Σάββατο 4 Ιουλίου 2020


Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις 2020.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο «εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης..
Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Τα καταστήματα πάντως μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020.
Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Δευτέρα, 31 Αυγούστου και οι έμποροι τονίζουν ότι εργαζόμενοι και καταναλωτές κατά την λειτουργία των καταστημάτων, πρέπει να τηρούν τους κανόνες για προφύλαξη και αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με νεότερο ανακοινωθέν, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 325 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς. Ο θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ νόσησαν 15.829 άτομα. Άλλες τέσσερεις πόλεις τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έτσι έφτασαν τις εννέα οι πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορονοϊού.
Στο Βελιγράδι από χθες άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς. Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 80% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι. Το κλειστό στάδιο «Arena» άρχισε να μετατρέπεται, από τον στρατό, σε «Covid-19 νοσοκομείο» και θα χρησιμοποιηθεί για τη νοσηλεία ήπιων περιπτώσεων. Ο υπουργός Υγείας Ζλάντιμπορ Λόντσαρ δήλωσε ότι η προσωρινή αυτή νοσοκομειακή δομή θα είναι χωρητικότητας 500 κλινών και από τη Δευτέρα θα αρχίσει να δέχεται ασθενείς. Τόνισε ότι οι δυνατότητες των νοσοκομείων αναφοράς για το κορονοϊό εξαντλούνται και ανέφερε ότι η πληρότητα φτάνει μέχρι και το 90%. Ανακοίνωσε ότι η ορθοπεδική κλινική του Βελιγραδίου εντάσσεται στο σύστημα «Covid νοσοκομείων» – το πέμπτο στην πρωτεύουσα-, όπως επίσης και το γενικό νοσοκομείο στην πόλη Ποζάρεβατς, η οποία βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.
Στην πόλη Νόβι Πάζαρ, όπου επίσης υπάρχει έξαρση του κορονοϊού, ο στρατός έστησε σκηνές έξω από το νοσοκομείο της πόλης, όπου θα γίνονται οι εξετάσεις ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού και εφόσον παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν και για τη νοσηλεία ασθενών. Η θρησκευτική ηγεσία της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία (IZS) αποφάσισε σήμερα να κλείσουν όλα τα τζαμιά στη χώρα για να αποτραπεί η μετάδοση του κορονοϊού.
Στο Βελιγράδι προσγειώθηκε σήμερα το πρωί ένα αεροπλάνο από την Τουρκία το οποίο μετέφερε νοσοκομειακό εξοπλισμό, προστατευτικό υλικό και φάρμακα. Η βοήθεια αυτή, που στάλθηκε με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προορίζεται για νοσοκομεία της επαρχίας Σάντζακ, όπου ο βοσνιακός-μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η παραλλαγή του SARS-CoV-2 που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα, κάτι το οποίο την καθιστά ίσως πιο μολυσματική μεταξύ των ανθρώπων, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, στην επιθεώρηση Cell.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένας άνθρωπος αντεπεξέρχεται λιγότερο καλά σε αυτήν ή όχι», σχολίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι σε δηλώσεις που έκανε στην επιθεώρηση Jama.
«Φαίνεται ότι ο ιός αναπαράγεται καλύτερα και μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε. Υπάρχουν πολύ καλοί γενετιστές για τους ιούς που εργάζονται πάνω σε αυτό», σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.
Μετά την εμφάνισή του στην Κίνα και την άφιξή του στην Ευρώπη, μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, ο οποίος διαρκώς μεταλλάσσεται, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς, έγινε η κυρίαρχη και αυτή η ευρωπαϊκή παραλλαγή είναι που εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Η παραλλαγή αυτή, η οποία ονομάστηκε D614G, αφορά μόνον ένα γράμμα του DNA του ιού, σε ένα σημείο που ελέγχει την αιχμή με την οποία διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού ερευνώνται σε όλον τον κόσμο από τους ερευνητές, οι οποίοι τις δημοσιοποιούν για να τις μοιραστούν με άλλους σε μια διεθνή βάση δεδομένων, την GISAID, η οποία αποτελεί έναν θησαυρό 30.000 γενετικών αλληλουχιών μέχρι σήμερα.
Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός των επιστημόνων επικρίθηκε καθώς η ομάδα που τον διατύπωσε δεν απέδειξε ότι η επιτυχία της μετάλλαξης ήταν η αιτία της επικράτησής της, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να επωφελήθηκε από άλλους παράγοντες ή αυτό να έγινε τυχαία. Οι επιστήμονες έκαναν ως εκ τούτου επιπλέον εργασίες και πειράματα κατόπιν αιτήματος κυρίως των εκδοτών της επιθεώρησης Cell.
«Η παραλλαγή μας»
Αυτοί ανέλυσαν κατ’αρχάς τα δεδομένα 999 Βρετανών ασθενών που νοσηλεύονταν καθώς είχαν νοσήσει από Covid-19 και παρατήρησαν ότι αυτοί που έφεραν την παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού είχαν ομολογουμένως περισσότερα σωματίδια του ιού στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει την σοβαρότητα της κατάστασής τους όσον αφορά τη νόσο -κάτι που αποτελεί μια ενθαρρυντική είδηση.
Επιπροσθέτως εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η παραλλαγή αυτή ήταν τρεις φορές πιο ικανή να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
«Φαίνεται πιθανό ότι πρόκειται για έναν πιο ικανό ιό», δήλωσε η Έρικα Όλμαν Ζαφάιρ, η οποία πραγματοποίησε ένα από τα πειράματα αυτά στο La Jolla Institute for Immunology.
Ωστόσο όλα αυτά αποτελούν ακόμη «πιθανότητες»: ένα εργαστηριακό πείραμα δεν μπορεί να αναπαραγάγει την πραγματική δυναμική μιας πανδημίας.
Το πιο ακριβές συμπέρασμα είναι επομένως ότι, αν και ο νέος κορονοϊός που κυκλοφορεί σήμερα είναι αναμφισβήτητα πιο «μολυσματικός», δεν είναι απαραιτήτως πιο «μεταδοτικός» μεταξύ των ανθρώπων.
Σε κάθε περίπτωση, γράφουν ο Νέιθαν Γκράμπο του πανεπιστημίου Yale και οι συνάδελφοί του σε ξεχωριστό άρθρο, «η παραλλαγή αυτή είναι πλέον αυτή της πανδημίας».
«Η D614G δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε όσον αφορά τα περιοριστικά μας μέτρα ούτε να επιδεινώσει τις μεμονωμένες λοιμώξεις», συνεχίζει ο Γκράμπο.
«Παρακολουθούμε το επιστημονικό έργο σε πραγματικό χρόνο: πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που αφορά δυνάμει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ακόμη αγνοούμε τον τελικό της αντίκτυπο. Βρήκαμε αυτόν τον ιό πριν από έξι μήνες και ακόμη μαθαίνουμε πολλά πράγματα τους έξι μήνες που ακολούθησαν», κατέληξε.

Τρεις γυναίκες, μάνα και δύο κόρες, πιστές στο θρήσκευμα των μαρτύρων του Ιεχωβά, αποφάσισαν να θυσιαστούν για την «ανάσταση», για την αιώνια ζωή, που κηρύσσει η θρησκευτική αυτή αίρεση.
Ως αποτέλεσμα αυτού, βρέθηκαν σήμερα νεκρές στο σπίτι τους, στα Τίρανα, η 56χρονη Ζανέτα Ι. και η 30χρονη κόρη της Ανίσα, ενώ η μικρότερη αδερφή της Μπλέρτα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω ασιτίας.
Αμετανόητη για την επιλογή αυτή, η νεαρή γυναίκα που επέζησε είπε στους αστυνομικούς: «εσείς δεν μπορείτε να κατανοήσετε τις θυσίες μας για να φθάσουμε μέχρι τη στιγμή αυτή».
Σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά στοιχεία, η 33χρονη πρέπει να είχε πεθάνει καιρό πριν και διατηρούνταν στο κρεβάτι της από τη μάνα και την αδερφή σε αναμονή της «ανάστασης», χρησιμοποιώντας διάφορες αλοιφές που δεν επέτρεπαν τη σήψη του σώματος και τη δυσοσμία.
Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο, ο θάνατος από άγνωστη αιτία, του συζύγου της 56χρονης και πατέρα των δυο κοριτσιών και από τότε οι τρεις γυναίκες είχαν κόψει κάθε επικοινωνία με τους γείτονες, όπως και την έξοδό τους από το σπίτι.
Η αστυνομία έρευνά την υπόθεση.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Τελ Αβίβ, μετά το βίντεο που έκανε τον γύρο των social media απεικονίζοντας ένα ζευγάρι να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις στο πίσω κάθισμα οχήματος του οργανισμού κι έναν άνδρα να κοιμάται στο κάθισμα του συνοδηγού.
sex123
Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Βild», ο άνδρας που καθόταν στο πίσω κάθισμα έχοντας στα αγκαλιά του μία γυναίκα με κόκκινο φόρεμα ανήκει στο προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.
Δείτε το επίμαχο βίντεο:
Η γυναίκα με τα κόκκινα μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί, όπως επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα. Όμως, εκτός από τον άντρα που κάνει σεξ στο πίσω κάθισμα, υπήρχε κι ένας άλλος άνδρας μέσα στο αυτοκίνητο που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, όπως δείχνει το επίμαχο βίντεο.
Σε αντίθεση με αυτόν που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα, ο άνδρας αυτός φοράει καρό πουκάμισο και, όπως φαίνεται από το βίντεο, προσπαθεί μάλλον να κοιμηθεί μην έχοντας δική του παρέα…
Και οι δύο άνδρες που είναι μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Ισραήλ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Η έρευνα θα συνεχιστεί, όπως προσθέτει.
Το βίντεο έγινε viral στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν φαινόταν καθαρά ότι στο μπροστινό κάθισμα υπήρχε κι ένας ακόμη άνδρας. Η παρουσία του είναι εμφανής στο βίντεο που βρέθηκε στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ και έχει ανεβάσει σήμερα στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα.
Να σημειωθεί ότι το λευκό αυτοκίνητο κινείται σε κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ και το ζευγάρι επιδίδεται ανενόχλητο σε σεξουαλικά παιχνίδια εν ώρα αιχμής.

Ένας δημοτικός σύμβουλος της Νότιας Ισπανίας προσφέρθηκε να παραιτηθεί μετά το σάλο που ξέσπασε, όταν εμφανίστηκε να κάνει μπάνιο κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης.
Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο της Torrelavega συγκεντρώθηκε διαδικτυακά, προκειμένου να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα αναφορικά με τον δήμο. Ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που ορίστηκαν με αφορμή την πανδημία, περίπου 12 σύμβουλοι εμφανίστηκαν στη συνάντηση, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά για δημοσιογράφους και πολίτες.
Και ενώ η συνάντηση ξεκίνησε στις 8 το πρωί, το γεγονός ότι «τράβηξε» μέχρι το μεσημέρι μάλλον έβγαλε τον Μπερνάρντο Μπουστίγιο εκτός προγράμματος. Αποφάσισε έτσι να μεταφέρει τη συνεδρίαση στο μπάνιο του.
Πεποισμένος πως η κάμερα ήταν απενεργοποιημένη, ξεκίνησε να κάνει μπάνιο, όμως έλα που η τεχνολογία δεν είναι πάντα σύμμαχος. Συνάδελφοι του, προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να τον απομακρύνουν από τη συνεδρίαση, όμως μάταια. Η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μπουστίγιο ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των πράξεων του, αντιμετωπίζοντας το περιστατικό με ψυχραιμία και χιούμορ. Ζητώντας συγγνώμη από οποιονδήποτε μπορεί να έφερε σε δύσκολη θέση η εικόνα του στο μπάνιο ανέφερε «Τέτοιου είδους αστεία, έχουν γίνει με κάποιο τρόπο συνηθισμένα, το τελευταίο διάστημα με την έκρηξη της τηλεργασίας».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!