Κυριακή 17 Μαρτίου 2019


Αφού επί σχεδόν 24 ώρες το Facebook -και μαζί με αυτό οι «αδελφές» πλατφόρμες Instagram, Whatsapp και Messenger- αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που έκαναν δύσκολη τη ζωή πολλών χρηστών ανά τον κόσμο, τελικά αποκατέστησε πλήρως τη λειτουργία του.
Όπως το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό, το πρόβλημα -το πιο μακρόχρονο στην ιστορία του- οφειλόταν σε ένα ανθρώπινο λάθος προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή-εξυπηρετητή (server) του δικτύου του, κάτι που είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις τύπου «ντόμινο».
Οι αναλυτές, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το BBC, επεσήμαναν ότι το συμβάν αποτελεί μια υπενθύμιση πως ακόμη και οι πιο ισχυρές εταιρείες του διαδικτύου, οι οποίες απασχολούν τους καλύτερους ειδικούς των υπολογιστών και διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, τελικά δεν μπορούν να αποφύγουν το ανθρώπινο λάθος και τις συνέπειες του, ανέφερε το ant1news.
Το πρόβλημα πυροδοτήθηκε από «αλλαγές στις ρυθμίσεις ενός server», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Facebook. Το αρχικό λάθος γιγαντώθηκε σταδιακά και δημιούργησε ένα ολοένα επεκτεινόμενο πλέγμα προβλημάτων στο δίκτυο του Facebook, που ήταν αδύνατο να διορθωθεί γρήγορα, σύμφωνα με έναν νυν και έναν πρώην εργαζόμενο που διατήρησαν την ανωνυμία τους, καθώς δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Facebook, «πολλοί άνθρωποι είχαν δυσκολία πρόσβασης στις εφαρμογές και στις υπηρεσίες μας. Επιλύσαμε τα προβλήματα και τα συστήματα μας έχουν επανέλθει. Λυπούμαστε πολύ για την ενόχληση και εκτιμούμε την υπομονή του καθενός».
Όμως μερικοί αναλυτές σχολίασαν αρνητικά ότι το Facebook χρειάστηκε τόσο χρόνο για να δώσει μια εξήγηση. Από την άλλη, η ιστοσελίδα Downdetector, που καταγράφει τα προβλήματα στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε ότι έλαβε 7,5 εκατομμύρια παράπονα σχετικά με διάφορα προβλήματα στο Facebook και στις άλλες εφαρμογές. Όπως είπε ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας Τομ Σάντερς, «ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει μπλακ-άουτ τέτοιας κλίμακας».
Το Facebook προσπαθεί ακόμη να καταλάβει πώς το αρχικό πρόβλημα απέκτησε τέτοιες διαστάσεις μέσα σε λίγες ώρες. Όπως και άλλες διαδικτυακοί γίγαντες, περηφανεύεται ότι ποτέ δεν βγαίνει offline, αλλά τελικά φαίνεται πως αρκεί ένα μικρό ανθρώπινο λάθος για να κινδυνεύσει. Κάτι που είναι ανησυχητικό, καθώς όπως είπε ο Σάντερς, «η ανοχή για τέτοια μπλακ-άουτ έχει μειωθεί και οι άνθρωποι περιμένουν ότι οι online υπηρεσίες θα λειτουργούν άψογα επί 365 μέρες το χρόνο».
Πέρα από τους ιδιώτες χρήστες, ενοχλητικά είναι τέτοια προβλήματα επίσης για τις διαφημιστικές εταιρείες και τους διαφημιζόμενους, που χάνουν πρόσκαιρα την επαφή με το κοινό τους.

Διακόπηκε στο 69ο λεπτό το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, εξαιτίας των επεισοδίων από οπαδούς του τριφυλλιού, που προσπαθούν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του Πειραιά προηγείται στο σκορ με 1-0, με γκολ του Γκερέρο που σημειώθηκε στο 53ο λεπτό. Μετά την επίτευξη του γκολ του Ολυμπιακού, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και συγκεκριμένα έξω από το πέταλο των οργανωμένων.
Στην πορεία οπαδοί βρέθηκαν πέριξ του αγωνιστικού χώρου, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων  κρότου – λάμψης και χημικών και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική στο γήπεδο.
Ο διαιτητής αποφάσισε οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα αποδυτήρια. Παράγοντες του Παναθηναϊκού κάνουν διαβουλεύσεις με τους διαιτητές και πιθανά η διακοπή θα είναι οριστική.
Ταχυδρομικό περιστέρι πουλήθηκε έναντι 1,25 εκατ. ευρώ
Ένα ταχυδρομικό περιστέρι, εκπαιδευμένο στο Βέλγιο, πρωταθλητής των αγώνων που οργανώνουν οι λάτρεις του είδους, πουλήθηκε σήμερα έναντι 1,25 εκατομμυρίων ευρώ σε διαδικτυακή δημοπρασία.
Ο Αρμάντο, του γνωστού στο Βέλγιο εκτροφέα Ζόελ Φέρσχουτ, κατέρριψε έτσι κάθε ρεκόρ καθώς έγινε το ακριβότερο περιστέρι στον κόσμο.
"Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έκανε σκόνη το μαγικό όριο του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Το τελικό ποσό ανέρχεται στο 1.252.000", ανέφερε ο ιστότοπος Pigeon Paradise (Pipa), χωρίς να ανακοινώσει την ταυτότητα του αγοραστή.
Σύμφωνα πάντως με το βελγικό πρακτορείο Belga, ο νέος ιδιοκτήτης του Αρμάντο είναι Κινέζος και κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει το περιστέρι για αναπαραγωγή, με σκοπό οι απόγονοί του να γίνουν και αυτοί πρωταθλητές.
Τα τελευταία χρόνια Κινέζοι συλλέκτες άρχισαν να ενδιαφέρονται για τα ταχυδρομικά περιστέρια, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές για τους "πρωταθλητές", δηλαδή εκείνα που καταφέρνουν να επιστρέψουν πρώτα στον περιστερώνα τους, ακολουθώντας το ένστικτό τους, αφού καλύψουν κάποιες φορές απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν παράδοση σε αυτούς τους αγώνες περιστεριών, που όμως εδώ και πολύ καιρό είχαν πέσει σε μαρασμό. Το ενδιαφέρον των Ασιατών έδωσε νέα πνοή στην εκτροφή και στους αγώνες, σε ορισμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον Pipa, το ακριβότερο περιστέρι στην ιστορία των διαδικτυακών πλειστηριασμών ήταν μέχρι σήμερα το "Νιού Μπλίκσεμ" που πουλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο έναντι 376.000 ευρώ, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, των 250.000 ευρώ, που είχε δώσει ο Κινέζος βιομήχανος Χου Ζεν Γιου για να αγοράσει, το 2012, το "Σπέσιαλ Μπλου".
Ο Αρμάντο ήταν ένα από τα 178 περιστέρια της οικογένειας Φέρσχουτ που πουλήθηκαν σήμερα. Τα έσοδα από τη δημοπρασία έφτασαν συνολικά τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
photo: pexels
Η ετήσια έρευνα συγκρίνει τι πρέπει να πληρώσουν δύο επισκέπτες στην πόλη για μια επίσκεψη το Σαββατοκύριακο, από τη διαμονή έως το κόστος ενός φλιτζανιού καφέ ή τα τέλη εισόδου σε μουσεία ή γκαλερί. Το Βελιγράδι κατέλαβε την δεύτερη θέση με κόστος 177 ευρώ και το Βουκουρέστι την πέμπτη, με 195 ευρώ.
Η λίστα των οκτώ πιο οικονομικών πόλεων σύμφωνα με την έρευνα είναι:
Βίλνιους-Λιθουανία (172 ευρώ)
Βελιγράδι- Σερβία (177 ευρώ)
Βαρσοβία- Πολωνία (187 ευρώ)
Κωνσταντινούπολη- Τουρκία (195 ευρώ),
Βουκουρέστι- Ρουμανία (195 ευρώ)
Πόρτο- Πορτογαλία (200 ευρώ)
Ρίγα- Λεττονία (208 ευρώ)
Μπρατισλάβα- Σλοβακία (212 ευρώ)
Πριν γίνει διάσημος ήταν άστεγος και πούλησε τον σκύλο του για 50 δολάρια
Άλλη μια απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που κατάφερε να κατακτήσει το Χόλιγουντ και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα είναι αυτή του Σιλβέστερ Σταλόνε.
Ο άνθρωπος που είναι γνωστός και ως «Ρόκυ Μπαλμπόα» έφτασε να είναι τόσο άφραγκος που δεν είχε να ταΐσει τον σκύλο του και αναγκάστηκε να τον πουλήσει! Όμως, η πίστη στον εαυτό του και η επιμονή του ήταν αυτά που του έδωσαν το «εισιτήριο» για τον δρόμο της επιτυχίας.
Πίσω στη δεκαετία του 1970, ο Σταλόνε ήταν ένας νεαρός Ιταλός που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και έψαχνε δουλειά, με στόχο να γίνει ηθοποιός. Έχοντας γεννηθεί με παράλυση στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, γεγονός που έκανε την προφορά και τις εκφράσεις του περίεργες, δεν είχε και πολύ μεγάλη απήχηση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ζει στο δρόμο και να φτάσει κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν.
Δεν είχε δουλειά, δεν είχε σπίτι, δεν είχε λεφτά ούτε για φαγητό και σύντομα θα έχανε τον μοναδικό του φίλο. Αναγκάστηκε να πουλήσει τον σκύλο του Butkus, το διάσημο μπουλμαστίφ που είχε στο Rocky, για 25 δολάρια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Sylvester Stallone: Inspiration on the rocky road to success
Έχοντας πλέον πιάσει πάτο, ήξερε ότι ο μόνος δρόμος ήταν προς τα πάνω. Τότε, του ήρθε η μεγάλη ιδέα. Μετά από τρεις εβδομάδες διαμονής στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων του New Jersey, ήξερε ότι έπρεπε να ζητήσει την αλλαγή.
Εμπνευσμένος από έναν αγώνα του Muhammad Ali, σκέφτηκε το σενάριο του Rocky, το έγραψε σε τρεις μέρες και άρχισε να ψάχνει άνθρωπο για να το κάνει πράξη. Και βρήκε. Κάποιοι παραγωγοί του προσέφεραν 125.000 δολάρια, αλλά με όρο να μην είναι αυτός ο πρωταγωνιστής. Αρνήθηκε.
Μετά από μια βδομάδα του έκαναν νέα προσφορά. 325.000 δολάρια, αλλά με τον όρο να παραμένει στο τραπέζι. Και πάλι είπε όχι. Τελικά, υπήρξε συμφωνία στα 35.000 δολάρια με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Το πρώτο πράγμα που έκανε με αυτά τα λεφτά; Αγόρασε πίσω τον σκύλο του έναντι 3.000 δολαρίων.
Το Rocky έσπασε ταμεία, ήταν υποψήφιο για 9 Oscar, συμπεριλαμβανομένου του Α' Αντρικού Ρόλου και Καλύτερου Σεναρίου για τον Σταλόνε. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος είχε διπλή υποψηφιότητα σε αυτές τις κατηγορίες, μετά τον Charlie Chaplin και τον Orson Welles. Η ταινία, η οποία κόστισε λιγότερο από 1.000.000 δολάρια και έφερε στα ταμεία πάνω από 225.000.000 δολάρια, απέσπασε τρία Oscar τελικά (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ). «Κέρδισε» επίσης την υστερία του κόσμου που ανάγκασε τους παραγωγούς να γυρίσουν πέντε ακόμη ταινίες τα επόμενα 10 χρόνια. Το αστέρι του Σταλόνε είχε πλέον λάμψει...

Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος για να απολύσετε κάποιον
Από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι να τον απολύσουν από την εργασία του ή να αναγκαστεί να απολύσει κάποιον. Όσο άβολη κια να είναι αυτή η κατάσταση υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τον Δεκέμβριο του 2018 το περιοδικό «Wired» αποκάλυψε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού κατά των υπαλλήλων του και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να τους απολύει επιτόπου.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Musk εξαγριώνεται με κάτι και απολύει τον συγκεκριμένο υπάλληλο ή, ακόμα χειρότερα, τον πρώτο που θα βρεθεί στο διάβα του! Κάτι που δεν είναι φυσικά ανήκουστο, καθώς όχι μόνο το έχουμε δει σε τηλεόραση και σινεμά, αλλά κάποιοι το έχουν βιώσει κιόλας στην πραγματική ζωή.
Κι ενώ τα αφεντικά διατηρούν τη δυνατότητα να δείχνουν άμεσα την πόρτα της εξόδου σε κάποιον, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως αυτή είναι μια εξόχως λάθος συμπεριφορά. Αυτό μας λέει η ειδικός στην απασχόληση, Lynn Taylor, και συγγραφέας του σχετικού βιβλίου «Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job», πως ενώ έχεις την εξουσία να κάνεις κάτι τέτοιο, είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να κάνεις στην εταιρία σου.
Κάτι που επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος εργατικού Δικαίου, Jeffrey Adelson: «Όταν ένας υπάλληλος παύεται χωρίς λίγη σκέψη, τότε είναι που λαμβάνουν χώρα οι μηνύσεις». Και όχι μόνο αυτό, τονίζει, αλλά «όταν καταστρέφεις την υπόληψη ενός ανθρώπου, αυτό είναι το ιδανικό περιβάλλον για πράξεις αντιποίνων».
Αν ένας εργαζόμενος δεν αποδίδει ικανοποιητικά στη θέση του, διατείνεται πάντα ο Adelson, το καλύτερο που έχει να κάνει ο προϊστάμενος είναι να καταγράφει την απόδοσή του και να τον ενημερώνει συχνά για τις ανεπάρκειές του. Έτσι θωρακίζει την απόλυση και δεν μοιάζει ξαφνική και αναπάντεχη, γλιτώνοντας την εταιρία από οποιαδήποτε εκδίκηση.
Ακόμα κι αν κάνει κάτι «χοντρό», λέει χαρακτηριστικά, όπως το να απειλήσει έναν συνάδελφο ή να μοιραστεί ευαίσθητες εταιρικές πληροφορίες με τον ανταγωνισμό, η άμεση απόλυση συνεχίζει να παραμένει κακός σύμβουλος. «Έλα να τα πούμε στο γραφείο μου» ή «πάρε την υπόλοιπη μέρα άδεια», λέει πως είναι η ενδεδειγμένη δράση για τον διευθυντή.
Ο οποίος οφείλει να συμβουλευτεί το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, να καταγράψει το περιστατικό, να βρει μάρτυρες και μετά να προβεί στην απόλυση.
Ό,τι κι αν κάνει το αφεντικό, καταλήγει, δεν πρέπει να απολύσει κάποιον πάνω στην οργή του: «το συναίσθημα είναι πραγματικά εχθρός», επισημαίνει.

Σα να μην ήταν τραγική και στενάχωρη από μόνη της η είδηση, πως ο Luke Perry πέθανε έπειτα από οξύ εγκεφαλικό, τα προσκλητήρια του με την αρραβωνιαστικιά του Wendy Madison Bauer, αποδεικνύουν πως το ζευγάρι απείχε μόλις μερικούς μήνες από τον γάμο.
«Save the date για τον γάμο του Luke και της Madison», ανέφεραν τα προσκλητήρια απέξω, των οποίων εικόνα δημοσίευσε το TMZ. Οι κάρτες που έλαβε το ξένο site αναφέρουν ξεκάθαρα πως ο 52χρονος ηθοποιός και η σύντροφός του είχαν κανονίσει να παντρευτούν στις 17 Αυγούστου του 2019, στο Los Angeles της Καλιφόρνια.

Παρά το γεγονός πως δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες στα προσκλητήρια, είναι πλέον σίγουρο, πως ο Luke και η αρραβωνιαστικιά του, σχεδίαζαν να παντρευτούν σύντομα, προτού πάθει το εγκεφαλικό που του κόστισε τη ζωή. Δυστυχώς, δεν θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί αυτόν τον διάδρομο που θα τους οδηγήσει στο να περάσουν μαζί την υπόλοιπη ζωή τους.
Ο Luke Perry πέθανε στις 4 Μαρτίου έπειτα από πέντε μέρες νοσηλείας στην εντατική από οξύ εγκεφαλικό. Η Wendy στην πρώτη της δήλωση μετά τον θάνατο του αγαπημένου της είπε: «Ευχαριστώ για όλη την "ευγνωμοσύνη", την "αγάπη και την υποστήριξη" που μου δώσατε κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου. Οι αμέτρητες, συγκλονιστικές ιστορίες για τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του Luke ήταν μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Τα τελευταία 11½ χρόνια ήταν τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής μου και είμαι ευγνώμων που τα πέρασα μαζί του».

Την ώρα που της έκανε ρομαντική πρόταση γάμου στην παραλία στις Μπαχάμες, πρώην συμπαίκτης του τον κατηγορούσε ότι παράλληλα με την Τζένιφερ Λόπεζ διατηρούσε σχέση με την πρώην σύζυγό του.
Ο λόγος για τον παίκτη του μπέιζμπολ και αρραβωνιαστικό πλέον της Λατίνας σουπερστάρ Αλεξ Ροντρίγκεζ.

Και ενώ η Λόπεζ ζούσε το όνειρό της στο πλευρό του αγαπημένου της, ήδη τα πρώτα σύννεφα σκίασαν την ευτυχία της. Το ζευγάρι επέστρεψε αρραβωνιασμένο στην καθημερινότητά του, αλλά ο φωτογραφικός φακός το συνέλαβε μουτρωμένο. Επιπλέον, ο Ροντρίγκεζ έφερε ένα μελανιασμένο μάτι. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι έτσι απάντησε η JLo στις φήμες περί απιστίας του αγαπημένου της.

 
 
 

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η πέτρα του σκανδάλου, Τζέσικα Κανσέκο, πρώην σύζυγος του Χοσέ Κανσέκο, συμπαίκτη του Α-Ροντ, απάντησε στις φήμες και τις διέψευσε λέγοντας ότι γνωρίζει τον διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ καθώς τους συνδέει οικογενειακή φιλία, αλλά δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες για ερωτική σχέση μεταξύ τους. Τόνισε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί για το σκάνδαλο αυτό και πως μόλις μπήκε στα social media σάστισε με όλα όσα της καταλόγιζαν. Η ίδια έσπευσε να καθησυχάσει την Τζένιφερ Λόπεζ και να στηρίξει τον Αλεξ Ροντρίγκεζ κατηγορώντας τον πρώην σύζυγό της για την αναστάτωση που προκάλεσε στο ευτυχισμένο ζευγάρι.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με την καλή του Αμάλ εντυπωσίασαν για άλλη μία φορά τα πλήθη.
Αυτή τη φορά έκαναν την εμφάνισή τους σε εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Εδιμβούργο.

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν καταλάβει το μισό χωριό Μπαγούζ, τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.
Όπως μεταδίδουν συριακά Μέσα, το τελευταίο οχυρό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, μετά από μήνες μαχών, είναι στα πρόθυρα να πέσει.
Τις τελευταίες 24 ώρες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν σημειώσει μεγάλη προώθηση και έχουν πάρει τη μισή Μπαγούζ υπό τον έλεγχό τους.
Σκληρές μάχες δίνονται μέσα στο χωριό.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι κατάφεραν να εξαλείψουν ένα θύλακα στα βόρεια του χωριού με 150 τζιχαντιστές.
Υπολογίζεται ότι ακόμα περίπου 300 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν απομείνει και δίνουν την τελευταία τους μάχη.

Η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τυρί που παράγεται με την μέθοδο που φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή με την ονομασία «φέτα» και να αναφέρεται η ελληνική του προέλευση.
 Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λατρεύει την φέτα. Αλλά γνωρίζετε τι μας προσφέρει διατροφικά;
Η φέτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά
Μόλις 28 γραμμάρια φέτας έχουν:
  • Θερμίδες: 74
  • Λίπος: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
  • Ριβοφλαβίνη: 14% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
  • Ασβέστιο: 14% της ΗΣΠ
  • Νάτριο: 13% της ΗΣΠ
  • Φώσφορος: 9% του ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β12: 8% της ΗΣΠ
  • Σελήνιο: 6% του ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β6: 6% του ΗΣΠ
  • Ψευδάργυρος: 5% του ΗΣΠ
Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.
Επίσης, η φέτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα παλαιωμένα τυριά, όπως τα κασέρια, το τσένταρ και η παρμεζάνα. Τα 28 γραμμάρια τσένταρ ή παρμεζάνας περιέχουν πάνω από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους.
Επιπλέον, η φέτα περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο από ό,τι άλλα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα, το τυρί cottage και το κατσικίσιο τυρί.
Η φέτα κάνει καλό στα οστά
Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών.
Το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες συντελούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ ο φώσφορος βοηθά τα οστά σας να απορροφήσουν το ασβέστιο.
Επιπλέον, το γάλα από πρόβατα και κατσίκες περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αγελαδινό γάλα. Ως εκ τούτου, ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τυριά, όπως η φέτα, θα πετύχετε ευκολότερα την ΗΣΠ ασβεστίου.
Η φέτα κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά βακτήρια που ωφελούν την υγεία σας. Η φέτα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει το προβιοτικό  Lactobacillus plantarum, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 48% των βακτηρίων στην φέτα.
Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου, προστατεύοντας τον εντερικό σωλήνα από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα.
Επιπλέον, τα προβιοτικά αυξάνουν την παραγωγή χημικών ενώσεων που αναστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Τέλος, μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έχουν δείξει ότι αυτά τα ανθεκτικές βακτήρια και άλλα στελέχη μαγιάς που βρέθηκαν στην φέτα αναπτύσσονται σε περιβάλλον χαμηλού pΗ, κάτι που σημαίνει ότι επιβιώνουν από τα χολικά οξέα.
Η φέτα έχει καλά λιπαρά
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated linoleic acid – CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη σύσταση του σώματος, μειώνοντας τη λιπώδη μάζα σε αυτό. Το CLA μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και έχει δείξει αποτελέσματα και κατά του καρκίνου.
Τα τυριά από πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση CLA από εκείνα με γάλα αγελάδας ή κατσίκας. Η φέτα περιέχει έως και 1,9% CLA, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,8% της περιεκτικότητάς της σε λιπαρές ουσίες.
Και μπορεί αυτό το περιεχόμενο του CLA να μειώνεται μετά την περίοδο ωρίμανσης και κατά την αποθήκευση, ωστόσο μια μελέτη έχει δείξει ότι η χρήση βακτηριακών καλλιεργειών στην παραγωγή του τυριού (όπως γίνεται στην φέτα) συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης του CLA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και την υψηλότερη κατανάλωση φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιθανά προβλήματα από την κατανάλωση φέτας
Η φέτα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, λόγω του τρόπου παραγωγής της και των ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε αυτή, θα μπορούσε να έχει κάποια μειονεκτήματα.
Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)
Κατά τη διαδικασία παρασκευής της φέτας, προστίθεται αλάτι στο τυρόπηγμα. Επιπλέον, κατά την αποθήκευση, το τυρί πρέπει να βυθίζεται σε άλμη με έως και 7% αλάτι.
Το τελικό προϊόν είναι ένα τυρί που έχει αρκετό νάτριο. Συγκεκριμένα η φέτα περιέχει 312 mg νατρίου ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος, κάτι που αντιστοιχεί στο 13% της ΗΣΠ σε νάτριο. Μια καλή ιδέα για να μειωθεί η περιεκτικότητα της φέτας σε αλάτι είναι να την ξεπλύνετε με νερό πριν την βάλετε στο πιάτο σας.
Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
Τα φρέσκα τυριά και τα τυριά με υψηλά επίπεδα λίπους γάλακτος τείνουν να έχουν περισσότερη λακτόζη από τα παλαιωμένα τυριά. Δεδομένου ότι η φέτα είναι ένα φρέσκο ​​τυρί από πλήρες γάλα, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από άλλα τυριά, όπως το γκούντα, η παρμεζάνα και το ανθότυρο.
Όσοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων τυριών, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.
Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν μη-παστεριωμένη φέτα
Το Listeria monocytogenes (λιστέρια) είναι ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στο νερό και στο έδαφος και το οποίο μπορεί να μολύνει τις καλλιέργειες και τα ζώα.
Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται συνήθως να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών λαχανικών και κρεάτων, καθώς και μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με αυτό το βακτήριο.
Τα τυριά από μη-παστεριωμένο γάλα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μεταφέρουν βακτήρια από ό,τι εκείνα από παστεριωμένο γάλα. Ομοίως, τα φρέσκα τυριά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κάτι τέτοιο σε σχέση με τα παλαιωμένα τυριά, λόγω της υψηλότερης υγρασίας τους.
Ως εκ τούτου, επειδή η φέτα γίνεται με μη-παστεριωμένο γάλα δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες.
Πηγή: stogiatro.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!