Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018


Θεοφάνια ή Φώτα. Από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου. Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.
Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.
Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους.
Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους:
Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων. Στους Ιερούς ναούς ψάλλεται η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών» και κατόπιν λαμβάνει χώρα ο «Μεγάλος Αγιασμός» που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στον ναό. Οι πιστοί, αφού πάρουν αγιασμό και αντίδωρο, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί, οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι και τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια για να ψάλουν τα κάλαντα των Θεοφανίων.
Τα έθιμα της ημέρας τελειώνουν αργά το βράδυ και τα μεσάνυχτα πιστεύεται ότι ανοίγουν οι ουρανοί. Την ώρα εκείνη, λέει η παράδοση, όποιος ευχηθεί κάτι με όλη του την καρδιά, θα πραγματοποιηθεί.
Η μέρα των Θεοφανίων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Στους ναούς ψάλλεται, όπως και την προηγουμένη, η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών». Ακολούθως, ο Ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο, όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού». Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλά μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία, σε ειδικό σκεύος, θα γίνει η τελετή. Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και ο Ιερέας ρίχνοντας τον σταυρό στο νερό ψάλλει το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε».
Λευκά περιστέρια ελευθερώνονται και πετούν στον ουρανό, ενώ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό. Το έθιμο ονομάζεται «πιάσιμο του σταυρού» και εκείνος που θα βρει και θα πιάσει πρώτος τον σταυρό, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.
Μέθυσε, πήρε ταξί και ξύπνησε έξι ώρες μετά σε άλλη χώρα
Λογαριασμό 2.200 δολαρίων έκανε ένας Νορβηγός, κάτοικος του Όσλο, ο οποίος μέθυσε, πέρασε από... τρεις χώρες πριν φτάσει στον προορισμό του.
Όπως μεταδίδει η Evening Standard, ο άνδρας περνούσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κοπεγχάγη, όπου μέθυσε και αποφάσισε να πάρει ταξί για να γυρίσει στο σπίτι του, 600 χλμ μακριά!
Ο ταξιτζής τον πήγε, μέσω Σουηδίας, στη Νορβηγία, έξι ώρες αργότερα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς 2018. Όταν απαίτησε να πληρωθεί τον λογαριασμό ο άνδρας αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο οδηγός να καλέσει την νορβηγική αστυνομία, κάνοντας έτσι γνωστή την ιστορία του.
«Ένας μεθυσμένος άνδρας μπήκε σε ένα ταξί στη Κοπεγχάγη το 2017. Έφτασε στην περιοχή του Abildsø στο Όσλο το 2018. Βγήκε από το ταξί χωρίς να πληρώσει. Τον βρήκαμε να κοιμάται στο σπίτι του. Πλέον έχει ξυπνήσει και θα επανορθώσει» τουίταρε η αστυνομία του Όσλο.
ops_pol.jpg

Μην εκθέτετε τα παιδιά σας στα social media.
Αυτό είναι το μήνυμα της εκστρατείας για την προστασία των παιδιών από την έκθεσή τους στo Facebook.
Η εκστρατεία, μία ιδέα του «Ιδρύματος για το Παιδί», ενθαρρύνει τους γονείς στη Γερμανία να μην αναρτούν φωτογραφίες των τέκνων τους στα social media.Κι αν το κάνουν,να γίνεται με προσοχή.
#ErstDenkenDannPosten:«Πρώτα σκεφτείτε και μετά δημοσιεύστε» είναι ένα από τα hashtag που προωθεί το γερμανικό «Ίδρυμα για το Παιδί».
Εικόνες μ’ ένα μωρό να τρώει σπαγγέτι, ένα γλυκύτατο αγοράκι να παίζει με το χαρτί τουαλέτας αναρτώνται συχνά στα social media και τις περισσότερες φορές δεν καλύπτονται με pixel.
Το Ίδρυμα για το Παιδί καλεί τους Γερμανούς γονείς να σκεφθούν τις συνέπειες όταν εμφανίζουν τα παιδιά τους στο Facebook ή το Instagram.
Στο Twitter η αστυνομία του Βραδεμβούργου, που στηρίζει την επίμαχη εκστρατεία, θίγει το θέμα της ευαισθητοποίησης σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών.
«Επειδή δεν είναι μόνο θέμα αμφισβήτησης του δυνητικού κινδύνου αυτής της εντατικής πρακτικής, υπάρχει το δικαίωμα και στην ιδιωτική ζωή των βρεφών», επισημαίνει αναλύοντας την οπτική κι από την πλευρά των παιδιών.
«Αγαπητέ μαμά, αγαπητέ μπαμπά. Έχετε το δικαίωμα να είστε περήφανοι για μένα… Υπάρχουν χαριτωμένες φωτογραφίες που θέλετε να μοιραστείτε με τους φίλους σας. Αλλά το Διαδίκτυο δεν είναι ιδιωτικό άλμπουμ».
Το hashtag που επίσης προωθεί το γερμανικό «Ίδρυμα για το Παιδί» είναι σαφές:# MeinBildGehörtMir-«Η εικόνα μου ανήκει σε εμένα».

Την επιβολή νέου φόρου για τα χάρτινα ποτηράκια του καφέ ζητεί συγκεκριμένος αριθμός βρετανών βουλευτών. Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το νέο μέτρο η επιβάρυνση θα φτάνει τις 25 πένες, δηλαδή περίπου 30 λεπτά του ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι πλαστικές σακούλες στην Ελλάδα χρεώνονται 3,72 λεπτά του ευρώ. Οι Βρετανοί συνήθως δέχονται με χαρά τέτοιου είδους αυξήσεις φόρων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οι πόροι από τον φόρο θα επενδύονται για τη βελτίωση των μονάδων ανακύκλωσης στη χώρα. Στόχος, όπως τον θέτει η διακομματική επιτροπή, θα είναι να καθιερωθεί ως το 2023 η ανακύκλωση όλων ποτηριών μίας χρήσης. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, τα ποτηράκια θα απαγορευτούν!
Στη Βρετανία κάθε χρόνο πετιούνται 30.000 τόνοι ποτήρια καφέ (γύρω στα 2,5 δισ. τεμάχια) , από τα οποία ανακυκλώνεται μόλις 1 στα 400, κυρίως γιατί το πλαστικό στα χείλη του ποτηριού κάνει δύσκολη τη διαδικασία.
Μια λύση, όπως την προτείνει η επιτροπή, είναι οι καταναλωτές να φέρνουν από το σπίτι τους το δικό τους ποτηράκι. Ή να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πάντως και στη Βρετανία και στην Ελλάδα οι καταναλωτές μπορούν στις μεγάλες αλυσίδες, να βάζουν τον καφέ απευθείας σε δική τους γυάλινη κούπα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!