Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

 

Είναι κατανοητό ότι εάν δεν κοιμόμαστε καλά και δεν εξασκούμαστε αρκετά, το σώμα μας θα νιώσει τα αποτελέσματα και όχι με καλό τρόπο.

Οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, είτε πρόκειται για το βούρτσισμα των δοντιών μας, είτε για τη διατροφή μας, όλα συμβάλλουν στη γενική υγεία μας με κάποιο τρόπο. Ακόμη και τα ποτά που επιλέγουμε να πιούμε παίζουν ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας.

Και αν πίνετε πολύ περισσότερο από ένα ποτό ειδικότερα, θα μπορούσε να βάλει την υγεία της καρδιάς σας σε κίνδυνο.

Η κατανάλωση αλκοόλ δύο φορές την ημέρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά

Μια νέα μελέτη, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί σε εικονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACA) στις 17 Μαΐου, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά σας.

 Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από άλλη μεγάλη έρευνα σε 53.065 άτομα, με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες να είναι άνω των 50 ετών και σχεδόν το 60% γυναίκες.

-Ως χαμηλή θεωρήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα

-Ως μέτρια το ένα έως 14 ποτά την εβδομάδα

 -Ως υψηλή η κατανάλωση πάνω από 14 ποτών την εβδομάδα

“Διαπιστώσαμε ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με στρες στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη στους μη πότες σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

 Τα άτομα που κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ είχαν το υψηλότερο επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες”, δήλωσε ο δρ. Kenechukwu Mezue με εξειδίκευση στην πυρηνική καρδιολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Προηγούμενες μελέτες από την ομάδα μας και άλλους έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης δραστηριότητας στην αμυγδαλή του εγκεφάλου και ενός υψηλότερου κινδύνου σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος«, πρόσθεσε.

Οι μέτριοι πότες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τους μη πότες

Αφού συνέκριναν την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των 53.064 συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέτριοι πότες είχαν 20% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιακό συμβάν σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Είχαν επίσης λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.

«Η σκέψη είναι ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και, ίσως μέσω αυτών των μηχανισμών, να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων«, δήλωσε ο δρ. Mezue.

Η ACA εξήγησε ότι τα ευρήματα «παρέμειναν στατιστικώς σημαντικά ακόμη και μετά την προσαρμογή τους για να ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές, όπως καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές και ψυχολογικοί παράγοντες».

Προσοχή: Αυτό δεν πρέπει να είναι πράσινο φως για να αρχίσει να πίνει περισσότερο

Οι συγγραφείς επιμένουν ότι αυτή η μελέτη δεν πρέπει να «ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ».

«Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει ευεργετικά τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς», δήλωσε ο δρ. Mezue. «Ωστόσο, το αλκοόλ έχει πολλές σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, βλάβης στο ήπαρ και εξάρτησης, οπότε απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις με καλύτερα προφίλ παρενεργειών που επηρεάζουν ευεργετικά τις εγκεφαλικές-καρδιακές οδούς».

Ένα τέτοιο παράδειγμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής είναι η σωματική άσκηση, η οποία εκτός των άλλων μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Πηγή: iatropedia

 Άρση lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα - Πότε (δεν) επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών έρχονται από σήμερα στις 6 το πρωί.

Πρώτες απ’ όλες η κατάργηση των sms στο 13032 και στο 13033 και η επέκταση του ωραρίου από τις 11 το βράδυ στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα  αλλά και το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Παράλληλα σήμερα θα ανοίξουν και τα μουσεία, ενώ η εστίαση θα συνεχίσει χωρίς μουσική και το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click-away και click-inside.

Σήμερα επίσης ανοίγουν:

-Τα Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

-Τα Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test

 Τι θα απαιτείται για τα νησιά

Ωστόσο για τα νησιά πλην της Εύβοιας, της Σαλαμίνας και της Λευκάδας θα απαιτείται:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού
(πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)

-PCR test72 ωρών
ή
Rapidtest 24 ωρών
ή
Self-test 24 ωρών

-Βεβαίωση Νόσησης
(2 μήνες μετά τη νόσησηκαι έως 9 μήνες)

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών και εβδομάδων:

17 Μαΐου

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

21 Μαΐου

Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι

24 Μαΐου

ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

28 Μαΐου

Ανοιχτό θέαμα ακρόαμα (συναυλίες)

31 Μαΐου

Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τ.μ. – 2 self tests / εργαζόμενους

Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής

Catering, χώροι δεξιώσεων κ.λπ. / Σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

7 Ιουνίου

Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Όταν το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο:

Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας

Λούνα παρκ-εμποροπανηγύρεις κ.λπ. / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

Παιδότοποι / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

1η Σεπτεμβρίου

Εμπορικές Εκθέσεις / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

 

Η μεγάλη στιγμή που περιέμεναν εκατομμύρια φανατικοί των «Friends» έφτασε! Ή τουλάχιστον ο χρόνος γι΄ αυτήν μετρά αντίστροφα καθώς «Τα Φιλαράκια» επιστρέφουν επίσημα στη μικρή οθόνη στις 27 Μαΐου.

Μια ανάρτηση στο Instagram της Τζένιφερ Άνιστον προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού και έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ, καθώς η «Ρέιτσελ Γκριν» ήταν αυτή που ανακοίνωσε την ημερομηνία πρώτης προβολής του πολυαναμενόμενου επεισοδίου reunion.

«Είναι επίσημο! Το reunion των Friends κάνει πρεμιέρα στις 27 Μαΐου στο HBO Max – Θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο ενθουσιασμένοι;» έγραψε η Άνιστον στο Instagram.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!