουν άρρωστο στο νοσοκομείο ή παιδί στο σχολείο. Ποτέ μόνες μέσα σε αμάξι. Σε μια χώρα που ο πλούτος και τα ακριβά ξενοδοχεία είναι παντού, οι γυναίκες απαγόρευονται να κολυμπήσουν. Φυσικά όχι για να μην σκανδαλίζουν τους άντρες, σε αυτή τη χώρα ο άντρας είναι δυνατός και πάντα λογικός, αλλά για να μη σκανδαλίζονται. Απαγορεύεται να έχει συναντήσεις με άτομα που δεν είναι του συγγενικού της περιβάλλοντος.
Όποια θρησκεία και να ασπάζεστε, οι φυλετικές διακρίσεις είναι η αρχή του τέλους για την ανθρωπότητα. Ο κόσμος εξελίχθηκε όταν υπήρχε ελευθερία και ισότητα, έμεινε στάσιμος στα χρόνια του Μεσαίωνα που υπήρχε η θρησκευτική τρομοκρατία. Άλλωστε κανένα ιερό βιβλίο δεν είναι οδηγός διαβίωσης. Ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει, και αυτή είναι η μαγεία της θρησκευτικότητας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, 14,000 γυναίκες υπέγραψαν φανερά μια επιστολή προς την κυβέρνηση στην οποία ζητάνε ανοικτά το σεβασμό και την ίση αντιμετώπιση. Αυτό και μόνο το γεγονός σε άλλες εποχές θα είχε τρομερές επιπτώσεις για τις ίδιες, πράγμα που τις κάνει να ελπίζουν πως σύντομα η ζωή τους θα γίνει έστω και λίγο πιο ανθρώπινη. Μακάρι να μην αλλάξουν λίγα, αλλά όλα.
Γιατί οι γιατροί φορούν πράσινες ρόμπες
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί οι στολές στα νοσοκομεία έχουν τα χρώματα που έχουν; Υπάρχει λόγος και μάλιστα μελετημένος.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι χειρούργοι ιατροί φορούσαν άσπρες στολές. Όμως αυτό το χρώμα προκαλούσε προβλήματα σε ασθενείς και εργαζόμενους. Στους γιατρούς και νοσοκόμους στα χειρουργεία αποτελούσε πηγή πονοκεφάλων αφού το δυνατό φως στα χειρουργεία αντανακλούσε πάνω στα ρούχα τους, ενώ επειδή τα εργαλεία ήταν επίσης ανοιχτόχρωμα δεν ήταν τόσο εύκολα διακριτά. Ακόμη το κόκκινο αίμα πάνω στις μπλούζες ή τα παντελόνια φαινόταν πολύ τρομακτικό στους ασθενείς και τους συγγενείς τους! Έτσι, καταρρακώνονταν ακόμα περισσότερο η ψυχολογία τους.
Μετά από αρκετές έρευνες για να βρεθεί το σωστό χρώμα, διαπιστώθηκε πως το αίμα πάνω σε πράσινες και γαλάζιες ιατρικές μπλούζες αποκτά μια λιγότερο τρομακτική απόχρωση, καθώς θυμίζει περισσότερο λεκέ, και ικανοποιεί παράλληλα και τα ιατρικά κριτήρια και δεν τρομάζει τους ασθενείς.
Γιατί πάνω από την Ακρόπολη δεν πετάνε πουλιά
Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων άκρος και πόλις και κυριολεκτικά σημαίνει πόλη στην άκρη (ή σε ακρότατο).
Για αμυντικούς σκοπούς, οι οικιστές επέλεγαν ένα υπερυψωμένο σημείο, συχνά ένα λόφο με απότομος πλευρές.Σε πολλά μέρη στον κόσμο,αυτοί οι πρώιμοι οχυροί οικισμοί γίνονταν ο πυρήνας μεγάλων πόλεων, που επεκτείνονταν στο επίπεδο έδαφος γύρω από την Ακρόπολη. Τέτοια παραδείγματα είναι οι πόλεις της Αθήνας και της Ρώμης.
Η Ακρόπολη, παρ’ όλο που συνδέεται κυρίως με ελληνικές πόλεις, όπως η Αθήνα, το Άργος, η Αρχαία Θήβα και η Αρχαία Κόρινθος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά για όλους τους οχυρούς οικισμούς πάνω σε λόφους, μεταξύ αυτών στη Ρώμη, στην Ιερουσαλήμ, στην κελτική Μπρατισλάβα και σε πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας.
Η πιο γνωστή ακρόπολη είναι η Ακρόπολη της Αθήνας, όπου δεσπόζει το μνημείο του Παρθενώνα. Παρόλο που αρχικά οι ακροπόλεις εντοπίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κατασκευή τους γρήγορα εξαπλώθηκε στις ελληνικές αποικίες όπως η Δωρική Λατώ στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή περίοδο....
Είναι γνωστό ότι πάνω από την Ακρόπολη, στον ιερό βράχο του αρχαίου Παρθενώνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν πετάνε πουλιά αλλά και αεροπλάνα, εξαιτίας του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου που τα αποτρέπει.
Λέγεται ότι ο Παρθενώνας είναι κτισμένος σε κομβικό σημείο μεγάλων γήινων ενεργειακών ρευμάτων με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν σημείο εκπομπής των ενεργειών αυτών στο χώρο. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η κατασκευή έχει και ενδιαφέρουσες ηλεκτρικές ιδιότητες σαν τεράστιος πυκνωτής αλλά και σαν κεραία. Αυτό θα εξηγούσε και παράξενες αποκλίσεις στα όργανα μετρήσεων γύρω από τον Παρθενώνα (τα ίδια αναφέρονται και για την μεγάλη πυραμίδα στην Αίγυπτο).
Φήμες θέλουν οι ενεργειακές γραμμές (lay) που περνούν από τον Παρθενώνα να ενώνονται όχι μόνο με όλα τα άλλα σημαντικά αρχαιοελληνικά μνημεία αλλά και με το Stonehedge, την μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας αλλά και με τον ναό του Σολομώντα (τέμενος του Ομάρ σήμερα). Ο Παρθενωνας και σαν ενεργειακό κομβικό σημείο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι Ιάπωνες είπαν «όχι» στο σeξ
Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, το 47,2% των παντρεμένων ζουν σε έναν γάμο χωρίς σeξ όπως ανέδειξε μελέτη του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού της Ιαπωνίας (JFPA).
Σχεδόν 1 στους 2 από τα παντρεμένα ζευγάρια απέχουν από το σeξ για πάνω από έναν μήνα και δεν δείχνουν καμία διάθεση να αλλάξουν κάτι ως προς αυτό στο άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι το 47,2% των παντρεμένων ζουν σε έναν γάμο χωρίς σeξ, ποσοστό που παρουσίασε αύξηση 2,6% σε σχέση με το 2014. «Η τάση του να υπάρχεις σε ένα γάμο που απουσιάζει το σeξ, αυξάνεται διαρκώς», παραδέχεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Kunio Kitamura.
Ορισμένοι ειδικοί πάντως θέτουν υπό αμφισβήτηση την αντίληψη ότι η Ιαπωνία έχει υποστεί μια συλλογική απώλεια της λίμπιντο, και επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε βιομηχανοποιημένα έθνη, αγωνίζονται να βρουν χρόνο για οικειότητα.
Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, καταγράφεται στις ηλικίες κοντά στα 40, ηλικία όπου οι απαιτήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο βρίσκονται στο ζενίθ, και πως το 22% των γυναικών μάλλον δεν απολαμβάνει το σeξ καθώς το θεωρεί αγγαρεία.
Το 35,2% των παντρεμένων αντρών, ανέφερε πως είναι «πολύ κουρασμένοι» για συνουσία εξαιτίας της δουλειάς -το ποσοστό ήταν 21,3% το 2014-, ενώ παρόμοιο σχεδόν ποσοστό, δηλώνει πως βλέπει τη γυναίκα του ως μέλος της οικογένειάς τους παρά ως σeξουαλική παρτενέρ (ειδικά μετά την απόκτηση παιδιών).
Εντύπωση προξενεί, τέλος, το γεγονός ότι μεταξύ των ανύμφευτων πάνω από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 18 με 24 δηλώνουν παρθένοι. Τα σχετικά ποσοστά είναι 47,9% για τους ανύπαντρους άντρες και 52,9% για τις ανύπαντρες γυναίκες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!