Τετάρτη 8 Απριλίου 2015


Μπορεί να μην μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα με ένα φιλί, όμως επιστήμονες, ανακάλυψαν ένα είδος βατράχου, που μπορεί να αλλάζει το χρώμα του δέρματός του, από κηλιδωτό σε μονόχρωμο, σε διάρκεια πέντε λεπτών. Αυτός είναι κα ο λόγος που τον ονόμασαν βάτραχο transformer!

Το αμφίβιο που δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά σε μήκος, βρέθηκε στα πυκνά δάση των Άνδεων, και ζει στα βρύα υγρών περιοχών, όπου καταφέρνει να επιβιώνει χάρη στην ικανότητα μεταμφίεσης που διαθέτει.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη για το γεγονός πως «ενώ έχουν ανακαλυφθεί είδη που αλλάζουν το χρώμα του δέρματός τους, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιο ερπετοειδές να αλλάζει την υφή και τα σχέδια που διαθέτει».


Σε πείραμα που διεξήχθη, ο βάτραχος φαίνεται να διαθέτει κηλίδες αρχικά, ενώ μετά από περίπου πέντε λεπτά, θεωρώντας ότι το περιβάλλον του το επέτασσε, οι κηλίδες του είχαν εξαφανιστεί.

Εξηγώντας το γεγονός πως ο συγκεκριμένος βάτραχος είναι νυχτόβιος και διαθέτει αρκετά διαφορετικά ηχητικά καλέσματα, οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη μελέτη του, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που είναι σε θέση να ανακαλύπτουν ακόμα νέα είδη.

Πηγή: newsbeast.gr

Ορδές μεταλλαγμένων αρουραίων κατακλύζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ανησυχητικός αριθμός που μπορεί να φτάσει και τα 150 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν το φόβο ότι η εξάπλωσή τους είναι «ασταμάτητη», προτρέποντας τις αρχές να επιτρέψουν τη χρήση ισχυρότερου δηλητηρίου προκειμένου να εξουδετερωθούν τα φρικτά αυτά τρωκτικά.

Ισχυρίζονται ότι από το επόμενο έτος, οι αρουραίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε αριθμό τους Βρετανούς.

Ο πληθυσμός τους θα διπλασιαστεί από 80 εκατομμύρια που ειναι σήμερα, μέχρι το τέλος του 2015, εκτός εάν τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Ο πληθυσμός των αρουραίων σίγουρα αυξάνεται, ιδίως στις αγροτικές περιοχές», τόνιζε ο Gavin Lindsay από τον έλεγχο τρωκτικών, Anglo Scottish Pest Control.

«Πολλοί αγρότες προσπαθούν να τα εξοντώνουν μόνοι τους, αλλά όχι με επιτυχία», συμπλήρωσε. Έλεγχος από το Πανεπιστήμιο του Huddersfield αποκάλυψε ότι τα τρωκτικά έχουν μεταλλαχθεί, και μπορεί να επιβιώσουν από δηλητήρια όπως η βαρφαρίνη.

Πηγή: newsbeast.gr

Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Τζέιμς Μπεστ γνωστός για τον ρόλο του ως Σερίφης Ρόσκο στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Ντιουκς (Dukes of Hazzard).

Ο Μπεστ είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο με πνευμονία και πέθανε στο Χίκορι της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν, όπως δήλωσε ο Στίβι Λάτσο, φίλος και συνεργάτης του ηθοποιού.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπεστ υπηρέτησε ως αξιωματικός της αστυνομίας στη Γερμανία, προτού ακολουθήσει την καριέρα του ηθοποιού.

Είχε συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του κινηματογράφου τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όπως ο Τζίμι Στιούαρτ, ο Πολ Νιούμαν και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Αργότερα, ίδρυσε μία σχολή υποκριτικής στο Λος Άντζελες και ανάμεσα στους μαθητές του ήταν καταξιωμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, όπως ο Κλιντ Ίστγουντ, ο Μπαρτ Ρέινολντς και ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο Μπεστ συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες και εκατοντάδες τηλεοπτικές σειρές, ωστόσο η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήρθε με το ρόλο του στη σειρά Ντιουκς (1979-1985).

«Διδάχθηκα περισσότερα από τον Τζίμι Μπεστ μπροστά στην κάμερα μέσα σε ένα απόγευμα από ότι με οποιονδήποτε άλλο μέσα σε έναν χρόνο», δήλωσε ο Τζον Σνάιντερ, ο οποίος στη δημοφιλή σειρά υποδυόταν τον Μπο Ντιουκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Google αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο στις αναζητήσεις, 75% στις ΗΠΑ και 90% στην Ευρώπη και κάθε αλλαγή που αποφασίζει παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά του Διαδικτύου.

Στις 21 Απριλίου σύμφωνα με το Search Engine Land η Google σκοπεύει να αλλάξει τον αλγόριθμο στη μηχανή αναζήτησης.

Ο νέος αλγόριθμός φέρνει αλλαγές όσον αφορά τα αποτελέσματα αναζήτησης από mobile συσκευές. Η Google θέλει να κάνει την αναζήτηση από κινητά και tablets καλύτερη και σε αυτό θα έχουν προτεραιότητα στο λανσάρισμα στα αποτελέσματα αναζήτησης, όσα sites είναι βελτιστοποιημένα για πρόσβαση από mobile συσκευές.

Από το περασμένο καλοκαίρι η Google διέθεσε μια ενημέρωση στα αποτελέσματα αναζήτησης της που προειδοποιεί τους χρήστες αν ένα site είναι βελτιστοποιημένο για smartphones.

Από τον Νοέμβριο του 2014, σε ορισμένα υπήρχε μία σήμανση ότι το site που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης, είναι "mobile-friendly",ωστόσο με το επερχόμενο update, αυτή η σήμανση θα αντικατασταθεί με μία νέα.

Μπορεί τα sites που έχουν mobile version να εμφανίζονται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης, ωστόσο, όσα δε διαθέτουν mobile version δεν θα έχουν κάποια "ποινή" όσον αφορά τη σειρά εμφάνισής τους σε μία αναζήτηση από υπολογιστή.

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης της Google κάθε φορά είναι σημαντικές, καθώς η εταιρεία δίχνει την κατεύθυνση για ένα "σωστό" site. Πως πρέπει να κατασκευαστεί ένα site από τεχνικής άποψης, αλλά και από θέμα περιεχομένου, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Πηγή: e-pcmag.gr

50 ετών έγινε λίγο καιρό πριν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ωστόσο δεν παύει ποτέ να πειραματίζεται με την εικόνα και το στυλ της.

Όπως λόγου χάρη στην πρόσφατη έξοδο της στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου η ηθοποιός βγήκε από τη λιμουζίνα της με ένα ζευγάρι ασημί παπούτσια, που στην κυριολεξία λαμποκοπούσαν.

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έμπαινε σε μία σύσκεψη για τα νέα της επαγγελματικά σχέδια και μάλλον θέλησε να δώσει στους συνεργάτες της μια μικρή γεύση για το τι πραγματικά εστί «Κάρι Μπράντσο»…





ΦΩΤΟ: Splash/www.iml.gr

Μεγάλη Τετάρτη, το μέσον της Μεγάλης Εβδομάδας και το Θείο Πάθος βαίνει προς την δραματική κορύφωσή του.

Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, κατά την οποία στους Ιερούς Ναούς μας ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, η Εκκλησία μάς παρουσιάζει τον Μυστικό Δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κύριος παρέδωσε στους Μαθητές και Αποστόλους Του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Αυτός που μετανοεί, αυτός που αγωνίζεται να απαλλαγεί από τα δεσμά της αμαρτίας, αυτός αξιώνεται να γίνει συνδαιτυμόνας στο Θεϊκό τραπέζι.

Αυτός αξιώνεται να τραφεί με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Να κορέσει την πνευματική του δίψα. Να αποκτήσει και πάλι την δυνατότητα της αθανασίας, της αφθαρσίας, τη δυνατότητα να είναι παιδί του Θεού, κατά χάριν θεός. Και όλα αυτά είναι δώρα που απορρέουν από το Σταυρό και το κενό μνημείο του Θεανθρώπου.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι αυτός που εξιστορεί τι έγινε εκείνη την ημέρα: Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί εμφανίστηκε μια γυναίκα κρατώντας ένα μπουκαλάκι με ακριβό μύρο. Ζήτησε συγχώρεση από τον Υιό του Θεού, επειδή ήταν πόρνη, και έριξε αυτό το μύρο στα μαλλιά Του. Οι μαθητές του Ιησού, θεώρησαν την πράξη αυτή μεγάλη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να πουλήσουν το μύρο και με τα χρήματα που θα έπαιρναν να βοηθούσαν τους φτωχούς.

Ο Ιησούς παίρνοντας το μέρος της γυναίκας, επίπληξε τους μαθητές του, λέγοντας τους ότι η γυναίκα αυτή του έκανε καλό, αφού με αυτό το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή. Τους θύμισε ότι τους φτωχούς θα μπορούν να τους βοηθούν καθ' όλη την διάρκεια της ζωής τους, ενώ Εκείνον θα τον έχουν για λίγο ακόμα. Την συγχώρησε για τις αμαρτίες της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη της αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας, αυτή η αναφορά, ένα μνημόσυνο γι’αυτήν. Τότε ο Ιούδας έφυγε και πήγε να συναντήσει τους Αρχιερείς. Τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό, και αυτοί του υποσχέθηκαν τριάντα αργύρια.

Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Κατά την διάρκεια του Μυστηρίου του Μεγάλου Ευχελαίου, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογείται έτσι το λάδι με το οποίο ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.
real.gr

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εφηύραν μία φθηνή, μακράς διαρκείας και ευέλικτη μπαταρία αλουμινίου για χρήση σε κινητά τηλέφωνα smartphones, η οποία θα φορτίζει σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν λεπτομερώς την ανακάλυψή τους σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, δήλωσαν ότι η νέα μπαταρία ιόντων αλουμινίου έχει υψηλή απόδοση και θα μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
Εκτός από το γεγονός ότι οι νέες μπαταρίες ιόντων αλουμινίου φορτίζουν ασύγκριτα πιο γρήγορα, είναι και ασφαλέστερες σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες, ορισμένες από τις οποίες έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.
«Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ανάφλεξης», δήλωσε ο καθηγητής χημείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χονγκτζίε Ντάι. «Οι νέες μπαταρίες μας δεν θα πιάνουν φωτιά ακόμα κι αν τις τρυπήσεις με τρυπάνι».
Εδώ και αρκετό καιρό, επιστήμονες προσπαθούσαν, αλλά μάταια, να αναπτύξουν μία μπαταρία η οποία θα ήταν κατασκευασμένη από αλουμίνιο, ένα ελαφρύ και σχετικά φθηνό μέταλλο το οποίο έχει την ιδιότητα να φορτίζει ταχύτατα. Το πρότυπο της μπαταρίας αλουμινίου που κατασκεύασαν οι επιστήμονες, φόρτισε πλήρως μέσα σε ένα λεπτό, ενώ δήλωσαν ότι το τελικό προϊόν θα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ευέλικτο ενώ θα μπορεί να λυγίσει ή να διπλωθεί.

Η NASA θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη της αποστολή στους δορυφόρους του Άρη μέχρι το 2033, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος ώστε το 2039 να προγραμματίσει το πρώτο «ταξίδι» αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που συνέταξαν ειδικοί από την Planetary Society, τη διάσημη μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την εξερεύνηση του διαστήματος.
Η έκθεση συντάχθηκε από μέλη της οργάνωσης, τα οποία συμμετείχαν σε ένα διήμερο συνέδριο στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να εξετάσουν τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες για την «κατάκτηση» του Άρη.
Όπως συμπέραναν, η τεχνογνωσία αλλά και ο προϋπολογισμός της NASA θα της επέτρεπαν να στείλει σε 18 χρόνια από σήμερα μια ομάδα αστροναυτών για να εξερευνήσουν τον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη, ενώ 6 χρόνια αργότερα να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον ίδιο τον Κόκκινο Πλανήτη.
«Νομίζουμε πως μπορεί να καταστρωθεί ένα βιώσιμο πρόγραμμα κατάκτησης του Άρη», αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου της Planetary Society ο Σκοτ Χάμπαρντ, μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης και καθηγητής στο τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Παρών στη συνέντευξη ήταν επίσης ο Μπιλ Νάι, CEO της οργάνωσης και γνωστός μηχανικός, ηθοποιός, συγγραφέας, με εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό στην εκλαΐκευση της επιστήμης.
Στο διήμερο, τα μέλη της Planetary Society κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «κατάκτηση» του Άρη θα μπορούσε να υποστηριχθεί οικονομικά από τον προϋπολογισμό της NASA.
Επίσης, συμφώνησαν ότι, πριν από την εξερεύνηση του πλανήτη, θα πρέπει να προηγηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Φόβο – περίπου όπως, πριν ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι, είχε προηγηθεί μία επανδρωμένη αποστολή η οποία τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο του πλανήτη μας.
Η αποστολή στον Φόβο θα διαρκούσε περίπου 30 μήνες, από τους οποίους έναν περίπου χρόνο οι αστροναύτες θα παρέμεναν γύρω από τον δορυφόρο του Άρη. Από εκεί, θα μπορούσαν να μελετήσουν επίσης τον Δείμο, ένα ακόμη «φεγγάρι» του Κόκκινου Πλανήτη, ενώ θα είχαν τη δυνατότητα να τηλεχειρισθούν ρομπότ πάνω στην επιφάνεια του Άρη. Το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει με το νέο διαστημόπλοιο Orion της NASA, σύμφωνα με την έκθεση.
Όταν ρωτήθηκαν για τα εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπερασθούν ώστε να γίνει πραγματικότητα το πρόγραμμα, οι δύο ειδικοί ανέφεραν ότι τα μεγαλύτερα προσκόμματα είναι πολιτικά, και όχι τεχνικά.
«Δεν ισχυρίζομαι πως οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι πραγματικά σημαντικές», απάντησε ο Νάι. «Σίγουρα θα χρειασθούν πολλοί πεπειραμένοι μηχανικοί και επιστήμονες, οι οποίοι θα πρέπει να αφιερώσουν πολλή σκέψη. Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι πολιτικό».
Σύμφωνα με τον Χάμπαρντ, πλέον η κατάκτηση του Άρη δεν θα συναντούσε ανυπέρβλητες τεχνολογικές και επιστημονικές προκλήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
«Παλιότερα, όταν έμπαινε το ερώτημα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, απαριθμούσα μια σειρά από μεγάλα εμπόδια, όπως βιοϊατρικά ή μειονεκτήματα των συστημάτων εκτόξευσης», είπε. «Σήμερα νομίζω πως αυτά τα ρίσκα έχουν μειωθεί ή γνωρίζουμε πώς να τα μειώσουμε».
Επιστρέφονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Η επιστροφή ξεκινά από σήμερα
.
Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 07.04.2015.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 07.04.2015.

Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

- Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
- Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
- Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
- Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
- Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί αρμοδίως το προβλεπόμενο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο.
 

Μετά την πτώση της θερμοκρασίας, που παρατηρήθηκε σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, το χειμωνιάτικo σκηνικό της Μεγάλης Εβδομάδας “στήθηκε” για τα καλά, με τις χιονοπτώσεις στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν και Πισοδερίου. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.
Ανοικτό τις ημέρες του Πάσχα αν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα είναι το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών, ενώ θα λειτουργήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις μέρες του Πάσχα τα χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου την Κυριακή του Πάσχα για σούβλισμα αρνιών.
Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι σήμερα, ενώ του Καϊμακτσαλάν μέχρι και τη Τρίτη του Πάσχα. Τη Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστό.
Ζητούν επιπλέον 1.100 δημοτικούς αστυνομικούς

Την αδυναμία ανασυγκρότησης Δημοτικής Αστυνομίας σε πολλούς δήμους, αφού εκτιμώνται σε 1.100 τα κενά που θα δημιουργηθούν με το νέο τρόπο κάλυψης των θέσεων, επισήμαναν οι δήμαρχοι κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αστυνομία πρόκειται να ανασυγκροτηθεί μέσω της εθελοντικής επιστροφής από την ΕΛ.ΑΣ., της υποχρεωτικής επιστροφής όσων μετατάχθηκαν με την κινητικότητα και της επιστροφής όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η επιστροφή από την ΕΛ.ΑΣ., όπου εντάχθηκαν 1543 δημοτικοί αστυνομικοί, είναι εθελοντική. Οι 554 που απορροφήθηκαν σε άλλα υπουργεία -καλύπτοντας κενά ( σε σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.α.)- δεν πρόκειται να επιστρέψουν, ενώ 214 βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα. Τελικά προβλέπεται ότι μόνο 1756 από τους 2864 δημοτικούς αστυνομικούς, που υπήρχαν πριν, θα επιστρέψουν στους δήμους.

Συγχρόνως, η ρύθμιση που προβλέπει επιστροφή πρώην δημοτικών αστυνομικών στη θέση τους, θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να αποστερηθούν άλλες υπηρεσίες των δήμων από πτυχιούχους. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη Δημοτική Αστυνομία της πρωτεύουσας υπήρχαν πολλοί πτυχιούχοι που έχουν απορροφηθεί σε άλλες θέσεις όπου αξιοποιούνται οι γνώσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα κενά που θα δημιουργηθούν μετά τις μετακινήσεις προσωπικού, η ΚΕΔΕ ζητά να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις από το ΑΣΕΠ και να υπάρξει διαδημοτική κατανομή.

Εν γένει για το διορισμό επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ, ΚΕΔΕ ζητά σε περίπτωση κατά την οποία οι υπάλληλοι που είναι σε οριστικούς πίνακες διοριστέων δεν δείξουν ενδιαφέρον, να κληθούν μέσω ΑΣΕΠ οι επιλαχόντες μέχρι να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός και εξαντληθεί ο κατάλογος των επιλαχόντων.
newsit.gr
Επικίνδυνη η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες κινητών - υπολογιστών
Η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες συσκευών όπως τα «έξυπνα» κινητά και τα τάμπλετς ,μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η Δρ. Σίλια Σάντσεζ – Ράμος διαπίστωσε ότι οι LED οθόνες που υπάρχουν στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή και να οδηγήσουν ακόμη και σε μερική τύφλωση.
Προγενέστερες έρευνες έχουν ήδη δέιξει ότι τα ισχυρά επίπεδα των «μπλε φωτός» που εκπέμπεται από τα σύγχρονα gadgets μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα στον ύπνο, διατροφικές διαταραχές, πονοκεφάλους ακόμη και καρκίνο.
Η Δρ. Σάντσεζ – Ράμος ανακάλυψε ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αναφέρει, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία προκαλεί σκοτεινά μπαλώματα στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
Σύμφωνα με την Δρ Σάντσεζ – Ράμος , οι σύγχρονες οθόνες LED εκπέμπουν έως και πέντε φορές περισσότερο «μπλε φως» από την παλαιότερη τεχνολογία.
Η βλάβη, εξηγεί, ξεκινά όταν οι φωτοϋποδοχείς – νευρώνες που βρίσκοναι στον αμφιβληστροειδή και μετατρέπουν το φως σε πληροφορίες - αρχίζουν να «πεθαίνουν» λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε “μπλε φως”. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής, δημιουργώντας ενόχληση και πόνο στα μάτια, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη βλάβη, οδηγώντας σε οπτικές διαταραχές.
Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση ειδικών φίλτρων στην οθόνη ή γυαλιά που έχουν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν το μπλε φως.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της  Μαδρίτης, εξέτασαν ανθρώπινα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, που είχαν ληφθεί από τους εθελοντές, τα οποία εκτέθηκαν σε  LED φως διαφορετικών εντάσεων. Από την μελέτη βρέθηκε ότι η έκθεση σε έντονο μπλε φως προκάλεσε απόπτωση ή θάνατο των κυττάρων. Ωστόσο, αυτό μειώθηκε κατά 83 % όταν ένα ειδικό προστατευτικό φίλτρο τοποθετήθηκε μεταξύ των κυττάρων και του φωτός.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!