Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Οι ιατρικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές
Η εξέλιξη της ιατρικής τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Λίγο η εξειδίκευση των ιατρών, λίγο η σημαντική συνεισφορά της τεχνολογίας, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ελπίδα ασθενών με θανατηφόρες παθήσεις, αλλά και όσων βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να δυσχεραίνεται λόγω σπάνιων ασθενειών.

Θα περίμενε κανείς όλη αυτή η «εξέλιξη» να αφορά μόνο υπερσύγχρονα νοσοκομεία του εξωτερικού. Όμως και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται ολοένα συχνότερα τα τελευταία χρόνια δίνοντας ελπίδα και χαμόγελα σε ασθενείς.

Δείτε μερικές από τις πιο… σωτήριες.

Επέμβαση στον εγκέφαλο με τον ασθενή να συνομιλεί με τους γιατρούς

Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο ασθενούς, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ο 21χρονος ασθενής είχε ένα χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου, και έπρεπε να χειρουργηθεί… ξύπνιος. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο ασθενής επικοινωνούσε με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης και με τις απαντήσεις του συνέβαλε στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί. Αφαιρέθηκε, δηλαδή, ο όγκος, χωρίς να επηρεάζονται κέντρα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την ομιλία ή την κίνηση.
Ολική αφαίρεση πνεύμονα

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με ειδικούς χειρισμούς και προηγμένα ιατρικά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα. Η διαδικασία θυμίζει τη λαπαροσκοπική επέμβαση, με μικρές οπές στην περιοχή της κοιλιάς, με τη διαφορά ότι οι οπές γίνονται στα πλευρά, από όπου αφαιρείται ένα αρκετά μεγάλο όργανο. Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, ύστερα από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος, ενώ αφαιρέθηκαν όλοι οι σχετιζόμενοι λεμφαδένες του τμήματος του περικαρδίου. Διαδικασία η οποία ονομάζεται θωρακοσκοπική ριζική πνευμονεκτομή.

Bypass εγκεφάλου για μια σπάνια ασθένεια

Μόγια Μόγια: Μια σπάνια ασθένεια η οποία προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και κινητικά προβλήματα τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια του ασθενή, εκφυλίζοντας σταδιακά τον εγκέφαλο του ασθενή. Για την θεραπεία, πρέπει να γίνουν δύο επεμβάσεις, μια στο αριστερό και μία στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου. Επεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν αμφότερες με επιτυχία στο νοσοκομείο «Βοστάνειο» της Μυτιλήνης, με τη χρήση του λεγόμενου ενδοκράνιου bypass. Ήταν μάλιστα οι πρώτες τέτοιες επεμβάσεις που γίνονται ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Όπως ανέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου, με αυτήν την επέμβαση άνοιξε ο δρόμος για δύσκολα περιστατικά, όπως τα γιγαντιαία ανευρύσματα και η στένωση αρτηρίας.

Διαδερμική καρδιολογική επέμβαση χωρίς «άνοιγμα»

Πραγματοποιήθηκε στην πολυκλινική Υγεία, σε ασθενή η οποία ταλαιπωρούταν χρόνια λόγω πνευμονικής υπέρτασης και είχε διαγνωστεί με τρύπα στην καρδιά. Η σύγχρονη μέθοδος επέμβασης ονομάζεται διαδερμική και πραγματοποιήθηκε με πρόσβαση από φλέβα του κάτω άκρου και με υπερηχοκαριδογραφκή καθοδήγηση, η οποία σε συνδυασμό με τη χρήση μιας συγκεκριμένης συσκευής που ονομάζεται «ομπρέλλα», έκλεισε την τρύπα της καρδιάς χωρίς να ανοιχτεί το στέρνο του ασθενούς.

Νεφρεκτομή σε νομοθερμία και πάλλουσα καρδιά

Αρκετά εξειδικευμένη επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από γιατρούς της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης σε ασθενή που έπασχε από όγκο του δεξιού νεφρού. Ο όγκος μάλιστα επεκτεινόταν μέχρι τη μεσότητα του δεξιού κόλπου της καρδιάς και ο ασθενής είχε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Η «πρωτυπία» της μεθόδου είναι ότι για πρώτη φορά έγινε νεφρεκτομή και εκτομή του θρόμβου με εξωσωματική κυκλοφορία σε νομοθερμία και με την καρδιά να «δουλεύει» κανονικά. Η αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών γινόταν συνήθως σε περιβάλλον ψύξης, με πλήρη καταστολή της λειτουργίας της καρδιάς και επαναφοράς της μετά το τέλος της εγχείρησης.

Η τεχνική του λεμφαδένα «φρουρού»

Αφορά περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μελανώματος, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού χάρη σε αυτή τη μέθοδο μειώνονται σημαντικά οι πρώιμες και οι απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Επίσης, επιτρέπει την ακριβέστερη και εκλεκτικότερη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν μεταστάσεις στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
in2life.gr
Τα πιο συχνά λάθη στο πλύσιμο των ρούχωνΕίναι μια βαρετή δουλειά, αλλά… κάποιος πρέπει να την κάνει. Και να την κάνει σωστά. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συχνά λάθη που πιθανώς κάνετε κι εσείς στο πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο και μάθετε πώς θα επεκτείνετε τον χρόνο ζωής της συσκευής σας.

Το παρακάνετε με το τρίψιμο των λεκέδων

Το υπερβολικό τρίψιμο στους λεκέδες μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να χαλάσει το ύφασμα. Κάντε απαλές και μεθοδικές κινήσεις αμέσως μετά το λέρωμα για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να καθαρίσει, και πάντα χρησιμοποιείτε ένα λευκό ύφασμα ώστε να μην ξεβάψουν τα χρώματα στο πλύσιμο.

Βάζετε πολύ απορρυπαντικό

Ο πολύς αφρός που δημιουργείται από το απορρυπαντικό «κρατά» τη βρωμιά από τα ρούχα και μπορεί να την… χώσει σε σημεία τα οποία δεν ξεπλένονται, όπως κάτω από τον γιακά, προκαλώντας συσσώρευση βακτηρίων. Τι μπορείτε να κάνετε; Χρησιμοποιείτε τη μισή δόση απορρυπαντικού από αυτή που βάζετε συνήθως και αυξήστε τη σταδιακά αν δείτε ότι τα ρούχα δεν καθαρίζονται όπως πρέπει. Εξαίρεση: αν το νερό στην περιοχή σας είναι σκληρό, ίσως χρειαστεί περισσότερο απορρυπαντικό. Συμβουλευτείτε την ετικέτα του απορρυπαντικού σας για τα είδη νερού.

«Στεγνό καθάρισμα»;

Τα ρούχα με αυτή την ταμπέλα δεν είναι για… πλυντήριο, και θα πρέπει να πλένονται στο χέρι και να στεγνώνουν με αέρα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσα ρούχα αποτελούνται από φυσικό ύφασμα, όπως τα λινά και τα μεταξένια. Αν θέλετε να τα καθαρίσετε εσείς, ελέγξτε αρχικά το αν ξεβάφουν βουτώντας μια άκρη τους μέσα στο νερό. Αν όχι, βουτήξτε τα ολόκληρα σε νερό με σαπούνι μια με δυο φορές, στραγγίξτε τα και αμέσως βάλτε τα σε μια πετσέτα για να απορροφήσει την υγρασία.

Δεν κλείνετε τα φερμουάρ

Τα μεταλλικά «δοντάκια» τους μπορούν να φθείρουν τα υπόλοιπα ρούχα εντός του πλυντηρίου, επομένως φροντίστε να τα «ζιπάρετε» πριν τα βάλετε μέσα στον κάδο. Αντιθέτως, μην κάνετε το ίδιο με τα κουμπιά. Πλένοντας τα ρούχα κουμπωμένα «ζορίζετε» κουμπιά και κουμπότρυπεςς, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χαλαρώσουν και τα μεν και οι δε ή ακόμα και να ψάχνετε… κουμπιά στον κάδο.

Το παρακάνετε με το λευκαντικό

Μην υπερβάλλετε στη χρήση του. Το λευκαντικό φθείρει τα ρούχα και μειώνει τον χρόνο ζωής τους. Για λεκέδες από πρωτεΐνες, μάλιστα, δεν είναι αναγκαίο. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε τα λερωμένα από αυτούς τους λεκέδες ρούχα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό και να προσθέσετε μερικές φέτες λεμονιού για μερικά λεπτά. Φυσικά και χωρίς κίνδυνο να ξεβάψουν.

Τοποθετείτε λάθος το πλυντήριο

Αν το πλυντήριο δεν ακουμπά σε κάποιο υπερυψωμένο σημείο (π.χ. μια ξύλινη βάση), οι δονήσεις που προκαλούνται κατά την πλύση μπορούν να βλάψουν όχι μόνο το πάτωμα σας, αλλά και μηχανισμούς όπως οι απορροφητήρες κραδασμών και τα «αμορτισέρ» του κάδου.

Και το αφήνετε να «ξεκουραστεί»

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι μεταξύ των κύκλων το πλυντήριο θα πρέπει να «ξεκουράζεται» για κάποιες ώρες για να μην χαλάσει. Λάθος. Χρησιμοποιώντας το πλυντήριο χωρίς διαλείμματα, αν φυσικά έχετε ρούχα να πλύνετε, μειώνετε το κόστος χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος αφού η συσκευή χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα θερμότητα από την προηγούμενη πλύση.

Χρησιμοποιείτε μαλακτικό για τις πετσέτες

Οι χημικές ουσίες των μαλακτικών μειώνουν την απορροφητικότητα των υφασμάτων, επομένως δεν ενδείκνυται η χρήση τους όταν πλένετε πετσέτες.

Υπερφορτώνετε τον κάδο

Το «όσο περισσότερα χωρέσουν τόσο το καλύτερο» δεν ισχύει στην περίπτωση του πλυντηρίου. Υπερβολικός όγκος ρούχων σε μία πλύση υπερφορτώνει τον κάδο και αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς.

Δεν «συντηρείτε» το πλυντήριο

Ένα… σερβίς μια στο τόσο το χρειάζεται η συσκευή σας για να λειτουργεί σωστά. Αφαιρέστε μια στο τόσο τη θήκη για το απορρυπαντικό και το μαλακτικό και πλύντε τη καλά για τυχόν υπολείμματα. Μην κλείνετε το πλυντήριο μετά από κάθε πλύση, αλλά αφήνετέ το ανοιχτό για να στεγνώσει ο κάδος. Τέλος, μια φορά τον χρόνο κάντε μια κενή πλύση με καυτό νερό και ξύδι.
Πώς να περάσεις τέλεια και οικονομικά γενέθλια
Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγαλειώδη πάρτι με επαγγελματία DJ, δεκάδες κόσμου που μετά βίας γνωρίζετε και ακριβό catering, για να «καταλάβετε» γενέθλια. Μία τόσο σημαντική ημέρα, αξίζει να την περνάμε όπως ακριβώς το θέλουμε: Με τους ανθρώπους που θέλουμε, κάνοντας τα πράγματα που θέλουμε. Και με αυτή ακριβώς τη λογική, δίνουμε παρακάτω μερικές απλές, χαλαρές ιδέες για να γιορτάσετε τα γενέθλιά σας όμορφα και παρεΐστικα, χωρίς να ξοδέψετε απαραιτήτως πολλά.

Τραπέζι στο σπίτι
Βάλτε το προσωπικό σας μεράκι στην κουζίνα ή οργανώστε ένα barbecue στο σπίτι σας, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, και καλέστε την παρέα για να μοιραστείτε ένα εορταστικό δείπνο. Παίξτε με την διακόσμηση, το food styling, το soundtrack της βραδιάς ή, ακόμα καλύτερα, ετοιμάστε το τραπέζι όλοι μαζί. Δείτε πώς θα οργανώσετε το τέλειο δείπνο ή barbecue στο σπίτι εδώ.

Μονοήμερη με τη σχέση σας
Μερικές φορές, αρκεί ένα και μόνο άτομο για να μοιραστείτε την γιορτινή αυτή ημέρα: Ο/η σύντροφός σας, με τον οποίο/την οποία μπορείτε να περάσετε όλη τη μέρα – αν τα γενέθλιά σας πέφτουν Σαββατοκύριακο, είστε τυχεροί – αν όχι, μπορείτε πάντα να ζητήσετε ένα ρεπό. Ιδέες για ρομαντικές μονοήμερες θα βρείτε εδώ.

Γιορτή… live
Τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με την αγαπημένη σας μουσική: Αντί να κεράσετε τους φίλους σας ένα ποτό για τα γενέθλιά σας, κεράστε τους μια βραδιά σε κάποιο live. Δε χρειάζεται να είναι κάποια ακριβή συναυλία πασίγνωστου συγκροτήματος. Μπορείτε να περάσετε καλά σε ένα αυτοσχέδιο live, σε μία ταβέρνα με ένα ωραίο συγκρότημα χωρίς μικρόφωνα.

Παιχνίδι μέχρι το πρωί
Όσο κι αν μεγαλώνετε – κι όσο κι αν η μέρα των γενεθλίων σας προσπαθεί να σας το θυμίσει – μη σταματάτε να παίζετε. Η πλέον παρεΐστικη ιδέα για «μάζωξη» στο σπίτι είναι ένας μαραθώνιος επιτραπεζίων στο σπίτι, ένα μίνι τουρνουά που θα σας κρατήσει με γέλια μέχρι το πρωί. Συνδυάστε με κοκτέιλ που θα φτιάξετε μόνοι σας ή ωραίο finger food, και ένα σπιτικό γλυκό αντί τούρτας γενεθλίων.

«Δραπετεύοντας» με φίλους
Μία εξίσου παιχνιδιάρικη ιδέα για ένα fun απόγευμα είναι να… κλειδωθείτε με την παρέα σε ένα escape room και να προσπαθήσετε να αποδράσετε παρέα. Εδώ σας έχουμε μερικές διευθύνσεις με τα αγαπημένα μας στην Αθήνα. Σε αυτό εδώ μάλιστα αναλαμβάνουν να οργανώσουν την απόδραση ειδικά για τον εορτασμό γενεθλίων.

Τα πιο γλυκά γενέθλια
Γίνονται γενέθλια χωρίς τούρτα; Τούρτα, χειροποίητα γλυκά, κέικ, ποικιλίες σιροπιαστών και κολασμένες σοκολάτες: Την ημέρα των γενεθλίων σας, αξίζει να το «ρίξετε έξω», να μη λυπηθείτε θερμίδες και να κεράσετε την παρέα σας γλύκα. Εδώ σας έχουμε μερικά από τα πιο λαχταριστά γλυκοπωλεία της Αθήνας για γενέθλια... σκέτη ζάχαρη.
in2life.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!