Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

 

Οι «Ράδιο Αρβύλα» ξεκίνησαν την σημερινή εκπομπή με απουσία, καθώς ο Στάθης Παναγιωτόπουλος βρέθηκε θετικός στο κορονοϊό.

Μάλιστα, η είδηση έγινε γνωστή από τον Αντώνη Κανάκη, ο οποίος δήλωσε πως «μπορεί να μην είναι εδώ και τελικά

δεν θα είναι εδώ για λίγο καιρό, σίγουρα γι’ αυτή την εβδομάδα. Το αγόρι μας είναι θετικό, θα μείνει σπίτι και εμείς

θα είμαστε όλοι μαζί του. Να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί, να προφυλάξει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους… Οπότε

δεν θα βρίσκεται στο στούντιο του “Ράδιο Αρβύλα” ο Στάθης».

Υπενθυμίζεται, πως την Δευτέρα (1/3) ο Αντώνης Κανάκης αποκάλυψε ότι ο συνεργάτης του δεν βρίσκεται μαζί τους

επειδή ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού.

«Ο Στάθης ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και περιμένουμε την επιβεβαίωση κατά πόσο αποτελεί κι αυτός κρούσμα αύριο που θα βγει το μοριακό του τεστ. Κι εμείς τώρα μαθαίνουμε τι ακριβώς γίνεται και τι πρέπει να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «το ευχάριστο είναι ότι εμείς έχουμε να έρθουμε σε επαφή με τον Στάθη – που έτσι κι αλλιώς τον βλέπουμε και αλλάζουμε πεζοδρόμιο – περισσότερο από 48 ώρες και σε περίπτωση που αυτός είναι θετικός εμείς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εκπομπή».

 

Προτάσεις για σκληρό lockdown 15 ημερών σε όλη τη χώρα -Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα διάρκειας 15 ημερών, εισηγείται η υποεπιτροπή των ειδικών στην επιτροπή

των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τις 2.353 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Πληροφορίες ταναφέρουν ότι οι ειδικοί ζητούν το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί

της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το

απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Διαφωνίες…

Η Επιτροπή ωστόσο -προς το παρόν -δεν ομοφωνεί. Αλλοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» και ορισμένοι προτείνουν άλλου είδους περιορισμούς.

Όπως λένε, αυτή τη στιγμή έχουμε 22 περιφερειακές και δημοτικές ενότητες σε «κόκκινο», 11 σε «βαθύ κόκκινο» και 10 σε «κίτρινο».

«Τι νόημα έχει να εφαρμοστούν μέτρα ανά δήμο; Καλύτερα να κλείσουν τα πάντα για δύο εβδομάδες. Οι μεταλλάξεις μάς ανησυχούν πολύ. Εννέα στα 10 κρούσματα στην Κρήτη πρόκειται για βρετανική μετάλλαξη του ιού. Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως αποφάσεις», σχολιάζει μέλος της επιτροπής.

Παράλληλα καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασφυκτική πίεση, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε

αναδιάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Αττική 312 ΜΕΘ Covid και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να

αυξηθούν σε 340. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μετατρέπονται απλές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid στα δημόσια

νοσοκομεία. Ήδη στο Αττικό αυξήθηκαν κατά 10 οι ΜΕΘ Covid, στον Ευαγγελισμό θα προστεθούν ακόμη 12 και στο

Τζάννειο θα λειτουργήσουν ακόμη 10 κλίνες ΜΕΘ ως Covid.

Παράλληλα για να ενισχυθεί το σύστημα non covid ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία, θα μεταφέρονται

σε ιδιωτικές κλινικές που ήδη έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 110 με 120 κρεβάτια ΜΕΘ. Πληροφορίες του σταθμού μας

αναφέρουν ότι «κλείδωσε» συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για να διαθέσουν πάνω από 200 απλές κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών.

Μία ακόμη κίνηση για την ανακούφιση του ΕΣΥ γίνεται μέσω της μετατροπής του Σισμανογλείου σε Νοσοκομείο

αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού. Θα νοσηλεύει ασθενείς που δεν χρειάζονται διασωλήνωση και εντατική

θεραπεία. Ήδη λειτουργούν αποκλειστικά ως Covid νοσοκομεία το Ελπίς, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς non Covid.

 Πουλί μπορεί να πετάξει απόσταση περίπου 170 χλμ χωρίς με μια κίνηση

Σύμφωνα με μια νέα εντυπωσιακή μελέτη, ο κόνδορας των Άνδεων περνά σχεδόν όλο τον χρόνο που πετά χωρίς να κουνά τα φτερά του.


H κίνηση των φτερών είναι μόνο το 1,3% του χρόνου της πτήσης. Με βάρος έως  16 κιλά και με άνοιγμα φτερών περίπου 3,3 μέτρων, ο κόνδορας είναι το μεγαλύτερο πουλί στον κόσμο όσον αφορά στο βάρος και στο άνοιγμα των φτερών. Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το πτηνό μπορεί να καλύψει απόσταση πάνω από 160 χιλιομέτρων κουνώντας μια μόνο φορά τα φτερά του!

Από το 2013 μέχρι και το 2018, η βιολόγος Έμιλυ Σέπαρντ και η ομάδα της παρακολούθησαν οκτώ κόνδορες των Άνδεων κοντά στο Μπαριλότσε της Αργεντινής, προσκολλώντας πομπούς ικανούς να καταγράφουν κάθε κίνηση των φτερών κατά την πτήση των πουλιών. Στόχος τους ήταν να μελετήσουν τις επιπτώσεις των διαφορετικών καιρικών συνθηκών στις πτήσεις των πουλιών, αλλά η έρευνά τους τους οδήγησε σε ένα πολύ πιο εντυπωσιακό εύρημα. Στο πιο ακραίο παράδειγμα που καταγράφηκε κατά την έρευνα, ένας από τους κόνδορες πέρασε πάνω από πέντε ώρες στον αέρα χωρίς να κουνήσει ούτε μια φορά τα φτερά του και σε αυτό το διάστημα κάλυψε απόσταση 172 χλμ. Ακόμα και πάνω από βουνά όπου οι συνθήκες ροής είναι πιο περίπλοκες οι κόνδορες χρειάστηκε να κάνουν πολύ μικρή κίνηση.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι κανένα από τα πουλιά που μελετήθηκαν δεν ήταν ενήλικο, επομένως και τα «άπειρα» μπορούν να πετάξουν για ώρες με μια κίνηση των φτερών τους. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 230 ώρες δεδομένων πτήσης από τους οκτώ κόνδορες που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, και μόνο το 1% των ωρών αντιστοιχεί σε κινήσεις των φτερών των πουλιών κυρίως κατά τη διάρκεια των απογειώσεων. Λόγω του μεγέθους και του βάρους τους, οι κόνδορες χρειάζονται πολύ ενέργεια για να απογειωθούν, αλλά μόλις φτάσουν στο επιθυμητό ύψος, εξοικονομούν ενέργεια για τη μέγιστη απόδοση.

πηγή:perierga.gr

 Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

Την Κυριακή 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00 (σε κινητά και υπολογιστές η διαδικασία είναι αυτόματη).

Σημειώνεται ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Η πρώτη φορά που άλλαξε η ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.

Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

πηγή:enikos.gr

 Η εξήγηση για μια από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις

«Η σύζυγός μου και η πεθερά μου» είναι μια από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις στον κόσμο.

Μπορεί να βλέπετε είτε μια νεαρή γυναίκα με γυρισμένο πρόσωπο ή το προφίλ μιας ηλικιωμένης γυναίκας να κοιτάζει τα αριστερά. Ωστόσο, μόνο μια από τις δυο εικόνες μπορείτε να δείτε κάθε φορά. Το πηγούνι της νεαρής γυναίκας είναι η μύτη της ηλικιωμένης γυναίκας. Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί βλέπετε πρώτα τη νεαρή ή την ηλικιωμένη γυναίκα αντίστοιχα, μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από δύο καθηγητές ψυχολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει σχέση με την ηλικία σας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα νεότερο άτομο θα δει πρώτα τη νεότερη γυναίκα, ενώ οι ηλικιωμένοι θα δουν πρώτα τη μεγαλύτερη γυναίκα. Η μελέτη περιελάμβανε 393 συμμετέχοντες (242 άνδρες, 141 γυναίκες) από 18 έως 68 ετών. Τους έδειξαν την εικόνα για μισό δευτερόλεπτο και στη συνέχεια τους ρώτησαν για το φύλο και την ηλικία του ατόμου που είδαν. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είδαν πρώτα τη νεότερη γυναίκα και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν μικροί στην ηλικία. Όταν οι ερευνητές χώρισαν το των 10% των πιο ηλικιωμένων συμμετεχόντων και  10% των νεότερων, διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι είδαν την ηλικιωμένη γυναίκα πρώτα και οι μικρότεροι τη νεαρή. έθεσε τη νεαρή γυναίκα. Το σημείο της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν «οι προκαταλήψεις της ηλικίας επηρεάζουν την αρχική ερμηνεία μιας εικόνας σε υποσυνείδητο επίπεδο.»

πηγή:perierga.gr

 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών –το ένα από αυτά χωρίς

αναστολή– για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια απόφαση άνευ προηγουμένου για τη χώρα, η οποία

έγινε δεκτή με «κατάπληξη» από την πολιτική οικογένειά του, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο 66χρονος Σαρκοζί δεν πρόκειται πάντως να οδηγηθεί στη φυλακή, αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα

παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η έφεσή του εξάλλου έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ο Σαρκοζί, που υπήρξε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, άκουσε την ετυμηγορία όρθιος ενώπιον

των δικαστών, ανέκφραστος και δεν έκανε καμία δήλωση κατά την έξοδό του από το δικαστήριο.

Η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόντ, μίλησε λίγο αργότερα στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV για να ανακοινώσει ότι θα

ασκήσει έφεση στην «υπερβολικά αυστηρή» και «παντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη» απόφαση. Ο πρώην

πρόεδρος είναι «ψύχραιμος και αποφασισμένος», διαβεβαίωσε, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί στο Εφετερίο, σε

περίπου έναν χρόνο. «Βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα, αυτή η απόφαση δεν υπάρχει, η ποινή δεν υπάρχει, είμαστε

στην έφεση», επέμεινε.

Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί δήλωσαν «κατάπληκτοι» και «λυπημένοι» ενώ η σύζυγός του, η τραγουδίστρια και

πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι έκανε λόγο για «παράλογη σκληρότητα» σε ανάρτησή της στο Instagram.

Οι δύο συγκατηγορούμενοι του πρώην προέδρου, ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ,

καταδικάστηκαν στην ίδια ποινή και θα ασκήσουν επίσης έφεση. Στον Ερζόγκ επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση

άσκησης του επαγγέλματός του για 5 χρόνια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι σύναψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς», αλλά δεν επέβαλε τις ποινές

που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, δηλαδή τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο χωρίς αναστολή, και στους τρεις,

κρίνοντας ότι η προεδρική εικόνα έχει αμαυρωθεί από την υπόθεση αυτή «με καταστροφικές συνέπειες».

Ο Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει και πάλι την γαλλική δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης

Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, αλλά παραμένει πολύ δημοφιλής και με απήχηση στο

στρατόπεδο της γαλλικής δεξιάς. Αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο σειράς δικαστικών υποθέσεων, ανάμεσά

τους και η χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτής

της υπόθεσης, δηλαδή της χρηματοδότησής του από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, τέθηκε υπό

παρακολούθηση το 2013. Τότε οι αρχές ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιούσε μια μυστική τηλεφωνική γραμμή, με το

ψευδώνυμο «Πολ Μπισμούτ», για να επικοινωνεί με τον δικηγόρο του, τον Τιερί Ερζόγκ. Καταγράφηκαν περίπου

δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες τους.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ένοχος για διαφθορά επειδή υποσχέθηκε να στηρίξει την

υποψηφιότητα του Αζιμπέρ για μια εξέχουσα θέση στο Μονακό, σε αντάλλαγμα για εμπιστευτικές πληροφορίες. Ο

Σαρκοζί ήθελε την εποχή εκείνη να ακυρωθεί η εντολή κατάσχεσης των προεδρικών ημερολογίων, αφού

προηγουμένως κατάφερε να τεθεί στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του για την υπόθεση Μπετανκούρ. Ο Αζιμπερ δεν

είχε άμεση σχέση με την υπόθεση αυτή, όμως, σύμφωνα με το δικαστήριο, επωφελήθηκε από τις γνωριμίες του.

Στη δίκη, που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, η υπεράσπιση του Σαρκοζί έκανε λόγο για μια υπόθεση που

βασίστηκε σε «υποθέσεις» και «φαντάσματα» και ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Επισήμανε ότι

τελικά ο πρώην πρόεδρος δεν πέτυχε αυτό που ζητούσε και ο Αζιμπέρ δεν ανέλαβε ποτέ την επίζηλη θέση στο

Μονακό. Με βάση τον νόμο ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο να έχει κερδίσει κάτι ο εναγόμενος για να χαρακτηριστεί το

αδίκημα «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής».

Η υπεράσπιση ζητούσε επίσης να ακυρωθεί όλη η διαδικασία επειδή το κατηγορητήριο βασίστηκε σε «παράνομες»

τηλεφωνικές παρακολουθήσεις καθώς παραβίαζαν το απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Λόγω του τεταμένου

κλίματος, ο ίδιος ο διευθυντής της οικονομικής εισαγγελίας, Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, πήγε στο δικαστήριο για να

υπερασπιστεί την υπηρεσία του και διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν θέλει να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη, μετά τον μέντορά του,

τον Ζακ Σιράκ, στον οποίο το 2011 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για κατάχρηση δημόσιων

πόρων όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού, μεταξύ 1983-1995.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!