Τρίτη 21 Μαΐου 2019


Στην αποκάλυψη ενός δράματος με πολλές προεκτάσεις και πολλαπλές διαστάσεις, ενδεικτικό ωστόσο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, προέβη ανθρωπιστική οργάνωση που ενεργοποιείται στην Ασία, καθώς χιλιάδες νεαρές γυναίκες και κορίτσια από τη Βόρεια Κορέα, καταλήγουν ως «σκλάβες του σεξ» στην Κίνα, οι περισσότερες δίχως τη θέλησή τους.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια πέφτουν θύματα απαγωγής από συμμορίες στη Βόρεια Κορέα και ακολούθως πωλούνται σε «επιχειρηματίες», οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο και χώρους, όπου τις εκδίδουν συστηματικά και δια της βίας. Τα κέρδη ξεπερνούν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα 100 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση!
Τα θύματα εκδίδονται για 4 δολάρια τη φορά ή 30 κινεζικά Γουάν, ενώ είναι δυνατόν να πουληθούν ως «σύζυγοι» με πόσά από 1.000 γουάν. Εκτός από τη σωματική επαφή, υπάρχει και το κυβερνοσέξ, στο οποίο χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές στις οποίες εξαναγκάζονται να συμμετέχουν.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γυναίκες έχουν πουληθεί περισσότερες από μία φορά. Πολλές γυναίκες μεταφέρονται σε στρατόπεδα μεταναστών, όπου παραμένουν έως ότου έρθει η σειρά τους να ενταχθούν στην «παραγωγική διαδικασία».
Εκτός από τις νεαρές γυναίκες, υπάρχουν κορίτσια από την ηλικία των εννιά ετών. Οι δε γυναίκες που δίνονται ως σύζυγοι, βιώνουν καταστάσεις απόλυτης βίας, με ξυλοδαρμούς και βιασμούς, ακόμα και σε ομαδικό επίπεδο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η ανθρωπιστική οργάνωση συγκέντρωσε τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε από θύματα στην Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, όπου κατάφεραν να διαφύγουν.
«Πουλήθηκα μαζί με άλλες έξι γυναίκες σε ένα ξενοδοχείο. Δεν μας έδιναν πολύ φαγητό και ζούσαμε πολύ άσχημα. Μετά από οκτώ μήνες, μας ξαναπούλησαν. Μου έκαναν πολύ άσχημα πράγματα», δήλωσε ένα από τα θύματα.
Τεστ: Διαλέξτε ποιο πρόσωπο σας τρομάζει πιο πολύ και δείτε τι σημαίνει
Ποια είναι τα απωθημένα σας; Το τεστ σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα από τον Ούγγρο ψυχίατρο Ζόντι, γι' αυτό και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν, καθώς και η ορολογία που χρησιμοποιείται ανήκουν σε εκείνη την εποχή.
Σκοπός του ήταν να διερευνήσει τις βαθύτερες παρορμήσεις (τα απωθημένα) ενός προσώπου, βάσει της συμπάθειας ή της αποστροφής που του προκαλούσαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ψυχοπαθών.
Το τεστ στηρίζεται στη γενική αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν περισσότερο στους άλλους, είναι εκείνα, που σε κάποιο πρώιμο στάδιο της ζωής μας, μας προκάλεσαν αποστροφή σε σχέση με τον εαυτό μας – γι' αυτό και τα έχουμε απωθήσει. Απώθηση: Σύμφωνα με τη ψυχαναλυτική αντίληψη, είναι ο πιο σπουδαίος ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που διαθέτουμε.
Η πιο σημαντική λειτουργία, είναι ότι μας κάνει να μεταθέτουμε στο ασυνείδητο (άρα να σπρώχνουμε στη λήθη) πράγματα που θα μας ήταν δυσάρεστα ή θα μας προκαλούσαν άγχος, αν υπήρχαν σε συνειδητό επίπεδο. Άρνηση: Αποκαλείται η ψυχική διαδικασία, κατά την οποία αρνούμαστε απόλυτα τις βαθύτερες παρορμήσεις μας (δηλαδή πράγματα που θέλουμε πάρα πολύ), υιοθετώντας την ακριβώς αντίθετη από αυτές συμπεριφορά. Εξιδανίκευση: Αποκαλείται η διαδικασία μετάθεσης (μεταφοράς) των απωθημένων μας σε επιλογές, καταστάσεις ή συμπεριφορές που είναι κοινωνικά αποδεκτές ή χρήσιμες, όπως οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα χόμπι, η επιλογή επαγγέλματος, ανώδυνες μικρές συνήθειες κλπ.
Οδηγίες: Κοιτάξτε προσεχτικά τα πορτρέτα των οχτώ αυτών -περισσότερων ή λιγότερο συμπαθητικών- ανθρώπων και διαλέξτε εκείνον που δεν θα θέλατε με κανένα τρόπο να συναντήσετε νύχτα, μέσα στο σκοτάδι, γιατί η όψη του σας προκαλεί αποστροφή και φόβο. Μετά διαβάστε το κείμενο που αντιστοιχεί στον αριθμό της φωτογραφίας που διαλέξατε.
Ερμηνείες:
1 ) Διαλέξατε έναν σαδιστή: Απωθημένες τάσεις: Είναι πιθανό να έχετε απωθήσει στο υποσυνείδητό σας, κάποιες εμπειρίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, που σχετίζονται με αυταρχισμό στη συμπεριφορά σας, μια ανάγκη να κυριαρχείτε και μια ροπή προς την κακή προαίρεση. Αν διαλέξατε το πορτραίτο αυτού του ανακριτικού καθηγητή, ίσως έχετε απωθήσει στο ασυνείδητο σας, κάποιες επιθετικές ή ταπεινωτικές για τους άλλους συμπεριφορές. Άρνηση: Μάλλον είστε ένα ολότελα άκακο και φιλήσυχο πλάσμα, πάντα έτοιμο να θυσιαστεί για τον άλλον, να τον διευκολύνει και να τον εξυπηρετήσει. Αν και είναι πιθανό να είστε ένας χαμογελαστός υπάλληλος, ή ένας αφοσιωμένος συνεργάτης, οι ανώτεροί σας ίσως δυσκολεύονται να σας χειραγωγήσουν. Όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι, δημιουργείτε εμπόδια (καθυστερείτε, μουτρώνετε, ή δείχνετε κακή διάθεση). Συχνά, όταν πρέπει να αμυνθείτε, καταφεύγετε στην παθητική αντίσταση και στο πείσμα, που μακροπρόθεσμα κουράζουν και φθείρουν όσους σας δημιουργούν προβλήματα.
2) Επιλέξατε έναν επιληπτικό: Απωθημένες τάσεις: Όταν μιλάμε για διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, που οφείλονται σε εγκεφαλική ασθένεια, βλάβη και δυσλειτουργία (όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις επιληψίας), μερικά από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η παρορμητικότητα, η ευερεθιστότητα, οι εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας. Αν αυτός ο σωματώδης κύριος, με το στρογγυλό κεφάλι σας προκάλεσε αποστροφή και φόβο, ενδέχεται στη πρώιμη παιδική σας ηλικία να απωθήσατε στο υποσυνείδητο σας, κάποια τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορές. Άρνηση: Το πιθανότερο είναι, ότι είστε φιλειρηνικοί άνθρωποι, με τεράστια αποθέματα καλοσύνης. Πράοι, ανοιχτόκαρδοι και από καλή «πάστα», όπως λένε, δίνετε την εντύπωση ότι είστε υπεύθυνοι και αυτοελεγχόμενοι. Σταθεροί στα συναισθήματά σας, δένεστε με τους ανθρώπους, τις ιδέες και τα αντικείμενα. Συχνά όμως, στο τέλος της ημέρας, νιώθετε άδειοι και εξαντλημένοι, ίσως επειδή συνεχώς καταπνίγετε όποια αρνητικά συναισθήματα.
3) Διαλέξατε έναν κατατονικό: Απωθημένες τάσεις: Κάποια γνωρίσματα αυτής της ψυχικής διαταραχής, είναι η υπερβολική διέγερση της φαντασίας και της νόησης γενικότερα και ο αρνητισμός. Αν, λοιπόν, αυτός ο αξύριστος αλλά χαμογελαστός κύριος, σας αναστάτωσε, ίσως να έχετε απωθήσει στο ασυνείδητο σας, κάποια «κοχλάζουσα» υπερκινητικότητα του νου που, αν δεν είχε ελεγχθεί ή μετατοπιστεί, ίσως να σας είχε κάνει να χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα. Άρνηση: Είναι πιθανό, να μένετε «γατζωμένοι» σε βεβαιότητες και να έχετε αυτοπεριοριστεί σε στερεοτυπικές συμπεριφορές (δεν σας αρέσουν οι καινοτομίες και οι αλλαγές). Ίσως είστε ο τύπος του συνεσταλμένου και άτολμου ανθρώπου, που πιέζεται ιδιαίτερα, όταν πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Ο μεγάλος σας φόβος, είναι μην τυχόν και χάσετε τον έλεγχο. Είστε ένα κάπως άκαμπτος, συχνά αμυντικός και ίσως συμπλεγματικός άνθρωπος, που ποτέ δεν παρεκκλίνει από τους κώδικες συμπεριφοράς. Συγκρατημένοι και εσωστρεφείς, δυσκολεύεστε να μοιραστείτε ...
4) Διαλέξατε μια σχιζοφρενή: Απωθημένες τάσεις: Η σχιζοφρενική προσωπικότητα, χαρακτηρίζεται από έντονη απάθεια, διαστρεβλώσεις της σκέψης και από ασύμβατο ή επίπεδο συναίσθημα. Αν αυτό το απαθές βλέμμα και το ανέκφραστο πρόσωπο, σας έκαναν να ανατριχιάσετε, ίσως σε κάποιο πρώιμο στάδιο της παιδικής σας ηλικίας, να απωθήσατε ένα συναίσθημα αδιαφορίας απέναντι στους άλλους και απόσυρσης από πράγματα και γεγονότα. Άρνηση: Πρέπει μάλλον να είστε πολύ κοινωνικοί. Πιστεύετε στις συναναστροφές και στην επικοινωνία με τους άλλους, απολαμβάνετε την παρέα και βγαίνετε έξω συχνά. Η κοινωνικότητα σας είναι, μάλλον, απατηλή και ίσως κρύβει μια καλά απομονωμένη ύπαρξη, που ζει με το αίσθημα ότι είναι πάντα μόνη. Οι σχέσεις σας, μπορεί να σας φαίνονται απρόσωπες και επιφανειακές, σαν να τους λείπει το αληθινό συναίσθημα (έστω και αν – ή μάλλον ιδιαίτερα – όταν αυξάνετε τις σεξουαλικές συνευρέσεις). Κατά βάθος, ίσως να νιώθετε ότι δεν έχετε ανάγκη τους άλλους και τη συνύπαρξη μαζί τους.
5) Διαλέξατε μια υστερική: Απωθημένες τάσεις: Κάποια από τα γνωρίσματα της προσωπικότητας, που αποκαλείται υστερική, είναι τα επιφανειακά και ασταθή συναισθήματα, ο ναρκισσισμός και η επιδειξιομανία. Αν διαλέξατε, ως το πρόσωπο που θα σας τρόμαζε περισσότερο απ' όλα, αυτή την παράξενη κυρία, με τα βαριά βλέφαρα, ίσως είναι επειδή έχετε απωθήσει μια ασυγκράτητη επιθυμία να γοητεύσετε, μια ροπή προς το κραυγαλέο και μια δίψα για επιβεβαίωση. Άρνηση: Ίσως δίνετε την εντύπωση ενός συγκρατημένου ανθρώπου, με έντονη εσωτερικότητα. Στη πραγματικότητα όμως, ενδέχεται να είστε ένας άνθρωπος, που μολονότι εμφανίζεται ως αθόρυβος και ταπεινός, διακατέχεται από μια ακατανίκητη και υπερβολική επιθυμία να γοητεύει τους άλλους. Φροντίζετε σχολαστικά την εμφάνισή σας και τη συμπεριφορά σας. Κομψοί, κλασικοί, ντυμένοι συνήθως στην «πένα», φροντίζετε πάντα να συνδυάζετε την αμφίεση σας, με ένα αξεσουάρ που τραβάει το βλέμμα. Εξιδανίκευση: Μπορεί να έχετε ασχοληθεί με μια σπάνια ειδικότητα.
6) Διαλέξατε μια καταθλιπτική: Απωθημένες τάσεις: Η έλλειψη αυτοεκτίμησης, τα αισθήματα κατωτερότητας και ενοχής, είναι τα βασικότερα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το γεγονός, ότι αυτό το άκακο ον, αποτελεί για εσάς την ενσάρκωση της αποστροφής, ίσως σημαίνει ότι είστε ένας βαθιά θλιμμένος άνθρωπος, που καταφέρνει να έχει αυτά τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Άρνηση: Πρέπει, μάλλον, να είστε μια εξωστρεφής, άνετη και ανέμελη προσωπικότητα. Μερικές φορές μάλιστα, μπορεί να εμφανίζεστε σαν ένας πραγματικός ανεμοστρόβιλος. Επιδεικνύετε δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία κάθε στιγμή. Μερικές φορές βέβαια, εκνευρίζεστε, ή εκδηλώνετε κρίσεις δυσθυμίας και παράξενης μελαγχολίας (το σύνδρομο του θλιμμένου κλόουν). Μπορεί επίσης να γίνετε καχύποπτοι και πικρόχολοι. Εξιδανίκευση: Είναι πολύ πιθανό, να μεταθέτετε την ψυχική σας δυστυχία, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ψυχολόγου των άλλων, ψάχνοντας να βρείτε λύσεις στα προβλήματά τους.
7) Διαλέξατε έναν μανιακό: Απωθημένες τάσεις: Κάποια από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της μανίας, είναι η εξωστρέφεια, η υπερδιέγερση, η υπερεκτίμηση του εαυτού και η αλόγιστη σπατάλη συναισθημάτων και χρημάτων. Αν αυτή η καλοσυνάτη φάτσα, σας προκαλεί αποστροφή, ίσως σημαίνει πως κρύβετε μέσα σας μια έξαψη, που αν δεν ελεγχόταν, θα σας μετέτρεπε σε κάποιο φωτισμένο ή φανατικό «μύστη», με τον οποίο θα ήταν αδύνατον να ζήσει κανείς. Άρνηση: Είναι πολύ πιθανό, να είστε κάποιος που δεν θέλει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του και που απεχθάνεται τον θόρυβο, τις ακρότητες και τις υπερβολές. Είστε ένα πρότυπο διακριτικότητας, αυτοσυγκράτησης και μέτρου. Λογικοί και οικονόμοι, έχετε πάντα μια απόλυτα ελεγχόμενη συμπεριφορά: τίποτα δεν χάνετε και τίποτα δεν σας ξεφεύγει. Μερικές φορές όμως, αυτό το μανιακό απωθημένο σας, μπορεί να εκδηλώνεται με έναν κοινωνικό τρόπο, όπως με το να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους, εκφράζοντας την ανάγκη να τα ελέγχετε όλα, να τα επαληθεύετε.
8) Διαλέξατε μια προσωπικότητα με διαταραγμένη ταυτότητα Απωθημένες τάσεις: Αυτού του είδους η προσωπικότητα, εκφράζεται με μια επιθυμία του ατόμου να ζει και να γίνεται αποδεκτό ως μέλος του αντίθετου φύλου. Αν αυτός ο νεαρός σας φαίνεται επικίνδυνος και διεφθαρμένος, ίσως στη πρώιμη παιδική σας ηλικία, να απωθήσατε κάποιο πρόβλημα ταυτότητας ή πιο ειδικά κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη ταυτότητα του φύλου σας. Άρνηση: Αν λειτούργησε ο αμυντικός μηχανισμός της άρνησης, μπορεί να έχετε μια τάση να επιβεβαιώνετε εμφατικά το βιολογικό σας φύλο. Στη περίπτωση αυτή, οι συμπεριφορές, οι τρόποι και η εμφάνισή σας, τονίζουν ότι είστε ένας πραγματικός άντρας ή μια αληθινή γυναίκα. Αν είστε άντρας, μπορεί να είστε πολύ "μάτσο", αν είστε γυναίκα μπορεί να είστε υπερβολικά σέξι και να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για να σαγηνεύσετε τους άλλους (π.χ. να φλερτάρετε συνέχεια). Μπορεί επίσης, να είστε πολύ ανταγωνιστικοί απέναντι στους ομόφυλους σας.
Τα απίθανα… γκάτζετ των φυλακισμένων
Οι κρατούμενοι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους. Τι καλύτερος τρόπος για να κάνουν χρήση αυτού του «προνομίου» από το να κάνουν χειροτεχνίες: η δημιουργικότητα ανταμείβεται, ειδικά όταν μέσω αυτής διευκολύνεται η διαφυγή. Τα παραδείγματα αυτά μαρτυρούν την αγάπη του ανθρώπου για την ελευθερία.
Ο φωτογράφος Mark Steinmetz κατάφερε και συνέλεξε μερικά από τα πιο έξυπνα σχέδια και γκάτζετ που βρέθηκαν στη κατοχή κρατουμένων τις τελευταίες δεκαετίες.
Μέσα από αυτά μπορεί κανείς να δει την τεχνολογία της εποχής όπως και επίσης και τους άγραφους κανόνες της φυλακής που επιβιώνουν από γενιά σε γενιά. Από όπλα μέχρι εργαλεία απόδρασης, οι τρόφιμοι έχουν μια μακρά παράδοση στο να μετατρέπουν καθημερινές συσκευές σε απίθανες δημιουργικές κατασκευές.
Βελόνα για τατουάζ

Φτιαγμένο από την λαβή μιας οδοντόβουρτσας, από ένα κοινό στυλό και ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Βρέθηκε και κατασχέθηκε στη φυλακή «Santa Fe» στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ο εξοπλισμός των τατουάζ είναι αρκετά συνηθισμένος και δημοφιλής καθώς αποτελεί πηγή εισοδήματος μεταξύ των κρατουμένων
Γκριλ/τοστιέρα

Κρατούμενος από τις φυλακές Ludwigsburg στη Γερμανία κατασκεύασε αυτό το πολλαπλών χρήσεων εργαλείο από σύρμα, μια σπασμένη θερμαινόμενη ράβδο και λίγο αλουμινόχαρτο. Βρέθηκε στο κελί του και κατασχέθηκε κάπου στη δεκαετία του '80
Πιστόλι με δυο κάνες

Το όπλο αυτό εντοπίστηκε μαζί με χειροποίητες σφαίρες στις 15 Νοεμβρίου 1984. Τα όπλα κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής.
Ραδιοφωνικός πομπός

Κάποτε στη δεκαετία των '70s, ένας τρόφιμος των φυλακών Ludwigsburg, έφτιαξε αυτό το ραδιόφωνο το οποίο και έκρυψε μέσα σε μια εγκυκλοπαίδεια.
Καραμπίνα

Κατασκευασμένο από σιδερένια στελέχη κρεβατιού, σωλήνα κουρτίνας και κεφαλές σπίρτων, πυροδοτείται από μια λάμπα και από μπαταρίες. Στις 21 Μαΐου 1984 δύο τρόφιμοι των φυλακών Celle, στη Γερμανία, πήραν έναν δεσμοφύλακα ως όμηρο, και αφού έκαναν επίδειξη ισχύος, κατάφεραν και διέφυγαν με αυτοκίνητο.
Στιλέτο

Είναι άρτια καμουφλαρισμένο μέσα σε έναν ξύλινο σταυρό. Βρέθηκε στο κελί ενός τρόφιμου στις φυλακές Wolfenbüttel κάποια στιγμή μέσα στο 1994. Ο κρατούμενος σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για να αποδράσει.
Ραδιοφωνικός σταθμός/ «κοριός»

Κατασκευασμένο από μέρη ενός radio recorder από έναν κρατούμενο στις φυλακές Wolfenbüttel της Γερμανίας. Οι τρόφιμοι τοποθετούσαν τις μικρές αυτές συσκευές στα δωμάτια των φυλακών προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση εξεγέρσεων. Ήταν κατάλληλο και ως μέσο επικοινωνίας.
Οπλοπολυβόλο

Φτιαγμένο από εγχυτήρα γράσου, ελαστική ταινία και ξύλο. Βρέθηκε το 1994 στο κελί φυλακής Wolfenbüttel όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν πληροφορίες για απόδραση.
Σφεντόνα

«Φιλοτεχνήθηκε» από έναν κρατούμενο στο εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής Wolfenbüttel στη Γερμανία. Προφανώς το χρησιμοποιούσαν ως μέσο για να πασάρουν ναρκωτικά ή μηνύματα. Πάντως ο κρατούμενος, πριν κατασχεθεί το 1991, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι αφηρημένης τέχνης
Θερμοσίφωνας

Κατασκευασμένος από λεπίδες ξυραφιών: βρέθηκε σε ένα κελί στη φυλακή «Santa Fu» στο Αμβούργο, της Γερμανίας. Το χρησιμοποιούσαν για την απόσταξη αλκοολούχων ποτών που φυσικά απαγορεύεται στις φυλακές. Το εργαλείο περιλαμβάνει ένα πηνίο βύθισης, έναν σωλήνα από καουτσούκ, και πλαστικό δοχείο για το αλκοόλ.
Πίπα καπνίσματος

Κατασκευασμένο από έναν άδειο σωληνάριο. Κατασχέθηκε στη φυλακή «Santa Fu» στο Αμβούργο και πρόκειται-όσο απίθανο φαίνεται-για πίπα καπνίσματος.
Σιδερογροθιά

Είναι κατασκευασμένη από λίμα που έκλεψαν πιθανότατα από το εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής.
Κλασικός κόμπος

Φτιαγμένο από σεντόνια και πετσέτες, είναι ίσως ο παραδοσιακότερος τρόπος απόδρασης. Τον Μάιο του 1998 δυο κρατούμενοι από τις φυλακές "Santa Fu» επιχείρησαν να αποδράσουν με τον τρόπο αυτό γλιστρώντας από τον 6ο όροφο. Δυστυχώς για εκείνους, έγιναν αντιληπτοί και επέστρεψαν στα κελιά τους.
Θήκη για ναρκωτικά

Το τεχνητό πόδι αποτέλεσε την ιδανική κρυψώνα για την προώθηση ναρκωτικών ουσιών. Η έμπνευση ανήκει σε κρατούμενο των φυλακών «Santa Fu». Το ιδιαίτερο ωστόσο μέσο μεταφοράς του έγινε αντιληπτό και το 1984 αυτό κατασχέθηκε.
Σκάλα

Κατασκευασμένη από ράφια βιβλιοθήκης. Το 1994 οι τρόφιμοι Gerhard Polak και Raimund Albert τη χρησιμοποίησαν για να αποδράσουν από τις φυλακές «Santa Fu».
Βαράκι

Κατασκευάστηκε από έναν άγνωστο κρατούμενο των φυλακών Stammheim, στο εργαστήριο μετάλλου της φυλακής. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, βρέθηκε κρυμμένο πίσω από τη σκάλα, του εργαστηρίου.
Μαστίγιο

Ένα αντικείμενο που σοκάρει: Κατασκευασμένο από ξυραφάκια και ένα κομμάτι ξύλου.
Ο άστεγος που έγινε εκατομμυριούχος - Πώς μια Ferrari του άλλαξε τη ζωή
Μια ακόμη ιστορία από αυτές που μας εμπνέουν και μας κάνουν να πιστεύουμε στη δύναμη της θέλησης είναι αυτή του διάσημου πλέον Chris Gardner.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Gardner, 27 ετών τότε και ο γιος του ήταν άστεγοι για έναν χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο.
Τα λεφτά από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χρηματιστών δεν αρκούσαν για να δοθούν ως εγγύηση ενοικίασης διαμερίσματος για να ζουν εκείνος και ο γιος του κι έτσι έφτασαν στο σημείο να κοιμούνται στο πάτωμα κάποιας δημόσιας τουαλέτας ή ακόμα και σε πάρκα, σε άσυλα εκκλησιών ή κάτω από το γραφείο του στη δουλειά, όταν όλοι είχαν φύγει για τα σπίτια τους.
Έτρωγαν σε συσσίτια και τα λεφτά που έβγαζαν πήγαιναν στον παιδικό σταθμό για να μπορεί ο Gardner να πηγαίνει στη δουλειά το πρωί.
Παρά τις αντιξοότητες, ο Gardner τα κατάφερνε πολύ καλά στη δουλειά του, που είχε να κάνει με την πώληση μετοχών και όταν το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, η εταιρεία Dean Witter Reynolds (DWR) τον προσέλαβε κανονικά.
Κάποια στιγμή μάλιστα κατάφερε να νοικιάσει ένα σπίτι για τον ίδιο και τον γιο του, η καριέρα του εκτοξεύτηκε, και το 1987 άνοιξε τη δική του επενδυτική εταιρεία, την Gardner Rich.
Αποτέλεσμα εικόνας για Chris Gardner
Τα παιδικά χρόνια και ο ρόλος της μητέρας
Γεννημένος στο Milwaukee του Wisconsin, ο Chris Gardner δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. Η μητέρα του και ο βίαιος, αλκοολικός πατριός του τον μεγάλωσαν μέσα σε συνθήκες φτώχειας.
Υπήρξε επίσης μια περίοδος που πέρασε σε ανάδοχο σπίτι, αφού η μητέρα του προσπάθησε να σκοτώσει τον σύντροφό της. Παρόλα αυτά, ο ίδιος θεωρεί ότι η μητέρα του αποτέλεσε έμπνευση για εκείνον. «Έχω μια από αυτές τις παλιομοδίτικες μητέρες που κάθε μέρα σου λένε "γιε μου, μπορείς να κάνεις ή να γίνεις ό,τι θέλεις". Κι εγώ το πίστεψα 100%».
Θυμάται μάλιστα, σημειώνει το BBC, μία μέρα που έβλεπε ένα κολεγιακό παιχνίδι μπάσκετ όταν και σχολίασε ότι ένας από τους παίχτες θα βγάλει πολλά λεφτά στη ζωή του.
«Η μητέρα μού είπε: "Γιε μου εσύ μια μέρα θα βγάλεις εκατομμύρια δολάρια". Όπως λέει ο ίδιος δεν τις ξέχασε ποτέ αυτές τις λέξεις.
Αποτέλεσμα εικόνας για Chris Gardner
Η Ferrari που του άλλαξε τη ζωή
Μετά το λύκειο, ο Chris Gardner πέρασε τέσσερα χρόνια στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και το 1974 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου άρχισε να πουλάει ιατρικό εξοπλισμό.
Η ζωή του άλλαξε όταν είδε έναν άνδρα να παρκάρει μια κόκκινη Ferrari. Όταν τον ρώτησε ποια ήταν η δουλειά του, του απάντησε χρηματιστής: Ήταν ο Bob Bridges, ο οποίος τον βοήθησε να κλείσει μια συνέντευξη για να κάνει πρακτική.
Όμως λίγο πριν τη συνέντευξη στη DWR ο Gardner συνελήφθη και μπήκε φυλακή επειδή δεν είχε πληρώσει κλήσεις για παρκάρισμα. Τελικά μπόρεσε να πάει, αλλά με τα ρούχα που φορούσε όταν τον συνέλαβαν. Παρόλα αυτά, είχε πάρει τη δουλειά.
Η ζωή του άλλαξε ξανά το 2012, όταν η γυναίκα του πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 55 ετών. Αυτό τον έκανε να δει με άλλο μάτι τη ζωή του και μετά από 30 χρόνια στον τομέα των οικονομικών, άλλαξε καριέρα.
Σήμερα περνά 200 ημέρες τον χρόνο ταξιδεύοντας σε πάνω από 50 χώρες για να δίνει ομιλίες.
Αποτέλεσμα εικόνας για Chris Gardner
Χόλιγουντ καλεί Gardner
O Chris Gardner είναι 65 ετών και όπως σημειώνει το BBC, η περιουσία του ανέρχεται στα 60 εκατ. δολάρια. Ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο για να δίνει ομιλίες που εμψυχώνουν το ακροατήριο, ενώ χρηματοδοτεί διάφορες οργανώσεις για αστέγους αλλά και όσες που αγωνίζονται κατά της βίας των γυναικών.
Η ιστορία του γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ. Τον πλησίασαν ενώ έγραφε την αυτοβιογραφία του, «The Pursuit of Happyness» (το ορθογραφικό είναι εσκεμμένο), καθώς ο Gardner είχε περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια ενώ εξέτισε ποινή φυλάκισης πριν την πρακτική του στην DWR.
Η συγκεκριμένη ταινία με αυτόν τον τίτλο βγήκε στις αίθουσες το 2006, και ο Γουίλ Σμιθ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του.
Ο Chris Gardner κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση της ζωής του, λέει: «Υπέφερα ως παιδί για να μην πρέπει να υποφέρουν τα παιδιά μου. Πήρα μια απόφαση ως πεντάχρονο αγόρι πως τα παιδιά μου θα ξέρουν ποιος είναι ο πατέρας τους. Η υπόλοιπη μοίρα μου ακολούθησε επειδή έκανα τις σωστές επιλογές».
Η ταινία
Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του ανύπαντρου πατέρα, άνεργου και άστεγου Chris Gardner που έφτασε από το τίποτα να διοικεί τη δική του χρηματιστηριακή, η ταινία «Το Κυνήγι της Ευτυχίας» είναι ουσιαστικά ένας ύμνος στην κινητήρια δύναμη των ονείρων.
Στον ρόλο του αυτοδημιούργητου «μεγιστάνα», ο Γουίλ Σμιθ δίνει τη δική του πάλη για να χτίσει ένα μέλλον για τον ίδιο και το γιο του. Με την αυτοπεποίθησή του, την δύναμη της ψυχής του και την αγάπη για τον γιο του ο ήρωας-πρωταγωνιστής όχι μόνο ξεπερνά τα εμπόδια αλλά γίνεται και θρύλος της Γουόλ Στριτ.
Αποτέλεσμα εικόνας για Chris Gardner

Chris-Gardner-3-4.jpg
Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο πάνω από 15 λεπτά
Δε χρειάζεται να περνάτε άφθονο χρόνο στη ντουζιέρα καθώς δεν κάνει καλό!
Αν κάθεστε περισσότερο από 15 λεπτά κάτω από το νερό θα έχετε πρόβλημα αφυδάτωσης καθώς το σώμα σας θα αρχίσει να χάνει τα φυσικά του έλαια.
Αν θέλετε να ενυδατώσετε περισσότερο το δέρμα σας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα!
Πολλές φορές ξεγελιόμαστε από το νερό και νομίζουμε πως εξωτερικά μας ενυδατώνει αλλά είναι προτιμότερο να ενυδατώνεστε πίνοντας νερό!
Δείτε ακόμα 5 λάθη που κάνουμε όλοι μας όταν πλενόμαστε.
1. Δεν σκουπιζόμαστε επαρκώς
Ορισμένοι από εμάς έχουμε τη συνήθεια να βγαίνουμε βιαστικά από το μπάνιο η το ντους, να αρπάζουμε μια πετσέτα και να σκουπιζόμαστε γρήγορα.
Αν η πετσέτα είναι πολύ ξερή και σκληρή, καταστρέφεται το δέρμα. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε μια μαλακή πετσέτα και να σκουπιζόμαστε απαλά, με κυκλικές κινήσεις, για να βγάλουμε την υγρασία από πάνω μας, χωρίς να καταπονούμε το δέρμα.
2. Κάνουμε μπάνιο ή ντους πολύ καυτό
Μόνο δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή στο μπάνιο επί 15-20 λεπτά που βρισκόμαστε εκεί. Το καυτό νερό δεν κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνει από το δέρμα τα έλαια που χρειάζεται, προκαλεί απώλεια ελαστικότητας.
Το καλύτερο που έχει να κάνει όποιος αγαπάει το καυτό νερό στο μπάνιο είναι να παραμένει το πολύ 5 λεπτά και στη συνέχεια να προσθέτει κρύο.
3. Δεν προσέχουμε τις πετσέτες
Οι ξερές πετσέτες κάνουν κακό όταν τρίβονται πάνω στο δέρμα, γιατί είναι «λιωμένες» από τα χημικά προϊόντα πλύσης. Το χειρότερο είναι ότι οι πετσέτες αποτελούν φωλιές βακτηρίων και μικροοργανισμών όταν παραμένουν υγρές και δεν στεγνώνονται επαρκώς.
Το ιδεώδες είναι να τις αλλάζουμε συχνά, και να πλένονται δύο φορές την εβδομάδα.
4. Χρησιμοποιούμε πολύ σαπούνι
Δεν πρέπει να πλενόμαστε με τον ίδιο τρόπο όταν ξυπνάμε το πρωί ή όταν επιστρέφουμε από το γραφείο ή το γυμναστήριο, όπου έχουμε ιδρώσει υπερβολικά.
Δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμε πολύ αρωματικά σαπούνια, σε κάθε περίπτωση, γιατί περιέχουν πολύ οινόπνευμα και άλλα χημικά προϊόντα τα οποία καταστρέφουν το pH της επιδερμίδας. Αυτό το pH είναι πολύτιμο, γιατί μας προστατεύει από τις επιθέσεις εξωτερικών παραγόντων, όπως είναι τα ακάρεα, τα βακτήρια ή κάθε τύπου μικροοργανισμοί.
Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούμε μια λογική ποσότητα σαπουνιού, αφού πρώτα την διαλύσουμε σε νερό, όχι απευθείας στο σώμα. Καλύτερα, από κάθε άποψη, είναι τα φυσικά σαπούνια και όχι τα βιομηχανικά.
5. Χρησιμοποιούμε λάθος το σφουγγάρι
Οι δερματολόγοι εξηγούν ότι είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε σφουγγάρι για το μπάνιο ή το ντους, επειδή μεταφέρει βακτήρια. Αν επιμένουμε στο σφουγγάρι, καλύτερο είναι να το χρησιμοποιούμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, πρέπει να στεγνώνουμε επιμελώς το σφουγγάρι, να το βγάζουμε στον ήλιο και στον αέρα, ώστε να αποφύγουμε την αποικία μικροβίων που καραδοκεί στην υγρασία.
Το πιο πρακτικό είναι να πλενόμαστε με το χέρι, με λογικές ποσότητες σαπουνιού. Πιο υγιεινό είναι το γάντι αντί για σφουγγάρι, το οποίο μπορούμε να βάζουμε στο πλυντήριο για μεγαλύτερη καθαριότητα.
AP Photo/Luca Bruno, file
Ο Νίκι Λάουντα δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Σε ηλικία 70 ετών, ο θρυλικός οδηγός της Formula 1 πέθανε, με την οικογένειά του να ανακοινώνει τον θάνατό του με μία επιστολή.
Ο Λάουντα γεννήθηκε στην Βιέννη στις 22 Φεβρουαρίου 1949. Από μικρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, παρά τις αντιρρήσεις της ευκατάστατης οικογένειάς του και βρέθηκε σταδιακά στον χώρο της Formula 1.
Ο Λάουντ υπήρξε ενεργός από το 1971 έως το 1979 και από το 1982 έως το 1985, υπό την "σκεπή" των εταιριών March, BRM, Ferrari, Brabham και McLaren, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1975 και 1977 με Ferrari και 1984 με McLaren).
Ο λόγος ωστόσο που έμεινε στην ιστορία ήταν το γεγονός ότι το 1976 κόντεψε να χάσει την ζωή του όταν στο GP του Νίρμπουργκρινγκ έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και χτύπησε στις μπαριέρες με το αυτοκίνητό του να τυλίγεται στις φλόγες, με τον Λάουντ να σώζεται με την παρέμβαση άλλων οδηγών.

Το χειρότερο ωστόσο ήταν ότι ο ίδιος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι, έχασε μέρος του δεξιού του αυτιού και των μαλλιών του από την δεξιά πλευρά και να εισπνεύσει χημικά που κατέστρεψαν τους πνεύμονές του, με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα και να παλέψει 4 μέρες για να κρατηθεί στην ζωή. Όλα αυτά ωστόσο δεν τον εμπόδισαν να επιστρέψει έπειτα από 6 εβδομάδες (!) και να κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημά του το 1977. Αξίζει να αναφερθεί ότι η σεζόν του 1976 που σημαδεύτηκε από την κόντρα του με τον Άγγλο οδηγό Τζέιμς Χαντ και το φρικιαστικό του ατύχημα, αποτέλεσε έμπνευση για να γυριστεί η ταινία "Rush" το 2013.

Ο Λάουντα έμεινε στον χώρο ως οδηγός μέχρι το 1985, πριν αφοσιωθεί στην αεροπορική εταιρεία που είχε δημιουργήσει. Το 1993 ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην Ferrari, ενώ έπειτα από ένα αποτυχημένο πέρασμα ως μέλος της Jaguar το 2001, ορίστηκε επίτιμος Πρόεδρος της Mercedes το 2012, παίρνοντας σημαντικό ρόλο στην υπογραφή του Λιούις Χάμιλτον από τη McLaren το 2012. Το ατύχημα που κόντεψε να του στοιχίσει την ζωή ωστόσο του δημιούργησε προβλήματα μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του. Η υγεία του είχε κλονιστεί, με τον Λάουντα να υποβάλλεται σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού, ενώ πριν από 8 μήνες είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα.
AP Photo/Luca Bruno, file
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!