Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

«Black» in «black coffee». Η νέα παρουσία στα μενού των καφέ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Ιαπωνία είναι η τελευταία τρέλα στο Instagram.



Το «Goth latte» δεν είναι μόνον το ρόφημα που ταιριάζει στη σκοτεινή ψυχή μας. Έρχεται, έγκαιρα, για να μας «δροσίσει» το καλοκαίρι (για τη Αυστραλία δεν ισχύει αυτό, εκεί θα ζεστάνει τους καφεπότες το χειμώνα).



Το μαύρο ρόφημα ξεκινά με το να διαλύσεις ενεργοποιημένο άνθρακα σε ζεστό υγρό. Μετά, προσθέτεις τον αγαπημένο σου καφέ. Υπενθυμίζουμε ότι, παρότι δεν ακούγεται ελκυστικό να πίνει κανείς άνθρακα, θεωρείται πως ο ενεργοποιημένος άνθρακας απαλλάσσει το ανθρώπινο σώμα από τις τοξίνες, οι οποίες παγιδεύονται στους χιλιάδες πόρους του.



Θάρρος, λοιπόν. Ξεχάστε τα μαυρισμένα από αυτόν τον καφέ δόντια, ξεχάστε το μαύρο απ' τον καφέ «μουστάκι» που θα αποκτήσετε. Μπορεί το «Goth latte» να είναι ο καφές των ονείρων σας!



Τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε σύγκριση με όσα δεν έχουν, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως μεγάλος για τα κορίτσια, τα οποία διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουν, τόσο πιθανότερο είναι να παχύνουν.

Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) λένε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να ελεγχθεί αν το ίδιο ισχύει για τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα.

Και προσθέτουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα εκθέτει τα παιδιά σε επιβλαβείς συνδυασμούς που έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας (IJO) συμμετείχαν 12.556 παιδιά, τα οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν από 7 έως τα 11 τους χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσα είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους στην ηλικία των 7 ετών, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι όσα παιδιά δεν είχαν δική τους τηλεόραση.

Επιπλέον, τα αγόρια με τηλεόραση στο δωμάτιό τους είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στα 11 τους χρόνια, ενώ τα κορίτσια διέτρεχαν κατά 31% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ειδικά για τα κορίτσια, όμως, το χειρότερο ήταν πως οι ώρες που έβλεπαν τηλεόραση ή DVD σχετίζονταν με ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου να γίνουν υπέρβαρες καθώς μεγάλωναν.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση ανάμεσα στην τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και στην αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά πιθανώς ευθύνεται το ότι τα παιδιά μπορεί να χάνουν ώρες από τον ύπνο τους για να βλέπουν τις αγαπημένες τους σειρές - και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία.

Είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να τσιμπολογούν μπροστά στην τηλεόραση, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι τους.

Πάνω απ’ όλα όμως, η απεριόριστη πρόσβαση στην TV συνήθως συνεπάγεται λιγότερη κίνηση - και η καθιστική ζωή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της συσσώρευσης περιττών κιλών.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Ακόμη και τώρα που όλα αλλάζουν, η εμφάνιση και το στιλ αποτελούν βασικά κριτήρια στην επιλογή του αυτοκινήτου. Η Citroen έχει παράδοση στη δημιουργία ξεχωριστών μοντέλων και στην αναζήτηση των πιο εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών. Η απόφασή της να λανσάρει τη νέα μάρκα DS ανοίγει νέους δρόμους στην εξέλιξη των αυτοκινήτων και στους τομείς της εμφάνισης.

Η δοκιμή με το DS3 Cabrio μού έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα ένα από τα ομορφότερα ανοιχτά αυτοκίνητα. Το DS3 Cabrio είναι μια επιτυχημένη προσαρμογή της προηγουμένης γενιάς του Citroen C3. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το χρώμα του αμαξώματος, τη σχεδίαση του ειδικού καλύμματος της οροφής και την εμφάνιση πολλών επιμέρους τμημάτων που καθορίζουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου. Η γαλλική μάρκα DS δίνει διαφορετικό τόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία και απευθύνεται σε οδηγούς με άποψη για το στιλ. Ο τρικύλινδρος κινητήρας 1.200 κ.εκ. ανήκει στην οικογένεια των βραβευμένων συνόλων PureTech και αποδίδει 82 ίππους. Υπάρχει και ισχυρότερη έκδοση με 130 ίππους.

Η ενέργεια που παράγει καλύπτει τις ανάγκες κίνησης στο αστικό περιβάλλον. Ωστόσο, η περιορισμένη ισχύς δεν παρέχει υψηλές επιδόσεις. Στόχος του αυτοκινήτου δεν είναι οι επιδόσεις, αλλά η απόλαυση της οδήγησης με ανοιχτή οροφή. Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 12,3’’ και η τελική ταχύτητα φθάνει τα 174 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση στη δοκιμή 5,9 λίτρα/100 χλμ., εργοστασιακή τιμή 4,9 λίτρα/100 χλμ. Εκπομπές CO2 112 γρ./χλμ.

Η οροφή του μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορες θέσεις, ενώ χάρη στον μηχανισμό της αναδιπλώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακόμα και όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα έως 120 χλμ./ώρα. Η οδική συμπεριφορά είναι ικανοποιητική. Στους δρόμους με σαμαράκια και λακκούβες εμφανίστηκαν μερικές αδυναμίες του πλαισίου και των αναρτήσεων. Ο εσωτερικός χώρος έχει πολυτελή διακόσμηση και φιλοξενεί τέσσερις ενήλικες. Η αποθηκευτική ικανότητα περιορίστηκε λόγω της οροφής στα 245 λίτρα. Κοστίζει 17.054 ευρώ.
real.gr

Εξελίξεις στο θέμα του προπονητή του ΠΑΟΚ αναμένεται να σημειωθούν εντός της ημέρας.

Ο Λούμπος Μίχελ πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλάνταν Ίβιτς, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει παρελθόν για τον «δικέφαλο του Βορρά» έναν μήνα ακριβώς μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου και σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των play offs.

Στο ραντεβού δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» ο Ιβάν Σαββίδης και αυτό ίσως να μαρτυράει αρκετά πράγματα για τις σχέσεις που έχουν πλέον οι δύο άνδρες. Το γυαλί έχει… ραγίσει και δύσκολα θα κολλήσει ξανά.

Περισσσότερα στο filathlos.gr

Μέσα σε λίγες ώρες το Κατάρ, ένα κράτος 11.627 τ. χλμ. και 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορείται ότι είναι κράτος – τρομοκράτης. Πέντε χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν τα σύνορα με το μικρό αυτό κράτος που έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο και οι συνέπειες άρχισαν ήδη να φαίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τι σημαίνει η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων
– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.
Ράλι στο πετρέλαιο
Οι εξελίξεις οδήγησαν σε ράλι στο πετρέλαιο με άνοδο της τάξης του 1%. Να σημειωθεί ότι το Κατάρ είναι από τις μικρότερες του ΟΠΕΚ στην παραγωγή πετρελαίου, περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως. Η Σαουδική Αραβία παράγει 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως!
Ποιες χώρες γύρισαν την πλάτη στο Κατάρ
Πρώτες αποφάσισαν την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Ακολούθησαν  η κυβέρνηση της Υεμένης και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Η κυβέρνηση αυτή, που έχει την έδρα της στην πόλη Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη, δεν ασκεί μεγάλη εξουσία στο εσωτερικό της χώρας. Έχει δικό της κοινοβούλιο και έχει συμμαχήσει με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα, ενώ δεν αναγνωρίζει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Το απόγευμα και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. «Οι Μαλδίβες έλαβαν την απόφαση αυτή εξαιτίας της σφοδρής τους αντίθεσης στις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μικρού αυτού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό. Παρά τη φήμη τους ως τουριστικός προορισμός οι Μαλδίβες, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι, έχουν μεγάλο αριθμό νεαρών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πολεμούν στη Μέση Ανατολή.
Το Κατάρ, έχει επιλεγεί και για να διοργανώσει το Μουντιάλ 2022. Σήμερα, αποκλείσθηκε επίσης από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμάει φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη.
Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ). Τρεις από τις χώρες αυτές (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Μπαχρέιν), καθώς και η Αίγυπτος, ανακοίνωσαν διαδοχικά σήμερα τα χαράματα τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», περιλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως το Ριάντ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του και κλείνει τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά του με το Κατάρ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλειά του από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».
«Η Σαουδική Αραβία έλαβε αυτό το αποφασιστικό μέτρο εξαιτίας σοβαρών καταχρήσεων εκ μέρους των αρχών της Ντόχα σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών (…) για να υποκινήσουν την ανυπακοή και να βλάψουν την κυριαρχία της», δήλωσε ένας σαουδάραβας αξιωματούχος. «Το Κατάρ υποδέχεται διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, όπως η αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων, το ISIS και η Αλ-Κάιντα», κατήγγειλε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ντόχα υποστηρίζει επίσης «τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην επαρχία Κατίφ (ανατολική Σαουδική Αραβία)», όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα του σαουδαραβικού βασιλείου, καθώς και στο Μπαχρέιν, που εδώ και χρόνια συγκλονίζεται από ταραχές που εκδηλώνονται από τους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα αυτή. Το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιανουάριο 2016 μετά την εκτέλεση ενός επικεφαλής των σιιτών στη Σαουδική Αραβία.
Το Κάιρο «αποφάσισε να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κλείνουν τα «εναέρια και θαλάσσια» σύνορα με το Κατάρ. Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν επίσης τις σχέσεις με την Ντόχα.
Διπλωμάτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις χώρες του Κόλπου. Οι πολίτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 14 ημερών για να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν ενώ οι πολίτες αυτών των τριών χωρών απαγορεύεται να μεταβαίνουν στο Κατάρ.
Η τελευταία ανοικτή κρίση στον Κόλπο χρονολογείται από το 2014, όταν τρεις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους στην Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που φέρεται ότι παρείχε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Τι συμβαίνει με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί
Τότε ήταν που υπήρξε πάλι μεγάλη ανησυχία για τους τουλάχιστον 3.000 Έλληνες που ζούσαν και εργάζονταν στο Κατάρ. Όπως λένε εργαζόμενοι στην περιοχή που είχαν ζήσει τα γεγονότα του 2014, όσα συμβαίνουν σήμερα δεν τους επηρέασαν τότε και ελπίζουν να μην τους επηρεάσουν και σήμερα. Όπως τονίζουν στο newsit.gr θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν στο Κατάρ χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού η χώρα μας έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Κατάρ και ίσως το μόνο πρόβλημα να είναι η αναστάτωση με τις αεροπορικές εταιρείες. Αθήνα και Ντόχα έχουν άριστες σχέσεις.
Τα βασικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου:

20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας «ψευδούς» εκστρατείας που τον κατηγορεί ότι «στηρίζει» την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.
21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Τάμιμ μπον Χάμαντ αλ Θάνι συνομιλεί με τον Τραμπ στο Ριάντ.
24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.
25 Μαΐου: «Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον αλ Θάνι «προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα».
25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντεράχμαν αλ Θάνι καταγγέλλει «μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ», την οποία το εμιράτο «θα αντιμετωπίσει».
28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργας δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου «περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση» και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, «να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια».
2 Ιουνίου: Μια επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση «της κυβερνοπειρατίας».
5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει «την τρομοκρατία».
Η αεροπορική εταιρεία Etihad του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε πως διακόπτει από αύριο το πρωί και «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις της προς και από το Κατάρ.
Επίσης, η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα η εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους flydubai, που έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, είχε ανακοινώσει από την πλευρά της πως αναστέλλει από αύριο όλες τις πτήσεις προς και από την Ντόχα. Η Saudi Arabia Airlines (Saudia) ανακοίνωσε επίσης στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι διακόπτει όλες της τις πτήσεις προς το Κατάρ. Πηγή: newsit.gr
H Ελλάδα αναλαμβάνει διπλωματικός εκπρόσωπος της Αιγύπτου στο Κατάρ
Eπειτα από σχετικό επίσημο αίτημα, το οποίο έγινε αποδεκτό η ελληνική πρεσβεία στην Ντόχα αναλαμβάνει την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Sameh Hassan Shoukry, επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά υποβάλλοντας το παραπάνω αίτημα.
Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν έπειτα από τις κατηγορίες για υπόθαλψη της διεθνούς τρομοκρατίας και τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων της Αιγύπτου με το Κατάρ.
Στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:
«Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της φίλης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του.
Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
Η Σαουδική Αραβία κλείνει τα γραφεία του Al Jazeera
Στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera, καθώς και στην ανάκληση της άδειάς του, προχώρησε η Σαουδική Αραβία, ώρες αφότου αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ντόχα, στην οποία καταλογίζει αποσταθεροποιεί με τη δραστηριότητά της την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανόμενης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Το υπουργείο Ενημέρωσης έκλεισε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και ανακάλεσε την άδειά του» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, Spa. Το Al Jazeera είναι το πρώτο αραβικό κανάλι δορυφορικής τηλεόρασης, με το κεντρικό του στούντιο να βρίσκεται στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

Στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η προκήρυξη νέου προγράμματος προσλήψεων για την κάλυψη θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (hot – spots).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν να προκηρυχθεί εντός του Μαϊου, ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ορισμένες διορθωτικές τροποποιήσεις από το υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι και αρμόδιο για την υλοποίηση του.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αλλαγές αφορούσαν την μοριοδότηση των ανέργων για την κάλυψη των θέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη 1.882 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Η πρόσκληση για την πρόσληψη των 1.882 ανέργων που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα και στην συνέχεια να δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ, με τον Οργανισμό να είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποκλειστικά και μόνο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εργαστούν σε Κέντρα Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (hot spots) στις περιφέρειες της χώρας, με βάση τις ανάγκες, όπως εκείνες καταγράφηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Κριτήρια μοριοδότησης
Τα κριτήρια μοριοδότησης των ωφελουμένων θα είναι:
— Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών
— Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
— Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω
— Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό
— Ηλικία
— Αριθμός ανήλικων τέκνων
— Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
— Εντοπιότητα βάση της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου.
— Δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».
Αποδοχές εργαζομένων
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 13.191.156,27.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αμείβονται επιπλέον για τη νυκτερινή τους εργασία, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε το 2016 Βουλή με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!