Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η εφιαλτική πραγματικότητα της οικονομικής δυσπραγίας στη χώρα μας αποτυπώνεται στο σημερινό δελτίο τύπου της Eurostat. Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία με ποσοστό 27,9%, ακολουθεί η Ισπανία με 26,2% και τρίτη έρχεται η Κύπρος με 16,9% σημειώνοντας μία μεγάλη άνοδο 4,6% σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του 2012.
Από την αντίπερα όχθη, τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας παρουσιάζουν η Αυστρία με 4,9%, η Γερμανία με 5,2% και το Λουξεμβούργο με 5,8%.
Ο μέσος δείκτης στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 12%.
Ο αντίστοιχος δείκτης ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέρχεται στο 7,3% σημειώνοντας πτωτικές τάσεις.

Το δελτίο τύπου της Eurostat μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ
Οργή, απογοήτευση, θλίψη: οι τουρίστες που επιχείρησαν να επισκεφθούν σήμερα το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη βρήκαν κλειστό το σύμβολο των ΗΠΑ που έπεσε και αυτό θύμα του κλεισίματος πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, λόγω της αδυναμίας του Κογκρέσου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. 

Το νησάκι Λίμπερτι όπου βρίσκεται το άγαλμα, το οποίο ανήκει στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, θα παραμείνει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεκάδες υπάλληλοι κρουαζιερόπλοιων κινητοποιήθηκαν για να ενημερώσουν, με ατελείωτη υπομονή και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει από κοντά το άγαλμα. "Δεν έχει άγαλμα σήμερα, κανείς δεν πάει στο νησί. Η κυβέρνηση έκλεισε. 

Αλλά μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον κόλπο και θα δείτε από μακριά το Άγαλμα της Ελευθερίας, τη γέφυρα του Μπρούκλιν, το Σημείο Μηδέν...", εξηγούσε ο Μπράιν Φάχι, υπάλληλος της εταιρείας Statue Cruises που μεταφέρει τους τουρίστες στο νησί. Τριγύρω είχαν στηθεί μεγάλα πανό που επαναλάμβαναν τις ίδιες πληροφορίες. "Η κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά το Άγαλμα της Ελευθερίας και το Έλις Άιλαντ. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια βόλτα διάρκειας μιας ώρας με τα σκάφη μας", στον κόλπο της Νέας Υόρκης. 

"Έφτασα χθες από το Σιάτλ. Αγόρασα το εισιτήριό μου (για το Λίμπερτι) χθες μέσω του διαδικτύου. Θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τον κόσμο, να σταματήσουν τις πωλήσεις" διαμαρτυρήθηκε ένας 26χρονος Ινδός που παραδέχτηκε ότι "δεν έχει ιδέα" για τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο. Ο Στέφαν Νόιχαους, ένας συνταξιούχος από το Βερολίνο, απογοητεύτηκε αλλά φιλοσόφησε ταυτόχρονα την κατάσταση και άρχισε να αναζητεί στον μικρό τουριστικό οδηγό του ένα άλλο αξιοθέατο για να περάσει την ημέρα του. "Είχα κάνει κράτηση για να ανέβω επάνω (στο άγαλμα). Τώρα έχασα την κράτηση και δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία πριν από τον Νοέμβριο. Θύμωσα, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι υπάλληλοι που δεν έχουν πλέον δουλειά, όχι εμείς", πρόσθεσε. Μια γυναίκα από την Αριζόνα που σχεδίαζε την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη επί έξι μήνες δάκρυσε αντιλαμβανόμενη την κατάσταση. "Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι το σύμβολο της Αμερικής. Συμβολίζει την ελευθερία, τη δυνατότητα να βρεις δουλειά, μια κυβέρνηση στην οποία να έχεις εμπιστοσύνη", είπε.

 Όσο περνούσαν οι ώρες ο αριθμός των τουριστών που συγκεντρώνονταν στην προβλήτα του Μπάτερι Παρκ, στο νότιο Μανχάταν, αυξανόταν. Ο Φάχεϊ εξήγησε ότι κατά μέσο όρο το νησάκι Λίμπερτι δέχεται καθημερινά 8.000 τουρίστες. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει και πάλι για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται σε όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το καύσιμο που επιλέγουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση. Στο υπουργείο Οικονομικών, αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, φοβούνται ότι μια τέτοια αλλαγή θα εκτόξευε το δημοσιονομικό κόστος. 

Ενώ σε 15 ημέρες ξεκινάει η περίοδος πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τι τελικώς θα ισχύσει. Οι υποσχέσεις που είχαν «διαρρεύσει» έκαναν λόγο: 

1. Για προκαταβολή μέρους του επιδόματος στους δικαιούχους έτσι ώστε να τονωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Για καταβολή επιδόματος ανεξαρτήτως του καυσίμου που θα επιλεγεί από το κάθε νοικοκυριό. 

3. Για αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων 

Το πρώτο και το δεύτερο σενάριο, φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς διαπιστώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο. Με τον τρόπο που είναι σήμερα σχεδιασμένο το σύστημα επιστροφής φόρου, ο δικαιούχος πρέπει πρώτα να προχωρήσει στη δαπάνη, να πληρώσει το πετρέλαιο προς 1,3 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια να περιμένει να εξεταστεί το αίτημά του από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε, τελικώς, να καταβληθεί η επιστροφή φόρου στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

Αυτό για το δημόσιο ταμείο σημαίνει ότι πρώτα εισπράττει τουλάχιστον ένα ευρώ ανά λίτρο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ και μετά αποδίδει 28 λεπτά το λίτρο στους δικαιούχους Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης και αποσύνδεση του από την υποχρέωση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εκταμιευτούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, χωρίς να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν. 

1. Πρώτον διότι οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλες μορφές καυσίμου οι οποίες δεν θα απέδιδαν φορολογικά έσοδα στο κράτος (π.χ καυσόξυλα) 

2. Δεύτερον διότι το νοικοκυριό θα μπορούσε να αξιοποιήσει το επίδομα για κάλυψη άλλων αναγκών 

Οι πράξεις, αποδεικνύουν ότι επίδομα θέρμανσης θα μπορούσε να καταβληθεί (και μάλιστα να προκαταβληθεί) μόνο σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων (σαφώς μικρότερο από τον αριθμό όσων δικαιούνται επιστροφή φόρου από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ) ο οποίος θα επιλεγόταν με πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. 

Έτσι, το μόνο σενάριο που παραμένει ανοικτό, φαίνεται ότι είναι η «ελαστικοποίηση» των κριτηρίων χορήγησης της επιστροφής φόρου από πετρέλαιο θέρμανσης. Έμφαση, αναμένεται να δοθεί κυρίως στα περιουσιακά κριτήρια που πέρυσι απέκλεισαν από το επίδομα χιλιάδες δικαιούχους.

Το 1999, η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καθιέρωσαν την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζουν αυξανόμενα ποσοστά σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, ειδικά μάλιστα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
Με αφορμή την ημερομηνία «αφύπνισης» για την προστασία της καρδιάς, το click@Life σας παρουσιάζει 15 +1 περίεργες πληροφορίες που ίσως δε γνωρίζατε για την καρδιά.

1. Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να σχηματίζεται μέσα σε 16 έως 19 ημέρες από την αρχή της κύησης και περνά μέσα από μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές, πριν να καταλήξει στο σχήμα που γνωρίζουμε.
Ξεκινάει σαν ένα μικρός σωλήνας, όπως είναι η καρδιά ενός χρυσόψαρου και στη συνέχεια διπλασιάζεται και παίρνει το σχήμα πετάλου. Σύντομα, εξελίσσεται σε μια καρδιά με δύο θαλάμους, όπως του βάτραχου και με τον καιρό, αναπτύσσεται άλλο ένα τμήμα και μοιάζει σαν την καρδιά ενός φιδιού. Τελικά, εξελίσσεται και ο τέταρτος θάλαμος και η καρδιά παίρνει την εμφάνιση μιας ενήλικης καρδιάς.
2. Η εμβρυϊκή καρδιά αρχίζει να χτυπά γύρω στην 22η ημέρα της κύησης. Σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, είναι σε θέση να κυκλοφορεί το αίμα. 
3. Όταν μας λένε να αγγίξουμε την καρδιά μας, οι περισσότεροι αγγίζουμε την αριστερή πλευρά του στήθους μας. Αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Στην πραγματικότητα, η καρδιά βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο, ελαφρώς προς την αριστερή πλευρά, πίσω από το στέρνο. Αλλά γιατί την αισθανόμαστε σα να βρίσκεται πολύ πιο αριστερά από το κέντρο;
4. Η αριστερή πλευρά της καρδιάς είναι υπεύθυνη για την ώθηση του αίματος στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του σώματός. Η δεξιά πλευρά, από την άλλη, παρέχει το αίμα στους πνεύμονες, που είναι ακριβώς δίπλα.
Για τον λόγο αυτό, η καρδιά δε χρησιμοποιεί πολύ δύναμη για να στείλει το αίμα στους πνεύμονες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους έβλαπτε. Ωστόσο, η καρδιά δίνει μια ισχυρή ώθηση για να στείλει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μέσω των αρτηριών, κάτι που κάνει η αριστερή πλευρά της.
5. Η σύνδεση μεταξύ καρδιάς και κυκλοφορίας του αίματος έγινε το 1615, έπειτα από μελέτη του δικαστή και γιατρού της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, William Harvey.
6. Η καρδιά κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα και 3 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής. 
7. Έπειτα από μία 27ετή έρευνα, που διαπίστωσε την ραγδαία αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ονόμασε τις καρδιακές νόσους «η πιο σοβαρή επιδημία του κόσμου.» Οι καρδιακές παθήσεις είναι πλέον Νο 1 αιτία θανάτου και αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το άγχος.
8. Ενώ η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς δεν είναι εύκολο κατόρθωμα για το γιατρό ή τον ασθενή, είναι μια εκπληκτικά απλή λειτουργία με υψηλές πιθανότητες επιβίωσης και αποκατάστασης. Το 1946 οι γιατροί άλλαξαν τις καρδιές δύο σκύλων και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι και οι δύο «ασθενείς» επιβίωσαν.
9. Η πρώτη ανθρώπινη επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ήταν μια επιτυχία (σχεδόν). Ενώ η νέα καρδιά του παραλήπτη λειτούργησε τέλεια, τα φάρμακα, που του χορηγήθηκαν για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου, οδήγησαν σε πνευμονία, σκοτώνοντάς τον μόλις 18 ημέρες αργότερα.
10. Το 1983, ένα νέο φάρμακο, η κυκλοσπορίνη, ήρθε στο προσκήνιο και αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τους ασθενείς με μεταμόσχευση. Χάρη σε αυτό και τις συνεχιζόμενες ιατρικές εξελίξεις, περίπου 4 στους 5 ανθρώπους, που υπόκεινται σε διαδικασία μεταμόσχευσης καρδιάς, παρατείνουν τη ζωή τους.
11. Το γέλιο είναι αντίδοτο στην καρδιά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο καγχασμός μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στην επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, το ενδοθήλιο, αυξάνοντας τη ροή του αίματος έως και 45 λεπτά μετά το γέλιο. 
12. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η καρδιά μεταφέρει 7,6 σχεδόν λίτρα αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, το οποίο πολλές φορές περνά μέσα από περίπου 96.5 χιλιόμετρα διακλαδώσεων των αιμοφόρων αγγείων, που συνδέουν τα κύτταρα των οργάνων και τα διάφορα μέρη του σώματος.
13. Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά μεγαλύτερη καρδιά από άλλους. Ωστόσο, μια διευρυμένη καρδιά μπορεί να σημάνει υποκείμενη καρδιακή νόσο. Ο πιο κοινός τύπος ονομάζεται διατατική μυοκαρδιοπάθεια και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια μεγάλη καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
14. Για δεκαετίες, οι καρδιακές προσβολές και παθήσεις ήταν ανδρική «υπόθεση». Αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η διαφορά μεταξύ των φύλων έγκειται κυρίως στα συμπτώματα, όπου οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να βιώνουν πόνο στο στήθος αλλά μεταξύ άλλων ναυτία, πόνο στην πλάτη και το σαγόνι.
15. Μια μελέτη από 2.500 άνδρες ηλικίας 49 έως 54 διαπίστωσε, ότι όσοι έχουν οργασμό, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
16. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μία έντονη ερωτική συνεύρεση μπορεί να διπλασιάσει τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου και να κάψει περίπου 200 θερμίδες, δραστηριότητα ισοδύναμη δηλαδή με ένα γρήγορο 15λεπτο τρέξιμο.

http://www.clickatlife.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!