Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

 

Και όμως. Οι λουόμενοι στις ελληνικές θάλασσες έχουν βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με τα …σαγόνια του καρχαρία.

Ωστόσο, όπως λένε ερευνητές και βιολόγοι, είδη καρχαριών υπάρχουν στο Αιγαίο από αρχαιοτάτων χρόνων, κολυμπούν ανάμεσά μας και μάλιστα θεωρούν τα ελληνικά νερά σπίτι τους.

Ο φόβος μας για τους καρχαρίες είναι αρχέγονος. Δεν είναι άλλωστε και πολλά τα θηρία που μας …τρώνε: Οι πολικές αρκούδες, οι τίγρεις, οι κροκόδειλοι, περιστασιακά τα λιοντάρια. Αλλά οι καρχαρίες προκαλούν μεγαλύτερο φόβο απ’ όλα, ίσως γιατί εμφανίζονται μυστηριωδώς από τα άγνωστα βάθη.

 Και λευκός καρχαρίας

Θεωρούνται πάντως ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς τα χιλιάδες χιλιόμετρα παραλιών και τα εκατομμύρια των λουόμενων κάθε χρόνο στη χώρα μας.

«Πολλά είδη καρχαρία ή και σαλάχια καταλήγουν να διακινούνται ως γαλέος στην ψαραγορά. Άρα, δεν μπορούμε να έχουμε καμία ιδέα για τον αριθμό των καρχαριών που εξοντώνονται, πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα για τα εγχώρια αποθέματά τους…», επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος».

Καρχαρίες είχαν εμφανιστεί ακόμα και στα νερά της Αττικής. Στη δεκαετία του ’80 τουλάχιστον δύο φορές σκάφος του Λιμενικού κυνήγησε καρχαρία ρίχνοντας ακόμη και βολές με πολυβόλο εναντίον του ανοιχτά του Μαραθώνα.

Ένα αρχέγονο είδος γκρι καρχαριών είναι ο απόλυτος άρχοντας του βυθού, στο Κρητικό πέλαγος. Το διαπίστωσαν πριν από λίγα χρόνια οι Έλληνες επιστήμονες που έψαχναν να βρουν «τι μικροργανισμοί μπορεί να ζουν εκει κάτω».

Ήξεραν για κάποια είδη αμοιβάδας, πολύ μικρές γαρίδες ή καβουράκια. Ηρθαν τότε αντιμέτωποι με την… πραγματικότητα.

 Ο HEXANCHUS griseus είναι ένα είδος γκρι καρχαρία, που χρόνια και χρόνια τώρα στριφογυρίζει στα ερεβώδη βάθη του Κρητικού πελάγους. Και καταβροχθίζει για μεσημεριανό κάθε νεκρό καλαμάρι που βουλιάζει σιγά σιγά προς τα 2.000 μέτρα.

Οι παλαιότερες θεωρίες, που χρονολογούνται ακόμη και από τις αρχές του αιώνα μας, υποστήριζαν πως σε βάθη μεγαλύτερα των 500 μέτρων ήταν σπάνιο να υπάρχει πλούσια ζωή.

Οι επιστήμονες όμως ήταν σε θέση να γνωρίζουν πως το μόνο που θα επιζούσε τόσο βαθιά, δεν θα ήταν τίποτα άλλο παρά κάποιοι μακροπανιδικοί οργανισμοί, σε μικρές ποσότητες.

Το Ινστιτούτο της Κρήτης μαζί με το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης μελετούν το Αιγαίο στο πλαίσιο ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σε ένα τμήμα της έρευνας κινηματογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε ο πληθυσμός των γκρι καρχαριών.

Οι γκρί καρχαρίες, σαν και αυτούς που εντοπίστηκαν στα βάθη του Κρητικού Πελάγους, δεν επιτίθενται στον άνθρωπο. Τον περισσότερο καιρό βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Η τροφή τους είναι συνήθως νεκρά καλαμάρια και ψάρια. Αλλά και γενικά οι νεκροί οργανισμοί που κατακάθονται στον βυθό και που η οσμή τους προσκαλεί τους καρχαρίες. Το… διαιτολόγιό τους συμπληρώνουν όμως και οι ποσότητες του πλαγκτόν και του ιχθυοπλαγκτόν.

Οι συγκεκριμένοι γκρι καρχαρίες θεωρούνται αρχέγονο είδος. «Υπάρχουν στον πλανήτη εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ενδεχομένως και πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη.

Το χαρακτηριστικό που τους διαφοροποιεί από τους άλλους «συναδέλφους» τους είναι οι έξι βραγχιακές σχισμές. Τα περισσότερα είδη καρχαριών, τα πιο… σύγχρονα δηλαδή, έχουν πέντε βραγχιακές σχισμές, ενώ ένα άλλο είδος, το οποίο θεωρείται επίσης αρχέγονο, έχει επτά σχισμές και ονομάζεται Heptranchias perlo. Στις θάλασσές μας δεν έχει αλιευθεί κάποιος καρχαρίας από το τελευταίο αυτό είδος. Παρά μόνο πριν από 35 χρόνια, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.

Οι σημαντικότερες επιθέσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα μετράμε πέντε νεκρούς και δύο τραυματίες από επιθέσεις καρχαριών. Οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα ως τώρα είναι οι εξής:

1951 Κέρκυρα

Μον Ρεπό. Λευκός Καρχαρίας επιτέθηκε και σκότωσε 16χρονη κολυμβήτρια, τραυματίζοντας τον 17χρονο φίλο της

1956 Κέρκυρα

Άγνωστο είδος καρχαρία επιτέθηκε και σκότωσε 15χρονη

1963 Τρίκερι Παγασιτικού

Μεγάλος λευκός επιτέθηκε σε γυναίκα την ώρα που κολυμπούσε και τη σκότωσε.

1965 Θεσσαλία

Άγνωστο είδος καρχαρία επιτέθηκε σε άνδρα, τον τραυμάτησε σοβαρά, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εκπνεύσει λίγο αργότερα.

1980 Κως

Λευκός καρχαρίας επιτέθηκε σε άνδρα την ώρα που έκανε σέρφινγκ. Ευτυχώς ο άνδρας επέζησε.

1981 Βόλος

Άγνωστο είδος καρχαρία επιτέθηκε σε άνδρα τραυματίζοντάς τον ευτυχώς ελαφρά.

Τι κάνουμε εάν βρεθούμε αντιμέτωποι

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο καρχαρίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην περιοχή του ρύγχους, και εάν κάποιος έχει τα κότσια θα μπορούσε να τον χτυπήσει εκεί για να το αποτρέψει.

Πηγή: topontiki.gr

 

Έναν γευστικό και αποτελεσματικό τρόπο να μειώσουμε το άγχος προτείνει νέα μελέτη που μας συνιστά να καταναλώνουμε περισσότερα τρόφιμα από μία συγκεκριμένη ομάδα. Ποια είναι αυτή;

Τις αγχολυτικές ιδιότητες μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά υπογραμμίζει νέα συγχρονική έρευνα που δημοσιεύεται στο Clinical Nutrition.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στις αρνητικές επιπτώσεις των κακών διατροφικών συνηθειών στα επίπεδα άγχους, η πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στην ανεξερεύνητη σχέση ενός υγιεινού μοτίβου διατροφής με το αντιληπτό άγχος, διευκρινίζει η υποψήφια διδάκτωρ Simone Radavelli-Bagatini από το Ινστιτούτο Διατροφολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Edith Cowan.

Τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίστηκαν με 10% λιγότερο άγχος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν 230 γραμ., σύμφωνα με τη μελέτη και τα στοιχεία από 8.689 συμμετέχοντες στην αυστραλιανή έρευνα Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle (AusDiab).

Τα αποτελέσματα επαναλήφθηκαν και για την αποκλειστική κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών, επιβεβαιώνοντας πως όσοι τα συμπεριλαμβάνουν σε μεγάλες ποσότητες στο διαιτολόγιό τους έχουν ισχυρότερες άμυνες έναντι του καθημερινού αλλά και επίμονου στρες.

«Το χρόνιο και ανεξέλεγκτο άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και επιπλέον να πυροδοτήσει σειρά προβλημάτων υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές» ανέφερε η Radavelli-Bagatini για την ανάγκη στροφής προς πιο υγιεινές επιλογές.

Έρευνα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης είχε καταλήξει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος μπορούν να βοηθηθούν ρυθμίζοντας το εντερικό τους μικροβίωμα με αλλαγές στη διατροφή. Ενδεικτικά, η μεσογειακή διατροφή όπου τα φυτικά τρόφιμα αφθονούν, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται στο έντερο και επομένως μειώνει το ενοχλητικό άγχος.

Πηγή: iatropedia

 

Η εποχή που η εξόφληση οφειλών καθημερινών λογαριασμών ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών γινόταν από μεγάλο αριθμό καταναλωτών με επίσκεψη στο γκισέ του τραπεζικού καταστήματος ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Το κοινό εξοφλεί πλέον τους λογαριασμούς του εκτός τραπεζικού καταστήματος, μέσω των ΑΤΜ που προσεγγίζουν τα 6000 σε αριθμό και ξεκινούν σταδιακά να δίνουν τη δυνατότητα και ανέπαφων πληρωμών, καθώς και από χιλιάδες άλλα μη τραπεζικά σημεία.

Στα σημεία πληρωμών εντάσσονται σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε κάθε γωνιά της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών μέσω των τερματικών που υπάρχουν στα ταμεία των σουπερ μάρκετ. Επίσης, έχει ξεκινήσει και η δυνατότητα αναλήψεων μετρητών μέσω των Ταμείων ορισμένων σουπερ μάρκετ, με όριο ανάληψης.

Δυνατότητα πληρωμών λογαριασμών δίνεται και μέσω του δικτύου καταστημάτων του ΟΠΑΠ από την υπηρεσία tora Wallet του Οργανισμού. Ειδικότερα, στα καταστήματα του ΟΠΑΠ, μέσω της υπηρεσίας tora Wallet, το κοινό μπορεί να κάνει συναλλαγές για περισσότερους από 230 φορείς και οργανισμούς, όπως πληρωμές για Ενέργεια, Ύδρευση, Ασφάλειες, Τηλεπικοινωνίες, καθώς και οφειλές προς το Δημόσιο και τους Δήμους. Η πληρωμή λογαριασμών μπορεί να γίνει και ανέπαφα με οποιαδήποτε κάρτα.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν μεγάλο αριθμό λογαριασμών μέσω δικτύων όπως των καταστημάτων των ΕΛΤΑ με την χρήση καρτών με ταχύτητα και ανέπαφα.

Ο τομέας όμως που γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη είναι των ψηφιακών πληρωμών και ειδικότερα του mobile banking. Ο αριθμός των ενεργών χρηστών mobile banking στην χώρα μας αυξήθηκε στις αρχές του 2021 στα 3,5 εκατ. ενεργούς χρήστες, σημειώνοντας αύξηση 55% σε ετήσια βάση, με τις συναλλαγές να φτάνουν περίπου τα 70 εκατ. σε αριθμό. Σταθερή ανάπτυξη εξακολουθεί να σημειώνει και το e-banking με τον αριθμό ενεργών χρηστών να φθάνει πλέον στα 3,8 εκατ.περίπου στις αρχές του 2021 με τον αριθμό συναλλαγών να προσεγγίζει τα 200 εκατομμύρια. Όπως χαρακτηριστικά έχει ανακοινώσει η Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού που είναι σε πλήρη εξέλιξη από το 2017, ποσοστό πάνω από το 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον στα ψηφιακά της δίκτυα (web, mobile, ATM και στα αυτόματα μηχανήματα πληρωμών ΑPS).

Δεν είναι όμως μόνον οι τράπεζες που έχουν ψηφιοποιήσει τις πληρωμές τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εφορίες με την ΑΑΔΕ, να έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται από 80 και πλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες είναι πληρωμές. Επίσης Δήμοι και Νομαρχίες παρέχουν πλέον τη δυνατότητα ψηφιακών πληρωμών απαλλάσσοντας έτσι τους πολίτες από την επίσκεψη τους για την εξόφληση οφειλών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων που έχει εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποφύγουν τις ουρές και την ταλαιπωρία στα γκισέ προσφέροντας την δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων από 90 ψηφιακών υπηρεσιών.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες απελευθερώνουν συνεχώς ανθρώπινο δυναμικό από τα ταμεία τους, καθώς μειώνεται ο όγκος εργασίας, προκειμένου μετά από εκπαίδευση να τοποθετηθεί σε πιο παραγωγικές εργασίες, όπως ο τομέας των πωλήσεων προϊόντων αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ιδιώτες πελάτες λιανικής τραπεζικής αλλά και τις επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!