Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

 

Εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και της πίεσης, καθώς και στο αίσθημα κορεσμού αυτά τα πράσινα, εξωτικά φρούτα αποτελούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

 Η δημοφιλία των αβοκάντο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, με τους ανθρώπους να το συμπεριλαμβάνουν πλέον σε όλα σχεδόν τα γεύματά τους, από το ρόφημα και το φαγητό μέχρι την επάλειψη ενός τοστ.

Το πράσινο, εξωτικό φρούτο έχει γίνει σήμα κατατεθέν στις κουζίνες όλου του κόσμου και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό: Προσφέρει ποικιλία οφελών για την υγεία και αποτελεί ένα ευέλικτο συστατικό κατά το μαγείρεμα. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αποτελέσει μια ωφέλιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Παρακάτω ακολουθούν πέντε λόγοι που το αβοκάντο ωφελεί την υγεία.

Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά

Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα αυτού του τύπου της χοληστερόλης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή διάγνωσης καρδιακών παθήσεων.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου

Μία μερίδα αβοκάντο 100 γραμμαρίων περιέχει 485 ml καλίου. Αντίστοιχα, μια μπανάνα περιέχει 358 ml ανά 100 γραμμάρια. Το μεταλλικό αυτό στοιχείο συμβάλλει στη ρύθμιση της νευρικής λειτουργίας και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα απόβλητα από τον οργανισμό. Επίσης, το κάλιο καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση, μέσω της αντιρρόπησης των υψηλών επιπέδων νατρίου σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και το κάλιο επιτρέπει την απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Περιέχουν μονοακόραστερα λιπαρά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι λιπαρά μόρια με έναν ακόρεστο δεσμό άνθρακα. Με απλά λόγια, σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Mayo, τα ακόρεστα λιπαρά μειώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα της καλής-HDL χοληστερόλης. Σε έναν άνθρωπο με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, πολλές φορές εμφανίζεται σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις και άλλες ιατρικές επιπλοκές.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα αβοκάντο έχουν σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα με περισσότερες φυτικές ίνες τείνουν να διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με εκείνα με λιγότερες φυτικές ίνες, υποστηρίζουν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo.

Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ

Το λιπαρό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, με 81 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Το φυλλικό οξύ ανήκει στην κατηγορία βιταμινών του συμπλέγματος B και είναι σημαντικό για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και τις υγιείς εγκυμοσύνες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Συμπληρωμάτων των ΗΠΑ συνιστά στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να προσλαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά. Αντίστοιχα, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψή τους στα 600 μικρογραμμάρια.

Το φυλλικό οξύ μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του βρέφους, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το CDC.

Πηγή: ygeiamou

 

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι ο συνδυασμός προσεγμένης διατροφής και άσκησης. Δεν αποκλείεται ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε κόψει μαχαίρι γλυκά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά, να μη χάνετε ούτε γραμμάτιο. Γιατί;

Δεν τρέφεστε επαρκώς

Η μη επαρκής σίτιση όχι μόνο δε θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά πιο γρήγορα, αλλά αντιθέτως θα «κολλήσει» τον μεταβολισμό σας με αποτέλεσμα το νούμερο στη ζυγαριά να μένει στάσιμο για καιρό. Επιπλέον, στερείτε από τον οργανισμός σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα. Στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα με τροφές χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια του ύπνου, δηλαδή λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενδέχεται σταδιακά να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και τον υπερβολικό ύπνο (πάνω από 8-9 ώρες την ημέρα).

Δεν πίνετε πολύ νερό

Το νερό είναι ο σύμμαχός σας στο αδυνάτισμα. Στοχεύστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα που έτσι κι αλλιώς είναι η ποσότητα που προτείνουν οι ειδικοί για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

πηγή: onmed.gr

 

Σήμερα 10 Ιουνίου γιορτάζει η Νεφέλη, που ξαναγιορτάζει και στις 28 Οκτωβρίου (Αγίας Σκέπης).

Ορθόδοξος Συναξαριστής: Της Αναλήψεως, Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα, Άγιος Τιμόθεος επίσκοπος Προύσας, Άγιος Νεανίσκος ο σοφότατος Μάρτυρας, Όσιος Κανίδης, Όσιοι Θεοφάνης και Πανσέμνη, Άγιος Απολλώς, Άγιος Αλέξιος επίσκοπος Βιθυνίας, Άγιος Σάββας ο Οσιομάρτυρας ο Σταγειρίτης, Όσιος Σιλουανός ο της Λαύρας Κιέβου, Εύρεση των ιερών λειψάνων του Αγίου Βασιλείου Επισκόπου Ριαζάν και Μουρώμ, Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς Μητροπολίτης Τομπόλσκ της Σιβηρίας, Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, ανακάλεσε τα προηγούμενα διατάγματα του Ντόναλντ Τραμπ που είχε απαγορεύσει το κατέβασμα των εφαρμογών WeChat και TikTok.

Παράλληλα, κάλεσε το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει εκ νέου κατά πόσο οι εφαρμογές αυτές συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιχείρησε να απαγορεύσει το κατέβασμα των εφαρμογών αυτών από νέους χρήστες. Το TikTok και το WeChat, που είναι κινεζικής ιδιοκτησίας, τόνιζαν ότι ουσιαστικά με το διάταγμα του Τραμπ θα μπλοκαριζόταν η χρήση τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα διατάγματα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, καθώς ανατράπηκαν από τα δικαστήρια.

Το διάταγμα του Μπάιντεν ανακαλεί την εντολή για το WeChat και το TikTok, καθώς και άλλη μία που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο και στοχοθετούσε οκτώ εφαρμογές επικοινωνιών και οικονομικών συναλλαγών.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το κατά πόσο αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ το TikTok.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!