Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019


Μια μαζική φύτευση και αποκατάσταση δένδρων σε όλο τον κόσμο, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό τους σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με σήμερα - πράγμα που σημαίνει έως ένα τρισεκατομμύριο έξτρα δέντρα- θα αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για να «φρενάρει» η ανθρωπότητα την κλιματική αλλαγή και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, εως ότου βρει άλλες λύσεις για να περιορίσει δραστικά την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου».
Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό».
Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν, που ανέλυσαν δορυφορικές παρατηρήσεις για περίπου 78.000 δάση και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", υπολόγισαν πόσα πρόσθετα δένδρα μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις.Η μελέτη εκτιμά ότι είναι δυνατό να φυτευτεί ανά τη Γη μια έκταση δένδρων της τάξης ων εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή περίπου όση είναι η έκταση των ΗΠΑ. Αν αυτό συνέβαινε, τότε τα νέα δένδρα θα απορροφούσαν μια ποσότητα περίπου 205 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα, που δεν θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα (επιφέροντας μείωση κατά 25% των συνολικών εκπομπών) και έτσι θα συγκρατιόταν η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια εκτεταμένη παγκόσμια δενδροφύτευση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση έως κατά τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.
Είναι γνωστό ότι τα δένδρα απορροφούν ατμοσφαιρικό διοξείδιο και συμβάλλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει πει ότι αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον ενάμισι βαθμό Κελσίου έως το 2050, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε χρειάζονται άλλα δέκα δισεκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Το πρόβλημα ήταν ότι επικρατούσε αβεβαιότητα μέχρι τώρα για το πόσα δένδρα ακόμη μπορεί να «σηκώσει» ο πλανήτης. Η νέα μελέτη μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα ότι-αν υπάρχει βούληση- είναι εφικτή η μαζική δενδροφύτευση και μάλιστα επισημαίνει σε ποιά σημεία θα ήσαν πιο χρήσιμο να φυτευτούν τα δένδρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές εντόπισαν έξι χώρες όπου θα έπρεπε να φυτευτούν τα περισσότερα δέντρα: Ρωσία (1.510 εκατομμύρια στρέμματα), ΗΠΑ (1.030 εκατ.), Καναδάς (780 εκατ.), Βραζιλία (500 εκατ.) και Κίνα (400 εκατ. στρέμματα). Επειδή θα χρειασθούν 50 έως 100 χρόνια εωσότου τα νέα δέντρα μεγαλώσουν και ωριμάσουν αρκετά για να απορροφήσουν άνθρακα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι επιστήμονες προτείνουν το φύτεμα να ξεκινήσει άμεσα, αλλά και να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα δάση που ήδη υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου τα δύο τρίτα της ξηράς του πλανήτη (87 δισεκατομμύρια στρέμματα) μπορούν σήμερα να στηρίξουν δένδρα, ενώ ήδη 55 δισεκατομμύρια στρέμματα έχουν δέντρα πάνω τους. Από τα 32 δισεκατομμύρια στρέμματα χωρίς καθόλου δέντρα, τα 15 δισεκατομμύρια χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες, ενώ τα υπόλοιπα 17 δισεκατομμύρια στρέμματα αφορούν έδαφος με αραιά φύτευση ή υποβαθμισμένη γη. Από αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι σχεδόν τα μισά (εννέα δισεκατομμύρια στρέμματα) θα μπορούσαν να στηρίξουν νέα δέντρα.
«Η δενδροφύτευση είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή που δεν απαιτεί από τον πρόεδρο Τραμπ να αρχίσει άμεσα να πιστεύει στην κλιματική αλλαγή ή από τους επιστήμονες να βρουν νέες τεχνολογικές λύσεις για αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είναι ήδη διαθέσιμη λύση και η πιο φθηνή», δήλωσε ο βασικός ερευνητής, καθηγητής Τόμας Κράουδερ του ΕΤΗ. Ο ίδιος υπολόγισε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου τρία τρισεκατομμύρια δένtρα στον κόσμο, σχεδόν τα μισά από όσα υπήρχαν πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκτιμά επίσης ότι κάθε χρόνο υπάρχει μια καθαρή απώλεια περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δέντρων, σύμφωνα με τη «Guardian».
Όμως ο σκεπτικιστής καθηγητής Σάιμον Λιούις του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με το BBC, κατά πόσο «η δενδροφύτευση 900 εκατομμυρίων εκταρίων (σ.σ. εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων) μπορεί όντως να αποθηκεύσει 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, μια πολύ υψηλή εκτίμηση που δεν υποστηρίζεται από προηγούμενες μελέτες ή κλιματικά μοντέλα».
«Το φύτεμα δένtρων που θα απορροφήσουν έως τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα, ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πιθανότατα ακριβώς επειδή είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», σχολίασε ο καθηγητής Μάρτιν Λούκατς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
«Η αποκατάσταση των δέντρων απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που είναι διαθέσιμη για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο καθηγητής Μάιλς 'Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δεν λέει πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα υλοποιηθεί η μαζική δενδροφύτευση. Οι ίδιοι οι ερευνητές υπολόγισαν σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος για το φύτεμα ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων και θεωρούν ότι το ποσό, αν και όχι μικρό, είναι μέσα στις δυνατότητες μιας «συμμαχίας προθύμων» από δισεκατομμυριούχους φιλάνθρωπους, πολίτες και κυβερνήσεις.

Λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βλέπει το πρόσωπό του και σε ένα ανοικτό γήπεδο στο προάστιο Wanliu του Πεκίνου!
Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει παγκοσμίως ο Έλληνας σούπερ σταρ του ΝΒΑ! Και σίγουρα στα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας, δεν θα είναι λίγοι οι Κινέζοι που θα… υποστηρίζουν την γαλανόλευκη.
Δείτε το γήπεδο που έχουν «φτιάξει» προς τιμήν του Γιάννη και το οποίο είναι στα πρότυπα με αυτό των Σεπολίων!


Άλλη μια περίπτωση κακόβουλου λογισμικού που κρύβεται πίσω από μια δημοφιλή εφαρμογή αποκαλύπτει το Secure-D, η πλατφόρμα ασφαλείας της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Upstream. 
 
Τα εργαστήρια της πλατφόρμας Secure-D αποκάλυψαν αυτή τη φορά ότι η δημοφιλής εφαρμογή 4shared, της πλατφόρμας Android, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, κρύβει κακόβουλο λογισμικό που προβάλει κρυφά online διαφημίσεις, κάνει ψεύτικα κλικ και εγγράφει τους χρήστες σε υπηρεσίες με υψηλές χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει «πραγματικές» προβολές, κλικ και αγορές στις διαφημιστικές εταιρείες.  
 
Πρόσφατα και σε διάστημα λίγων μηνών, το Secure-D εντόπισε και απέτρεψε σχεδόν 114 εκατομμύρια ύποπτες mobile συναλλαγές οι οποίες προέρχονταν από την εφαρμογή 4shared. Οι συναλλαγές αυτές εντοπίστηκαν σε 17 χώρες και αφορούσαν περίπου 2 εκατομμύρια κινητές συσκευές. Ανεμπόδιστες, θα είχαν εγγράψει τους χρήστες σε ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους έως και 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Ο Guy Krief, CEO της Upstream, ανέφερε: «Η πολυπλοκότητα των κακόβουλων λογισμικών, που “κρύβονται” πίσω από αθώες και πολύ συχνά δημοφιλείς εφαρμογές όπως το 4shared ολοένα και αυξάνεται, επηρεάζοντας σε μεγάλη πλέον κλίμακα κάθε κομμάτι της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Η online διαφημιστική απάτη έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αξιοπιστία, αλλά και τα έσοδα των δημιουργών εφαρμογών, των διαφημιστικών εταιρειών, των media, αλλά και των διαφημιζόμενων. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συχνά θεωρούνται οι κυρίως υπεύθυνες  ενώ οι καταναλωτές, χωρίς ενημέρωση και ουσιαστική προστασία, καλούνται στο τέλος να πληρώσουν το λογαριασμό». 
 
Υπολογίζεται ότι η online διαφημιστική απάτη αποτελεί μια αγορά ύψους 40 δισ. δολαρίων με την αξία της να αυξάνεται όσο αναπτύσσεται και το mobile advertising, καθώς οι κινητές συσκευές γίνονται και ο κύριος τρόπος πρόσβασής μας στο Internet. Το παράδειγμα των ανεπιθύμητων χρεώσεων που θα προκύπταν εάν το Secure-D δεν είχε μπλοκάρει την ύποπτη δραστηριότητα του 4shared, αν και καθόλου αμελητέο -$150 εκατ. – είναι το κόστος από μια και μόνο περίπτωση κακόβουλου λογισμικού. Τον περασμένο μήνα το Secure-D δημοσιοποίησε την περίπτωση της εφαρμογής Vidmate που επίσης έκρυβε κακόβουλο λογισμικό που θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητες χρεώσεις ύψους 170 εκατ. δολάρια.  Η πλατφόρμα ασφάλειας της Upstream εντοπίζει περίπου 170 νέες κακόβουλες εφαρμογές κάθε μέρα, αριθμός που καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος της online διαφημιστικής απάτης που λαμβάνει, όπως εξηγεί ο Guy Krief «διαστάσεις επιδημίας». 
 
«Η απάντησή μας στο πρόβλημα είναι η συνεχής καινοτομία», αναφέρει ο CEO της Upstream, συνεχίζοντας: «Η πλατφόρμα Secure-D συνδυάζει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (AI) με ροές εργασιών (workflows) εκκαθάρισης πληρωμών, προκειμένου να εντοπίσει με επιτυχία περιπτώσεις απάτης, ακόμη και τις πλέον περίπλοκες, σε ποσοστό 99,9%». 
 
Σημειώνεται ότι μόνο το 2018, το Secure-D της Upstream επεξεργάστηκε πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια συναλλαγές και κατάφερε να εντοπίσει και να αποτρέψει πάνω από 63.000 κακόβουλες εφαρμογές σε 16 χώρες.

Στην Ύδρα βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Μπόνο, παρέα με την οικογένειά του, αλλά και φίλους.
Μεταξύ άλλων, ο διάσημος τραγουδιστής των U2 επισκέφτηκε για «προσκύνημα» το σπίτι του Λέοναρντ Κοέν, στην Ύδρα, μπροστά από το οποίο φωτογραφήθηκε με τη σύζυγό του Άλι, ορισμένα από τα παιδιά του και κάποιους φίλους.
Η σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του συγκροτήματος στο Instagram, συνοδεία στίχων του τραγουδιού «Bird on the Wire».
Ο Λέοναρντ Κοέν είχε αγοράσει το συγκεκριμένο παραδοσιακό σπίτι τον Σεπτέμβριο του 1960 και έζησε εκεί, επί επτά χρόνια, με τη σύντροφό του, Μάριαν. Σε αυτή την κατοικία, που αγόρασε με χρήματα που του είχε αφήσει στην κληρονομιά της η γιαγιά του, έγραψε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του. Έπειτα από τον θάνατό του, ο δρόμος όπου βρίσκεται το σπίτι πήρε επισήμως το όνομά του.
 

Η Ελβετία αναδείχθηκε το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζει κανείς και να εργάζεται, κλέβοντας την πρωτοκαθεδρία από τη Σιγκαπούρη που βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής κατάταξης για πέντε συνεχή έτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC.
Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι ανταγωνιστικοί μισθοί είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να φιγουράρει τακτικά μεταξύ των περιοχών που θεωρούνται οι καλύτερες για να ζει κανείς. Ωστόσο, σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας παγκοσμίως, η περίφημη πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελβετίας τη βοήθησε να ανέβει στην κλίμακα της ετήσιας έρευνας αποδήμων της HSBC (HSBC Expat) κατακτώντας για πρώτη φορά την πρώτη θέση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ελβετία αναβαθμίστηκε από την 8η θέση που κατέλαβε πέρυσι καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που είχαν εγκατασταθεί εκεί από άλλες χώρες δήλωσαν ικανοποιημένοι με το οικονομικό (80%) και το πολιτικό (86%) περιβάλλον. Περίπου το 82% των ανθρώπων που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελβετία για να εργαστούν δήλωσαν επίσης ότι απολαμβάνουν βελτιωμένο επίπεδο ζωής σε σχέση με την πατρίδα τους.
Η φετινή έρευνα, που βασίζεται στις απαντήσεις περισσότερων από 18.000 αποδήμων σε 163 αγορές, σηματοδοτεί την πρώτη φορά σε πέντε χρόνια που η Σιγκαπούρη δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ έχει φέτος υποχωρήσει στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Η 5άδα της HSBC με «Τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς και να εργάζεται» συμπληρώνεται με τον Καναδά, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρηματιών «Mercer», η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος είναι η Βιέννη. Πηγή: economistas

Μέσα σε τρεις ημέρες η Nike αναγκάστηκε να αποσύρει δύο μοντέλα παπουτσιών της για πολιτικούς λόγους! Στις ΗΠΑ έγινε όντως και αυτό.
Αφού η εταιρία απέσυρε από τα ράφια των καταστημάτων μοντέλο παπουτσιού που είχε στη φτέρνα τη σημαία της Μπέτσι Ρος, φιγούρας της Αμερικανικής Επανάστασης (ιστορία που για πολλούς Αμερικανούς παραπέμπει σε καταπίεση και ρατσισμό), αναγκάστηκε να προχωρήσει και σε άλλη απόσυρση ελέω της οικογένειας Τραμπ.
Ο γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ τόνισε ότι εφόσον η Nike απέσυρε το μοντέλο με τη σημαία, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με το μοντέλο με το … σφυροδρέπανο.
Το εν λόγω κυκλοφόρησε σε λίγα κομμάτια αλλά ο Τραμπ πρόλαβε να το αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Ξέσπασε σάλος και εν τέλει το παπούτσι με το κομμουνιστικό σύμβολο δεν πωλείται πια.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!