Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

 

Αν η ζωή της οικογένειας γυριζόταν ταινία, θα ήταν φιλμ δράσης. Περιπέτεια, με στοιχεία δράματος. Κανείς δεν ξέρει αν θα είχε χάπι-εντ… Θέλετε να διαβάσετε το «σενάριο» σα να επρόκειτο για τρέιλερ; Ο διασημότερος τραπεζίτης στον κόσμο. Η γοητευτική σύζυγος του Vicky Safra. Ο μεγαλύτερος αδερφός που βρίσκεται νεκρός στο Μόντε Κάρλο, όταν έβαλε φωτιά στο σπίτι του η νοσοκόμα που τον πρόσεχε… Ή η ρώσικη μαφία.

Ο τρίτος αδερφός άνοιξε δική του τράπεζα για να πάρει εκδίκηση. Δεν είναι κι εύκολο να είσαι τόσο πετυχημένος και να έχεις εννιά αδέρφια που διεκδικούν μερίδιο της επιτυχίας.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Joseph Safra, α άνθρωπος που για να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, έγινε ευεργέτης στα μουσεία, τα νοσοκομεία της γενέτειρας του, έχτισε ακόμη και συναγωγή… Και παρέμεινε παντρεμένος με την γυναίκα που γνώρισε και παντρεύτηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 17 χρονών…

Η Vicky Safra (Βίκυ Σάφρα) θα μπορούσε να είναι η αθόρυβη, εύθυμη χήρα. Μοιάζει να ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Από τον Δεκέμβριο του 2020 και τον θάνατο του άνδρα της ζωής της, έχει προσθέσει 700 εκ. δολάρια στην περιουσία της.

Ελληνικής καταγωγής και σύμφωνα με το Forbes στην #339 θέση, η περιουσία της ξεπερνά σήμερα τα 7,5 δις δολάρια. Μια γυναίκα που παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμη ανήλικη και το 2020 κληρονόμησε τον δισεκατομμυριούχο σύζυγο της, Joseph Safra, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Βραζιλία, με τράπεζες σε τρεις ηπείρους, ανάμεσα τους, και το Gherkin Tower στο Λονδίνο.

Τα τέσσερα παιδιά τους μοιράζονται σήμερα κληρονομιά που αντιστοιχεί σε 7.1 δις δολάρια. Προσθέστε και 14 εγγόνια στην ιστορία…

Η Vicky Safra πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην Ελβετία, είναι επικεφαλής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Vicky and Joseph Safra, με στόχο την οικονομική ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων και χώρων πολιτισμού. Στα 68 της χρόνια, δεν ξεχνά τα παιδικά της χρόνια, την οικογένεια Σαρφατή από τη Θεσσαλονίκη, αν και σπάνια μιλάει στους δημοσιογράφους για τη ζωή τότε και τώρα, όπως άλλωστε έκανε και ο σύζυγος της.

Μια γυναίκα που είχε μεταναστεύσει στη Βραζιλία με την οικογένεια της από την Ελλάδα στα fifties, για να παντρευτεί τον Joseph Safra το 1969, έναν «έρωτα με την πρώτη ματιά», όπως έχει πει.

Οι δυο τους απέφευγαν τις κοσμικές εμφανίσεις, το σπίτι τους είχε 130 δωμάτια (!), τα πάρτι τους εκεί έχουν μείνει αξέχαστα σε όσους είχαν την τύχη να είναι καλεσμένοι σε δείπνα-υπερπαραγωγές με τους καλύτερους σεφ από όλο τον κόσμο.

Πρόσεχαν ιδιαίτερα την προσωπική ασφάλεια των ίδιων, όσο και των ανθρώπων που ήταν σπίτι τους, σε σημείο εμμονής. Εκείνος ήθελε να περνάει απαρατήρητος. Κι εκείνη; Έπρεπε να είναι αθόρυβη. Το μόττο της ζωής του ήταν πως οι περιουσίες πρέπει να χτίζονται και να ελέγχονται στη σιωπή, μακριά από τα φώτα.

Σήμερα τα ξένα δημοσιεύματα αποκαλούν την Vicky Safra, «θηλυκό Ωνάση.». Όσοι την γνωρίζουν μιλούν για μια γυναίκα χαμηλών τόνων που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Γενεύη κι ένα chalet στις Βερνικές Άλπεις, με γείτονες αναγνωρίσιμα πρόσωπα όπως η Sofia Loren και ο James Blunt. Επέλεξε να ζήσει μακριά από τους paparazzi, για δεκαετίες στην Ελβετία, αν και για χρόνια μοίραζαν τον χρόνο τους κάπου ανάμεσα στο Σάο Πάολο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Η ίδια παραμένει ακόμη και σήμερα ιδιοκτήτρια του εντυπωσιακού Gherkin στο City στο Λονδίνο, όπως και του 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το πολυκατάστημα Barney’s για να γίνει σήμερα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών. Για λίγους. Τα δύο από τα τέσσερα τους παιδιά ασχολούνται με την αυτοκρατορία των γονιών τους.

Δεν ξεχνούν ότι ο Joseph Safra, γεννήθηκε στο Λίβανο, για να βρεθεί με την οικογένεια του, -εβραϊκής καταγωγής-, στην Βραζιλία ως απόγονος μιας δυναστείας που ξεκίνησε από τη Συρία, για να κατακτήσει τον κόσμο, το private banking, το real estate και να γίνει Πρόεδρος του Safra Group.

Όσοι βρισκόντουσαν κοντά του μιλούσαν για έναν άνθρωπο διακριτικό, ευγενικό, δίκαιο και συντηρητικό -όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποφάσεις του-, εξαιρετικά ευφυή και ανήσυχο. Εργασιομανή, και μυστικοπαθή. Λέγεται πως πλήρωνε τις υπερωρίες των υπαλλήλων με κοσμήματα ενώ χρησιμοποιούσε ένα είδος μιας αρχαίας, αραβικής γραφής για να κωδικοποιήσει σημαντικά έγγραφα.

Kι αν θελήσουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» τις λιγοστές φωτογραφίες της Vicky Safra; Της αρέσουν τα μαργαριτάρια, οι στράπλες δημιουργίες, το κόκκινο, τα ντραπέ, αρχαιοελληνικά φορέματα, επιλέγει τη λάμψη, σε λίγες εικόνες θα την δούμε χωρίς υπερμεγέθεις πέρλες στα αυτιά ή στο λαιμό. Σαν άλλη Jackie Kennedy; Ένας θηλυκός Ωνάσης προτιμά τα μαργαριτάρια από τα διαμάντια. Το φως από τη λάμψη. Και το σκοτάδι.

Πηγή: mononews.gr

 

Kάτι περίεργο μοιράστηκαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται ανάμεσά μας για παραπάνω από ενάμιση χρόνο.

Όπως έγραψαν αρκετοί… παθόντες στα σόσιαλ μίντια, το ξύπνημα περίπου στις 3 με 4 τα ξημερώματα έχει αρχίσει να γίνεται συνήθειο σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Συνήθως θυμίζει ολιγόλεπτη αφύπνιση, ενώ το άτομο κοιμάται, αλλά πολλοί ξυπνούν τόσο καλά, ώστε δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν μετά.

Ο Greg Murray, καθηγητής και ερευνητής ψυχολογίας, διευθυντής στο Center for Mental Health του Swinburne University of Technology, αναλύει το φαινόμενο:

Τι συμβαίνει στον οργανισμό περίπου στις 3 τη νύχτα

Σε έναν κανονικό νυχτερινό ύπνο, η νευροβιολογία μας φτάνει σε σημείο καμπής γύρω στις 3 ή 4 το πρωί.

Η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός ύπνου μειώνεται (επειδή ήδη έχουμε κοιμηθεί λίγο), η έκκριση μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου) έχει κορυφωθεί και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) αυξάνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα.

Όλη αυτή η δραστηριότητα συμβαίνει ανεξάρτητα από ενδείξεις από το περιβάλλον, όπως το φως της αυγής. Η Φύση αποφάσισε εδώ και πολύ καιρό ότι η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα είναι τόσο σημαντικά που πρέπει να προβλεφθούν, εξ ου και το λεγόμενο κιρκαδικό σύστημα, το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Μάλιστα, ξυπνάμε πολλές φορές κάθε βράδυ και ο ελαφρύς ύπνος είναι συχνότερος στο δεύτερο μισό της νύχτας. Όταν ο ύπνος μας πάει καλά, απλώς αγνοούμε αυτά τα ξυπνήματα. Αλλά αν υπάρχει λίγο παραπάνω άγχος, τότε είναι πιθανό το στιγμιαίο αυτό ξύπνημα να γίνει μια κατάσταση πλήρους αφύπνισης.

Όταν αυτό συμβαίνει συχνά, το άτομο αρχίζει να νιώθει ανησυχία ότι θα του ξανασυμβεί, κάτι που από μόνο του το αγχώνει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου άγχους που οδηγεί σε οριστική αφύπνιση τα ξημερώματα.

Αν όλο αυτό σας ακούγεται αρκετά γνώριμο, να γνωρίζετε ότι η αϋπνία ανταποκρίνεται καλά στην ψυχολογική θεραπεία με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Υπάρχει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες για τον ύπνο σας.

“Καταστροφικές σκέψεις” μέσα στη νύχτα

Εκείνη την περίοδο στον κύκλο του ύπνου, είμαστε στο χαμηλότερο σημείο μας σωματικά και γνωστικά. Από τη σκοπιά της φύσης, πρόκειται για μια περίοδο σωματικής και συναισθηματικής “επιδιόρθωσης”, επομένως είναι κατανοητό ότι οι εσωτερικοί μας ενεργειακοί πόροι είναι χαμηλοί.

Έτσι, μένουμε μόνοι στο σκοτάδι με τις σκέψεις μας. Ο εγκέφαλος συμπεραίνει ότι το παραμικρό πρόβλημα που σκέφτεται είναι άλυτο, αφού στις 3 το πρωί, τα περισσότερα προβλήματα τα θεωρεί ανυπέρβλητα.

Μόλις ξημερώσει και αρχίσουμε την ρουτίνα της ημέρας μας, τα “άλυτα” προβλήματα στις 3 το πρωί τίθενται σε άλλη προοπτική. Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μας δεν ψάχνει πραγματικά λύση στις 3 το πρωί. Μπορεί να πιστεύουμε ότι επιλύουμε προβλήματα δουλεύοντας διανοητικά πάνω σε θέματα εκείνη την ώρα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά επίλυση προβλημάτων. Είναι απλά άγχος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για όλο αυτό

Έχετε παρατηρήσει ότι οι σκέψεις στις 3 το πρωί είναι πολύ εστιασμένες στον εαυτό σας; Στο ήσυχο σκοτάδι, είναι εύκολο να γλιστρήσετε εν αγνοία σας σε μια κατάσταση ακραίας εγωκεντρικότητας. Εστιάζοντας στην έννοια του “εγώ”, μπορούμε να δημιουργήσουμε επώδυνα συναισθήματα σκεφτόμενοι πράγματα που έχουν περάσει, όπως ενοχές ή τύψεις. Ή πέφτουμε σε μια δίνη απαισιόδοξων σκέψεων για ένα αβέβαιο μέλλον, δημιουργώντας φόβους χωρίς βάση.

Αν σας συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να εστιάσετε στις αισθήσεις σας, συγκεκριμένα στον ήχο της αναπνοής σας. Όταν θα καταλάβετε ότι αρχίζουν αρνητικές σκέψεις, επαναφέρετε απαλά την προσοχή σας στον ήχο της αναπνοής σας (οι ωτοασπίδες σας βοηθούν να ακούσετε την αναπνοή σας και να βγείτε από τις κακές σκέψεις).

Μερικές φορές αυτός ο διαλογισμός λειτουργεί. Άλλες πάλι, όχι. Εάν εξακολουθούν οι αρνητικές σκέψεις μετά από 15 ή 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρό, όπως να διαβάσετε λίγο ένα βιβλίο.

Αυτό μπορεί να σας ακούγεται ανούσιο, αλλά στις 3 το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από την μη παραγωγική σκέψη σας.

Πηγές: https://theconversation.comhttps://www.sciencetimes.comhttps://www.sciencealert.com/iatropedia.gr

 

Το Facebook σχεδιάζει να “εφεύρει” ξανά τον εαυτό του αλλάζοντας όνομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του, της δημιουργίας του “metaverse”, ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος στην ετήσια εκδήλωση “Connect” της εταιρείας στις 28 Οκτωβρίου, όμως μπορεί η σχετική αποκάλυψη να γίνει και νωρίτερα.

Η σχετική φημολογία προέκυψε μετά από δημοσίευμα του “Verge” (που επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος) και το οποίο αναπαρήγαγε το πρακτορείο Ρόιτερς. Προς το παρόν, το Facebook ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες.

Σύμφωνα με το Verge, ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του “metaverse”. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Verge τον Ιούλιο ότι “θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse”.

Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την “ομπρέλα” μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα με το Verge, το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια της φημολογίας.

Όσο για το metaverse, που ούτως ή άλλως αναμένεται να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον για να περιγράψει έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι δραπετεύουν από έναν δυστοπικό κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βγει προφητικός…

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!