Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τουρκία: Πατέρας αυτοκτόνησε γιατι δεν μπορούσε να αγοράσει παντελόνι στο γιο του
Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες μέρες στην επαρχία Kocaeli. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το σχολείο στο οποίο πήγαινε το παιδί, τον απέβαλε από την τάξη του γιατί δεν φορούσε το παντελόνι της σχολικής στολής. Όπως έγινε γνωστό, ο πατέρας του, ο οποίος δούλευε ως μηχανικός, είχε χάσει τη δουλειά του εξαιτίας τραυματισμού και όντας άνεργος, δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα για να το αγοράσει.
Η οικογένεια αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, το σπίτι τους ήταν υποθηκευμένο, και αδυνατούσαν να το ξεπληρώσουν. Ο ίδιος φέρεται να είπε στη σύζυγό του ότι δεν είχε νόημα να ζει, εάν δεν μπορούσε να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένειά του.
Ο πατέρας αγόρασε τελικά το παντελόνι στο γιο του, αλλά στη συνέχεια, επηρεασμένος από το συμβάν, έβαλε τέλος στη ζωή του με απαγχονισμό.

Μόλις η ιστορία δημοσιοποιήθηκε, πήρε διαστάσεις. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να σχολιάσουν το συμβάν, ενώ  η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα σημείωσε ότι η οικογένεια δεν είχε απευθυνθεί στο σχολείο για να ζητήσει βοήθεια, πιθανότατα για λόγους τιμής.

Το «Σοκολατένιο Εξοχικό» (The Chocolate Cottage) φιλοτέχνησε ο μετρ γλύπτης σοκολάτας Ζαν-Λικ Ντεκλιζό, στη Σεβρ, μόλις τριάντα λεπτά από το Παρίσι. Τα πάντα σ' αυτό το 18 τετραγωνικών εξοχικό είναι από σοκολάτα: Οι τοίχοι, η οροφή, η ντουλάπα, το ρολόι τοίχου, ακόμη και οι κούπες για ρόφημα και τα βιβλία. Υπάρχει και μια λιμνούλα από λευκή σοκολάτα έξω από το εξοχικό, δίπλα σε ένα παρτέρι με λουλούδια (σοκολατένια κι αυτά).
Χρειάστηκε ενάμισι τόνο σοκολάτας ο Γάλλος καλλιτέχνης για να «οικοδομήσει» το εξοχικό, στους κήπους του παλατιού Orangerie Ephmre στη Σεβρ. Τώρα, έχει τεθεί υπό ενοικίαση για τις 5 ή 6 Οκτωβρίου.
Η διαμονή περιλαμβάνει εργαστήριο, στο οποίο οι διαμένοντες εκεί θα διδαχθούν από τον Ζαν-Λικ να φιλοτεχνούν ένα μικροσκοπικό σοκολατένιο σαλέ το οποίο θα πάρουν μαζί τους ως αναμνηστικό.

Οι Σύστρομ και Κρίγκερ δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους της αποχώρησής τους.
Ο Σίστρομ έγραψε σε μία ανάρτησή του σε μπλογκ ότι σχεδιάζουν να έχουν κάποιο χρόνο εκτός εργασίας και να εξερευνήσουν “ την περιέργεια και την καινοτομία τους.”
Επίσης, δεν διευκρινίστηκε ποια θα είναι η τελευταία ημέρα της εργασίας τους στο Instagram, αλλά θα είναι σύντομα, σύμφωνα με την εταιρία.
Το Instagram ανήκει στο Facebook Inc.

Ένας 29χρονος ασθενής με πλήρη παράλυση από το 2013 στα κάτω άκρα του, μετά από ένα ατύχημα με όχημα χιονιού, μπορεί πλέον να κάνει βήματα μόνος του, χάρη σε μία συνδυασμένη θεραπεία ηλεκτρονικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού του και φυσικοθεραπείας αποκατάστασης.
Είναι η πρώτη περίπτωση ανθρώπου με πλήρη παράλυση από τη μέση και κάτω, ο οποίος, αν και έως τώρα δεν ένιωθε το παραμικρό ούτε μπορούσε να κινήσει τα κάτω άκρα του, κατέστη δυνατό να περπατήσει ξανά, έστω και σε έναν βαθμό.
Οι ερευνητές της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής τους Κένταλ Λι και Κρίστιν Ζάο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine».
Οι σοβαροί τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης μπορούν να απομονώσουν τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, από τα κάτω άκρα που βρίσκονται κάτω από την περιοχή του τραύματος, με συνέπεια τη χρόνια παράλυση.
Η επιτόπια ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού έχει αρχίσει να δοκιμάζεται θεραπευτικά σε ανθρώπους. Έως τώρα είχε επιτύχει να βοηθήσει τους ασθενείς να κάνουν εθελούσιες κινήσεις των μυών των κάτω άκρων και να στέκονται όρθιοι. Τώρα, για πρώτη φορά, μετά από μία θεραπεία διάρκειας 43 εβδομάδων, ένας παράλυτος ασθενής κατάφερε να περπατήσει ξανά.
Στον ασθενή εμφυτεύθηκε στη σπονδυλική στήλη του -λίγο κάτω από το σημείο του τραύματος- μία ηλεκτρονική συσκευή που διήγειρε συστηματικά με ηλεκτρικό ρεύμα το νωτιαίο μυελό του, σταδιακά ενεργοποιώντας ξανά τα νευρικά κυκλώματα του μυελού. Παράλληλα, ο παράλυτος έκανε πιο συμβατική θεραπεία αποκατάστασης. Στο τέλος, ήταν ικανός όχι μόνο να στέκεται όρθιος, αλλά και να βαδίζει με τα δύο πόδια του, με τη βοήθεια ενός εξωτερικού στηρίγματος.
Ο ασθενής έκανε 331 βήματα, διανύοντας μία απόσταση 102 μέτρων σε χρονικό διάστημα 16 λεπτών, με ταχύτητα περίπου 0,2 μέτρων το δευτερόλεπτο.
«Αυτό που μάθαμε είναι ότι τα δίκτυα των νευρώνων κάτω από το τραύμα στον νωτιαίο μυελό μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν μετά την παράλυση» δήλωσε ο νευροχειρουργός δρ Λι.
«Τώρα αρχίζει η πραγματική πρόκληση: Να κατανοήσουμε πώς αυτό συνέβη, γιατί συνέβη και ποιοι ασθενείς μπορούν επίσης να ανταποκριθούν» ανέφερε η δρα Ζάο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!