Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015



Πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Ίδρυμα Retina στο Ντάλας και δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology έδειξε ότι η αμβλυωπία πιο γνωστή ως το "τεμπέλικο μάτι" μπορεί να διορθωθεί με ένα πειραματικό παιχνίδι σε ένα iPad.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιχνίδι αυτό απαιτούσε από τα παιδιά να τακτοποιήσουν κυβάκια που πέφτουν, ενώ φορούσαν γυαλιά με φακούς σε διαφορετικά χρώματα τα οποία με  τις ρυθμίσει του contrast ανάγκαζαν το κάθε μάτι να δουλεύει προς την κατεύθυνση της τακτοποίησης των κύβων. Επιπροσθέτως ανάγκαζαν τα μάτια των παιδιών να συνεργαστούν. Οι ερευνητές έπειτα από μερικές εβδομάδες μελέτης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποίησαν το παιχνίδι είχαν πιο βελτιωμένη οπτική οξύτητα.
Ωστόσο, την ίδια διαπίστωση έκανε και η ομάδα που μελετούσε το παιχνίδι με ενήλικες. Σύμφωνα με τους ερευνητές η όραση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων έμεινε σταθερά βελτιωμένη για τρεις μήνες μετά τη θεραπεία ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική βελτίωση διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο.
Η εφαρμογή δεν είναι ακόμα έτοιμη προς διάθεση στο κοινό, καθώς πρέπει να περάσει ένα μεγάλο δοκιμαστικό διάστημα σε περισσότερα άτομα για να είναι εμπεριστατωμένη η αποτελεσματικότητα της.
naftemporiki.gr
Ταχυδακτυλουργοί της Χημείας ξε-βράζουν βραστά αβγά
Εντάξει, δεν κατάφεραν ακριβώς να μετατρέψουν μια ομελέτα σε νωπά αβγά, πλησίασαν όμως ένα βήμα πιο κοντά: Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία μπορούν να επαναφέρουν πρωτεΐνες του βραστού αβγού στην αρχική, ρευστή τους κατάσταση, και υποστηρίζουν μάλιστα ότι η μέθοδός τους θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.

Το αβγό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μεγάλα μόρια σαν αλυσίδες που διπλώνονται γύρω από τον εαυτό τους και παίρνουν περίπλοκα, προκαθορισμένα σχήματα σε τρεις διαστάσεις.

Οι περισσότερες πρωτεΐνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, η οποία μπορεί να διαταράξει τους χημικούς δεσμούς που σταθεροποιούν την τρισδιάστατη δομή τους. Οι πρωτεΐνες τότε αποδιατάσσονται, ή «κροκιδώνονται», χάνουν δηλαδή το αρχικό τους σχήμα. Με λίγα λεπτά μαγείρεμα, οι πρωτεΐνες του αβγού τελικά ενώνονται και σχηματίζουν την ενιαία μάζα που ονομάζουμε σφιχτό αβγό.

«Ναι, καταφέραμε να ξε-βράσουμε ένα αβγό κότας» λέει τώρα ο Γκρέγκορι Ουάις, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Άιρβινγκ.

«Στη δημοσίευσή μας, περιγράφουμε μια συσκευή που διαχωρίζει τις αποδιαταγμένες πρωτεΐνες και τους επιτρέπει να διπλωθούν εκ νέου [στο αρχικό τους σχήμα]. Ξεκινήσαμε με ασπράδια που είχαμε βράσει για 20 λεπτά και καταφέραμε να επαναφέρουμε μια βασική πρωτεΐνη του αβγού στη λειτουργική της κατάσταση» αναφέρει ο ερευνητής.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ChemBioChem, αφορά την πρωτεΐνη λυσοζύμη, ένα διάφανο συστατικό του αβγού.

Στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, οι ερευνητές πρόσθεσαν στα βραστά ασπράδια μια ουσία που βασίζεται στην ουρία, η οποία σπάει τους δεσμούς των πρωτεϊνών και υγροποιεί το στερεοποιημένο υλικό. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, όμως, οι πρωτεΐνες παρέμεναν σβολιασμένες.

Στο επόμενο στάδιο, τα υγροποιημένα βραστά ασπράδια ανακινήθηκαν βίαια σε μια «συσκευή δίνης» που σχεδίασαν οι ίδιοι οι ερευνητές. Οι μηχανικές τάσεις που αναπτύχθηκαν ανάγκασαν τις πρωτεΐνες να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Η αλήθεια είναι ότι η επαναφορά της λυσοζύμης στην αρχική της κατάσταση είναι δυνατή και με άλλες, χημικές μεθόδους, ωστόσο ο Δρ Ουάις επισημαίνει ότι η τεχνική της ομάδας του είναι απλούστερη, φθηνότερη και 100 φορές ταχύτερη.

«Η μέθοδος αυτή [...] θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη βιομηχανική και ερευνητική παραγωγή πρωτεϊνών» γράφει η ερευνητική ομάδα. Η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την ανάκτηση πολύτιμων πρωτεϊνών που μέχρι σήμερα θεωρούνται άχρηστες επειδή έχουν χάσει το σχήμα τους.

Για παράδειγμα, ορισμένα αντισώματα που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου είναι δύσκολο να παραχθούν με τη συμβατική μέθοδο των γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων, καθώς έχουν την τάση να αποδιαττάσονται και να αχρηστεύονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φαρμακοβιομηχανίες είναι αναγκασμένες να παράγουν τα αντισώματα σε καλλιέργειες κυττάρων από ωοθήκες χάμστερ. Η χρήση αυτού του μέσου περιορίζει το πρόβλημα, είναι όμως δαπανηρή και χρονοβόρα.

Η νέα τεχνική επαναφοράς των πρωτεϊνών, λένε οι ερευνητές, θα επέτρεπε την ανάκτηση και αξιοποίηση αντισωμάτων που παράγονται από φθηνά βακτήρια.

Σημαντικά οφέλη θα μπορούσαν να έχουν και άλλοι βιομηχανικοί χρήστες πρωτεϊνών, όπως οι τυροκόμοι και οι γεωργοί.

Ελπίζοντας ότι η μέθοδος θα έχει ευρείες εφαρμογές στη βιομηχανία, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει ήδη καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

in.gr
Φτωχότερη είναι από σήμερα η διεθνής και ελληνική μουσική σκηνή, καθώς έφυγε από την ζωή ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Ντέμης Ρούσσος.

Το λιτό ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, αναφέρει τα εξής:

«Μετά από μακρόχρονη νοσηλεία στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, απεβίωσε ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Ντέμης Ρούσσος». Να σημειωθεί, ότι ο καλλιτέχνης, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και ουσιαστικά εδώ και έναν χρόνο περίπου έμπαινε και έβγαινε διαρκώς στο ιδιωτικό Θεραπευτήριο «Υγεία».

Την είδηση μετέδωσε και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, έπειτα από επικοινωνία που είχε με την κόρη του καλλιτέχνη Έμιλυ.


Ένας μικρός ήρωας ο 4χρονος  ο Xavier Hames είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τοποθετήθηκε μια ειδική τεχνητή αντλία η οποία έχει την δυνατότητα να μιμείται η λειτουργία του παγκρέατος και να προβλέπει την πτώση της γλυκόζης στο αίμα ώστε να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή σε κωματώδη κατάσταση ίσως και σε θάνατο.
Ο μικρός Xavier Hames πάσχει από διαβήτη Τύπου 1 κατά συνέπεια ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπαράγει ινσουλίνη και για αυτό το λόγο μεταβάλλονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η αντλία διαθέτει ένα μικροσκοπικό υπολογιστή που προλαμβάνει τις υπογλυκαιμίες και ένα πλαστικό σωλήνα που μπαίνει στο δέρμα και θα ενισχύει τον οργανισμό του μικρού Havier με ινσουλίνη όταν θα την έχει ανάγκη. Η μητέρα του μικρού εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας, ότι τώρα το παιδί της θα μπορεί να ζει όπως τα άλλα παιδιά χωρίς να στερείται τίποτα και να φοβάται η ίδια για τις πιθανές υπογλυκαιμίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Xavier θα μπορεί να πηγαίνει στα πάρτι των φίλων του και να τρώει ότι θέλει.
Να σημειωθεί ότι η εξαιρετική αυτή ανακάλυψη έγινε έπειτα από 5 χρόνια κλινικών μελετών στο νοσοκομείο Princess Margaret Hospital της Αυστραλίας και το κόστος έφτασε τις 5.400 λίρες, ενώ, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αντλία θα μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί και σε ενήλικες.
Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το δρόμο για την κατασκευή αυτή άνοιξε ο μπαμπά ενός μικρού διαβητικού ασθενή στις ΗΠΑ ενώ, η σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, το λεγόμενο τεχνητό πάγκρεας εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Οκτώβριο. Η συσκευή ονομάζεται MiniMed 530G και σταματά αυτόματα τη χορήγηση της ινσουλίνης όταν αντιληφθεί ότι τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά.


Τα μάτια μας χρειάζονται μόνο επτά δευτερόλεπτα για να ανακαλύψουν αν κάποιος μας λέει ψέματα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα μάτια μας αποκαλύπτουν περισσότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας από ότι τα λόγια μας. Είναι το πιο ισχυρό είδος γλώσσας γι αυτό και όσοι γνωρίζουν πώς να τα διαβάζουν φροντίζουν να διατηρούν οπτική επαφή με το συνομιλητή τους. Αυτός είναι ο λόγος που σε συνεντεύξεις ο ενδιαφερόμενος κοιτά τον συνεντευξιαζόμενο στα μάτια, για να καταλάβει αν πρέπει να του έχει εμπιστοσύνη, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η παρατεταμένη μορφή κοιτάγματος κάποιου είναι μορφή εκφοβισμού ως προς τον άλλον. Τη χρησιμοποιούν τα άτομα που θέλουν να δηλώσουν στους άλλους την κυριαρχία τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη γλώσσα του σώματος χρησιμοποιούν αυτέ στις μορφές προς τους άλλους συνειδητά για να έχουν τον έλεγχο, λένε οι ειδικοί.  Έτσι, ό, τι μπορούμε να μάθουμε για το τι αισθάνεται ο άλλος από την παρατήρηση των ματιών του.
Μια έκθεση του 2010 η οποία βασίστηκε σε δύο μελέτες παγκόσμιας κλίμακας, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cross Cultural Psychology στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άτομα με από 75 χώρες και 43 διαφορετικές γλώσσες, έδειξε ότι οι ψεύτες αποτρέπουν το βλέμμα τους όταν ρωτούνται για κάτι που έκαναν. Οι συγγραφείς, ωστόσο, διαφώνησαν, στο αν κάποιοι αποστρέφουν το βλέμμα τους γιατί είναι ευαίσθητοι από γεννησιμιού τους. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μητέρας – βρέφους η οποία βασίζεται στην επαφή με τα μάτια, έτσι όταν μια μητέρα σπάει την αμοιβαία σχέση, τα βρέφη το συνδέουν με πιθανή αποδοκιμασία και έτσι μπορεί να εξαπατούν με το βλέμμα της αποστροφής. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα άτομα αν και συχνά  έχουν μια δυσπιστία απέναντι στην αλήθεια, δεν είναι δέκτες μάθησης, για την ακρίβεια σπάνια μαθαίνουν από τα λάθη τους.
Όπως επισημαίνει ο ερευνητής για τη γλώσσα του σώματος και ιδρυτής της Λεκτικής ομάδας “The Nonverbal Group” Blake Eastman, δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα μάτια ως αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης της αλήθειας. Μια πιθανή αποστροφή τους βλέμματος μπορεί να σημαίνει ότι αυτός νιώθει ντροπή ή νιώθει άβολα ή έχει άγχος και φόβο. Όπως λέει, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη που να αποδεικνύει ότι το σπάσιμο της οπτικής επαφής με κάποιον μπορεί να σημαίνει ότι αυτός ψεύδεται.
Από την άλλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Επικοινωνιών της  Decker Communications στο Σαν Φρανσίσκο, Ben Decker, ο οποίος εκπαιδεύει άτομα για συμβούλους επικοινωνίας, υποστηρίζει ότι όποιος σπάει την οπτική επαφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναξιόπιστος. Αντίθετα, η διατήρηση μιας αφύσικης και ισχυρής επαφής με τα μάτια, είναι γι αυτόν “κόκκινη σημαία” για πιθανή εξαπάτηση.
Οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας λένε ότι η διατήρηση της ισχυρής επαφής με τα μάτια μπορεί να δείχνει και γνήσιο ενδιαφέρον καθώς, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εγρήγορσης και συγκεκριμένων κινήσεων των ματιών όπως η διαστολή, και το ανοιγοκλείσιμο. Τα μάτια διαστέλλονται αναζητώντας περισσότερο φως ως απάντηση προς τις διανοητικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις. Έτσι όταν κάποιος ενδιαφέρεται είτε αρνητικά είτε θετικά για κάτι προδίδεται από τις διασταλμένες κόρες των ματιών του. Μάλιστα όπως λένε, η διαστολή της κόρης αιώνες πίσω στην Ιταλία, ήταν ένδειξη ερωτικής έλξης και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα του φυτού Belladonna για να δείξουν πιο ελκυστικές και σφόδρα ερωτευμένες με ένα άτομο.
Παρόλα αυτά όλες οι απόψεις συνάδουν ότι τα μάτια είναι αυτό που λένε αιώνες τώρα οι έλληνες, «ο καθρέφτης της ψυχής μας».
naftemporiki.gr
Πρόστιμο 400 ευρώ για κάθε μία από τις 33 γόπες που πετούσε από το παράθυρο
Ήταν η εκδίκηση καθενός ανά την υφήλιο με γείτονα καπνιστή που δεν του αρέσουν τα τασάκια: Πρόστιμο σχεδόν 400 ευρώ επιβλήθηκε σε έναν άνδρα στη Σιγκαπούρη για κάθε μία από τις γόπες που διαπιστωμένα πέταξε από το παράθυρο του διαμερίσματός του.

Το πρόστιμο επέβαλε, όπως μεταδίδει το Reuters, η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης.

Η ποινή επιβλήθηκε για παράβαση... γόπας που διαπιστώθηκε 33 φορές: Συνολικά δηλαδή, το «μπουγιουρντί» έφτασε συνολικά τα 13.200 ευρώ.

Επιπλέον, ο  παραβάτης υποχρεώθηκε και σε κοινωφελή εργασία τεσσάρων ημερών. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο και την αυστηρότερη ποινή του είδους τους που έχουν επιβληθεί ποτέ στη χώρα για τέτοια υπόθεση.
in.gr
Φρίκη στην Τανζανία: Συμμορία αποκεφάλισε και έψησε τα μέλη τοπικού ηγέτη
Θύμα επίθεσης έπεσε τοπικός ηγέτης της Τανζανίας από συμμορία ανδρών, οι οποίοι αφού τον αποκεφάλισαν και τον διαμέλισαν στη συνέχεια έψησαν τα μέλη του έξω από το σπίτι του, ανακοίνωσε την Κυριακή η αστυνομία της Τανζανίας.

Το θύμα, ηλικίας 31 ετών, εις βάρος του οποίου υπήρχαν υποψίες για μοιχεία, δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στην επαρχία Κατάβι, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Νταχίρι Κινταβασάρι.

«Πέντε άνδρες επιτέθηκαν στο υπνοδωμάτιο του Ρίτσαρντ Μαντιρίσα οπλισμένοι με μασέτες, τον αποκεφάλισαν, του έκοψαν τα πόδια, τα χέρια και τα γεννητικά όργανα», δήλωσε ο Κινταβασάρι στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως υπήρχαν αναφορές ότι το θύμα εμπλεκόταν σε υπόθεση μοιχείας. «Οι δράστες κατόπιν μαγείρεψαν τα κομμένα μέλη έξω από το σπίτι του», πρόσθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Τρεις άνδρες ανακρίνονται από την αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για τη μακάβρια αυτή υπόθεση.
in.gr
Το μετα-τραυματικό στρες εμφανίστηκε το... 1300 π.Χ.!
Ενδείξεις ύπαρξης μετα-τραυματικού στρες μπορούν να εντοπιστούν το 1.300 π.Χ., πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, εκτιμούν ερευνητές.

Σύμφωνα με ομάδα του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που μελέτησε μεταφράσεις αρχαίων κειμένων από το Ιράκ και τη Μεσοποταμία, πολλοί στρατιώτες αναφέρουν ότι τους επισκέφθηκαν «φαντάσματα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της μάχης».

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν ενδείξεις ότι οι στρατιώτες έπασχαν από αυτό που σήμερα αποκαλείται μετατραυματικό άγχος (PTSD).

Όπως μετέδωσε το BBC, οι ερευνητές θεωρούν ότι η διαταραχή φαίνεται να είναι τόσο παλιά όσο το ανθρώπινο είδος.

Ο καθηγητής Τζέιμι Χάκερ Χιουζ δήλωσε ότι η πρώτη περιγραφή PTSD πιστώνεται στον Ηρόδοτο. Μιλώντας για τον πολεμιστή Επίζηλο στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ο Ηρόδοτος έγραφε: «Ξαφνικά, έχασε την όραση και από τα δύο μάτια, αν και τίποτα δεν τον είχε αγγίξει».

Ο καθηγητής δηλώνει ότι βρήκε αναφορές για PTSD στην Δυναστεία των Ασσυρίων στη Μεσοποταμία μεταξύ 1300 π.Χ. και 609 π.Χ. Εκείνη την περίοδο, οι άνδρες έχτιζαν δρόμους, γέφυρες και άλλες κατασκευές για έναν χρόνο πριν πάνε στον πόλεμο. Στη συνέχεια επέστρεφαν στις οικογένειές τους και ο κύκλος ξεκινούσε ξανά.

Οι στρατιώτες «περιέγραφαν το πώς άκουγαν και έβλεπαν φαντάσματα να τους μιλούν -φαντάσματα των ανθρώπων που είχαν σκοτώσει στη μάχη. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει στους σύγχρονους στρατιώτες που εμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα», είπε ο Τζέιμι Χάκερ Χιουζ.
tanea.gr

Ορισμένες τροφές έχουν υπέροχη γεύση και όσο τις τρώμε τις απολαμβάνουμε. Μετά από λίγη ώρα, όμως, μας κάνουν να νιώθουμε φούσκωμα, ενοχές, πείνα κ.ο.κ. Άλλες πάλι, όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά, μπορούν να μας «ανεβάσουν» χωρίς να μας αφήσουν το ταραγμένο στομάχι που μας προκαλεί το σουβλάκι αργά το βράδυ, τις ενοχές που μας δημιουργούν τα γλυκά κ.λπ.
Οι παρακάτω τροφές υπόσχονται να σας δημιουργήσουν ευχάριστο συναίσθημα, περισσότερη ενέργεια, ακόμη και 1 ώρα μετά την κατανάλωσή τους και το κυριότερο, χωρίς… παρενέργειες.
Καρύδια και κάσιους: μια χούφτα την ημέρα τη μελαγχολία κάνει πέρα
Περίπου 30 γραμμάρια καρύδια αποδίδουν 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι –άρα και ικανοποιημένοι- και ταυτόχρονα κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σταθερά. Πέραν αυτού, αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, βοηθώντας στη μείωση εμφάνισης συμπτωμάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης, καθώς αυτά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα σας κρατήσει μακριά από απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο και έντονο αίσθημα πείνας σύντομα κι όλα αυτά, μόλις με μια… χούφτα την ημέρα.

Στρείδια: φτιάχνουν τις… διαθέσεις
Με εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (περίπου 10-15 θερμίδες το ένα), τα στρείδια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, κάνουν καλό στην καρδιά και λόγω του ότι βελτιώνουν γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος, μας αφήνουν με ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα μετά την κατανάλωσή τους. Ακόμη, είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θεωρούνται αφροδισιακό φαγητό κατακλύζοντας τα μενού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνη B12. Ο ψευδάργυρος μας βοηθά να διώξουμε το στρες και είναι απαραίτητος στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση και τη μνήμη, ενώ η προτεινόμενη μερίδα είναι 6-12 στρείδια.

Μαύρη σοκολάτα: γλυκιά απόλαυση που μας «ανεβάζει»
Η σοκολάτα αποτελεί μία από τις τροφές με τη μεγαλύτερη επίδραση στον έλεγχο της διάθεσης, η οποία όχι μόνο μας παρέχει άμεση ευχαρίστηση όταν την καταναλώνουμε, αλλά έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Αποφύγετε τη γάλακτος και προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα, καταναλώνοντας 2-4 τετραγωνάκια την ημέρα.

Καφές: διεγερτικός και τονωτικός
Ο καφές αποτελεί τον… μαγικό κόκκο όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης, κάτι που θα παρατηρείτε οι περισσότεροι μετά από μερικές γουλιές στο πρωινό σας. Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τις επιδόσεις, κάνοντάς σας πιο δραστήριους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Το κλειδί εδώ βρίσκεται στην κατανάλωσή του, καθώς όσο λιγότερο καταναλώνετε και όσο λιγότερη ζάχαρη του προσθέτετε, τόσο το καλύτερο.

Κατσαρό λάχανο: το λαχανικό της.. ευτυχίας
Ένα φλιτζάνι από αυτό το λαχανικό καθημερινά στη σαλάτα σας, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, Κ, φυτικών ινών και μαγνησίου. Όπως στην περίπτωση των καρυδιών, έτσι κι εδώ, η καταπολέμηση της έλλειψης μαγνησίου, σημαίνει μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συμπτωμάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης, ενώ ταυτόχρονα ο ψευδάργυρος που περιέχει, ελέγχει τη διάθεσή σας. Πολλοί είναι οι διατροφολόγοι που πιστεύουν ότι το κατσαρό λάχανο είναι από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη και συστήνονται 1-2 φλιτζάνια καθημερινά στο διατροφικό μας πλάνο.

Αβγά: φίλοι με τη… σεροτονίνη
Με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τους, τα αβγά βοηθούν τον οργανισμό μας στην παραγωγή σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής εγκεφάλου) κι όσο κρατάτε τα επίπεδα σεροτονίνης σε καλά επίπεδα, τόσο απομακρύνετε το ενδεχόμενο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους, αϋπνίας και κούρασης. Αποφύγετε την κατανάλωση αβγών καθημερινά, λόγω χοληστερίνης, αλλά εντάξτε τα στη διατροφή σας 2-3 φορές την εβδομάδα.
clickatlife.gr

Η Κίνα έχει πολλά εντυπωσιακά φυσικά τοπία, αλλά η ρύπανση, που λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα, τα καταστρέφει και αλλοιώνει το φυσικό κάλλος.

Αυτές οι συγκλονιστικές φωτογραφίες δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Στο Πεκίνο, για παράδειγμα, η αιθαλομίχλη δημιουργεί τρομερούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, ενώ η ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών και λυμμάτων σε διάφορα ποτάμια αλλάζει ακόμα και το χρώμα του νερού!

Και μπορεί οι Κινέζοι ηγέτες να έχουν δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσουν το εν λόγω πρόβλημα, όμως η ταχύτατη ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα αποτελεί τροχοπέδη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποταμός Jianhe



Λίμνη Chaoku



Περιοχή Quingdao




Πεκίνο


ΠΗΓΗ: perierga.gr
Είναι ένας γύφτος που έχει σε όλο του το σώμα τατουάζ της ΝΙΣΣΑΝ όπως: ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΝΙΣΣΑΝ-ΝΙΣΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ, ΝΙΣΣΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΠ. Καλοκαιράκι τώρα, πουλάει πατάτες, ημίγυμνος....
τον βλέπει ένας αντιπρόσωπος της ΝΙΣΣΑΝ και τον ρωτάει αν ενδιαφέρεται να δουλέψει για αυτόν. Το μόνο που θα κάνει είναι να γυρνάει στη παράλια με το μαγιό, με 5-6 γκόμενες δίπλα του για να κάνει διαφήμιση της ΝΙΣΣΑΝ. Αυτός δέχεται και έτσι ξεκινά. Στο μεταξύ οι γκόμενες κατάλαβαν ότι ήταν ψιλοψώνιο και άρχισαν να τον δουλεύουν. - Ρε Ταμτάκο... έχεις σε όλο το σώμα σου τατουαζ της ΝΙΣΣΑΝ;
-Ναι ναι σε όλο... !
-Παντού..;
- Παντού σας λέω ρε κορίτσια.
- Δεν σε πιστεύουμε .... και στον κώλο;
-Ναι ναι ... !
- Και στον πο**σο... ;
-Ναι σας λέω... παντού... !
-Δεν σε πιστεύουμε ... δείξε μας... !
Κατεβάζει το μαγιό ο γύφτος και έγραφε πάνω στον πο**σο του "ξίδι"!
-Καλά ρε Ταμτάκο μας δουλεύεις... αφού γράφει ξίδι .... τι ΝΙΣΣΑΝ και μαλακίες μας λες ;
-Ναι, αλλά όταν αυτό καυ***νει τότε γράφει: "Η ΝΙΣΣΑΝ σας εύχεται καλό ταξίδι!"

http://simantra.blogspot.gr 

Στο #icannotvote οι Έλληνες του εξωτερικού διαμαρτύρονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον αποκλεισμό τους από τις βουλευτικές εκλογές.
Όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εσωτερικών για τους Έλληνες εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, αλλά και για όσους την ημέρα της ψηφοφορίας θα είναι εκτός Ελλάδος, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται.
Μόνο στις Βρυξέλλες μένουν σχεδόν 20.000 Έλληνες. Ο Νίκος Κορογιαννάκης, που ζει εκεί τα τελευταία 24 χρόνια λέει ότι αυτό είναι απαράδεκτο. «Προφανώς το τι συμβαίνει στην Ελλάδα επηρεάζει τη ζωή μας. Οι περισσότεροι από μας φορολογούμαστε κατά ένα μέρος στην Ελλάδα. Όσοι έχουμε ακίνητη περιουσία, συγγενείς» λέει.
Ο Nίκος Ρουσνίδης είναι 29 ετών, έχει σπουδάσει οικονομικά και διεθνείς σχέσεις. Έφυγε από την Ελλάδα το 2011, στην καρδιά της κρίσης. Θα ήθελε να ψηφίσει αλλά δεν μπορεί.
«Εγώ ζω τα τελευταία χρόνια εκτός Ελλάδας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ανησυχώ για την οικογένειά μου για τους φίλους μου δεν ανησυχώ για το μέλλον της χώρας μου. Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να μπορέσει να καλυτερέψει την κατάσταση στην Ελλάδα έτσι ώστε να γυρίσουμε κι εμείς κάποια στιγμή».
Χιλιάδες Έλληνες έχουν υπογράψει το αίτημα για ψήφο στους αποδήμους μέσω της ιστοσελίδας “I cannot vote”.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ακούγονται οι συνηθισμένες εκφράσεις που δηλώνουν την ευχή για καλή ψήφο, την απειλή καταψήφισης ενός υποψηφίου ή το πάθος του ψηφοφόρου για το κόμμα της αρεσκείας του.
Η λέξη «ψήφος» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «ψάω», που σημαίνει λειαίνω, ομαλύνω. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν η φανερή, δια βοής, ψηφοφορία στην Σπάρτη ενώ στη Αθήνα υπήρχαν και τα δυο είδη ψηφοφορίας, φανερή και κρυφή. Η φανερή ψηφοφορία γινόταν με χειρονομία, δηλάδη με ανάταση των χεριών, ενώ η μυστική, που αφορούσε κυρίως πρόσωπα της δημόσιας ζωής, γινόταν με όστρακα που ρίπτονταν σε ένα αγγείο.
Οσον αφορά την νεότερη Ελλάδα, το χειρόγραφο ψηφοδέλτιο εμφανίσθηκε στη νεότερη Ελλάδα για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1834 αλλά καταργήθηκε τριάντα χρόνια μετά. Η αιτία ήταν η χειραγώγηση των αγράμματων ψηφοφόρων από τους υπεύθυνους των κομμάτων , που τους ξεγελούσαν δίνοντας τους λάθος ψηφοδέλτια. Το χειρόγραφό ψηφοδέλτιο έδωσε την θέση του στο« σφαιρίδιο», μια μικρή σφαίρα από μολύβι.
Το « καλό βόλι» ήταν, αρχικά, η ευχή που οι αγωνιστές κατά της Τουρκοκρατίας έδιναν (για εύστοχη βολή στον πόλεμο. Με την επιλογή του σφαιριδίου ως μέσο ψηφοφορίας το 1864, η έκφραση χρησιμοποιήθηκε, πλέον, ως ευχή για εύστοχη πολιτική επιλογή στην κάλπη των εκλογών. Εκείνη την εποχή, οι κάλπες ήταν ορθογώνια μεταλλικά κουτιά και υπήρχε μία κάλπη για τον κάθε υποψήφιο που ήταν χωρισμένη στα δύο. Το δεξί μέρος, που είχε χρώμα λευκώ, αντιστοιχούσε στο Ναι ενώ το αριστερό μέρος , που είχε χρώμα μαύρο, αντιστοιχούσε στο Όχι.
Μπροστά η κάλπη είχε έναν σωλήνα, που μέσα έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο, δεξιά αν ήθελε να υπερψηφίσει τον υποψήφιο και αριστερά αν ήθελε να τον καταψηφίσει, χωρίς να φανερώνεται η προτίμησή του. Από αυτήν την επιλογή, προήλθε η έκφραση «του έριξα μαύρο» καθώς ο ψηφοφόρος στην περίπτωση που ήθελε να καταψηφίσει ένα υποψήφιο, έριχνε το σφαιρίδιο στην μαύρη πλευρά της κάλπης.
Τέλος, το πάθος των φανατικών ψηφοφόρων των κομμάτων γέννησε την έκφραση «Θα το ρίξω δαγκωτό». Οι φανατικοί ψηφοφόροι δεν αρκούνταν μόνο στο να ρίξουν το σφαιρίδιο στην άσπρη πλευρά της κάλπης αλλά το δάγκωναν κιόλας. Με αυτό τον τρόπο ήθελαν να εκφράσουν το πάθος και την ένταση της στιγμής αλλά και να κάνουν το σφαιρίδιο αναγνωρίσιμο στην καταμέτρηση.  Και επειδή η γλώσσα , οι φράσεις αυτές ακούγονται ακόμα και σήμερα, ενώ το σύστημα εκλογής με σφαιρίδια έχει καταργηθεί από το 1923.
Πηγή: iefimerida.gr
“Κόλλησε” στις 149 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ – Συνεργασία με ΑΝΕΛ
Στις 149 έδρες φαίνεται πως “κολλάει” ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Singular Logic, με την αυτοδυναμία να φαίνεται πλέον άπιαστος στόχος για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Με την ενσωμάτωση στο 99,77% (19.465 εκλογικά κέντρα σε σύνολο 19.509), ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 36,34%, έναντι 27,81% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,28%, το Ποτάμι με 6,04%, το ΚΚΕ με 5,47%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,75% και το ΠΑΣΟΚ με 4,68%. Εκτός Βουλής μένουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,46%, η Ένωση Κεντρώων με 1,79%, η Τελεία με 1,77%, ο ΛΑΟΣ με 1,03%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,64% και οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ με 0,49%.

Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω σε έδρες; Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 149 έδρες, η Νέα Δημοκρατία 76, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι από 17, το ΚΚΕ 15 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το ΠΑΣΟΚ από 13.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται πως θα συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με το νέο κυβερνητικό σχήμα να διαθέτει πλειοψηφία 162 εδρών.
Το αδυνάτισμα μερικές φορές θέλει κόπο αλλά κυρίως θέλει τρόπο!

Η απώλεια βάρους δεν είναι μια διαδικασία μόνο βιολογική, αλλά επηρεάζεται σημαντικά και από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η συναισθηματική μας κατάσταση.

Ο έμπειρος ψυχολόγος Eric Robinson δίνει ένα πανεύκολο τρικ που βοηθά να νικήσουμε την πείνα και τις λιγούρες και να χάσουμε γρηγορότερα τα περιττά κιλά.

Είναι απλό: Θα πρέπει να θυμάστε τι φάγατε και αυτόματα θα νιώσετε λιγότερη πείνα!

Σύμφωνα με τον Robinson, οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο τρώμε. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή όταν έχουμε στρες τρώμε περισσότερο. Ο ψυχολόγος υποστηρίζει μάλιστα ότι η πείνα πηγάζει εξίσου από το μυαλό και από το στομάχι, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Ο ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ μελέτησε μια ομάδα ανθρώπων που πάσχουν από πρόδρομη αμνησία (αδυναμία δημιουργίας νέων αναμνήσεων) και διαπίστωσε ότι έχουν αισθητηριακές αναμνήσεις για το τι έφαγαν ακόμη κι όταν οι αναμνήσεις αυτές δεν καταγράφονται στο συνειδητό.

Ομοίως, άτομα από τα οποία ζητήθηκε να εφαρμόσουν πρακτικές διαλογισμού σχετικά με τα γεύματα που είχαν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωθαν την ανάγκη να φάνε λιγότερο.

Ο Robinson κατατάσσει, λοιπόν, τη μνήμη στη λίστα με τα βασικά εργαλεία που χρειαζόμαστε για το αδυνάτισμα!

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!