Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

A white egg is dressing a gold crown on blue background. Concept of
Μπορεί να είναι… μικρά στο μάτι αλλά τα αυγά κάνουν τόσο καλό στην υγεία και το σώμα μας, που ούτε μπορείτε να φανταστείτε!
1. Ένα μόνο αυγό περιέχει 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, D και Ε, ενώ αποτελεί και κορυφαία πηγή ασβεστίου, σεληνίου και ιωδίου.
2. Περιέχει χολίνη που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου: Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα. Η χολίνη όχι μόνο βοηθά την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά συμβάλλει στην καλή ηπατική λειτουργία και το μεταβολισμό, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
3. Διατηρεί την καλή υγεία των ματιών καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι φυσική πηγή βιταμίνης Α. Οι κρόκοι περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν κάποιες εκφυλιστικές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών.
4. Το φυλλικό οξύ είναι συστατικό των αυγών και ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συχνά περιλαμβάνεται στην διατροφή ως συμπλήρωμα - κυρίως στις γυναίκες που είναι έγκυες - για να βοηθήσει στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλες συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη.
istetiana via Getty Images
Deviled eggs topped with green onion and paprika over gray background viewed from above

Και η χοληστερόλη;
Τα αυγά περιέχουν υψηλό επίπεδο πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, και έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα HDL γενικά έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση αυγών ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης δίαιτας, καθώς δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στα περισσότερα άτομα. Μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την εβδομάδα), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχοντα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ερώτηση στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» της Κροατίας έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον παρουσιαστή Τάιρκ Φιλιβίνοβιτς να την σχολιάζει δημόσια.
Η ερώτηση προς τους παίκτες ήταν «Ποιο ήταν το «αποτέλεσμα» της συνάντησης της λίμνης των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018» με προτεινόμενες απαντήσεις: Ανατολικό Τιμόρ, Δυτική Σαχάρα, Νότιο Σουδάν και Βόρεια Μακεδονία.
Ο παρουσιαστής, και γνωστός Κροάτης ηθοποιός, δήλωσε μετά την απάντηση του παίκτη πως: «Όλος ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά για μένα θα είναι «Μακεδονία» και θα παραμείνει «Μακεδονία» για πάντα». Ο ίδιος μίλησε με καλά λόγια για την «Μακεδονία» και τους «Μακεδόνες».

Σημαντική υποχώρηση, σχεδόν κατά δέκα βαθμούς Κελσίου, σημείωσε η θερμοκρασία την Κυριακή, σε σχέση με το Σάββατο στη βόρεια και την ανατολική Ελλάδα, ενώ στα δυτικά και τα νότια τμήματα δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας καταγράφηκε στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη Θράκη, όπου ο υδράργυρος υποχώρησε έως και εννέα βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά κατά επτά έως οκτώ. Στη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τον Βόλο και τη Χαλκίδα η θερμοκρασία σήμερα υποχώρησε κατά επτά βαθμούς, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά πέντε, σε σχέση με το Σάββατο.
Τη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις, κατά περιόδους με ασθενείς τοπικές βροχές, μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και νότια και άνεμοι έως έξι μποφόρ στα πελάγη.
Πιο αναλυτικά, νεφώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές, προβλέπονται στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο από το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Κρήτη και από το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από μείον 3 έως 6, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 11, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από 4 έως 16, στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά από 3 έως 13, στην Πελοπόννησο από 5 έως 16, στο Ιόνιο από 11 έως 16, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 8 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 10 έως 15 (στα Δωδεκάνησα έως 17) και στην Κρήτη από 12 έως 17.
Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο υπόλοιπο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών υπάρχει στα βόρεια του νομού το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς.

Η Cyber Monday έφτασε σήμερα και η Ryanair γιορτάζει  προσφέροντας 50.000 θέσεις στην τιμή των 5 €.
Αφορά πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Μάντσεστερ, Μέμιγκεν, Μιλάνο, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη και Ρώμη . Αν θέλετε να προλάβετε να πιάσετε μία θέση πατήστε για να κάνετε κράτηση (ΕΔΩ).

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για να δουλεύουν 8ωρο. Αλλά όλοι πρέπει να βγάζουμε κάπως τα προς το ζην.
Παρακάτω θα δείτε 10 παράξενες δουλειές που σύμφωνα με το newmoney.gr, πληρώνουν όμως πολύ καλά χρήματα.
  1. Οι δύτες που απομακρύνουν βόμβες εκπαιδεύονται πολύ καιρό και βγάζουν μέχρι και 100.000 δολάρια ανάλογα με τον βαθμό που έχουν στον στρατό.
  1. Ξέρετε να ακούτε και λατρεύετε τα πάντα γύρω από τους γάμους; Πληρωθείτε μέχρι και 2.000 δολάρια τον γάμο ως επαγγελματίας παράνυφος.
  1. Οι συγγραφείς των μπισκότων τύχης βγάζουν από 28.000 μέχρι και 75.000 δολάρια.
  1. Σας αρέσει το Bingo; Γίνετε διευθυντής Bingo για 56.000 δολάρια.
  1. Οι επαγγελματίες ελεγκτές επίπλων βγάζουν 31.000 δολάρια τον χρόνο.
  2. Θα γινόσασταν δοκιμαστής σκυλοτροφών για 40.000 δολάρια;
  1. Δύτες για πίστες γκολφ βγάζουν μέχρι και 100.000 δολάρια τον χρόνο. Μπορεί οι πίστες να φαίνονται αβλαβείς αλλά το νερό είναι γεμάτο χημικά, δηλητηριώδη φίδια και χελώνες!
  1.  Οι πωλητές hot dog βγάζουν από 30.000 μέχρι και 100.000 δολάρια σε ένα χρόνο.
  1. Oι δοκιμαστές νεροτσουλήθρων βγάζουν 30.000 δολάρια
  1. Οι καθαριστές οθονών IMAX βγάζουν 45.000 δολάρια.





Αλλαγές που θα ευνοούν τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από παρέμβαση και της κυβέρνησης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης συνέστησαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όχι μόνο για μειώσουν τις χρεώσεις στα συμβόλαια, αλλά και να αυξήσουν τα data στα πακέτα ίντερνετ.
Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» και η συνάδελφος Μαρία Λιλιοπούλου, οι συζητήσεις είναι πλέον σε πολύ προχωρηµένο στάδιο και εντός των προσεχών ηµερών – το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου – όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσµευση των εταιρειών στον εξορθολογισµό των τιµολογίων προς τα κάτω.

Βεβαίως, όπως επισηµαίνουν όλα τα εµπλεκόµενα µέρη, είναι αδύνατον η κίνηση αυτή να αφορά σε µια οριζόντια µείωση, ίδια για κάθε πάροχο, δεδοµένου ότι πρόκειται για µια αυτορρυθµιζόµενη ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιµο ζήτηµα του ανταγωνισµού µεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου.
Λιγότερο “φαρμακερά” συμβόλαια και περισσότερα data

Ωστόσο, θα αποτελέσει σηµαντική ανάσα, που είτε θα µειώνει το τελικό ποσό που πληρώνουν οι συνδροµητές κάθε µήνα, είτε θα πολλαπλασιάζει τις παρεχόµενες υπηρεσίες και κυρίως τη χρήση δεδοµένων µε την ίδια χρέωση.

Αυτό συνεπάγεται µια έµµεση µείωση στα συµβόλαια, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαµηλότερα σε τιµή συµβόλαια τα οποία αναµένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδοµένα (data).

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα αναπροσαρµοστεί η εµπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς ο σχεδιαζόµενος διπλασιασµός των παρεχόµενων δεδοµένων, ακόµα κι αν αποφασιστεί να ακολουθηθεί αρχικά από έναν και µόνο πάροχο που θα πάρει την απόφαση να «θυσιάσει» τµήµα του µέσου εσόδου του ανά χρήστη, αναγκαστικά θα συµπαρασύρει και τους υπόλοιπους για λόγους ανταγωνισµού.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο, όπως ξεκαθαρίζεται από αρµόδια χείλη, είναι ότι οι αλλαγές αναµένεται να ισχύσουν τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα συµβόλαια.
Στο τραπέζι και η φορολογία των εταιρειών

Για να επιτευχθεί αυτό, οι σχετικές συστάσεις από το υπουργείο ασκούνται εδώ και µήνες στον κλάδο, ο οποίος µε τη σειρά του εκφράζει διαχρονικά παράπονα για την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών του, που αποδεδειγµένα είναι από τις υψηλότερες διεθνώς, φτάνοντας έως και το 49% της συνολικής επιβάρυνσης ανάλογα µε την κατανάλωση και επηρεάζοντας σηµαντικά τη ζήτηση δεδοµένου ότι «τιµωρεί» τη µεγαλύτερη χρήση.

Αν και τα ζητήµατα µείωσης της υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία δεν λύθηκαν µε το φορολογικό νοµοσχέδιο, η κυβέρνηση «ακούει» το αίτηµα, µε τον κ. Πιερρακάκη να παραδέχεται σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι πράγµατι οι φόροι είναι υψηλοί και ότι παρόλο που δεν είναι αρµόδιος για συγκεκριµένες ανακοινώσεις και χρονοδιαγράµµατα, το ζήτηµα έχει ήδη εξεταστεί και έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση: «Οσο βελτιώνεται η οικονοµική κατάσταση, όσο δηµιουργείται δηµοσιονοµικό µαξιλάρι, τόσο περισσότερο αποκλιµακώνουµε τους φόρους εκεί που µπορούµε, σε συνάρτηση µε τις προεκλογικές µας δεσµεύσεις».

Αυτό βεβαίως δεν θεωρείται τόσο απλό, δεδοµένου ότι ενδεχόµενη ελάφρυνση των φόρων θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να ισοσκελιστεί από αντισταθµιστικά µέτρα, καθώς η ετήσια φορολόγηση του κλάδου αποτελεί σηµαντική ένεση στα δηµόσια ταµεία. Την ίδια στιγµή ο κλάδος φαίνεται να «ανακουφίστηκε» αρκετά µε την ταχεία ψήφιση των διατάξεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων.

Τα κουνούπια είναι ένας… πονοκέφαλος για τους πάντες σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους. Αυτό δεν είναι τίποτα βέβαια μπροστά στους πολύ χειρότερους και συχνά θανατηφόρους κινδύνους που «κουβαλάνε».
Για παράδειγμα, λέγεται πως ένας βασικός λόγος που η νικηφόρα στρατιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναγκάσθηκε να διακόψει την εκστρατεία της έως τη μακρινή Ινδία, ήταν ο αποδεκατισμός της από την ελονοσία που μετέφεραν μολυσμένα κουνούπια.
Ένα νέο σημαντικό βιβλίο του Καναδού ιστορικού Τίμοθι Γουάινγκαρντ του Πανεπιστημίου MESA του Κολοράντο, με τίτλο «Κουνούπι: Μια ανθρώπινη ιστορία του πιο φονικού θηρευτή μας» (εκδόσεις Dutton 2019), παρουσιάζει αναλυτικά την συχνά κρυφή αλλά μεγάλη επίπτωση που είχαν στην ανθρώπινη ιστορία οι διάφορες ασθένειες που μετέφεραν τα κουνούπια. Εκτιμάται ότι αυτά έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην παγκόσμια ιστορία από κάθε άλλη μεμονωμένη αιτία.
Ο Γουάινγκαρντ υποστηρίζει ότι εξαιτίας των μολυσμένων κουνουπιών έχουν πεθάνει περίπου 52 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από όλους τους ανθρώπους που έχουν ζήσει στη Γη μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό, αποκαλεί τα κουνούπια «τον κορυφαίο θηρευτή μας», «τον καταστροφέα των κόσμων» και «τον υπέρτατο παράγοντα της ιστορικής αλλαγής».
Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι ότι τα ταπεινά κουνούπια μπορεί να μην γεμίζουν το μάτι με το μέγεθος τους, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αποδειχθεί ικανά να αλλάξουν την πορεία των ιστορικών γεγονότων, ακόμη και να σώσουν ή να γκρεμίσουν ολόκληρες αυτοκρατορίες.
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας των κουνουπιών και ο Ιπποκράτης προσπαθούσε να δώσει μια εξήγηση και να βρει θεραπεία για τις μεταδοτικές ασθένειες τους. Αλλά έπρεπε να φθάσει το τέλος του 19ου αιώνα για να επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι πίσω από νόσους όπως η ελονοσία κρύβονται τα κουνούπια. Έως τότε οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι κάτι έφταιγε στον αέρα γύρω τους.
Συχνά οι νεκροί από τα κουνούπια ήταν πολύ πιο αποφασιστικής σημασίας από ό,τι οι νεκροί στα πεδία των μαχών για την κατάκτηση ή τη σωτηρία μιας περιοχής, αφού οι ασθένειες των κουνουπιών σκοτώνουν καλύτερα αυτούς που δεν έχουν αποκτήσει την παραμικρή ανοσία, άρα τους επιδρομείς από μακρινά μέρη.
Έβαλαν φρένο σε κατακτητές
Δεν ήταν μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και ο Τζέγκις Χαν, οι Μογγόλοι του οποίου επίσης αποδεκατίστηκαν στις ουγγρικές πεδιάδες, όταν οι υγρές συνθήκες του 1241 είχαν πολλαπλασιάσει τα κουνούπια με ελονοσία. Κάπως έτσι, η Νότια Ευρώπη σώθηκε από τη μογγολική επιδρομή. Ανάλογο «φιάσκο» έπαθε αργότερα ο εγγονός του Κουμπλάι Χαν κατά την επιδρομή του στη Νότια Κίνα και στο Βιετνάμ, ενώ τα κουνούπια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην τελική κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού των Χμερ στην Καμπότζη.
Πολύ νωρίτερα, 40.000 Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν πεθάνει από μολυσμένα κουνούπια, όταν προσπάθησαν -μάταια τελικά- να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους στη Σκωτία. Αλλά αργότερα τα κουνούπια έσωσαν τους Ρωμαίους, όταν θέρισαν το στρατό του Αννίβα, που είχε εισβάλει στην Ιταλία. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν αποκτήσει τη συνήθεια να χτίζουν τα σπίτια τους ψηλά σε λόφους για να αποφεύγουν τα κουνούπια, μια συνήθεια που διατηρήθηκε ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα.
Τον Μεσαίωνα οι ασθένειες των κουνουπιών σκότωσαν περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων Σταυροφόρων που είχαν εισβάλει στην «ιερή» Μέση Ανατολή. Η πιο δραματική κατάκτηση με τη βοήθεια των κουνουπιών ήταν αναμφίβολα αυτή του Νέου Κόσμου από τους διαδόχους του Κολόμβου, οι οποίοι έφεραν με τα πλοία μαζί τους τα κουνούπια και τις ασθένειες τους, απέναντι στις οποίες οι ντόπιοι δεν είχαν καμία ανοσία. Έως τότε στην Αμερική υπήρχαν πολλά κουνούπια, αλλά δεν ήταν φορείς μεταδοτικών ασθενειών. Οι μαζικοί θάνατοι των Αζτέκων και των άλλων πολιτισμών από τις νόσους των κουνουπιών ήσαν σε μεγάλο βαθμό «αόρατοι» στα μάτια των εισβολέων Ισπανών, πράγμα που οδήγησε στο μύθο της «άδειας» ηπείρου.
Μερικούς αιώνες μετά, στο τέλος του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα, τα κουνούπια και οι μεταδοτικές αρρώστιες τους έβαλαν «φρένο» στον αποικισμό της Κεντρικής Αφρικής από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, ενώ ο διάσημος Άγγλος καπετάνιος και δουλέμπορος σερ Φράνσις Ντρέικ ήταν ένα από τα θύματα των κουνουπιών και της ελονοσίας το 1596. Στο μεταξύ, το δουλεμπόριο και οι πρώτοι Αφρικανοί σκλάβοι έφεραν στο Νέο Κόσμο ακόμη περισσότερα κουνούπια, παράσιτα και θάνατο (μεταξύ άλλων, αποδεκατίσθηκαν και οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική και στην Καραϊβική).
Ένωσαν τη Βρετανία
Το 1698 μια αποτυχημένη αποστολή με πέντε πλοία της Εταιρείας της Σκωτίας στον Παναμά, η οποία κατέληξε σε σκέτη καταστροφή εξαιτίας του κίτρινου πυρετού και της ελονοσίας που μετέδωσαν τα κουνούπια στους Σκωτσέζους αποίκους και εμπόρους, είχε μια απρόσμενη επίπτωση: εξαιτίας του τεράστιου χρέους που συσσώρευσαν οι Σκωτσέζοι μετά την υπερατλαντική αποτυχία τους, αναγκάσθηκαν να αποδεχθούν την ένωση με την Αγγλία. Τελικά, τα κουνούπια μάλλον έβαλαν το χεράκι τους για τη δημιουργία της Μεγάλης Βρετανίας!
Αργότερα, τα κουνούπια βοήθησαν τους Αμερικανούς να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή του αγγλικού στρατού που είχε έλθει από την Ευρώπη, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη με τους επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής στον αγώνα ανεξαρτησίας τους κατά των Ισπανών. Από τον Σαλαντίν εναντίον των Σταυροφόρων μέχρι το Ναπολέοντα και τους Ναζί, διάφοροι στρατηγοί είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν τα κουνούπια ως όπλο κατά των αντιπάλων.
Στον 20ό αιώνα το DDT αποτέλεσε βασικό όπλο κατά των κουνουπιών και για την αντιμετώπιση της ελονοσίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά όχι στην ίδια την Αφρική, όπου το κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών και των ασθενειών τους. Πιο πρόσφατα τα κουνούπια μεταφέρουν στη Δύση άλλες ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος π.χ. εισέβαλε στη Νέα Υόρκη το 1999 με τη βοήθεια των κουνουπιών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «New Yorker» και το «Science», νέα εντομοκτόνα αντικατέστησαν το DDT, ενώ στην εποχή μας οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα βιολογικά όπλα (π.χ. γενετική τροποποίηση των κουνουπιών), καθώς και εμβόλια. Η στόχευση είναι πια όχι τόσο να εξολοθρευθούν τα ίδια τα κουνούπια, κάτι καθόλου εύκολο, αλλά να μειωθεί η ικανότητά τους να μεταφέρουν ιούς και παράσιτα και, παράλληλα, να υπάρχουν πιο αποτελεσματικά φάρμακα είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία.
Παρόλα αυτά, τα κουνούπια συνεχίζουν να σκοτώνουν πάνω από 800.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική. Η παγκοσμιοποίηση, που διευκολύνει τα ταξίδια και το διασυνοριακό εμπόριο, παίζει καθοριστικό ρόλο, επεκτείνοντας τις επιπτώσεις των κουνουπιών πολύ πέρα από τους τροπικούς και φέρνοντας στο προσκήνιο διάφορες μεταδοτικές ασθένειες (π.χ. δάγκειος πυρετός, τσικουνγκούνια, Ζίκα).
Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή διευρύνει την ακτίνα δράσης των κουνουπιών σε ολοένα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Μια πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί σε μεταδοτικές από τα κουνούπια ασθένειες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!