Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ με την οποία, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr,  τη δυνατότητα στους δημάρχους να αναθέτουν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας σε διοικητικούς υπαλλήλους κατέθεσε χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα εργασίας τους εκτός ωραρίου αλλά και τα σαββατοκύριακα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 της τροπολογίας σε Δήμους που δεν υφίσταται δημοτική αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, μπορεί με απόφαση του τελευταίου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της Δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού να ορίζονται διοικητικοί υπάλληλοι ΠΕ, ή ΤΕ, ή ΔΕ, οι οποίοι θα ασκούν τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η απόφαση έχει ισχύ έως την 28η Φεβρουαρίου του 2021, και οι αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έχει σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και αρμοδιότητες που ανατίθενται στη Δημοτική Αστυνομία ως αρμόδια αρχή ελέγχου και επιβολής κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας.
Η ισχύς του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2021 με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
Στο άρθρο 5 προβλέπεται πως από την 9η Νοεμβρίου απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου οι δημότες που κάνουν χρήση υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα με αντίτιμο για όσο χρονικό διάστημα είναι ανέφικτη η παροχή των υπηρεσιών αυτών λόγω της λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού και πάντως όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου του 2021.
Για τις υποχρεώσεις των Δήμων, προβλέπεται αναστολή της παρακράτησης των ενδεκατημορίων έναντι τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων που έχουν χορηγηθεί στους ΟΤΑ και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έως και την 1η Ιανουαρίου του 2022.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



 

Ένας διεθνής συνασπισμός πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν το μέτρο της τετραήμερης εργασίας.

 Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και άλλες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με την αξίωση για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα, καθώς κάποιοι πιστεύουν πως έτσι θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη οι οικονομίες μετά την πανδημία.

Ο διεθνής οργανισμός δεν έχει μόνο πολιτικούς και συνδικαλιστές, αλλά ακόμα και επιχειρηματίες. Όλοι τους καλούν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης κυρίως να σκεφτούν το μέτρο.

Η επιστολή τους στάλθηκε στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Στις υπογραφές της επιστολής συναντάμε την κυβέρνηση της Αυτόνομης Κοινότητας της Βαλένθια, που υποστηρίζει εδώ και καιρό την τετραήμερη εργασία, αλλά και τον Αndrew Barnes, ιδρυτή της νεοζηλανδικής Perpetual Guardian, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως που λειτουργεί με τετραήμερη εργασία.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Για την προαγωγή του πολιτισμού και της κοινωνίας, τώρα είναι η στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία και να περάσουμε σε λιγότερες εργασιακές ώρες, χωρίς απώλεια μισθών».

Το γράμμα περιγράφει επίσης ιστορικές στιγμές όπου μειώθηκε η εργασιακή εβδομάδα λόγω κρίσεων, όπως κατά τη Μεγάλη Ύφεση. Στα οφέλη παρατίθενται η ευημερία του ατόμου, αλλά και η καλύτερη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Guardian, ολοένα και περισσότερες εταιρίες υιοθετούν την τετραήμερη εργασία παγκοσμίως, βλέποντας μεγάλες διαφορές σε όρους αυξημένης παραγωγικότητας και καλύτερης ψυχικής υγείας των υπαλλήλων.

Ο Joe Ryle, υπέρμαχος της πρωτοβουλίας 4 Day Week UK Campaign, λέει χαρακτηριστικά πως ο κόσμος περνά έναν «εξωφρενικό χρόνο» δουλεύοντας, παρατηρώντας πως οι εργασιακές ώρες δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, παρά τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις.

Υπέρμαχος της τετραήμερης εργασίας είναι και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν. Η επιστολή σημειώνει μάλιστα πως οι κυβερνήσεις Σκοτίας και Ουαλίας έχουν στήσει ειδικές επιτροπές για τη μελέτη της πρότασης.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, Φινλανδία και Ισλανδία έχουν ήδη κάνει πετυχημένες δοκιμές του μέτρου…

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!