Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

 Οι 25 πιο κερδισμένοι στον τομέα ψυχαγωγίας - Οι περισσότεροι πλούτισαν χωρίς να δημιουργήσουν κάτι νέο

Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να... ξεπουλήσει κάποιος – ειδικά αν είναι σούπερ σταρ που κατέχει πνευματικά δικαιώματα για επιτυχίες δεκαετιών. Σχεδόν οι μισοί από τους 25 πιο κερδισμένους οικονομικά, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Πίτερ Τζάκσον και του σταρ της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν, εξασφάλισαν τις θέσεις τους στη λίστα απελευθερώνοντας όλα ή κομμάτια των μουσικών καταλόγων τους.

Τον Δεκέμβριο, ο Bruce Springsteen πούλησε τα masters και τα δικαιώματα δημοσίευσης για όλη την ηχογραφημένη μουσική και τη σύνθεση τραγουδιών του - συμπεριλαμβανομένων 11 πολυπλατινένιων άλμπουμ και πέντε χρυσών σινγκλ - για ένα ποσό που εκτιμάται γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Αγοραστής ήταν η Sony Music, μητρική εταιρεία της επί μακρόν δισκογραφικής του, Columbia Records. Η συμφωνία υπερπαραγωγής φέρνει τον 20 φορές νικητή των βραβείων Grammy στο Νο2 της λίστας του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους διασκεδαστές του 2021, πίσω από τον σκηνοθέτη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος συγκέντρωσε 600 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά αφού πούλησε μέρος της εταιρείας οπτικών εφέ του για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο. Αυτή η συμφωνία έκανε τον Τζάκσον δισεκατομμυριούχο.

Ο Boss δεν είναι ο μόνος αστέρας της ροκ που προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Άλλοι κλασικοί που πούλησαν τους επικερδείς μουσικούς τους καταλόγους την περασμένη χρονιά περιλαμβάνουν τους Bob Dylan, Paul Simon και Neil Young, οι οποίοι συγκέντρωσαν συνολικά 500 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων, αρκετά για να κερδίσει ο καθένας μια θέση στη φετινή κατάταξη. "Αυτές οι συμφωνίες δεν ήταν μάχη σώμα με σώμα", λέει ο Jon Landau, διευθυντής του Springsteen για σχεδόν μισό αιώνα. "Ο καθένας παίρνει αυτό που τον συμφέρει".

Οι μουσικές βιβλιοθήκες δεν είναι τα μόνα κομμάτια περιεχομένου που πωλούνται πολύ περισσότερο από ένα τραγούδι. Τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλες υπηρεσίες έχουν ξοδέψει περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα σε τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το Friends και το Law & Order, βοηθώντας τους δημιουργούς και των δύο σειρών να μπουν στη φετινή λίστα. Ένας κόσμος τρελαμένος για μεγάλο όγκο περιεχομένου εξασφάλισε στους δημιουργούς του South Park, Matt Stone και Trey Parker, μια θέση στη φετινή λίστα και μια συμφωνία 900 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Viacom, η οποία ήθελε την 25 ετών επιτυχία για την λογαριασμό της. Η γυναίκα με τα μεγαλύτερα κέρδη στον χώρο της ψυχαγωγίας πέρυσι, στο Νο.12, η Reese Witherspoon, έπεσε μερικές θέσεις αφού πούλησε ένα κομμάτι της εταιρείας παραγωγής της Hello Sunshine στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone σε αποτίμηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο.

Ο Jay-Z,  ο Dwayne "The Rock” Johnson και ο Kanye West, πήραν θέσεις μεταξύ των πέντε κορυφαίων με τα δικά τους 9ψήφια ποσά, τα περισσότερα από τα οποία κέρδισαν όχι από ραπ, παραγωγή ή ηθοποιία, αλλά από την πώληση σαμπάνιας, τεκίλας και αθλητικών παπουτσιών. Ακόμη και η σχετικά φρέσκια Taylor Swift, στο Νο25 με 52 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε τα περισσότερα χρήματα από την επανηχογράφηση των άλμπουμ που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία.

Συνολικά, οι 25 πιο ακριβοπληρωμένοι διασκεδαστές κέρδισαν συνολικά 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια προ φόρων και τελών το 2021, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων το έκανε χωρίς να δημιουργήσει τίποτα νέο. (Αυτό είναι το διπλάσιο από τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισαν οι 25 κορυφαίες διασημότητες το 2020.), λέει ο Tom Freston, ο πρώην στέλεχος της Viacom που έδωσε το "πράσινο φως" για το South Park όταν ακόμα κυκλοφορούσαν οι κασέτες VHS: "Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές αυτές τις μέρες. Οι άνθρωποι έλκονται από αυτό που ξέρουν".

Η λίστα:

1. Peter Jackson - 580 εκατ. δολάρια
2. Bruce Springsteen - 435 εκατ. δολάρια
3. Jay-Z - 340 εκατ. δολάρια
4. Dwayne "The Rock” Johnson - 270 εκατ. δολάρια
5. Kanye West - 235 εκατ. δολάρια
6. Trey Parker and Matt Stone - 210 εκατ. δολάρια
7. Paul Simon - 200 εκατ. δολάρια
8. Tyler Perry - 165 εκατ. δολάρια
9. Ryan Tedder - 160 εκατ. δολάρια
10. Bob Dylan - 130 εκατ. δολάρια
11. Red Hot Chili Peppers - 116 εκατ. δολάρια
12. Reese Witherspoon - 115 εκατ. δολάρια
13. Chuck Lorre - 100 εκατ. δολάρια
14. Sean "Diddy” Combs - 90 εκατ. δολάρια
15. Dick Wolf - 86 εκατ. δολάρια
16. Howard Stern - 85 εκατ. δολάρια
17. Kevin Bright, Marta Kauffman, David Crane - 82 εκατ. δολάρια
18. Shonda Rhimes - 81 εκατ. δολάρια
19. Neil Young - 80 εκατ. δολάρια
20. Greg Berlanti - 75 εκατ. δολάρια
21. Lindsey Buckingham - 73 εκατ. δολάρια
22. Mötley Crüe - 72 εκατ. δολάρια
23. Beach Boys - 64 εκατ. δολάρια
24. Blake Shelton - 55 εκατ. δολάρια
25. Taylor Swift - 52 εκατ. δολάρια

 

Στο αστρονομικό ποσό των 70.000 ευρώ πούλησε ένας οίκος δημοπρασιών ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να φοράει τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Προτού ο Πορτογάλος γίνει ο «CR7» κι έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του «Ζοσέ Αλβαλάδε» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή της Panini για το άλμπουμ της σεζόν 2002-03. Το χαρτάκι απεικόνιζε τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα των «λιονταριών». Με δεδομένο πως οτιδήποτε αφορά την καριέρα του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να αποφέρει μεγάλα ποσά, ήταν ένα από τα περιζήτητα αντικείμενα σε δημοπρασία που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ο αγοραστής δεν δίστασε να προσφέρει 70.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail», ο προηγούμενος κάτοχος, ο οποίος ήταν συλλέκτης είχε φυλάξει το χαρτάκι της Panini σε τέλεια κατάσταση. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών που είναι το μοναδικό που δείχνει τον «CR7» όταν ήταν ακόμη 17 ετών. Η ίδια πηγή εκτιμά πως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν γύρω στα 200 χαρτάκια από το… ντεμπούτο του Κριστιάνο Ρονάλντο στα άλμπουμ της συγκεκριμένης εταιρίας και περίπου το 10% από αυτά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση ώστε να πουληθούν.

Πέραν αυτού, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν άνηκε σε άλλη σεζόν στην πρώτη ομάδα του συλλόγου όπου αναδείχθηκε. Το 2003 πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού εντυπωσίασε τους τότε αστέρες των «κόκκινων διαβόλων» που είπαν στον θρυλικό προπονητή Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να μην το σκεφτεί δεύτερη φορά και να τον αποκτήσει. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια αυτοκόλλητα και είναι σπάνια. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν βρίσκονται πολλά που να πωλούνται εξηγούν και την τιμή που απέφερε στον προηγούμενο κάτοχο το εν λόγω χαρτάκι.

 

Παραμένει βαρύ εξαιτίας της ακρίβειας το κλίμα στην Τουρκία.

Παρά το γεγονός πως ο Τούρκος Πρόεδρος Eρντογάν υπόσχεται πως θα έρθουν καλύτερες μέρες, η εκτόξευση των τιμών έχει κάνει τους πολίτες να λυγίσουν.

Μάλιστα η κατάσταση φαίνεται να έχει γίνει χειρότερη τις τελευταίες ημέρες καθώς τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος οι οποίοι είναι τριπλάσιοι ή και τετραπλάσιοι σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Η απόγνωση των Τούρκων είναι τέτοια που χιλιάδες πολίτες έχουν βγει για να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους της χώρας, καίγοντας τους λογαριασμούς που έλαβαν.

 

Ο Γκόρντον Έουερς γιορτάζει τα 106 του χρόνια και σκέφτεται χαμογελαστός τις 10 δεκαετίες που έχει περάσει. Όπως λέει, νοιώθει ότι μπορεί ακόμα και του «κόβει» και μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του. Ο Γκόρντον, ο οποίος είναι από το Περθ της Αυστραλίας, γεννήθηκε το 1916 και έχει ζήσει δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τη Μεγάλη Ύφεση και τώρα την πανδημία του Covid-19.

Μιλώντας στο «9 News» της Αυστραλίας ρωτήθηκε, φυσικά, για το «μυστικό» της μακροζωίας του και απάντησε ότι, ενώ οι περισσότεροι στην ηλικία του έχουν μια λίστα με πράγματα που κάνουν για την υγεία τους, εκείνος παραπέμπει σε αυτά που… δεν κάνει ή -καλύτερα- δεν έκανε ποτέ του.

Λέει πως είναι σημαντικό στη ζωή «να ζεις με λογική, να αναπνέεις τακτικά, να σκέφτεσαι θετικά και να ζεις με ελπίδα», αλλά πιστεύει ότι δύο πράγματα συγκεκριμένα, τα οποία πάντα απέφευγε, είναι το μυστικό της μακροχρόνιας ζωής του: Το κάπνισμα και το ποτό.

Ο Γκόρντον παραδέχεται πως δεν έχει καπνίσει ποτέ τσιγάρο στη ζωή του και δεν έχει πιει αλκοολούχο ποτό στα 106 χρόνια ζωής του: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, απλώς μου συνέβη και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα».

Οι εμπειρίες ζωής του Γκόρντον έχουν επηρεάσει τον τρόπο ζωής του και παραδέχεται ότι ήταν πάντα λιτός από τότε που έζησε τη Μεγάλη Ύφεση.

 Η Καμίλα Βαλίεβα, η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που θάμπωσε τον πλανήτη με την τετραπλή περιστροφή της, βγήκε ντοπέ.
Αυτό ισχυρίζεται η ρωσική εφημερίδα «RBC», η οποία αποκάλυψε σήμερα (9/2) ότι η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η εφημερίδα, ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τις πηγές της.
Η είδηση για την αθλήτρια, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε αργά το βράδυ στο Πεκίνο, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.
Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!