Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

 Δημοσκόπηση: Το 62% των Ρώσων αρνείται το εμβόλιο Sputnik-V

Περιστατικά μόλυνσης από την Covid-19 μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού είναι σπάνια και εντοπίζονται στην διάρκεια τριών εβδομάδων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όταν δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη πλήρως η ανοσία, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Κατά την διάρκεια της περιόδου που έπεται του εμβολιασμού, παρατηρούμε σπάνια περιστατικά μόλυνσης ατόμων που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί μετά τον εμβολιασμό η διάρκειας 21 ημερών περίοδος που απαιτείται για να αποκτηθεί η ανοσία», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Ο Γκίντσμπουργκ δήλωσε επίσης ότι εμβολιασμένος και προστατευμένος από τον κορωνοϊό θεωρείται κάποιος που έχει κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι στα άτομα νεαρής ηλικίας η ανοσία κατά κανόνα διαμορφώνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι στα άτομα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα σ’ εκείνους που είναι άνω των 60 ετών για τους οποίους απαιτείται περισσότερος χρόνος», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Επέστησε επίσης την προσοχή σε όλους όσους έχουν εμβολιασθεί να συνεχίσουν να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας: να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου και για τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν άτομα άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος να μολυνθούν και να έχουν επιπλοκές είναι εξαιρετικά μεγάλος και αυτό το βλέπουμε στην πράξη.

 

Ποινή φυλάκισης έως και… τεσσάρων ετών σε τέσσερις συνεργάτες του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo ζήτησε σήμερα Παρασκευή Τούρκος εισαγγελέας επειδή «προσέβαλαν» τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύοντας πέρυσι μια γελοιογραφία του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι η σκιτσογράφος Αλίς Πετί και οι υπεύθυνοι έκδοσης Ζεράρ Μπιάρ, Ζιλιέν Σερινιάκ και Λοράν Σουρισό ή Riss.

Η δημοσίευση του σατιρικού σκίτσου, τον Οκτώβριο, είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν, ο οποίος εικονιζόταν με το σλιπάκι, να κρατάει μια μπίρα και να σηκώνει τη φούστα μιας γυναίκας, καλυμμένης με φερετζέ, φωνάζοντας: «Ω! Ο προφήτης!».

Στο κατηγορητήριο, που θα πρέπει αρχικά να γίνει αποδεκτό από δικαστήριο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ο εισαγγελέας εκτιμά ότι το σκίτσο αυτό «δεν υπόκειται με κανένα τρόπο στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου» και το χαρακτηρίζει «χυδαίο» και «ατιμωτικό».

Ο Ερντογάν είχε μιλήσει εκείνη την περίοδο για μια «σκαιή επίθεση» από «τιποτένιους».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την άσκηση δίωξης σε βάρος των συνεργατών του Charlie Hebdo, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει «να επεκτείνει τη λογοκρισία και πέραν της Τουρκίας». Η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση, μεταξύ 180 χωρών, στη λίστα των ΔΧΣ για την ελευθερία του Τύπου. Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι και έχουν ασκηθεί πολλές φορές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!