Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

 Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;

Το καρπούζι είναι ο ορισμός του καλοκαιριού, καθώς πολλοί συνδυάζουμε την κατανάλωσή του με την ξενοιασιά του θέρους και των διακοπών.

Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Στα ελληνικά το φρούτο λέγεται και «υδροπέπων», μια λέξη που νοηματικά συνδέεται με την αγγλική λέξη «watermelon».

Η λέξη όμως που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ζουμερό φρούτο είναι το «καρπούζι» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», η οποία με την σειρά της ανάγεται στην περσική λέξη «xarbuz». Στην Κύπρο, επικρατεί και η αραβική ονομασία του καρπουζιού που είναι «παττίχα».

Το φρούτο ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των κολοκυνθοειδών κι ενώ σήμερα μπορεί κανείς να το απολαύσει παντού αφού η παραγωγή του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, κάποτε το πλεονέκτημα να γευτούν καρπούζι είναι μόνο στη νότια Αφρική, καθώς αυτή ήταν η χώρα προέλευσής του.

Το καρπούζι όπως και τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ περιέχει περίπου 90% νερό. Κάτι που κάνει το καρπούζι ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φέτα… όσο παράξενο κι αν ακούγεται!

πηγή:perierga.gr

 Άνδρας έχει στην κατοχή του 2,371 κινητά τηλέφωνα

Ο Τζέιες Κάλε είναι από την Ινδία και έχει ένα περίεργο χόμπι, τη συλλογή κινητών τηλεφώνων.

Η συνήθειά του να συλλέγει κινητά τηλέφωνα ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια περίπου και σήμερα έχει στην κατοχή του 2.371 τηλέφωνα, αριθμός που αυξάνεται συστηματικά.

Τα κινητά που έχει στην κατοχή του τα έχει συλλέξει από διάφορες χώρες, από την Αγγλία, την Ελβετία, το Ντουμπάι και την Αμερική. Τα περισσότερα βρίσκονται αποθηκευμένα στο σπίτι του, σε ντουλάπια ή ακόμα και στο αυτοκίνητο.

Η ιδέα του ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, όταν χρησιμοποιήσουμε το NOKIA 3310. Κάποια στιγμή ενώ βρισκόταν στο δεύτερο όροφο ενός κτηρίου, το κινητό του έπεσε στο έδαφος και προς έκπληξή του, όταν το βρήκε λειτουργούσε κανονικά. Αυτό το συμβάν ήταν η αρχή του χόμπι του.

Τα κινητά τηλέφωνα που αγοράζει, αν και μεταχειρισμένα, φροντίζει να είναι σε άριστη κατάσταση για να προστεθούν στη συλλογή του και να είναι πλήρως λειτουργικά.

Πολλοί τον επικρίνουν ότι πρόκειται για ένα ανούσιο χόμπι και ότι η επένδυση που έχει κάνει, αγοράζοντας όλα αυτά τα διαφορετικά – αλλά μερικές φορές σπάνια πια κινητά τηλέφωνα -, είναι άχρηστη.

Η συλλογή του από κινητά τηλέφωνα είναι η μεγαλύτερη στην Ινδία, ωστόσο στόχος του είναι να μπει στο ρεκόρ Γκίνες ως ο άνθρωπος με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στην κατοχή του.

πηγή:perierga.gr

  Η άσκηση που κάνουν καθημερινά εκατομμύρια Ιάπωνες από το 1920

Εκατομμύρια Ιάπωνες εκτελούν μια συγκεκριμένη άσκηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το είδος των ασκήσεων ονομάζεται ράζιο τάιζο (rajio taiso) και πολλοί πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο. Η ιαπωνική ρουτίνα έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλα μέρη, όπως στις ΗΠΑ.

Το είδος των ασκήσεων «Rajio taiso», μεταδίδονται καθημερινά από το εθνικό ραδιόφωνο της Ιαπωνίας και ακολουθούνται από όλες τις γενιές των Ιαπώνων σε σχολεία, πάρκα και χώρους άθλησης. Βίντεο με τέτοιες ασκήσεις μπορεί κανείς να αναζητήσει και στο Youtube.

Υπάρχουν τρεις βαθμίδες δυσκολίας της άσκησης rajio taiso. Το πρώτο επίπεδο, το ντάι-τσι «dai-ichi», είναι αυτό που γνωρίζει και μπορεί να ακολουθήσει σχεδόν κάθε Ιάπωνας.  Το δεύτερο το ντάι-νι, «dai-ni» είναι πιο δύσκολο και το τρίτο το ντάι-σαν, «dai-san», ακόμα δυσκολότερο, απευθύνεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, που έχουν δύναμη και ζωντάνια.

Το Rajio taiso ενθαρρύνει τη χρήση μόνο του βάρους του σώματός του ασκούμενου χωρίς την ανάγκη ύπαρξης εξοπλισμού. Η άσκηση διάρκειας τριών λεπτών απαιτεί κυρίως σταθερή τοποθέτηση των ποδιών σε ένα σημείο με παράλληλες κινήσεις των ώμων. Αυτό καθιστά την άσκηση ιδανική για υπαλλήλους γραφείου, παιδιά, νέους και ηλικιωμένους.

Το ντάι-τσι αποτελείται από 13 κινήσεις και ξεκινά με ανύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι. Στη δεύτερη κίνηση, τα χέρια αρχίζουν να κινούνται στο ύψος του στήθους και περιστρέφονται σχεδόν ημικυκλικά ενώ αντίστοιχα κινούνται και τα πόδια.

Η καθιέρωση των ασκήσεων ράζιο τάιζο στην καθημερινότητα των Ιαπώνων έχει ξεκινήσει περίπου από το 1920.

πηγή:perierga.gr

 Φρούτα & Λαχανικά: Τι σημαίνει το χρώμα τους;

Η πολύχρωµη παλέτα των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Γιατί όµως να προτιµήσουµε µια δροσερή πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά από μια πράσινη; Και τι διαφορά έχει το µωβ από το άσπρο λάχανο;

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα φρούτα και λαχανικά, όλα τους θρεπτικά, κάποια όμως χάρη στο χρώμα τους κρύβουν απίστευτες ευεργετικές ουσίες για την υγεία και την ευεξία μας. Πολλές από τις φυτοχημικές ενώσεις (π.χ. καροτενοειδή, γλυκοσινολικές ενώσεις) που δίνουν στα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα έχουν συσχετιστεί βάσει ερευνών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, π.χ. όσον αφορά την καρδιοπροστατευτική ή την αντικαρκινική τους δράση.

Το χρώμα λοιπόν των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά που έχουν έντονο χρώμα και παίζουν τον ρόλο των χρωστικών ουσιών. Τέτοια μπορεί να είναι τα καροτενοειδή, που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα), οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν το κόκκινο χρώμα – σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που… κοκκινίζει τις ντομάτες –, οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων, οι γλυκοσινολικές ενώσεις, που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, και πολλές άλλες ακόμη.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ πράσινων και κόκκινων πιπεριών;
Οι πράσινες πιπεριές συνήθως είναι απλώς κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει. Εχουν όμως διαφορά όχι μόνο στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, αλλά και στη γεύση. Η πράσινη είναι πιο πικρή, ενώ η κόκκινη, αλλά και η κίτρινη, είναι πιο φρουτώδεις και γλυκές. Η κίτρινη και η κόκκινη πιπεριά αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α, Β6 και C, καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη (σημαντική και για την υγεία των ματιών) και η ζεαξανθίνη. Η πράσινη περιέχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Να διαλέξω λευκό ή μωβ λάχανο;
Στη μεταξύ τους σύγκριση, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλει και το χρώμα του), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου. Και τα δύο όμως αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλές πηγές μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες.

Σε τι διαφέρουν τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά από τα άλλα;
Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών: στα καροτενοειδή και στις πολυφαινόλες. Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα συμβάλλουν πέραν των άλλων στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν.

Έχει σημασία το χρώμα που θα επιλέξουμε;
Στη διατροφή μας συνιστάται να υπάρχει πολυχρωμία λαχανικών και φρούτων. Γενικότερα, όμως, καλό είναι να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα από λαχανικά εποχής, ανεξαρτήτως χρώματος. Ωστόσο αν θέλουμε να επιλέξουμε με γνώμονα την προστασία της καρδιάς μας, τότε θα προτιμήσουμε τα κόκκινα, ενώ αν ο στόχος μας είναι η θωράκιση των ματιών μας, τότε τα πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά και φρούτα είναι η ιδανική επιλογή. Τα μοβ θεωρούνται ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ τα πράσινα χαρακτηρίζονται κατάλληλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

πηγή:In.gr

 

Ανατροπές στα εργασιακά της Google! Oι εργαζόμενοι της Google μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση του μισθού τους εάν επιλέξουν μόνιμη τηλεργασία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ο τεχνολογικός κολοσσός μπορεί μεν να υποστήριξε την πρακτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω τηλεργασίας 10.000 εργαζομένων αλλά, σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο της επιχείρησης, αρκετοί εξ αυτών μπορεί να δουν το μισθό τους να μειώνεται μέχρι και 25%.

O καθηγητής κοινωνιολογίας του Washington University στο Σαιντ Λούις, Jake Rosenfeld, από την πλευρά του δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο πως η Google δε χρειάζεται να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της. Μέχρι τώρα τους πλήρωνε κανονικά. Εχει την οικονομική ικανότητα να συνεχίσει να το κάνει».

Βάσει του νέου «υπολογιστή μισθού» της Google, ένα από τα παραδείγματα που αποκάλυψε το Reuters είναι αυτό ενός εργαζόμενου με μόνιμη κατοικία στο Στάμφορντ του Κονέτικατ, μία ώρα από τα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη. O μισθός του αναμένεται να μειωθεί κατά 15% σε σχέση με συνεργάτη με μόνιμη κατοικία στη μεγαλούπολη. Ο μισθός των εργαζομένων που θα μετακομίσουν από το Σαν Φρανσίσκο μπορεί να μειωθεί κατά 25%, υποστήριξε το Reuters.

Σύμφωνα με δήλωση εργαζομένου στα γραφεία της Google στο Σιάτλ: «αναγκάστηκα να επιστρέψω στο γραφείο αλλιώς θα έχανα το 10% του μισθού μου. Πρόκειται για τεράστια μείωση η οποία επηρεάζει και την πρόσφατη προαγωγή μου. Δε δούλευα τόσα χρόνια για να χάσω τα χρήματα της προαγωγής», ανέφερε καυστικά.

Παρόμοια τακτική φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Facebook και Twitter.

Η Google, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, υποστήριξε πως «οι μισθοί μας πάντα αντικατοπτρίζουν την τοπική αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται βάσει των αντίστοιχων μισθών της περιοχής τους που υπολογίζονται χάρη στα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ».

 

Στο σφυρί βγαίνουν η Μίλαν και η Ίντερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Ιταλία.

Οι μεγαλομέτοχοι των δύο ιστορικών συλλόγων του Μιλάνου έβαλαν πωλητήριο.

Η  εταιρεία Suning, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Ίντερ εδώ και καιρό αναζητάει αγοραστή. Η πανδημία έφερε μεγάλες ζημιές. Γι’ αυτό και πούλησαν τους Χακίμι και Λουκάκο. Συνεπώς, εφόσον έρθει μία καλή πρόταση, οι Κινέζοι μεγαλομέτοχοι της Ίντερ, είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν.

Το επενδυτικό γκρουπ Elliott Management έχει θέσει ένα χρονικό «κύκλο» όσον αφορά την επένδυση που έκαναν στην Μίλαν που ήλθε στην κατοχή τους αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης Γιονγκχόνγκ Λι αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω χρεών.

Στόχος ήταν να κάνουν πιο ελκυστική την Μίλαν σε υποψήφιους αγοραστές κάτι που θεωρούν πως έχουν καταφέρει και με την έξοδο στο Champions League.

 

Την συγκλονιστική μαρτυρία μίας Αφγανής φοιτήτριας, της οποίας ο κόσμος καταρρέει , λόγω της επανόδου των Ταλιμπάν, καταγράφει ο Guardian¨

«Νωρίς το πρωί της Κυριακής πήγαινα στο πανεπιστήμιο για ένα μάθημα όταν μια ομάδα γυναικών έφυγε τρέχοντας από τον γυναικείο κοιτώνα. Ρώτησα τι είχε συμβεί και ένας από αυτούς μου είπε ότι η αστυνομία τους έδιωξε επειδή οι Ταλιμπάν είχαν φτάσει στην Καμπούλ και θα χτυπήσουν όσες γυναίκες δεν φορούν μπούρκα.

Όλες θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι οδηγοί δεν μας άφηναν να μπούμε στα αυτοκίνητά τους γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μεταφορά μιας γυναίκας.

Εν τω μεταξύ, οι άντρες που στέκονταν γύρω από εμάς, γέλαγαν και έκαναν αστεία με τον φόβο μας. «Πήγαινε και φόρεσε τη μπούρκα», φώναξε ο ένας. «Είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους», είπε ένας άλλος. «Θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα», είπε ένας τρίτος.

Ενώ τα κυβερνητικά γραφεία άρχισαν να κλείνουν, η αδερφή μου έτρεξε για αρκετά χιλιόμετρα ώστε να επιστρέψει σπίτι. «Έκλεισα τον υπολογιστή, έφυγα από το γραφείο μου με δάκρυα και είπα αντίο στους συναδέλφους μου. Ήξερα ότι ήταν η τελευταία μέρα της δουλειάς μου».

Έχω σχεδόν πάρει πτυχία ταυτόχρονα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν. Έπρεπε να είχα αποφοιτήσει τον Νοέμβριο από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αλλά σήμερα το πρωί όλα άλλαξαν μπροστά στα μάτια μου.

Δούλεψα τόσες μέρες και νύχτες για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα, και σήμερα το πρωί όταν έφτασα στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που κάναμε με τις αδελφές μου ήταν να κρύψουμε τις ταυτότητες, τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά μας. Ήταν καταστροφικό. Γιατί να κρύψουμε τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι; Στο Αφγανιστάν τώρα δεν επιτρέπεται να είμαστε γνωστοί ως αυτές που είμαστε.

Ως γυναίκα, νιώθω ότι είμαι το θύμα αυτού του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Ένιωσα ότι δεν μπορώ πια να γελάω δυνατά, δεν μπορώ πια να ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ πια να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μας καφενείο, δεν μπορώ πλέον να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή το ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πια να πάω στη δουλειά μου ή να πάρω το πτυχίο του πανεπιστημίου.

Μου άρεσε να φτιάχνω τα νύχια μου. Σήμερα, καθώς πήγαινα σπίτι, έριξα μια ματιά στο σαλόνι ομορφιάς όπου πήγαινα για μανικιούρ. Το μπροστινό μέρος του καταστήματος, το οποίο ήταν διακοσμημένο με όμορφες εικόνες κοριτσιών, είχε ασβεστωθεί.

Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη.

Οι Αφγανές θυσιάστηκαν για τη μικρή ελευθερία που είχαν. Ως ορφανή έπλεξα χαλιά για να καταφέρω να σπουδάσω. Αντιμετώπισα πολλές οικονομικές προκλήσεις, αλλά είχα πολλά σχέδια για το μέλλον μου. Δεν περίμενα να καταλήξουν όλα έτσι.

Τώρα φαίνεται ότι πρέπει να κάψω όλα όσα πέτυχα σε 24 χρόνια της ζωής μου. Η κατοχή οποιασδήποτε ταυτότητας ή βραβείου από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο είναι επικίνδυνη τώρα. Ακόμα και αν τα κρατήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν.»

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!