Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ

Ο καφές κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα διατηρεί την ιδιότητά του ως ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, με εκατομμύρια λάτρεις παγκοσμίως.

Ο καφές είναι φτιαγμένος από ώριμους κόκκους που συλλέγονται, επεξεργάζονται και στεγνώνουν. Αφού στεγνώσουν, ψήνονται και αλέθονται για να δημιουργήσουν τη μορφή του καφέ που όλοι μας πίνουμε.

Ας ανακαλύψουμε ενδιαφέροντα πράγματα για τον καφέ…

Η Φινλανδία καταναλώνει τον περισσότερο καφέ στον κόσμο.

Το καπουτσίνο πήρε το όνομά του από τους καπουτσίνους, επειδή το χρώμα του μοιάζει με τη ρόμπα τους.

Η πλειοψηφία του καφέ παράγεται στη Βραζιλία. Παράγει το 40% του παγκοσμίου καφέ.

Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία με κυριότερο τον μειωμένο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Alzheimer.

Πριν ο καφές κυκλοφορήσει ευρέως, το δημοφιλές ρόφημα για το πρωινό ήταν η μπύρα.

Πριν οι άνθρωποι μάθουν πώς να παρασκευάζουν καφέ, ανατολικές αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους κόκκους του καφέ με ζωικό λίπος και τα κατανάλωναν ως φαγητό.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες καφέ: ο Robusta και Arabica. Ο καφές Robusta έχει μια πιο όξινη και «σκληρή» γεύση με υψηλότερο επίπεδο καφεΐνης. Ο Arabica είναι γνωστός για την πιο γλυκιά του γεύση και τη μικρότερη ποσότητα καφεΐνης.

Ο καφές παραμένει ζεστός περίπου 20% περισσότερο όταν περιέχει κρέμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός εάν καταναλώνεται μεταξύ 9:30 και 11:30 το πρωί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.

Ο ακριβότερος καφές στον κόσμο είναι ο Black Ivory Coffee. Μπορεί να κοστίσει έως και 1.100 δολάρια ανά κιλό. 

Η Βόρεια Κορέα κατέχει ρεκόρ για τον μεγαλύτερο παγωμένο καφέ. Η εν λόγω κούπα περιείχε 14,228 λίτρα παγωμένου καφέ αμερικάνο.

Εκτιμάται ότι περίπου 80 έως 100 φλιτζάνια καφέ θα είναι θανατηφόρα δόση για έναν ενήλικα.

Μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε το πρωί.

πηγή:perierga.gr

 Φάμπρικα ντι Καρέτζινε: Το απόκοσμο χωριό της Ιταλίας που αναδύεται κάθε δέκα χρόνια

Ένα χωριό στην Ιταλία το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από νερό σύντομα ενδέχεται να αναδυθεί (για μια ακόμη φορά).

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Lonely Planet, το χωριό Φάμπρικα ντι Καρέτζινε, του 13ου αιώνα στην επαρχία Λούκα της Τοσκάνης εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 1947.

Λόγω της κατασκευής φράγματος στον ποταμό Έντρον εκείνη την χρονιά, η τεχνητή λίμνη Βάλι που βρίσκεται δίπλα πλημμύρισε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να μετακομίσουν στις πλησιέστερες πόλεις.

Από το 1947 η λίμνη έχει αποστραγγιστεί τέσσερις φορές. Το 1958, το 1974, το 1983 και τελευταία φορά το 1994. Αν και το 2016 είχε ανακοινωθεί η αποστράγγιση της λίμνης, εντούτοις το πλάνο δεν υλοποιήθηκε.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την εταιρεία Enel που διαχειρίζεται το φράγμα μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε, η λίμνη θα αποστραγγιστεί ξανά το 2021, για λόγους συντήρησης φέρνοντας πάλι στην επιφάνεια, την πόλη – φάντασμα.

Αυτό όπως αναμένεται πρόκειται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών που θα βρεθούν για διακοπές στην Τοσκάνη, αφού σύμφωνα με τον ιστότοπο, Visit Tuscany, οι δρόμοι του Φάμπρικα ντι Καρέτζινε, βρίσκονται συνήθως κάτω από 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Καθώς οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν και να περπατήσουν στους δρόμους του ιστορικού χωριού, καλό θα ήταν να ενημερώνονται από τον ιστότοπο και τον λογαριασμό στο facebook, της πλησιέστερης πόλης, Βάλι ντι Σότο.

Η εταιρεία Enel, εκτός από την αποστράγγιση της λίμνης, σκοπό έχει να ενισχύσει τον τουρισμό στο χωριό Φάμπρικα ντι Καρένιτζε, μέσα από την δημιουργία μουσείων με θέμα την ιστορία του τόπου, την πρόσβαση σε συγκεκριμένες – απαγορευμένες για το κοινό – τοποθεσίες αλλά και την αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής.

πηγή: Huffingtonpost.gr

 

Όπως είχε αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα η «Κ» έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης μία πρώτη δειλή συζήτηση για την ανανέωση του πιστοποιητικού μετά την τρίτη δόση. Με απλά λόγια, η συζήτηση είναι το πιστοποιητικό να έχει ημερομηνία λήξης και να ανανεώνεται μόνο μετά και την «αναμνηστική» δόση.

Υπό συζήτηση η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά τους άνω τους 65. Το θέμα έθιξε δημοσίως ο γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογιώργης. Μιλώντας στο Mega o γενικός γραμματέας ανέφερε πως «υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει η δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση, καθώς πρόκειται για «ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων (…) που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού νωρίτερα για τους άνω των 65 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα και με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σε σχετική ερώτηση για το αν θα λήγει νωρίτερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αρχικά είχε συμφωνηθεί να έχει διάρκεια ενός χρόνου για τους άνω των 65 ετών αν δεν κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωσε πως «Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή τη συζήτηση και θα θέλαμε να παρθεί μία απόφαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Θα εξαρτηθεί και η κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτό. Είναι κάτι το οποίο συζητιέται. Καταρχήν επιστημονικά να δούμε πού έχουμε τόσο σοβαρή μείωση της ανοσίας, ώστε να δούμε πού θεωρείται ότι δεν προστατεύεται καθόλου ο πληθυσμός» τόνισε.

Σημείωσε δε, ότι «Θα το δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα».

Για τον συνδυασμό εμβολίου γρίπης και covid ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση.

«Τα δύο εμβόλια μπορεί ακόμα και να συγχορηγηθούν την ίδια ώρα σε διαφορετικό χέρι. Υπάρχει σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο.

«Χωρίς κανέναν αστερίσκο τα δύο εμβόλια μπορεί να συγχορηγηθούν» επισήμανε και αυτό βασίζεται στις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής εμβολιασμών και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Εφαρμογή του μέτρου στη Γαλλία

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο μέτρο έλαβε προσφάτως η Γαλλία, ενώ σε δεύτερο χρόνο το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, καθώς θεωρείται δεδομένο και λογικό πως το πιστοποιητικό δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον μετά την δεύτερη δόση. Κατά πληροφορίες του MR συζητιέται η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική δύο ή τρεις μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

aftodioikisi.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!