Κυριακή 8 Ιουνίου 2014


Σεμινάρια, επιστημονικά συμπόσια, εικαστική έκθεση, μουσική και θέατρο, περιλαμβάνει για φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ), που παρουσίασε η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, και ο διευθυντής, Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, στα φιλόξενα γραφεία του Κέντρου, στην Πλάκα.


Η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ
«Μη  με ρωτήσετε με πόσα χρήματα θα γίνουν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, θα σας πω με το τίποτα !», είπε η κα. Αρβελέρ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η μόνη δραστηριότητα που δε σκοτώνει, είναι η Τέχνη», ενώ για άλλη μια χρονιά τόνισε ότι το Κέντρο είναι περήφανο για την δουλειά που έγινε, ευχαριστώντας, παράλληλα, τους είκοσι περίπου συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους η κα. Μάρω Νικολοπούλου και ο κ. Περικλής Σπάτουλας, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «ψυχή» του Κέντρου.

Μνήμη Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1914 - 2014

Το συνεδριακό κέντρο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου για την 100ή επέτειο από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οργανώνει τον Ιούλιο στους Δελφούς διεθνές συμπόσιο με θέμα «1914 - 1924, Τα χρόνια των ανατροπών: Ευρώπη και Ελλάδα» καθώς και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Φρύνιχος και τη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Στο πλαίσιο αυτό,  θα πραγματοποιηθεί, επίσης,  τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο,  έκθεση για τον  Ελευθέριο  Βενιζέλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του.  Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα λάβουν χώρα από τις 3 έως  τις 13 Αυγούστου,  με συμμετέχουσες χώρες τις Τσεχία και Σλοβενία. 

Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις (Art Campus) 2014

Για τρίτη συνεχή χρονιά,  ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» οργανώνει στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για νέους ταλαντούχους μουσικούς. Το Art Campus 2014 περιλαμβάνει master classes φλάουτου, όμποε, κλαρινέτου, ορχήστρας εγχόρδων με την Camerata Junior, σύνολα μουσικής δωματίου, μουσικά εργαστήρια και διαγωνισμό για σολίστ πνευστών και συναυλίες.

16o Αριστοτελικό Συμπόσιο Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν, από τις  27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, Συμπόσιο Φιλοσοφίας πάνω σε αριστοτελικά κείμενα.

Δελφοί  -  εκδηλώσεις  


Το θέατρο Φρύνιχος
Εκτός από το Διεθνές Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίων, την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο θέατρο Φρύνιχος θα παρουσιαστεί συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας, με τίτλο «Ο ήχος των πνευστών». Το Σάββατο 5 Ιουλίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών θα λάβει χώρα μουσική παράσταση με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου, με τίτλο «Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι». Την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο θέατρο Φρύνιχος θα παρουσιαστεί ο «Ιππόλυτος»  του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, από το Εθνικό Θέατρο.  Η παράσταση των Δελφών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Εθνικό Θέατρο.

Έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Έκθεση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και παρουσιάζεται το πώς λατρεύτηκε ο οξυδερκής πολιτικός ως σύμβολο δύναμης και σοφίας.

Στην έκθεση θα εκτεθούν έργα λαϊκά και λόγια, έργα καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, ενθυμήματα, έγχρωμες λιθογραφίες, φωτογραφίες και νομίσματα. Εκθέματα  θα δανείσουν για την έκθεση φορείς όπως  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ, η συλλογή της Alpha Bank, το Μουσείο Βενιζέλου και πολλοί συλλέκτες. Την επιμέλεια θα έχει η Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης.

Ψηφιακή έκδοση

Το Ε.Π.Κε.Δ κατέγραψε το πρόγραμμα εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές - 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο διάστημα 19 Ιουνίου - 15 Δεκεμβρίου 2013, σε ένα ψηφιακό δίσκο (dvd), που κυκλοφορεί σε κασετίνα μαζί με την ταινία - ντοκιμαντέρ «Ο Βυζαντινός Καβάφης», σε επιστημονική εποπτεία της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και σκηνοθεσία των Π. Κυπαρίσση και Φ. Δούσκου.
naftemporiki.gr
Ένα νέο reality που απευθύνεται σε τηλεθεατές με… γερά νεύρα αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα από το BBC 3. Η εκπομπή θα τιτλοφορείται «I Survived A Zombie Apocalypse» και σε αυτή θα συμμετάσχουν οκτώ συνολικά άτομα, τα οποία θα βρεθούν σε ένα εμπορικό κατάστημα, περιτριγυρισμένα από… ζόμπι!

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αποφύγουν την επίθεση τότε θα αποχωρήσουν με έναν «φρικιαστικό τρόπο».


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Η CIA, έστω και καθυστερημένα, έχει πλέον επίσημο λογαριασμό στο Twitter! Μάλιστα, για να κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία της στο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το πρώτο "τιτίβισμα" ήταν χαρακτηριστικό της μυστικότητας της Υπηρεσίας: "Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να αρνηθούμε ότι αυτό είναι το πρώτο μας tweet".
Αμέσως το διαδίκτυο πήρε φωτιά. Μόνο μέσα σε δύο ώρες το μήνυμα είχε αναδημοσιευτεί 85.000 φορές, και η CIA απέκτησε περισσότερους από 105.000 "ακόλουθους". Σε λιγότερο από 24 ώρες,  οι followers έφτασαν τους 385.000.
Όσο για τα σχόλια; " @CIA πώς αισθάνεσαι που σε ακολουθούν για πρώτη φορά;" τουίταρε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.

Σκοπός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ,είναι "να μπορεί να συνδέεται πιο άμεσα με το κοινό και να παρέχει πληροφορίες για την αποστολή, την ιστορία και άλλες εξελίξεις της", όπως δήλωσε ο διευθυντής της, Τζον Μπρέναν σε ανακοίνωσή του.
Η CIA υποσχέθηκε ακόμη να αναρτά τα "τελευταία νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες καριέρας", καθώς και καλλιτεχνήματα από το μουσείο της CIA, ενημερώσεις από το παγκόσμιο βιβλίο δράσης της και μη διαβαθμισμένες μυστικές πληροφορίες.
Δημιουργώντας λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter, η CIA διευρύνει την περιορισμένη διαδικτυακή της παρουσία πέρα από την επίσημη ιστοσελίδα της και τους λογαριασμούς σε Flickr και YouTube.
Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες ήταν κάτι που μάλλον έπρεπε να κάνει νωρίτερα . Η NSA "μπήκε" στο Twitter το 2009, το FBI το 2008 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2007.

Πηγή: News.gr


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης "Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου" ενέκρινε στη 10η έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014.

Το θεσμοθετημένο θεατρικό φεστιβάλ διοργανώνει για 31η χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων, τα οποία επέλεξε η επιτροπή θεάτρου του δήμου, από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης της διεύθυνσης πολιτισμού.

Οι "Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου" θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως και τις 31 Ιουλίου 2014 με τη συμμετοχή εννέα θεατρικών σχημάτων, τα οποία θα παρουσιάσουν συνολικά 23 παραστάσεις.

Όλες οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, με εξαίρεση τις παραστάσεις του έργου "Ουρανός Κατακόκκινος" της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Ρένη Πιττακή, που θα πραγματοποιηθούν στο Επταπύργιο (5, 6 & 7 Ιουλίου).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα με έμφαση στο μουσικό θέατρο, σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος και έργα σύγχρονου ρεπερτορίου καθώς και μία παιδική παράσταση. Αναλυτικά:

3 & 4/7/2014 – Κ.Θ.Β.Ε.: "Godspell"

5, 6 & 7/7/2014 – Ρένη Πιττακή: "Ουρανός Κατακόκκινος" της Λούλας Αναγνωστάκη (Επταπύργιο)

7 έως 11/7/2014 - "5η Εποχή Τέχνης": "Τρωάδες" του Ευριπίδη

14 & 15/7/2015 - "Μεταξουργείο – Χώρος Θεάματος": "Η Ζωή μπροστά σου" του Ρομάν Γκαρί

16, 17 & 18/7/2014 - "Θέατρο του Νέου Κόσμου – Νέα Σκηνή Τέχνης": "Η κοιμωμένη ξύπνησε" της Ξένιας Καλογεροπούλου

21 & 22/7/2014 – Σωματείο Ατόμων με Δυνητικές ικανότητες Γονέων και Φίλων "Εν Δυνάμει": "Ο άνθρωπος ανεμιστήρας"

24 & 25/7/2014 – "Omerta Theater": "Αντιγόνη" του Σοφοκλή

27 & 28/7/2014 - "Highway Productions": "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη

30 & 31/7/2014 – Θεατρικός Οργανισμός "Altera Pars": "Μήδεια" του Ζαν Ανούιγ

http://www.seleo.gr
Όταν η Nissan πριν από χρόνια παρουσίαζε το Murano, κανείς δε θα περίμενε ότι τα σχέδια της ιαπωνικής εταιρίας για τα ελευθέρου χρόνου οχήματα θα εύρισκαν απήχηση.
Κι όμως. Μόλις το 2007, το σχεδιαστικά ήπιο Qashqai, δημιούργησε μια νέα κατηγορία, ενώ το 2010 η έκδοση παραγωγής του Juke ήταν αντιμετωπίστηκε με τον πλέον θετικό τρόπο από το κοινό, ενώ η εμπορική επιτυχία που συνεχίζεται έως σήμερα, κάνει τους αντιπάλους να ξύνουν τα μολύβια τους.
ΤοJuke βασίζεται πάνω στην Β πλατφόρμα που έχουν εξελίξει από κοινού η Renault με την Nissan, με επιμηκυμένο μεταξόνιο.
Σχεδιαστικά χαρακτηρίζεται από ακμές, καμπύλες, φουσκωμένα φτερά και φωτιστικά σώματα που εξέχουν. Το προφίλ "σημαδεύεται" από τα προεξέχοντα τόξα των τροχών και την ψηλά τοποθετημένη μεσαία γραμμή του σώματος που δημιουργεί αντίθεση με τα μικρά πλαϊνά παράθυρα. H coupe εμφάνιση ενισχύεται με τις χειρολαβές των πίσω θυρών “κρυμμένες” κοντά στις πίσω κολόνες.
Σχεδιαστικό μειονέκτημα ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι Cd 0,35.
Το γεγονός πάντως είναι ότι, ο αντισυμβατικός σχεδιασμός του είναι ήδη σημείο αναφοράς και αποκλείεται να το μπερδέψεις με κάτι παρόμοιο ακόμα και στο πλέον πολυσύχναστο πάρκινγκ.
Οι διαστάσεις του το καθιστούν ιδανικό αυτοκίνητο πόλης, καθώς εκτός από την υψηλή θέση οδήγησης τα 4,125 μ. μήκους, τα 1,765 μ. πλάτους και τα 1,570 μ. ύψους δημιουργούν μια ενιαία μικρή σε όγκο κατασκευή. Ταυτόχρονα το μεταξόνιο του φτάνει τα 2,5 μέτρα, η απόσταση από το έδαφος τα 180 χιλιοστά και το βάρος του 1.295 κιλά.
Εσωτερικά, το Juke είναι εξίσου τολμηρό, με τις καμπύλες επιφάνειες να κυριαρχούν παντού. Οι λεπτομέρειες στη κεντρική κονσόλα, στους αεραγωγούς, στο λεβιέ ταχυτήτων και στον πίνακα οργάνων δίνουν "ζωή", παρά το γκρι σκληρό πλαστικό ταμπλό.
Τα πλαστικά δεν είναι τα ακριβότερα, κρίνονται όμως ικανοποιητικά και φαίνονται συμπαγή, ενώ και η συναρμογή τους δεν έχει ψεγάδια.
Από την άλλη, η εργονομία του, από την άλλη, έχει ιδιαιτερότητες και κυρίως το σύστημα I-CON (Integrated Control), που θέλει κάποιο χρόνο προσαρμογής.
Τα τρία προγράμματα οδήγησης ( Eco, Normal και Sport) με αλλαγές στην απόκριση του γκαζιού, στη ροπή του κινητήρα και στην αμεσότητα του τιμονιού, βοηθούν τρία διαφορετικά οδηγικά στυλ.
Κατά τα λοιπά μπροστά από το τιμόνι με τα διάφορα κουμπιά του για το ηχοσύστημα, το τηλέφωνο και το cruise control, ο πίνακας οργάνων με τα δύο μεγάλα όργανα είναι ευανάγνωστος, ενώ η οθόνη πολλαπλών ενδείξεων ανάμεσα τους δείχνει τις πληροφορίες του trip computer.
Οι χώροι είναι τουλάχιστον αποδεκτοί, καθώς οι μπροστά επιβάτες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ για τους πίσω υπάρχει μια κάποια… στενοχώρια. Ο χώρος για τα κεφάλια είναι μέτριος, λόγω της έντονα επικλινούς οροφής, ενώ τα μικρά πίσω παράθυρα προκαλούν κλειστοφοβικά αισθήματα.
Όσον αφορά τους χώρους αποθήκευσης, είναι αρκετοί με θήκες μικροαντικειμένων, ποτηροθήκες και τσέπες στις πόρτες. Αντίθετα ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα μόλις 251 λίτρα (το πάτωμα από κάτω είναι βολικό για αντικείμενα), είναι σίγουρα μικρός, αν και με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων σε αναλογία 60:40, αυξάνεται στα 830 λίτρα.
Το Juke προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις, την Action, Acenta και Techna. Η δεύτερη έχει τρεις υποεκδόσεις, την Con, την Sport Pack και την Sport Pack Con. Φυσικά οι τιμές διαφέρουν ανά έκδοση και σε μερικές περιπτώσεις, σημαντικά.
"Ψυχή" του Juke ο 1.5-λίτρων dCi κινητήρας πετρελαίου, προέλευσης Renault. Θεωρείται κινητήρας αναφοράς και είναι ένας από τους αποδοτικότερους κινητήρες πετρελαίου στον κόσμο, διαθέτοντας τεχνολογία που περιλαμβάνει δεύτερης γενιάς ψεκασμό τεχνολογίας common rail, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων.
Ο Energy dCi με υπερσυμπιεστή έχει χωρητικότητα 1.461 κ.εκ., αποδίδει 110 γεμάτους ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 260 Nm ροπής, με τη μέγιστη τιμή να εμφανίζεται μόλις στις 1.750 σ.α.λ. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται μόνο με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων και αυτόματα ελεγχόμενη από θερμοστάτη ροή στην αντλία λαδιού.
Το μεγαλύτερο προσόν όμως του κινητήρα, εκτός από τη ροπή είναι η οικονομία καυσίμου. Στα πολλά χιλιόμετρα της δοκιμής μας δεν είδαμε στον υπολογιστή ταξιδίου την τιμή να ξεπερνά τα 5,6 λίτρα/100χλμ., τιμή που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 46 λίτρων χαρίζει εύκολα 900 χλμ αυτονομίας.
Τέλος, όσον αφορά τις επιδόσεις του, σίγουρα δεν βάζει φωτιά στο δρόμο αλλά τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 11,2 δευτ ενώ η τελική του ταχύτητα ξεπερνάει αγγίζει τα 180 χλμ/ώρα.
Από τα χιλιόμετρα στη θέση του οδηγού, συνειδητοποιείς ότι είναι εξαιρετικό στην άσφαλτο, αντιδρώντας σαν ένα υπερυψωμένο hatchback. Η θέση οδήγησης βολική και άνετη (παρά το τιμόνι δεν ρυθμίζεται σε βάθος), θα εξυπηρετήσει σχεδόν όλους τους σωματότυπους.
Στους στενούς δρόμους της πόλης, θα εκθειάσεις την ευελιξία του, αν και θα σε δυσκολέψουν τα μικρά παράθυρα που κρύβουν αρκετές γωνίες, ειδικά προς τα πίσω. Το ακριβές τιμόνι με 2 και 2/3 στροφές από άκρη σε άκρη είναι γρήγορο και άμεσο, με τη διάμετρο του κύκλου στροφής να φτάνει τα 10,7 μέτρα.
Ο κινητήρας είναι αρκετά υποτονικός χαμηλά και κάτω από τις 1.600 σ.α.λ., αλλά από εκεί και πάνω απλά… "πυροβολάει". Οι ρεπρίζ είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές, γεγονός που ολοκληρώνει την σπορτίφ εικόνα του Juke, ενώ τα επίπεδα πρόσφυσης είναι αρκετά υψηλά χάρη και στα φαρδιά ελαστικά διαστάσεων 215/55.
Η ανάρτηση αποσβένει ικανοποιητικά και μόνο σε έντονες ατέλειες του δρόμου, θα νιώσεις ότι χτυπάει πολύ, κάτι που ευθύνονται και τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Στον ανοιχτό δρόμο το Juke αποδεικνύεται αρκετά άνετο και ξεκούραστο καθώς η απορρόφηση των στοιχειών του δρόμου είναι απροσδόκητα αποτελεσματική, ενώ εμφανίζει μικρές κλίσεις στις στροφές και συνεπώς παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
Τα φρένα είναι δισκόφρενα στους 4 τροχούς με τα μπροστινά αεριζόμενα, διαστάσεων 280×24 χλστ και πίσω 292×9. Αποτέλεσμα αυτών είναι ένα ικανοποιητικό φρενάρισμα, χωρίς να εντυπωσιάζει, με το ABS να κάνει συχνά-πυκνά αισθητή την παρουσία του.
Παρά το αυξημένο ύψος του αμαξώματος (18 πόντοι), δε μπορούμε να μιλήσουμε για τις εκτός δρόμου ικανότητες του Juke. Αιτία, τα κατεξοχήν ασφάλτινα ελαστικά και η κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, χωρίς κάποιο σύστημα που να τους κλειδώνει, κάτι που συνεπάγεται εύκολο σπινιάρισμα. Ίσως, με τις τετρακίνητες εκδόσεις (δε προσφέρονται με τον dCi κινητήρα) και άλλα ελαστικά να τα πήγαινε καλύτερα. Πάντως, σε ήπια χώματα δε θα αντιμετωπίσει καμία δυσκολία και κυρίως δεν θα βρει κάτω.

Σε κάθε περίπτωση επιτυχία του Juke, είναι δεδομένη και σίγουρα περισσότεροι το λατρεύουν παρά το αντιπαθούν, ενώ σε καμιά των περιπτώσεων δεν περνά αδιάφορο, κάτι που για πολλούς σχεδιαστές είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Σίγουρα δεν απευθύνεται σε συντηρητικούς, αλλά σε εξωστρεφείς και με έντονη προσωπικότητα, κάτι που το εντάσσει στην κατηγορία των lifestyle αυτοκινήτων.

Υπέρ

  • Οδική συμπεριφορά
  • Κινητήρας
  • Κατανάλωση
  • Ακρίβεια τιμονιού

Κατά

  • Σχεδιασμός μπροστά μέρους
  • Εργονομία κεντρικής κονσόλας
  • Ορατότητα προς τα πίσω
  • Χώροι πίσω επιβατών/αποσκευών.
Πηγή: News.gr

Το περίφημο πόρισμα της «επιτροπής Ραπακούλια», διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου επαναφέρει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, «προγράφοντας» και πάλι περί τους 5.000 υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, η τελική «μελέτη» με βάση «θολά» κριτήρια όπως είναι τα πληθυσμιακά (υπάλληλοι ανά χίλιους κατοίκους) , τα οικονομικά του δήμου, το κόστος μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα, είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «καθημερινής», 4.993.
Μάλιστα, από αυτούς, η μελέτη εκτιμά ότι μόνο 1.210 άτομα μπορούν, μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας, να απορροφηθούν σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις προσωπικού.
Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 6.000 (συνολικά 53) στους οποίους εργάζονται 1.424 υπάλληλοι. Πρόκειται κυρίως για νησιωτικούς και ηπειρωτικούς απομακρυσμένους δήμους στους οποίους όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά η λειτουργία τους κρίνεται οριακή.
Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί στους ΟΤΑ, ενώ έχουν δοθεί και στην τρόικα. Από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η μελέτη αποτελεί μια κατ’ αρχήν αποτύπωση της κατάστασης, ενώ στην πράξη μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες. Προεκλογικά πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι δήμαρχοι, παρά το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό, επιχείρησαν να κάνουν προσλήψεις εκτάκτων, οι οποίες όμως «κόπηκαν» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τη μελέτη αξιολόγησης, στους 16 δήμους της χώρας που έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων διαμένουν 2.887.179 πολίτες, ενώ στις υπηρεσίες των αντίστοιχων δήμων (κεντρικές υπηρεσίες και ΝΠΔΔ) εργάζονται 26.681 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 1.263 αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων με πληθυσμό 664.612 κατοίκους διαθέτει συνολικά 7.522 υπαλλήλους (μόνιμο και έκτακτο προσωπικό) εκ των οποίων οι 752 αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, 367 άτομα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα σε σύνολο 3.673 εργαζομένων στις υπηρεσίες του δήμου που έχει πληθυσμό 324.766. Πλεονάζον προσωπικό έχει επίσης ο Δήμος Πειραιά. Εκτιμάται ότι σε σύνολο 1.553 εργαζομένων στον δήμο πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα 155 υπάλληλοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του δήμου είναι 162.084.
Περισσότερους υπαλλήλους, συγκεκριμένα 100 σε σύνολο 1.496 εργαζομένων, έχει και ο Δήμος Ρόδου με συνολικό πληθυσμό 152.538 κατοίκων. Ο Δήμος Λάρισας έχει 38 άτομα πλεονάζον προσωπικό σε σύνολο 1.454 εργαζομένων και με πληθυσμό 161.339 κατοίκους και ο Δήμος Αχαρνών, 21 άτομα πλεονάζον προσωπικό σε σύνολο 920 εργαζομένων και με πληθυσμό 105.401. Αντίθετα, ο Δήμος Περιστερίου έχει ανάγκη περισσότερου προσωπικού, συγκεκριμένα 104 επιπλέον άτομα (σύνολο εργαζομένων 1.041 και σύνολο κατοίκων 137.129), ο Δήμος Χανίων έχει 71 άτομα λιγότερο προσωπικό από ό,τι κρίνεται αναγκαίο για τη λειτουργία του (σύνολο εργαζομένων 711 και σύνολο κατοίκων 116.154), ενώ ο Δήμος Πατρέων «χρειάζεται» 63 ακόμα άτομα προσωπικό (σύνολο εργαζομένων 1.547 και σύνολο κατοίκων 214.336). Στην ομάδα των δήμων που έχουν πληθυσμό από 50.000 – 100.000 κατοίκους ανήκουν συνολικά 50 δήμοι, οι οποίοι έχουν 1.200 άτομα πλεονάζον προσωπικό. Τέλος, από την ομάδα των 70 δήμων που έχουν πληθυσμό από 25.000 – 50.000 κατοίκους πλεονάζον προσωπικό έχουν μεταξύ άλλων οι Δήμοι Φυλής (86), Ασπροπύργου (60), Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (58), Μοσχάτου – Ταύρου (55), Κω (49), Παπάγου – Χολαργού (43) Ηρακλείου Αττικής (42), Κεφαλονιάς (40). Το συνολικό πλεονάζον προσωπικό γι’ αυτή την ομάδα είναι 1.039 άτομα.
www.kathimerini.gr
50 χρόνια πρωινό


Το ζεύγος παντρεμένο 50 χρόνια. Μια μέρα στο τραπέζι του πρωινού
λέει η γιαγιά:
- Σκέψου αγάπη μου, πριν 50 χρόνια καθόμασταν σ αυτό το τραπέζι μαζί.
- Το ξέρω, απαντάει ο γέρος. Πριν 50 χρόνια καθόμασταν εδώ ολόγυμνοι
σαν πιτσουνάκια και απολαμβάναμε το πρωινό μας.
- Ας ξαναζήσουμε αγάπη μου εκείνα τα όμορφα χρόνια, πρότεινε η γριά.
Έτσι κι έγινε. Έβγαλαν και οι δύο τα ρούχα τους και κάθισαν ξανά.
- Ξέρεις αγάπη μου, είπε η γριά γεμάτη ενθουσιασμό, οι ρώγες μου είναι
τόσο καυτές για σένα όσο ήταν και πριν από 50 χρόνια.
- Δεν εκπλήσσομαι, είπε ο γέρος. Η μία είναι μέσα στο τσάι και η άλλη
μέσα στην ομελέτα!

http://www.anekdota.gr 
Το «Clever Buoy» είναι ένα νέο σόναρ που έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τους κολυμβητές αλλά και τους σέρφερ από τις επιθέσεις των καρχαριών στις ακτές της Αυστραλίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι αρχές της χώρας έχουν καταγράψει περισσότερα από 200 περιστατικά. Η νέα τεχνολογία που εισήγαγε η εταιρία Shark Mitigation Systems από το Περθ αξιοποιεί τα δεδομένα που έρχονται μέσω δορυφόρου για να προειδοποιεί έγκαιρα τους λουόμενους.

Το σόναρ έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει τους καρχαρίες μέσα στο νερό, σύμφωνα με τον Χάμις Τζόλι, συν-ιδρυτή της εταιρίας:

«Βρήκαμε δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, μπορούμε να δούμε τον καρχαρία, χρησιμοποιώντας το σόναρ, κάτι που μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο. Δεύτερον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που βρήκαμε. Ξέρουμε ακριβώς τον τρόπο που κινείται ένας καρχαρίας. Αυτό μας επιτρέπει να τους ξεχωρίζουμε, από τα υπόλοιπα ψάρια και τα αντικείμενα».

Όταν το σύστημα εντοπίσει τον καρχαρία, στέλνει σήμα στον δορυφόρο και από εκεί κατευθείαν στην παραλία, στους ναυαγοσώστες, μέσα από ένα φως που αναβοσβήνει στο πύργο διασώσεων.

«Το «The Clever Buoy» θα αποδειχτεί εξαιρετικά σημαντικό για τους ναυαγοσώστες, με την τεχνολογία που παρέχει. Θα ξέρουμε αν εμφανιστεί κάτι. Θα μας προειδοποιήσει στον πύργο και θα μπορέσουμε να δούμε το τι είναι, πριν προσεγγίσει την παραλία. Θα ξέρουμε αν πρέπει να σημάνουμε συναγερμό ή να στείλουμε κάποιον με το τζετ σκι για να ελέγξει την κατάσταση» εξηγεί ο ναυαγοσώστης, Μπρους Χόπκινς.

Το πρωτότυπο ζυγίζει 35 κιλά. Μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε σκάφος ή να επιπλέει μέσα στο νερό, με το σόναρ να βρίσκεται στο βυθό. Το σόναρ δεν είναι όμως ακόμη έτοιμο για εμπορική χρήση. Η εταιρία θέλει να βελτιώσει το λογισμικό και να κάνει κάποιες τελικές αλλαγές. Σύντομα όμως θα σώζει πολλές ζωές από τους καρχαρίες.

Πηγή: euronews
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι δηλώσεις Ινδού πολιτικού του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος... χαρακτήρισε μεν τον βιασμό ένα κοινωνικό έγκλημα, πρόσθεσε ωστόσο ότι «μερικές φορές είναι σωστός, μερικές φορές είναι λάθος».

Ένας τοπικός βουλευτής του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκε το έγκλημα του βιασμού μόνο αν αυτό καταγγελθεί στην αστυνομία.

«Είναι ένα κοινωνικό έγκλημα που εξαρτάται από τους άνδρες και τις γυναίκες. Μερικές φορές είναι σωστό, μερικές φορές είναι λάθος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μπαμπουλάλ Γκάουρ υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τον νόμο και την τάξη στο κρατίδιο Μάντια Πραντές το οποίο κυβερνά το BJP.

«Μέχρι να υπάρξει καταγγελία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Γκάουρ στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο Γκάουρ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μουλάγιαμ Σινγκ Γιάνταβ, επικεφαλής του τοπικού κόμματος Σαματζουάντι που κυβερνά το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Οι πολιτικοί ηγέτες του κρατιδίου αυτού, όπου δύο εξαδέλφες 12 και 14 ετών βιάστηκαν και απαγχονίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν μετέβησαν στην περιοχή του συμβάντος και κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης ότι υπερπροβάλλουν το περιστατικό.

Στη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών ο Μουλάγιαμ επέκρινε τις πρόσφατες νομικές μεταρρυθμίσεις βάσει των οποίων προβλέπεται να επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κρίνονται ένοχοι για ομαδικό βιασμό, λέγοντας: «Τα αγόρια κάνουν λάθη, θα απαγχονιστούν για έναν βιασμό;».

Το BJP απέρριψε τα σχόλια του Γκάουρ επισημαίνοντας ότι αποτελούν προσωπική του άποψη και όχι αυτή του κόμματος.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Χιλιάδες Αυστραλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να ζουν σε χώρες του εξωτερικού επειδή το κόστος ζωής στην Αυστραλία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Και πολλοί συνταξιούχοι της Αυστραλίας, σχεδόν όλοι τους ομογενείς, επιλέγουν να ζουν στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την Αυστραλία που ζουν στο εξωτερικό επιλέγουν την Ιταλία (17.050) και ακολουθεί η Ελλάδα όπου ζουν 11.401 άτομα που λαμβάνουν αυστραλιανή σύνταξη.

Από έρευνα που έγινε προκύπτει ότι λόγω του κόστους ζωής στην Αυστραλία δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι πολλοί επιλέγουν να πάνε σε χώρες του εξωτερικού (κατά προτίμηση στη χώρα καταγωγή τους) επειδή το κόστος ζωής είναι φθηνότερο. Και σε αρκετές περιπτώσεις (όπως στην Ελλάδα) και το κλίμα καλύτερο.

Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ώστε να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν πως κατά την πενταετία 2007-2012, σημειώθηκε αύξηση 30% στον αριθμό των αυστραλιανών συντάξεων που πληρώνονται στο εξωτερικό.

Συνολικά 2,3 εκ. Αυστραλοί λαμβάνουν σήμερα την σύνταξη γήρατος και απ' αυτούς ένα ποσοστό 3% ζει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί συνταξιούχοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι περισσότεροι δεν έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις στο εφάπαξ τους για να ζήσουν στη συντάξιμη ηλικία τους και το επίδομα σύνταξης που δίνει η κυβέρνηση στους μη έχοντες δεν τους αρκεί για να ζήσουν. Γι αυτό και κάποιοι επιλέγουν να πάνε σε χώρες του εξωτερικού.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Αυστραλία διαφέρει από τα αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών. Η σύνταξη γήρατος (ουσιαστικά είναι επίδομα) πληρώνεται από την αυστραλιανή κυβέρνηση μέσω γενικών κονδυλίων και όχι μέσω των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Για το λόγο αυτό, αν κάποιος θέλει να πάρει σύνταξη στην Αυστραλία, ελέγχονται τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου, καθώς επίσης και αυτά του συντρόφου του σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βασικές προϋποθέσεις για να πάρει ένας πολίτης σύνταξη γήρατος από το αυστραλιανό κράτος είναι, πρώτον ότι, αν ζει εκτός Αυστραλίας, χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες διαμονής και εργασίας στην Αυστραλία, από τους οποίους οι έξι μήνες πρέπει να είναι συνεχόμενοι, δεύτερον να έχει περάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο αντιστοιχεί σε 64,5 έτη για τις γυναίκες και 65 έτη για τους άντρες και τρίτον το συνολικό διάστημα που έζησε στην Αυστραλία και/ή το διάστημα κάλυψης της κοινωνικής του ασφάλισης στην Ελλάδα αθροιζόμενα να ξεπερνούν τα 10 χρόνια.

Η αυστραλιανή σύνταξη καταβάλλεται μετά από έλεγχο του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων τόσο του αιτούντος όσο και του συντρόφου του. Πέραν του κριτηρίου του εισοδήματος του συντρόφου και του αιτούντος, το ποσό της σύνταξης που θα πληρωθεί ο δικαιούχος εξαρτάται από το πόσο καιρό έχει ζήσει στην Αυστραλία από τα 16 του μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης. Πάντως στο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται χρήματα που λαμβάνονται από την απασχόληση και χρήματα που θεωρείται ότι κερδίζονται από επενδύσεις.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης χρήματα από πηγές εντός και εκτός της Αυστραλίας. Ο υπολογισμός του ποσού της αυστραλιανής σύνταξης είναι πιο περίπλοκος αν ο αιτών ή ο σύντροφός του έχουν μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα ή αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένουν. Γενικά, οποιοδήποτε ανεξόφλητο χρέος επί ενός περιουσιακού στοιχείου αφαιρείται από την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt παρουσίασε την καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ βάσει της αξίας των ποδοσφαιριστών και τονίζει ότι συνολικά οι παίκτες που θα πάνε στη Βραζιλία αξίζουν 6,58 δις. ευρώ! Στην κορυφή της λίστας είναι ο Λιονέλ Μέσι, τον οποίο κοστολογεί με 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 20 εκατομμύρια λιγότερα κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο!

Αναλυτικά τερματοφύλακας είναι ο Γερμανός Νόιερ, στην άμυνα οι Σέρχιο Ράμος, Τιάγκο Σίλβα, Μαρσέλο, Λαμ, στη μεσαία γραμμή Ινιέστα, Φάμπρεγας, Γκέτσε και στην επίθεση, Μέσι, Ρονάλντο και Νεϊμάρ.

http://www.thestival.gr


Αποδείχθηκε και επίσημα πλέον πως Facebook μας απομακρύνει από τους φίλους μας, μας κάνει αντικοινωνικούς και προκαλεί προβλήματα τις σχέσεις μας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, το 50% των Αυστραλών ηλικίας 18-34 ετών ξοδεύει περισσότερο χρόνο με το Facebook από ότι με τους φίλους του, την οικογένειά του ή με την σχέση του.

Επιπλέον, οι περισσότεροι ομολογούν πως αν δεν ήταν το Facebook θα αφιέρωναν περισσότερο χρόνο για να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η αυστραλιανή μελέτη αναφέρει πως περισσότερες προσωπικές πληροφορίες γύρω από τη ζωή τους τείνουν να κοινοποιούν στο Facebook οι χρήστες που βιώνουν μοναξιά.

Συγκεκριμένα μελετώντας τα προφίλ συνολικά 616 γυναικών στο Facebook, οι ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τσαρλς Σταρτ διαπίστωσαν ότι οι πιο «ενεργοί» χρήστες ήταν συνήθως άτομα μοναχικά και πιο αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Μήνας Χορού – Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων" ενέκρινε στη 10η έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014.

Το φεστιβάλ διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 29 Ιουνίου στα Δημοτικά Θέατρα "Άνετον" και Κήπου, με τη συμμετοχή ομάδων χορού και μεμονωμένων καλλιτεχνών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13/6/2014, 21.30, Δημοτικό Θέατρο "Άνετον":
Ομάδα "anilinedancetheater"

Σάββατο 14/6/2014, Δημοτικό Θέατρο "Άνετον":
20.00 – 21.00: Ομάδα "Β+6"
21.30 – 22.30: Ομάδα "Hermanos"
22.30 – 23.15: Ομάδα "yelp danceco"

Κυριακή 15/6/2014, Δημοτικό Θέατρο "Άνετον":
20.00 - 21.00: Ομάδα "Hermanos"
21.30 - 22.30: Ομάδα "Β+6"

Τρίτη 17 και Τετάρτη 18/6/2014, 21.30, Δημοτικό Θέατρο "Άνετον":
Μίνα Ανανιάδου / Ομάδα "Sσvem-a"

Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20/6/2014, 21.30, Δημοτικό Θέατρο Κήπου:
Ομάδα "Τρίγωνο" / Μέλπω Βασιλικού / Γιάννης Μαργαρώνης

Τετάρτη 25/6/2014
19.30, Δημοτικό Θέατρο "Άνετον": Ομιλία - αφιέρωμα στη χορογράφο Anne Teresa De Keersmaeker
21.30, Δημοτικό Θέατρο "Άνετον": Ομάδα "Δρυάδες εν πλω"
21.30, Δημοτικό Θέατρο Κήπου: Ομάδες "λυδία Λίθος"& "Alma Kalma"

Πέμπτη 26/6/2014, 21.30, Δημοτικό Θέατρο Κήπου: Ομάδες "λυδία Λίθος"& "Alma Kalma"

Σάββατο 28 και Κυριακή 29/6/2014, 21.30, Δημοτικό Θέατρο Κήπου:
Ομάδες "creo" & "pus.par.tu"

Σημειώνεται ότι οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ θα έχουν την πλήρη ευθύνη για την πραγματοποίηση των παραστάσεων. Οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται από 5 έως 10 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε παράστασης. Όλα τα έσοδα θα αποδοθούν στους καλλιτέχνες.

Ένας από τους πιο διαβόητους Ιταλούς μαφιόζους, ο οποίος αποφάσισε πρόσφατα να συνεργασθεί με τις αρχές, δήλωσε στην πρώτη κατάθεσή του χθες στο δικαστήριο πως δεν μπορεί να θυμηθεί πόσους ανθρώπους έχει σκοτώσει.
«Διέπραξα πολλούς φόνους, δεν μπορώ να τους θυμάμαι όλους», είπε στους δικαστές στη Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε, κοντά στη Νάπολη. Ο 49χρονος Αντόνιο Ιοβίνε -  το πιο σημαντικό μέλος της Καμόρας, του ναπολιτάνικου κλάδου της ιταλικής μαφίας – κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης από μυστική τοποθεσία όπου βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.
Μέλος της τρομερής μαφιόζικης οικογένειας Καζαλέζι, συνελήφθη το 2010 αφού κατόρθωνε επί 16 χρόνια να διαφεύγει.
«Άρχισα να συνεργάζομαι για να έχω μια καλύτερη ζωή, να αλλάξω τη ζωή μου», είπε ο Ιοβίνε. Όταν αποφάσισε να μιλήσει, τον μετέφεραν από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας όπου κρατούνταν και την οποία φέρεται ότι δεν μπορούσε να υποφέρει επειδή πάσχει από κλειστοφοβία.
Ο Ιοβίνε θυμήθηκε την τελετή της μύησής του στην Καμόρα, το 1985. «Τρύπησαν το δάχτυλό μου και έριξαν λίγες σταγόνες αίμα σ” ένα εικόνισμα. Έδωσα όρκο πίστης τον οποίο δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, αλλά στον οποίο ορκίσθηκα να μην προδώσω την οικογένεια».
Ο Ιοβίνε, ο οποίος επονομαζόταν «ο νίνο» («το παιδί» στη ναπολιτάνικη διάλεκτο) εξαιτίας της νεανικής εμφάνισής του, ανέβηκε στις τάξεις τις Καμόρα και έγινε ο «υπουργός Οικονομίας» της οργάνωσης, επιβλέποντας από τη θέση αυτή την επένδυση σε νόμιμες επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες.
Επί της θητείας του, η Καμόρα επέκτεινε την εμβέλειά της σε ολόκληρη την Ιταλία και την Ευρώπη, αγοράζοντας εστιατόρια, ξενοδοχεία και διεισδύοντας σε συμβόλαια για δημόσια έργα, ενώ είχε επίσης την επικερδέστατη διαχείριση των τοξικών απορριμμάτων στην Καμπανία, την περιοχή γύρω από τη Νάπολη.
Οι αρχές ελπίζουν πως ο 49χρονος μαφιόζος θα αποκαλύψει τις υψηλού επιπέδου πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις που επέτρεψαν στην Καμόρα να ευημερεί επί δεκαετίες.
Στο δικαστήριο ο Ιοβίνε επιβεβαίωσε πως ήταν σε τακτική επαφή με επιχειρηματίες και δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης. Δήλωσε ακόμη πως μέχρι το 2010 είχε στη διάθεσή του 100.000 ευρώ το μήνα για τις προσωπικές ανάγκες του και για να πληρώνει τους ανθρώπους του, καθώς και τις οικογένειες των φυλακισμένων μελών της Καμόρα.
aftodioikisi.gr
Την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στα 4,5 δισεκατομμύρια της ζωής του βιώνει ο πλανήτης Γη σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Duke. Όπως αναφέρει η μελέτη εξαφανίζονται 100 ως 1000 είδη ανά εκατομμύριο ετησίως, ρυθμός 1000 φορές υψηλότερος από τον αυτόν που προστάζει η κανονική εξέλιξη των ειδών, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στα οικοσυστήματα.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί και κατηγοριοποιηθεί περίπου 1,9 εκατ. είδη, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 5 έως 11 εκατομμύρια.
Κυριότερη ανθρωπογενής αιτία εξαφάνισης των ειδών είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων της βιοποικιλότητας (ζώων και φυτών).
Η μελέτη βασίστηκε στη γενετική εξέταση των ζώων σε βάθος χρόνου. Με βάση την εξελικτική διαδικασία, βιολόγοι υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ένα είδος σπονδυλωτού «γεννά» ένα άλλο συγγενικό είδος κάθε 10 εκατ. χρόνια.
Ωστόσο, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει ξεπεράσει αυτόν της εμφάνισης νέων με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα να μειώνεται  1000 φορές ταχύτερα σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πριν ο άνθρωπος αποφασίσει να αυτοανακηρυχθεί σε “κύριο και κτήτορα” της φύσης.
Για να υπολογίσουν τους ρυθμούς εξαφάνισης πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, εδώ και 200.000 χρόνια, ο επικεφαλής της μελέτης, βιολόγος Στιούαρτ Πιμ και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν δεδομένα από απολιθώματα και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για τις περιπτώσεις που δεν είχαν επαρκή στοιχεία.
Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε ότι πριν την εξέλιξη του ανθρώπου, εξαφανιζόταν λιγότερο από ένα είδος ανά εκατομμύριο.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πότε θα επέλθει η κατάρρευση των οικοσυστημάτων με αυτούς τους ρυθμούς εξαφάνισης των ειδών, ωστόσο η εξέλιξη αυτή θεωρείται βέβαιη.
Η πορεία προς την αφάνιση των ειδών μπορεί τουλάχιστον να επιβραδυνθεί με την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στις προσπάθειες προστασίας των ειδών , αλλά και τη χρήση των νέων τεχνολογιών (όπως πχ τα drones της Google που παρακολουθούν τη λαθροθηρία στην Αφρική).
Για την ιστορία, οι προηγούμενες πέντε μαζικές εξαφανίσεις των ειδών που εξάλειψαν τουλάχιστον τα μισά έλαβαν χώρα πριν από 440 εκατ. χρόνια, 375 έως 359 εκατ., 252 εκατ. (η μεγαλύτερη από όλες, προκάλεσε την καταστροφή τουλάχιστον του 90% των ειδών), 201 εκατ. και 66 εκατ. χρόνια (εξαφάνιση δεινοσαύρων πιθανώς από πτώση αστεροειδούς).
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Το εγκώμιο του προέδρου και ιδρυτή της γνωστής εταιρείας Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσου πλέκει το Bloomberg τονίζοντας πως είναι ο κρυμμένος δισεκατομμυριούχος από την Ελλάδα που ανεβαίνει σταδιακά με άξονα την ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Οπως σημειώνει, ο Ιάκωβος Κουρτέσης, αναλυτής της Πειραιώς Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ: "Η οικογένεια Κουτσολιούτσου κατάφερε να πάρει την εταιρεία από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν υπήρχε αμφιβολία αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Με στρατηγικές συμφωνίες κατάφερε να απλωθεί στην Κίνα, ενώ υπάρχουν προοπτικές για επέκταση στη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική".
Ο κ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 36% εταιρείας, κάτι που εκτιμάται σε 1 δισ. δολάρια. Ο 71χρονος επιχειρηματίας έχει τουλάχιστον 75 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από το μερίδιο των πωλήσεων και των μερισμάτων, σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg για τους Δισεκατομμυριούχους.
Το πρώτο κατάστημα της εταιρείας το άνοιξε το 1982 στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τη σύζυγό του Αικατερίνη. Μετά από 15 χρόνια μπήκε στο χρηματιστήριο, ενώ συνενώθηκε με τα Duty Free Shops και την Elmec Sport, το 2010. Ο γιος του κ. Κουτσολιούτσου, Γιώργος, αυτή τη στιγμή είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Η εταιρεία προχώρησε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πουλώντας 9,5% των μετοχών στην κινεζική Fosun το 2011, η οποία ενίσχυσε την επέκταση της εταιρείας στην Κίνα.
Είναι σαφές, σημειώνει το Bloomberg, οι επιδόσεις της Folli Follie έρχονται σε αντίθεση με την αδυναμία της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας.
news.gr
Δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο για 12 μήνες, απόκτηση βασικού εξοπλισμού πρόσβασης σε αυτό και εκπαίδευση για χρήση ηλεκτρονικού
υπολογιστή, θα έχουν από τον Ιούλιο οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος σε οκτώ περιφέρειες της χώρας.
Πρόκειται για μία νέα δράση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «για την ψηφιακή αλληλεγγύη» και αφορά όλες τις οικογένειες- νοικοκυριά που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.
Με απλές διαδικασίες και τη χρήση ενός κουπονιού «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» που θα ανταλλάσσεται σε όποια από τις επιχειρήσεις συνεργαστούν με τη δράση, οι δικαιούχοι θα έχουν τις εξής δυνατότητες:
Να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο για 12 μήνες.
Να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC ή Tablet).
Να εκπαιδευτούν, στον χώρο τους, στη βασική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου από πιστοποιημένους εκπαιδευτές σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Σύμφωνα με τον γγ Τηλεπικοινωνιών, Ταχυδρομείων και Ψηφιακής Σύγκλισης, Μεν. Δασκαλάκη, η δράση προβλέπεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2014- 2020».
«Η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και η βασική γνώση για την αξιοποίησή του, αποτελεί σήμερα αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες. Οι ομάδες πληθυσμού που έχουν δεχθεί τις σοβαρότερες εισοδηματικές απώλειες, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, είναι αυτές που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και κινδυνεύουν να καταστούν "ψηφιακά αναλφάβητες"» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. «Η μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αυτών των ομάδων πληθυσμού και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα της κοινωνίας που θέλει να προχωρήσει μπροστά, δίνοντας ισότιμα ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

http://www.fpress.gr
Ο Δικέφαλος του Βορρά περιμένει την εκδίκαση της απόφασης από το CAS για την αφαίρεση των τριών βαθμών από τα φετινά πλέι-οφ της Superleague, με την υπόθεση να έχει ξεκαθαρίσει ως τα μέσα του επόμενου μήνα.

Μέχρι τότε και πριν τις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τον τρίτο προκριματικό γύρο θα έχει ξεκαθαρίσει αν η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ ή στο Champions League, εφόσον δικαιωθεί από το CAS.

Υπάρχει ενημέρωση από την UEFA προς τον σύλλογο και τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές Αρχές ότι μέχρι τότε θα έχει αποφανθεί το CAS. Απόφαση που επηρεάζει και τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Παναθηναϊκό, καθώς σε περίπτωση δικαίωσης του Δικεφάλου του Βορρά, οι πράσινοι θα αγωνιστούν στο Europa League.

Πηγή: novasports.gr
Σίγουρα από τότε που αγοράσατε φούρνο μικροκυμάτων, το ζέσταμα του φαγητού έχει γίνει παιχνιδάκι, σε χρόνο μηδέν.

Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν γνωρίζετε ποιες τροφές, μαγειρικά σκεύη και υλικά απαγορεύεται να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μαγειρικά σκεύη

Απαγορεύονται τα μεταλλικά
Κατά τη λειτουργία του, ο φούρνος εκπέμπει μικροκύματα. Ωστόσο, αυτά αντανακλώνται στις μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη ή ακόμη και έκρηξη.

Όχι δια ροπάλου στο αλουμινόχαρτο
Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο σε πολύ μικρό χρόνο θα πάρει φωτιά. Προτιμήστε ένα πιάτο αν θέλετε να σκεπάσετε το φαγητό σας.

Προσοχή στο πλαστικά σκεύη
Μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστικά σκεύη, μόνο αν φέρουν την ειδική σήμανση.

Τροφές

Καυτερές πιπεριές
Ειδικά οι αποξηραμένες, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, αφήνουν μια πολύ δυσάρεστη οσμή αν ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ψωμί
Μετά από μόλις 10 δευτερόλεπτα, η υγρασία θα κάνει το ψωμί σου σκληρό και σαν λάστιχο, όπως το μπαγιάτικο. Προτιμήστε καλύτερα μία τοστιέρα για να το ζεστάνετε.

Αυγά με τσόφλι
Όπως και με τα φρούτα με φλούδα, έτσι και το αυγό μετά από λίγο θα προκαλέσει μία μικρή έκρηξη. Το εσωτερικό θα ζεσταθεί αρκετά και ο ατμός δε θα έχει από πουθενά να βγει με αποτέλεσμα να σκάσει.

Φρούτα με τη φλούδα
Γνωρίζατε ότι φρούτα όπως τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να εκραγούν. Αν είναι, λοιπόν, απαραίτητο να τα βάλετε στα μικροκύματα, φροντίστε να τα έχετε τρυπήσει πρώτα.

Προσοχή στο νερό
Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να βράσετε μία κούπα νερού, ωστόσο αν τη βγάλετε απότομα είναι πιθανό να σας προκαλέσει εγκαύματα. Προτιμάτε το βραστήρα

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!