Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

 Συχνά λάθη που κάνουμε στο μέγεθος της μερίδας

Πόσο είναι, αλήθεια, μια μερίδα από το οτιδήποτε; Προσπαθούμε να εξηγήσουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Όσο και αν προσπαθούμε να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πάντα λαθάκια που μπορούν να γίνουν από απροσεξία, ή επειδή δεν γνωρίζουμε καλύτερα. Και το πιο συχνό από αυτά τα λάθη μπορεί να είναι ότι τρώμε μεγαλύτερες μερίδες από  ό,τι χρειαζόμαστε. Επειδή, αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει "μία μερίδα" για κάθε τροφή;

Αυτό το κείμενο δεν έχει σκοπό να σας κάνει να ζυγίζετε το φαγητό σας προτού το βάλετε στο πιάτο σας. Αυτή η συνήθεια, αν δεν υπάρχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος, θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Έχουμε όμως μερικές πολύ πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας και να μην το παρακάνετε.

Δημητριακά

Μια κούπα δεν είναι η σωστή μερίδα. Για την ακρίβεια, 3/4 της κούπας δημητριακά του εμπορίου πρέπει να βάζουμε στο μπολ μας. Αν, λοιπόν, τα βάζουμε απευθείας από το κουτί στο μπολ, μπορεί να βάζουμε διπλάσια. Και αν βάζουμε και δεύτερη μερίδα (όπως πολύ συχνά κάνουμε), μπορεί να καταλήξουμε να τρώμε μέχρι και τέσσερις μερίδες.

Στήθος κοτόπουλο

Ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλο δεν αποτελεί μία μερίδα. Πολύ χονδρικά - όπως θα περιγράφουμε σε αυτό το κείμενο επειδή, ξανά, δεν θέλουμε να ζυγίσουμε τα γεύματά μας - η μερίδα για την άλιπη πρωτεΐνη είναι περίπου το μέγεθος της παλάμης μας. Το ότι το στήθος από κοτόπουλο είναι μία από τις πιο υγιεινές πρωτεΐνες δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες.

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο

Τα μπιφτέκια-γίγας που βρίσκουμε έξω είναι συνήθως δύο με τρεις μερίδες κρέατος. Η κατάλληλη μερίδα για κόκκινο κρέας είναι περίπου το μέγεθος της γροθιάς μας. Εδώ είναι μια καλή στιγμή για να θυμίσουμε πως όταν λέμε μπιφτέκι, το εννοούμε σερβιρισμένο με λαχανικά. Όχι ανάμεσα σε δύο ψωμάκια, με τυρί, μπέικον και τηγανιτές πατάτες δίπλα.

Γάλα στον καφέ

Η σωστή μερίδα είναι μία κουταλιά της σούπας. Και μιλάμε για άπαχο γάλα. Προφανώς, οι επιλογές όπως κρέμα, σαντιγί και σιρόπια δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι σκέτη ζάχαρη, σωστά;

Ψωμί

Είναι πολύ καλή κίνηση να αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής. Κερδίζουμε μερικές φυτικές ίνες και βιταμίνες που χάνονται με την επεξεργασία. Η επίσημη μερίδα για ψωμί, όμως, είναι μία φέτα. Συνεπώς, μάλλον τα τοστάκια μας που φτιάχνουμε όταν μας πιέζει ο χρόνος, πρέπει να γίνουν μισά.

Αναψυκτικά

Καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε αναψυκτικά, καθώς περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Αν όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, η κατάλληλη μερίδα είναι το μικρό κουτάκι. Οτιδήποτε περισσότερο είναι πλεονασμός και πολλές άχρηστες θερμίδες.

Ντρέσινγκ για σαλάτα

Περιέχουν πολλά λιπαρά, και οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες για σαλάτα του εμπορίου έχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού αλλά και ζάχαρης. Η επίσημη μερίδα είναι δύο κουταλιές της σούπας, αλλά ιδανικά θα ήταν καλύτερα να φτιάχνετε δικά σας ντρέσινγκ, με υλικά που γνωρίζετε.

πηγή:iatronet.gr

 6 σημάδια που αποδεικνύουν πως κάτι πάει στραβά στη σχέση σου

Μήπως νιώθεις τελευταία πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση αλλά δεν μπορείς να εξακριβώσεις τι ακριβώς φταίει; Παρακάτω θα δεις μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν όντως κάτι πάει στραβά.

#1. Έχετε διαφωνίες που δεν οδηγούν πουθενά
Τσκαώνεστε χωρίς να σας φταίει στην πραγματικότητα κάτι και επίσης όταν όντως σας φταίει κάτι δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα με αποτέλεσμα να μένετε συνεχώς τσακωμένοι.

#2. Νιώθετε πως δεν έχετε κάποια επιρροή ο ένας στον άλλον
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για να καταλάβεις αν κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου.  Εσύ του λες να κλείσει τον υπολογιστή και δεν σου δίνει σημασία, εκείνος σου λέει να μην μιλάς πολύ και τον αγνοείς επιδεικτικά. Ίσως ήρθε η ώρα να ακούτε πιο προσεκτικά ο ένας τον άλλον.

#3. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου
Εσύ μπορεί να θέλεις παραπάνω σεξ και εκείνος να θέλει λιγότερο. Συνεννοείστε σωστά σε αυτά που θέλετε ή νιώθετε διαρκώς μια ανεπάρκεια στην ερωτική σας ζωή;

#4. Νιώθεις πως σε μειώνει συνεχώς
Αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι πως μια σχέση δεν λειτουργεί σωστά. Είναι απαραίτητο για ένα ζευγάρι να σέβεται ο ένας τον άλλον και να τον υποστηρίζει. Μόνο έτσι η σχέση μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.

#5. Νιώθεις πως ο αγαπημένος σου έχει αποξενωθεί 
Όταν τον νιώθεις μακριά σου μάλλον όντως είναι μακριά σου. Προσπάθησε να τον φέρεις πιο κοντά επικοινωνώντας περισσότερο μαζί του.

#6. Υπάρχει απόσταση ανάμεσά σας
Συνήθως όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια σχέση τα μέλη της απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει συνειδητά αλλά ασυνείδητα. Προσπάθησε να μειώσεις τις εντάσεις ανάμεσά σας και να φέρεις τον καλό σου πιο κοντά σου.

πηγή:faysbook.gr

 

«Ο πατέρας του Χίτλερ και πως ο γιος έγινε δικτάτορας» είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου που υπογράφει ο Ρόμαν Ζάντγκρουμπερ, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικών και Οικονομικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λιντς. Εμφανές το ψυχαναλυτικής φύσεως υπονοούμενο: Κάποιος αυταρχικός ή απόμακρος πατέρας ίσως συνέβαλε στα όσα διαμόρφωσαν τον Αδόλφο Χίτλερ και στα όσα εκείνος διέπραξε.

Αλλά είναι πράγματι έτσι; Ο Ζάντγκρουμπερ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, ανατρέχοντας σε 31 ιδιόχειρες επιστολές του πατέρα, του Αλοΐσιου Χίτλερ, με παραλήπτη τον Γιόζεφ Ράντλεγκερ. Είναι ο ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος στον οικισμό Χάφελντ της Αυστρίας, που αγόρασε το 1895 ο Αλοΐσιος Χίτλερ.

Η εφημερίδα Die Welt σημειώνει ότι ο Αλοΐσιος Χίτλερ, συνταξιούχος τελωνειακός υπάλληλος την εποχή εκείνη, ονειρευόταν να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως αγρότης κοντά στη φύση, αλλά δεν είχε την οικονομική επιφάνεια να αγοράσει το αγρόκτημα. Οι τράπεζες δεν έδιναν δάνειο. Πιθανό κίνητρο των επιστολών αυτών ήταν να εξηγήσει στον Ράντλεγκερ την οικογενειακή του κατάσταση και την έλλειψη ρευστότητας. Τελικά ο Αλοΐσιος Χίτλερ τα κατάφερε, αγόρασε το ακίνητο, αλλά μετά από δύο χρόνια αναγκάστηκε να το πουλήσει και πάλι, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του εγχειρήματος.

hitlers-0

«Σκληρός απέναντι στους υποτακτικούς»

 Οι επιστολές είχαν ξεχαστεί σε μία σοφίτα, βρέθηκαν τυχαία μετά από εκατό χρόνια και ήρθαν στα χέρια του Αυστριακού καθηγητή. Πώς τις κρίνει ο ίδιος;

 «Έχουν μία σχεδόν προσποιητή ευγένεια, ιδιαίτερα στον επίλογο, αλλά το περιεχόμενό τους δείχνει σκληρότητα για τους υποτακτικούς, για τους μαθητευόμενους που είναι ανίδεοι, τις υπηρέτριες που είναι ανίκανες, τα άλογα που είναι ψοφίμια» λέει ο Ρόμαν Ζάντγκρουμπερ στη Βαυαρική Ραδιοφωνία (BR). «Τίποτα δεν μπορεί να τον ευχαριστήσει. Επίσης ασκεί κριτική στην εξουσία, τους δικαστές, τους συμβολαιογράφους, τους τοπογράφους, άχρηστους τους βγάζει κι αυτούς…»

Ο Αλοΐσιος Χίτλερ γεννήθηκε το 1837 στην Αυστρία, εκτός γάμου. Από τη μία πλευρά ήταν υπερήφανος για την κοινωνική του άνοδο, λέγοντας ότι ως φτωχόπαιδο από το χωριό, με απολυτήριο δημοτικού, κατάφερε να γίνει δημόσιος λειτουργός στη μοναρχία των Αψβούργων. Από την άλλη πλευρά το έφερε βαρέως που δεν είχε ακαδημαϊκή μόρφωση για να ανέλθει στην κορυφή της ιεραρχίας. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ρόμαν Ζάντγκρουμπερ: «Ο ίδιος είναι ο σταρ, ο πρωταγωνιστής.

Το ιδανικό του είναι ο αυτοδίδακτος που γνωρίζει τα πάντα. Και αυτό το ιδανικό θα μεταφερθεί στον γιό του, τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εγκαταλείπει το σχολείο, ονειρεύεται να γίνει αυτοδίδακτος και διαβάζει πολύ, αλλά τελικά γίνεται απλώς ένας ημιμαθής που περιφρονεί όσους διαθέτουν τυπικά, ακαδημαϊκά προσόντα. Περιφρονεί τους νομομαθείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά βλέπει τον εαυτό του ως ιδιοφυΐα. Αυτή είναι μία σαφής ομοιότητα ανάμεσα στον πατέρα και στον γιο, που διαφαίνεται και στις επιστολές».

hitler

Ισχυρός χαρακτήρας η μητέρα

 Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt οι επιστολές αυτές έχουν αξία ως ιστορική πηγή, καθώς μέχρι σήμερα ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για τα παιδικά χρόνια του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πληροφόρησή μας περιορίζεται στα όσα είχε αναφέρει ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης Φραντς Γιέτσινγκερ στο βιβλίο του «Τα νεανικά χρόνια του Χίτλερ» μιλώντας με ανθρώπους που γνώριζαν την οικογένειά του, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες από έναν παιδικό φίλο, τον Άουγκουστ Κουμπίτσεκ, αλλά και αυτός γνώρισε τον Χίτλερ όταν ήταν ήδη 16 χρονών. Οι επιστολές δίνουν μία νέα διάσταση στον ρόλο του πατέρα, Αλοΐσιου.

Υπάρχει όμως και η μητέρα. Μέχρι σήμερα οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι η Κλάρα Χίτλερ ήταν μία ταπεινή νοικοκυρά που περιορίζεται στον μοιραίο ρόλο του υποτακτικού θηλυκού. Ωστόσο, από τις επιστολές προκύπτει μία διαφορετική εικόνα, λέει ο Ρόμαν Ζάντκγορυμπερ: «Είχε σημαντικό μερίδιο εξουσίας στην οικογένεια, έπαιρνε αποφάσεις για αγοραπωλησίες, είχε συναλλαγές με τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία. Ο ίδιος ο Αλοΐσιος Χίτλερ έγραφε: ‘Η σύζυγός μου έχει εξαιρετική αντίληψη για την οικονομία’. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η άμοιρη γυναικούλα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται».

Πηγή: protothema.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!