Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

 

Η πανδημία έφερε πιο κοντά την  εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, καθώς όλο και πιο πολλές κυβερνήσεις την εξετάζουν στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία αποφάσισε να θέσει σε ισχύ πιλοτικό πρόγραμμα τριών ετών, με εβδομάδα 32 ωρών εργασίας, χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Υπολογίζει πως το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Η απόφαση οφείλεται ώς ένα βαθμό στην πρωτοβουλία του Ινίγο Ερεχόν, ηγέτη του μικρού κόμματος Mas Pais, που σε μήνυμά του στο twitter τόνισε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος «θα χρησιμεύσει για να προσανατολιστεί η οικονομία στη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων, στη φροντίδα για το περιβάλλον και στην αύξηση της παραγωγικότητας».

Εχει προηγηθεί τον Νοέμβριο επιστολή που έστειλε σε Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, με θέμα την εκστρατεία για την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Τους καλούσε να εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης των εργάσιμων ημερών, επισημαίνοντας ότι ανάλογες ιδέες έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσης, με στόχο μια καλύτερη κατανομή της εργασίας ανάμεσα σε άνεργους και «υπεραπασχολημένους». Παράλληλα, η Ιαπωνία εξετάζει την ιδέα να υιοθετήσει την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών μετά την πρόταση που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη εβδομάδα βουλευτής, μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

Η ιαπωνική εκδοχή της πρότασης, όμως, προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει μακρά παράδοση συνεχούς εργασίας μέχρις εξουθενώσεως και στην ιαπωνική γλώσσα υπάρχει έκφραση που σημαίνει «πεθαίνοντας από την πολλή δουλειά». Δεν είναι σαφές κατά πόσον ο σχετικός προβληματισμός στην Ιαπωνία έχει οποιαδήποτε σχέση με την πανδημία. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες διαμαρτύρονται στη διάρκεια της πανδημίας ότι εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες και εξουθενώνονται. Εχει δοθεί στη δημοσιότητα μεγάλος αριθμός ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο απασχολούνται περισσότερες ώρες με τη δουλειά τους από τη στιγμή που άρχισαν την τηλεργασία. Σχετική έκθεση της Εκστρατείας για την Εβδομάδα 4 ημερών που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, συμπεραίνει πως όσοι Βρετανοί εργάζονται από το σπίτι, απασχολούνται τουλάχιστον 28 ώρες τον μήνα περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Ριλ, μέλος της βρετανικής εκστρατείας για την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η ιδέα «κερδίζει διαρκώς δημοτικότητα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία». Οπως τόνισε, η αιφνίδια αλλαγή που επήλθε στη ζωή πολλών ανθρώπων με την τηλεργασία «άνοιξε τα μάτια του κόσμου, δείχνοντας πως μπορεί να υπάρξει αλλαγή και ταχύτατα, αρκεί να το θελήσουμε».

Η μείωση των εργάσιμων ημερών δεν φαίνεται, όμως, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης. Στη Σκωτία, πάντως, αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν την εφαρμογή της για την περίπτωση που αποσχισθούν από τη Βρετανία. Ο Λι Ρομπ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Σκωτίας επισήμανε προσφάτως πως «η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και τις ζωές μας, αλλά μας έδωσε και την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε». Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού ινστιτούτου Autonomy, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, υπολογίζει πως το κόστος της μετάβασης στην εβδομάδα των τεσσάρων ημερών θα ανέλθει τουλάχιστον στα 2 δισ. δολάρια τον χρόνο, αλλά θα δημιουργήσει από 45.000 ώς 59.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

 Ποδήλατο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να πάνε στη δουλειά τους με το ποδήλατο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Caroline Shaw από το τμήμα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Οταγκο στη Μελβούρνη, ανέφερε ότι όσοι πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο, είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας, πιθανότατα λόγω της ευεργετικής επίδρασης της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία.

Δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη μείωση στη θνησιμότητα σε όσους πήγαιναν στη δουλειά με τα πόδια ή με το λεωφορείο.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 3,5 εκατομμύρια Νεοζηλανδούς και είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εξετάσει τη σύνδεση του τρόπου μετάβασης στη δουλειά και της θνησιμότητας.

«Μελετήσαμε το 80% του πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας της Νέας Ζηλανδίας για μια περίοδο άνω των 15 ετών, οπότε τα αποτελέσματα είναι πολύ αντιπροσωπευτικά» δήλωσε η Δρ. Shaw.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι την ημέρα της απογραφής στο πλαίσιο της μελέτης, πάνω από το 80% του πληθυσμού στη Νέα Ζηλανδία πήγε στη δουλειά με το αυτοκίνητο, 5% με τα πόδια και μόλις 3% με το ποδήλατο. «Υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στον τρόπο μετάβασης προς την εργασία, με το 2% των γυναικών να χρησιμοποιούν ποδήλατο σε σύγκριση με το 4% των ανδρών, αλλά περισσότερες γυναίκες περπατούσαν ή έκαναν τζόκινγκ (7%), σε σύγκριση με τους άνδρες (5%). Επίσης υψηλότερο ποσοστό νέων έκαναν ποδήλατο, περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι επειδή η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία απογραφής, δεν υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους κατοικούσαν π.χ. στο κέντρο και περπατούσαν 200 μέτρα για να πάνε στη δουλειά τους και σε όσους περπατούσαν έντονα για 30′.

Δεν παρατηρήθηκε επίσης αύξηση τραυματισμών λόγω τροχαίων από το περπάτημα ή την ποδηλασία παρότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ήταν πολύ αυξημένη τον καιρό που διενεργήθηκε η μελέτη και δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο για ελεύθερη κίνηση είτε με το ποδήλατο είτε με τα πόδια.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβουλιών για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο.

Η ερευνήτρια σχολίασε επίσης ότι μπορεί η έρευνα να μην έδειξε συσχετισμό του περπατήματος με τη μείωση της θνησιμότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων και του διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

πηγή:onmed.gr

 ΗΠΑ: Πάνω από 100.000 οι νεκροί από κορωνοϊό μέσα στο 2021

Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, την ώρα που εντείνεται η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού για τον νέο κορωνοϊό.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σε απόλυτους αριθμούς. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 461.700 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 26,9 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς.

Από την πλευρά του, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της πολιτείας Ουάσινγκτον εκτιμά ότι τα θύματα της πανδημίας ενδέχεται να έχουν φθάσει τα 631.000 περί την 1η Ιουνίου. Το χειρότερο σενάριο του ινστιτούτου είναι ο απολογισμός μπορεί να έχει φθάσει στις αρχές Ιουνίου τους 703.000 νεκρούς.

Πάντως η πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είναι ότι ο αριθμός των θανάτων θα μειωθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ότι θα κυμανθούν σο φάσμα μεταξύ των 11.300 και των 22.600 την εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου. Το σύνολο των θανάτων αναμένεται να έχει φθάσει από τους 496.000 ως τους 534.000 ως την 27η Φεβρουαρίου, κατά την ίδια πηγή.

Αν και τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πτώση μετά την έξαρση των τελευταίων μηνών, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, που είναι ακόμη πιο μολυσματικά, μπορεί να ακυρώσουν την όποια πρόοδο επιτυγχάνεται. Το τρέχον διάστημα, καταγράφονται κατά μέσον όρο 124.000 κρούσματα και περίπου 3.200 θάνατοι ημερησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει θέσει στόχο να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια άνθρωποι τις πρώτες 100 ημέρες που θα ασκεί την εξουσία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής άρχισε η διαδικασία για να δημιουργηθούν 100 κέντρα μαζικών εμβολιασμών σε όλη τη χώρα μέσα σε έναν μήνα. Είχαν διανεμηθεί ως προχθές Παρασκευή 59,3 εκατ. δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων — και τα δύο χορηγούνται σε δύο δόσεις —, όμως είχαν χορηγηθεί μόνο οι 39 εκατ. εξ αυτών, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.

πηγή:naftemporiki.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!