Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

 

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες καθώς η τρύπα του όζοντος που σχηματίζεται κάθε χρόνο πάνω από τον Νότιο Πόλο, έχει φέτος τον Σεπτέμβριο μεγαλώσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση με τις κάθε άλλη χρονιά τέτοια εποχή από το 1979 και είναι πια μεγαλύτερη ακόμη και από την Ανταρκτική.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, που είναι η εποχή της άνοιξης στο Νότιο ημισφαίριο της Γης, το όζον αραιώνει πάνω από την Ανταρκτική, με την τρύπα να φθάνει στο μέγιστο μέγεθος της από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως φέτος οι διαστάσεις της είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Το 2020 η τρύπα είχε φθάσει σε έκταση έως περίπου 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ φέτος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το μέγεθος. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας (CAMS), οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει μεγαλώσει κι άλλο.

Το στρώμα όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 11 έως 40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, προστατεύει σαν ασπίδα από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Χημικές ουσίες όπως οι συνθετικοί χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στα συστήματα ψύξης, είχαν στο παρελθόν συμβάλει σημαντικά στην καταστροφή του όζοντος. Η απαγόρευση αυτών των ουσιών εδώ και αρκετά χρόνια έχει οδηγήσει σε σταδιακή αλλά αργή ανάκαμψη του όζοντος. Πάντως ακόμη και η δημιουργία μιας ασυνήθιστα μεγάλης τρύπας σε μια χρονιά όπως το 2021 δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχει σταματήσει η διαχρονική ανάκαμψη του όζοντος.

 

Microsoft έκανε γνωστό ότι πλέον όλοι οι χρήστες των Windows και άλλων προϊόντων της μπορούν να καταργήσουν όλους τους κωδικούς πρόσβασης (passwords) από τους λογαριασμούς τους Microsoft και, στη θέση τους, να χρησιμοποιούν μια ειδική εφαρμογή ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου ή κάποια άλλη λύση.

Η αμερικανική εταιρεία είχε επιτρέψει τον Μάρτιο στους επιχειρηματικούς μόνο χρήστες της να χρησιμοποιούν λογαριασμούς χωρίς passwords, ένα σύστημα που πλέον θα καταστεί ευρύτερα διαθέσιμο στους πάντες. Όπως ανακοίνωσε η Microsoft, ήδη σχεδόν το 100% των εργαζομένων της χρησιμοποιεί το νέο ασφαλέστερο σύστημα.

 Όταν δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα εισόδου (login) στον υπολογιστή του χωρίς κωδικό πρόσβασης, θα καλείται να δώσει το δακτυλικό αποτύπωμά του ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ασφαλείας σε μια κινητή εφαρμογή (Microsoft Authenticator app), καταργώντας πλέον τα passwords που είναι δυνατό κακόβουλοι τρίτοι να μαντέψουν ή να υποκλέψουν.
 Οι χρήστες των Windows, σύμφωνα με το BBC, θα συνεχίσουν να μπορούν να κάνουν γρήγορη είσοδο στον υπολογιστή τους π.χ. με κωδικό ΡΙΝ. Σε μερικές εξαιρέσεις (Office 2010, κονσόλες Xbox και Windows 8.1 ή προηγούμενα λειτουργικά συστήματα) θα συνεχίσει να χρειάζεται κωδικός πρόσβασης.

Σε περίπτωση που χαθεί η πρόσβαση στην εφαρμογή ταυτοποίησης, π.χ. λόγω κλοπής του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, θα υπάρχει σύστημα «back-up», όπως η αναγνώριση προσώπου Windows Hello, κάποιο φυσικό κλειδί ασφαλείας ή η αποστολή κωδικών επαλήθευσης μέσω μηνύματος SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» στο κινητό του την εφαρμογή Microsoft Authenticator εδώ.

Στη συνέχεια πρέπει να ενεργοποιήσει από την ιστοσελίδα του λογαριασμού του Microsoft τη δυνατότητα λογαριασμού χωρίς password από εδώ.

 

Σταδιακή αξιοσημείωτη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει η θερμοκρασία στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν δεν αποκλείεται κατά τόπους η θερμοκρασία στη χώρα να πλησιάσει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

 

Ο Μάριο Ντράγκι δεν αστειεύεται. Αφού επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων και μετά των εκπαιδευτικών –καθώς τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα – ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας εμφανίζεται έτοιμος να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του «πράσινου πάσου» για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στη χώρα.

Πολιτικά μιλώντας, δεν θα είναι μια εύκολη απόπειρα για τον Ντράγκι. Οι αντιδράσεις της ακροδεξιάς Λέγκας του Μάριο Σαλβίνι, η οποία στηρίζει την κυβέρνησή του, είναι μεγάλες όπως και πολλών βουλευτών.

Την ίδια ώρα όμως πολλοί περιφερειάρχες –ακόμα και στον βιομηχανικό Βορρά– προτείνουν η υποχρεωτικότητα για το «πράσινο πάσο» να επεκταθεί και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, επισημαίνοντας ότι αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι, πολλές επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν τον χειμώνα με αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Είναι δε πιθανή μια συμφωνία κυβέρνησης και της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων, της Confindustria. Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα, μετά από μία μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, και οι εκπαιδευτικοί για να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας, θα έπρεπε να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε να έχουν κάνει rapid test 48 ώρες πριν. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες στα τρένα, την είσοδο στους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τους εσωτερικούς χώρους στα εστιατόρια κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει επεκτείνει το σχέδιο σε 1,2 εκατ. υπαλλήλους που εργάζονται σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η χρήση του διαβατηρίου θεωρείται κρίσιμη από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς θα επιχειρήσει να κρατήσει υπό έλεγχο τη μετάδοση του κορονοϊού με την πτώση της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Η Ιταλία έφτασε τους 130.000 νεκρούς από την πανδημία, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά το τρίτο κύμα μολύνσεων την άνοιξη, τα κρούσματα άρχισαν στη χώρα να αυξάνονται και πάλι μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή πάντως παρατηρείται μείωση, με συνολικά 35.000 νέες μολύνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 45.000 πριν από τρεις εβδομάδες. Περίπου το 72% των πολιτών της χώρας άνω των 12 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 63% της ηλικιακής ομάδας από 12 έως 19 ετών, έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Il Messaggero, 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι.

 Καλάβρυτα: Ποιά είναι η 56χρονη που έχασε την ζωή της μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε η εταιρεία και θα παραδώσει σε συνάντηση με συμβούλους του FDA.

Πιο αναλυτικά και όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Pfizer αναφέρει ότι τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μια αναμνηστική (3η) δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού και των νέων μεταλλάξεων.

«Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα», ανέφερε η Pfizer στην παρουσίασή της, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του FDA.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφεραν οι ερευνητές της Pfizer.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης που δημοσίευσε ο FDA, εκτός από την παρουσίαση της Pfizer, σε αυτή περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσωπικό του FDA και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!