Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

 

Σταμάτησαν την Παρασκευή οι ροές του φυσικού αερίου από τον αγωγό Yamal-Europe, τον ίδιο που άνοιξε η Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες με την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι απαιτήσεις της Gazprom για να έχει πρόσθετη χωρητικότητα διέλευσης μέσω Ουκρανίας από τον αγωγό αυτό, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά ροές δεν υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, οι ροές προς τη Γερμανία (μέσω του σημείου μέτρησης του Mallnow) ήταν περίπου 101.119 κιλοβατώρες νωρίς το πρωί της Παρασκευής έναντι περίπου 13,5 εκατομμυρίων κιλοβατωρών στη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή 130 φορές λιγότερο αέριο.

Στο μεταξύ οι τιμές στα συμβόλαια αερίου στην Ευρώπη, διαπραγματεύονται την Παρασκευή μεταξύ 146 και 178 ευρώ με τις τιμές να κυμαίνονται τώρα στα 170 ευρώ.

Η Gazprom την Πέμπτη είχε επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του ίδιου αγωγού προς τη Γερμανία από την Πολωνία και είχε δεσμεύσει χώρο στον αγωγό για 7,8 εκατομμύρια κιλοβατώρες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, για διέλευση φυσικού αερίου την Παρασκευή το πρωί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Ο αγωγός που διέρχεται από την Ουκρανία συνεχίζει στην Πολωνία και τη Γερμανία και αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 15% της συνολικής προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία. Από τον Δεκέμβριο, ωστόσο, λειτουργεί αντίστροφα και με τη μειωμένη τροφοδοσία οι τιμές αυξήθηκαν έντονα.

 

Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε όσους αντιτίθενται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «να μην επιδεινώσουν την κατάσταση» επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς στη χώρα του.

«Δεν έχουμε κακές προθέσεις εναντίον των γειτόνων μας», σημείωσε χαρατηριστικά προσθέτοντας ότι η Ρωσία απαντά μόνο στις αρνητικές ενέργειες άλλων χωρών.

«Όλες οι ενέργειες που έχει λάβει ο ρωσικός στρατός μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποκλειστικά ως απάντηση σε ορισμένες εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι δε χρειάζεται οι γείτονές της να λάβουν περαιτέρω μέτρα που θα επιδεινώσουν τις σχέσεις τους.

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν πώς να εξομαλύνουν τις σχέσεις, να συνεργάζονται κανονικά και να αναπτύσσουν κανονικά τις σχέσεις», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι τα δυτικά έθνη επιδιώκουν σε μεγάλο βαθμό να αποκόψουν το έθνος, με οικονομικές κυρώσεις, κλειστούς εναέριους χώρους και αποκλεισμένα λιμάνια.

Τέλος, επισήμανε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις προς άλλες χώρες.

 

Η παρουσιάστρια Μπασάκ Σενγκιουλ σε εκπομπή του CNNTURK μιλά με φόντο  χάρτη με τα “παρανόμως” εξοπλισμένα νησιά της Ελλάδας….

Και βάζει τον αρχικό προβληματισμό λέγοντας  (1:01)  :

¨Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά τα οποία έπρεπε να είναι αφοπλισμένα
Άλλωστε σχετικά με αυτό η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει  από το υψηλότερο βήμα να θέτει τις αντιρρήσεις της και  ανέφερε πως θα γίνουν τα απαραίτητα
Υπάρχει το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει πρόκληση απ’ την πλευρά της Ελλάδας κατά της Τουρκίας ,όπως έγινε και με την Ρωσία ;
Το επόμενο διάστημα σχετικά με την Τουρκία,  υπάρχει μήπως  σκέψη για  μία ανάλογη κίνηση ;¨

Ακολούθως με το ίδιο φόντο ο κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβίζογλου λέει τα εξής ¨ειρηνικά¨ (10:19) :

¨Τώρα πρέπει και να μην πέσουμε στην παγίδα, αλλά και να πάρουμε με κάποιο τρόπο τα καταληφθέντα μας νησιά
Μήπως λόγω αυτού του προβλήματος (Ουκρανία) , να παραβλέψουμε ότι κάποια νησιά μας καταλήφθηκαν ; Να αδρανοποιηθούμε ; Στο μεταξύ τα νησιά μας καταλήφθηκαν, η Αλεξανδρούπολη εξοπλίστηκε και η Ελλάδα συνεχώς παρενοχλεί την Τουρκία¨.

Και την ίδια στιγμή εμείς δεν συζητάμε καν το πως και αν μπορούμε αν απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα…

Οπότε ο εισβολέας παίρνει θάρρος για παραπέρα κατακτήσεις…

πηγή: tourkikanea.gr

 

Όπως η Volkswagen ή η BMW, ο όμιλος Michelin θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα από τα εργοστάσιά του στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με “τη σοβαρή κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία”, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η βιομηχανία ελαστικών.

“Για να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητές του και να προσαρμόσει τη διαχείριση των ροών του, ο όμιλος αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά του στην Ευρώπη για λίγες ημέρες, τις προσεχείς εβδομάδες”, ανακοίνωσε ο όμιλος.

“Κάθε περιοχή θα αποφασίσει τη συγκεκριμένη διάρκεια και τις ρυθμίσεις εφαρμογής”, αλλά αυτές οι διακοπές αναμένεται να αφορούν την “πλειονότητα” των περιοχών, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομίλου στο AFP.

“Λόγω της υφιστάμενης κρίσης, και όπως πολλοί παράγοντες της βιομηχανίας στην Ευρώπη, ο όμιλος Michelin αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τη μεταφορά για να προμηθεύσει τα εργοστάσιά του και να παραδώσει στους πελάτες του”, ανακοίνωσε ο όμιλος.

Στη Ρωσία, χίλιοι συνεργάτες του γαλλικού ομίλου κατασκευάζουν ελαστικά στο Νταβίντοβο κοντά στη Μόσχα, και το εργοστάσιο είναι “σε υποβαθμισμένη λειτουργία”. Ο όμιλος έχει επίσης σχεδόν δώδεκα εμπορικούς συνεργάτες στην Ουκρανία.

Η Michelin “εκφράζει την υποστήριξή της στα θύματα αυτής της σύγκρουσης” και “καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξει τους στοχευόμενους υπαλλήλους της”, διευκρινίζει

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!