Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019


O Μπέλιτ Όναϊ είναι ο πρώτος δήμαρχος πρωτεύουσας κρατιδίου με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία. Ο τουρκικής καταγωγής νέος δήμαρχος Ανοβέρου από το κόμμα των Πρασίνων εξελέγη με 52,9% στο δεύτερο γύρο των πρόωρων δημοτικών εκλογών, οι οποίες έγιναν μετά από την παραίτηση του μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκράτη δημάρχου λόγω οικονομικών ατασθαλιών. Είναι μόλις ο τέταρτος πράσινος δήμαρχος πρωτεύουσας κρατιδίου.
Στο ερώτημα εάν παίζει ρόλο το γεγονός ότι είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς ο Μπέλιτ Όναϊ απαντά αρνητικά: «Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί πια κομμάτι της καθημερινότητας σε αυτή την πόλη». Και πράγματι, στο Ανόβερο περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Στους κάτω των δεκαοκτώ μάλιστα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%. Η καταγωγή δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους, λέει ο νέος δήμαρχος: «Σημασία έχει ποια πολιτική θα εφαρμόσουμε».
Ψηλά στην ατζέντα ο περιορισμός των καυσαερίων
Το αργότερο την επόμενη εβδομάδα ο νέος δήμαρχος αναλαμβάνει καθήκοντα. Και τον περιμένουν μεγάλες προκλήσεις και πολλά προβλήματα. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο δήμαρχος Ανοβέρου, της πρωτεύουσας της Κάτω Σαξονίας, προέρχονταν από τους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρείται επομένως δεδομένο ότι τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και Χριστιανοδημοκράτες θα κάνουν τα πάντα για να του κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Ο πήχης των προσδοκιών από το νέο δήμαρχο είναι ψηλά. Τόσο τα άλλα κόμματα όσο και οι Πράσινοι περιμένουν πολλά από το νέο δήμαρχο κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής για μια αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Ψηλά στην ατζέντα του Μπέλιτ Όναϊ βρίσκεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στο κέντρο του Ανοβέρου.
Ο νέος δήμαρχος είχε, για παράδειγμα, ανακοινώσει ότι σχεδιάζει την καθολική απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σφυγμομέτρηση στο Ανόβερο έδειξε όμως ότι οι κάτοικοι της πόλης την απορρίπτουν. Η πίεση ωστόσο για άμεση λήψη μέτρων είναι μεγάλη, μιας και οι ρύποι από τα καυσαέρια ξεπερνούν εδώ και χρόνια τα επιτρεπτά όρια αλλά και επειδή περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας άμεσα κυκλοφοριακά μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις.

Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στους χώρους εργασίας τους; Ο αντίκτυπος της αυξανόμενης πλημμυρίδας της τεχνολογίας στο χώρο εργασίας είναι ένα από τα πλέον ερευνημένα θέματα στον κλάδο της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων εδώ και χρόνια, αλλά διάφορες πρόσφατες μελέτες είναι γεμάτες αντιφάσεις.
Πάρτε, για παράδειγμα, την πρόσφατη έρευνα γνώμης της Blumberg Capital, στην οποία συμμετείχαν 1.000 Αμερικανοί ενήλικες. Περίπου οι μισοί είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, ενώ οι άλλοι μισοί φοβούνται ότι αυτές θα τους πάρουν τις δουλειές τους. Να κι ένα εκπληκτικό εύρημα: Οι περισσότεροι άνθρωποι (72%) κατανοούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποσκοπεί στο να τους απαλλάξει από τα βαρετά, επαναλαμβανόμενα μέρη της εργασίας τους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετα και ενδιαφέροντα καθήκοντα. Ακόμα κι έτσι, όμως, το 81% φοβούνται πολύ μήπως αντικατασταθούν που είναι απρόθυμοι να παραδώσουν τα πιο βαρετά σκέλη της δουλειάς τους σε ένα αλγόριθμο.
«Οι εργαζόμενοί μας έχουν εκφράσει ανησυχίες. Με ρωτούν: ‘Τι κομμάτι της δουλειάς μου θα αυτοματοποιηθεί;’» σημειώνει ο Joe Atkinson, επικεφαλής ψηφιακής πολιτικής στον κολοσσό συμβουλευτικών, φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών PwC. «Η αλλαγή δημιουργεί πολύ άγχος, όχι μόνο για το μέλλον των ανθρώπων, αλλά και για την ικανότητά τους να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας που έχουν τώρα».
Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πολλά όταν ανησυχούν – και η PwC, όπως και οι περισσότερες εταιρείες τώρα, χρειάζεται οι εργαζόμενοί της να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην απορρόφηση των μυριάδων νέων τεχνολογικών δεξιοτήτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να εκπαιδεύσει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της (πάνω από 276.000 υπαλλήλους παγκοσμίως), με εκτιμώμενο κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η επένδυση φαίνεται να αποδίδει. Ξεκινώντας με μια εφαρμογή που ονομάζεται Digital Fitness (Ψηφιακή Γυμναστική) που μετρά την τρέχουσα τεχνογνωσία τους, δεκάδες χιλιάδες στελέχη έχουν ακολουθήσει εκπαίδευση προσαρμοσμένη γι’ αυτούς, με μεγάλη επιτυχία. Από τον περασμένο Ιούλιο, για παράδειγμα, το 85% των υπαλλήλων της PwC παγκοσμίως – ή σχεδόν 235.000 άνθρωποι – είχαν εφαρμόσει επιτυχώς τη νέα τους ψηφιακή τεχνογνωσία σε υποθετικές προκλήσεις σε ένα μάθημα προσομοίωσης που ονομάζεται Digital Quest.
Στην πορεία, η επιχείρηση κατάφερε να τιθασεύσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για την τεχνολογία, και ειδικά για την τεχνική νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Η ανώτερη διευθυντική ομάδα της PwC συνειδητοποίησε ότι η ανησυχία των εργαζομένων δεν θα υποχωρούσε απλώς αγνοώντας την. Έτσι, για να ανακοινώσει τα σχέδια upskilling της PwC τον Οκτώβριο του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος Tim Ryan παρουσίασε ένα webcast σε περίπου 50.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και το Μεξικό.
Το βασικό μήνυμα του Ryan, το οποίο έχει διαχυθεί πλέον σε όλη την επιχείρηση, είναι το εξής: Η μεγάλη ώθηση για να προσφέρουμε στους εργαζόμενους τις τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ευδοκιμήσουν – είτε στην PwC είτε, τελικά, στον επόμενο εργοδότη τους – «δεν αφήνει κανέναν πίσω», λέει ο Atkinson. «Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να δίνει σε κάθε άτομο εδώ τα εργαλεία που θα χρειαστεί στο μέλλον».
Επιπλέον, οι δεξιότητες αυτές μεταφέρονται εύκολα, έτσι ώστε κανείς να μην κινδυνεύει να μείνει πίσω καθώς εξελίσσεται συνολικά η αγορά εργασίας. «Οι άνθρωποι ήθελαν και χρειάζονταν αυτή την επιβεβαίωση», προσθέτει. «Τους απομάκρυνε πολύ άγχος, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτά που χρειάζονται να μάθουν».

«Mία παγκόσμια αμυντική ασπίδα γύρω από τον πλανήτη μας θα μπορούσε να σώσει το ανθρώπινο είδος από τους αστεροειδείς, πριν να είναι πολύ αργά».
O αστροναύτης και πιλότος της διαστημικής αποστολής «Apollo 9», Ράστι Σβάικαρτ, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης αστεροειδή με τη Γη, θα μπορούσε να εξαφανίσει τη ζωή στη Γη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να αποσοβηθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today», ο Ρώσος αστροναύτης της NASA δήλωσε ότι «Οι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Γη, αλλά, αργά ή γρήγορα, η Γη και ο αστεροειδής θα διασταυρωθούν».
«Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την τροχιά του, απλώς να αλλάξουμε την ώρα άφιξής του σε αυτό το σημείο», προσθέτει.
Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ο Σβάικαρτ υποστήριξε ότι:
«Υπήρξαν μαζικές εξαφανίσεις στο παρελθόν… Επομένως, ναι, μια πόλη μπορεί να καταστραφεί, μια ήπειρος μπορεί να καταστραφεί και η ζωή στον πλανήτη μπορεί να καταστραφεί. Ο πολιτισμός είναι πολύ εύθραυστος, ειλικρινά. Έτσι, δεν χρειαζόμαστε πολλά για να καταστρέψουμε τον πολιτισμό».
Ο ίδιος υπενθύμισε την πτώση μετεωρίτη στο Τσελιαμπίνσκ, στη Ρωσία, το 2013, από την οποία δεν σκοτώθηκε κανείς ως εκ θαύματος.
Ο Ρώσος αστροναύτης ο οποίος περάσει 241 ώρες στο διάστημα στην αποστολή «Apollo 9» έσπευσε να επισημάνει ότι :
«Δεν είναι απαραίτητο να τινάξουμε στον αέρα το εισερχόμενο αντικείμενο, όπως ο Μπρους Ουίλις στην ταινία «Αρμαγεδδών». Το μόνο που πρέπει να κάνουμε, λέει, είναι να «το επιβραδύνουμε ή να το επιταχύνουμε λίγο, χρησιμοποιώντας τη διαστημική τεχνολογία, ώστε να φτάνει ελαφρώς μπροστά από τη Γη ή πίσω από τη Γη».
Ο Ράστι είναι συνιδρυτής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, της B612 Foundation, η οποία υποστηρίζει την δημιουργία μιας παγκόσμιας αμυντικής ασπίδας.
Μαζί με άλλους αστροναύτες όπως ο Δρ Έντουαρντ Λου και αστρονόμους όπως Χάρολντ Ρέιτσμα, στόχος τους είναι να αφυπνίσουν επιστήμονες και εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να συνεργαστούν για έναν τρόπο εκτροπής των αστεροειδών με την βοήθεια μιας αμυντική ασπίδας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!