Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας με την απόφασή του απαγορεύει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί για μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ένωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004 ζητώντας νέες ρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε απάντηση.
Στη συνέχεια, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ένωσης, καθώς σύμφωνα με την απόφαση το άνοιγμα για τους προσκυνητές συνιστά παραβίαση της θρσηκευτικής ελευθερίας.
Ωστόσο, το 2015 αποφάσισε να προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο οφθαλμίατρος Παν Φέι, που ζει και εργάζεται στην ανατολική παραθαλάσσια επαρχία της Κίνας Τσετσιάνγκ, πήρε μία απόφαση που μάλλον ενόχλησε την γυναίκα του. Ακύρωσε όλα τα ιδιαίτερα μαθήματα που θα παρακολουθούσε η κόρη τους στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Αναγκάσθηκε να πάρει αυτήν την απόφαση μετά τον έλεγχο όρασης που έκανε στην κόρη του τον περασμένο Ιούνιο, όπου η μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού εμφάνισε σημάδια μυωπίας. Σε σύγκριση με άλλα παιδιά, η κόρη του Παν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει προβλήματα όρασης καθώς και οι δύο γονείς της έχουν μυωπία και είναι πολύ πιθανόν να την κληρονομήσει.
Η μυωπία είναι η αδυναμία να δεις καθαρά αντικείμενα που βρίσκονται μακρυά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί γονείς στην Κίνα όπως ο Παν ανησυχούν από τα προβλήματα όρασης που εμφανίζουν τα παιδιά τους, τα οποία μπορεί να οφείλονται στο ιδιαίτερα φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα, στον υπερβολικό χρόνο που περνάνε μπροστά στη οθόνη του υπολογιστή, αλλά και στην έλλειψη υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων. Όπως εξηγεί μία μητέρα, ένα στα τέσσερα παιδιά στην τάξη του γιου της φοράει γυαλιά ενώ στο τέλος κάθε εξαμήνου η όρασή του έχει χειροτερέψει.
Μέχρι και 3.000 άτομα την ημέρα (!) μπορεί να εξετάσει ένας οφθαλμίατρος
Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, εκατοντάδες γονείς με τα παιδιά τους κατακλύζουν τις οφθαλμολογικές κλινικές των νοσοκομείων. Τις ημέρες αυτές ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει ακόμα και 3.000 άτομα εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα, ο μισός σχεδόν πληθυσμός, έχουν μυωπία. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 7 στους 10 μαθητές λυκείου ή φοιτητές κολλγίων και 4 στους 10 μαθητές δημοτικού σχολείου, γεγονός που δείχνει ότι τα ποσοστά μυωπίας μεταξύ των νέων έχουν εκτοξευθεί.
Πρόγραμμα για τον περιορισμό της μυωπίας
Τον περασμένο Αύγουστο η Κίνα εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα για να περιορίσει την αύξηση των περιπτώσεων μυωπίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.
Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης εκφυλιστικών οφθαλμικών προβλημάτων αντικατοπτρίζει μια τάση στα παιδιά σε πολλές χώρες καθώς διαβάζουν πάρα πολύ για το σχολείο, ενώ είναι κολλημένα όλη την ώρα στην οθόνη του υπολογιστή και των smartphone.
Ομως και τα σχολεία ανέλαβαν δράση. Συμπεριέλαβαν υποχρεωτικά μαθήματα αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως μπάσκετ, τρέξιμο, τένις έως και ταεκβοντό σε μία προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» οι μαθητές από τα θρανία και τις οθόνες. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αυτές τις πρωτοβουλίες με εκατ. γιουάν, προσέλαβαν επιπλέον καθηγητές φυσικής και νοίκιασαν μεγάλους αθλητικούς χώρους εκτός των σχολικών κτιρίων.

Στην «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα – πηγή κινδύνου για τους τουρίστες που χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη-, αναφέρεται ο Guardian με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο μιας Βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο.
Στην ανταπόκρισή της η Έλενα Σμιθ φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννακού, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος μετά το θάνατο της 74χρονης Βίβιαν Τέιλορ επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες τη μοιραία νύχτα που αισθάνθηκε αδιαθεσία, σημαίνει συναγερμό για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και υλικών , οι οποίες «συνιστούν τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά τους πολίτες μας».
«Στο έλεος του Θεού» οι τουρίστες στα νησιά και σε ορεινές περιοχές
«Είναι η περίπτωση μιας Βρετανίδας τουρίστριας που πέθανε άδικα, λόγω της απελπιστικής κατάστασης των ιατρικών εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά», είπε ο κ. Γιανακός, τονίζοντας ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες στη χώρα μας που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα υγείας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων σε νησιά ή ορεινές περιοχές «είναι στο έλεος του Θεού».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. «Ελάχιστοι τομείς του δημοσίου έχουν πληγεί τόσο βαριά από τις περικοπές όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα στη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης…. Στις αγροτικές περιοχές σχεδόν ανύπαρκτοι είναι οι καρδιολόγοι, όπως και τα μηχανήματα ακτινοσκόπησης και άλλος βασικός εξοπλισμός», γράφει.
Αναφέρει ακόμη την περίπτωση ενός Βρετανού που χρειαζόταν πέρυσι επειγόντως εγχείρηση μετά από κάταγμα στο πόδι και κατά την μεταφορά του με φέριμποτ από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα τον τοποθέτησαν σε φορείο ανάμεσα στα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης, επειδή το ασθενοφόρο δεν είχε λεφτά για να πληρώσει τα ναύλα!
Και σημειώνει ότι όπως παραδέχονται αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, «ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος ,από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως» δεν διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές αρχές της Φινλανδίας για τις περιπτώσεις εκείνες που οι νεοφερμένοι μετανάστες τρώνε μανιτάρια τα οποία αφθονούν στα δάση της χώρας, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας. Ένα κοινό λευκό μανιτάρι το οποίο μοιάζει με αμανίτη στην πραγματικότητα είναι το εξαιρετικά τοξικό μανιτάρι amanita virosa. Ενώ οι περισσότεροι Φιλανδοί το γνωρίζουν ήδη από την παιδική τους ηλικία, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες που πάνε βόλτα στο δάσος ενδέχεται να το μαζέψουν και να το φάνε.
Στη Φινλανδία επικρατεί το «δικαίωμα όλων» να περιπλανηθούν ελεύθερα στα δάση, ανεξάρτητα εάν η γη είναι δημόσια ή ιδιωτική και αποτελεί παράδοση το κόψιμο των μανιταριών και των μούρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που μετανάστες δηλητηριάζονται από τοξικά μανιτάρια. Ακόμα και ένα μικρό δάγκωμα του λευκού amenita virosa είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο. Το δηλητήριο μπορεί να καταστρέψει το συκώτι και να βλάψει τα νεφρά.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!