Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016


Την ετικέτα #friendsday θα φέρουν τα εορταστικά δημοσιεύματα της 4ης Φεβρουαρίου στο Facebook από όσους δεχτούν την πρόσκληση του νεαρού Μαρκ Ζάκερμπεργκ στα 12α γενέθλια της πλέον δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Γιορτάστε τις ξεχωριστές φιλίες σας, και πείτε μου την ιστορία τους, είπε ο δημιουργός του Facebook.

Τα λόγια του ιδρυτή του FB

Στις 4 Φεβρουαρίου 2004 άρχισα να γράφω τις πρώτες γραμμές κώδικα για το Facebook, έγραψε σε σχετικό post ο Ζάκερμπεργκ, για να βοηθήσω τους συμφοιτητές μου στο πανεπιστήμιο να επικοινωνούν.

«Σήμερα, περισσότεροι από 1.500.000.000 άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να παραμένουν συνδεδεμένοι με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Η φιλία μας ενώνει και αλλάζει τον κόσμο...», γράφει ο Ζάκερμπεργκ:

February 4 is Facebook’s 12th birthday! Our anniversary has a lot of meaning to me as an opportunity to reflect on how...
Δημοσιεύτηκε από Mark Zuckerberg στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Τα σχόλια στην ανάρτηση αυτή 12ης Ιανουαρίου έχουν ήδη ξεπεράσει τα 18.500, νήματα στα οποία μέλη της υπηρεσίας γράφουν τη δική τους ιστορία φιλίας - ο Ζάκερμπεργκ εξάλλου έχει υποσχεθεί να διαβάσει όσο περισσότερες μπορεί από αυτές.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Το επίσημο λανσάρισμα της λειτουργίας μεταγλώττισης σε πραγματικό χρόνο είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο για την desktop έκδοση του Skype σε Windows 7/8/8.1/10, αλλά η Microsoft χρειάστηκε σχεδόν 2 μήνες για να καταφέρει να παρέχει τη λειτουργία σε όλους τους χρήστες Windows.

Επιπλέον, η εταιρεία αποκάλυψε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία Skype Translator, αναφέροντας ότι η πιο συχνή μεταγλώττιση είναι από τα Γαλλικά στα Αγγλικά και ότι αυξήθηκε κατά 400% ο αριθμός των καθημερινών κλήσεων από τότε που λανσαρίστηκε η λειτουργία.

Υπενθυμίζουμε ότι υποστηρίζονται 7 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Κινέζικα – Madarin), καθώς και μετάφραση γραπτού κειμένου σε 50 γλώσσες επίσης σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: techgear.gr

Ηταν 25 Μαΐου του 1977 όταν ο «Πόλεμος των Αστρων» έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι γνωστό ότι η πρώτη ταινία του θρυλικού διαστημικού έπους ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της όσον αφορά τα ειδικά εφέ. Οπως αποδείχτηκε ήταν πολύ μπροστά και όσον αφορά την… αστρονομία. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι κάτοικος ενός πλανήτη που ανήκει σε δυαδικό σύστημα. Ενός πλανήτη δηλαδή που διαθέτει δύο μητρικά άστρα.

Το πλάνο του νεαρού Λουκ Σκαιγουόκερ με φόντο το διπλό ηλιοβασίλεμα στον Τατούιν έχει γράψει κινηματογραφική ιστορία και η εικόνα αυτή αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέν του κόσμου που δημιούργησε Τζόρτζ Λούκας. Επρεπε να περάσουν 15 χρόνια με την πρεμιέρα του Star Wars για να καταφέρουν οι επιστήμονες να εντοπίσουν των πρώτο πλανήτη μακριά από το ηλιακό σύστημα και 16 χρόνια για να εντοπιστούν τα ίχνη ενός εξωπλανήτη παρόμοιου με τον Τατούιν.

Οι αληθινοί Τατούιν

Σε απόσταση 12.400 ετών φωτός από εμάς στο σφαιρωτό αστρικό σμήνος M4 στον αστερισμό του Σκορπιού υπάρχει το δυαδικό σύστημα PSR B1620-26 που αποτελείται από ένα λευκό νάνο και ένα άστρο νετρονίου (πάλσαρ). Το 1993 αστρονόμοι εντόπισαν στο δυαδικό σύστημα την πιθανή παρουσία ενός τρίτου κοσμικού σώματος το οποίο οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι είναι ένας πλανήτης. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να πιστοποιηθεί η ύπαρξη του πλανήτη που έχει μάζα 2.5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

Επειδή όμως ένας λευκός νάνος και ένα πάλσαρ δεν αποτελούν ένα… συμβατικό ζευγάρι άστρων έπρεπε να φτάσει το 2005 για να εντοπιστεί ένας πλανήτης που έμοιαζε πραγματικά με τον Τατούιν. Είναι ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία που βρίσκεται σε απόσταση 148 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Αιγόκερου. Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα δυαδικό σύστημα που αποτελείται από ένα άστρο σαν τον Ηλιο και από ένα καφέ νάνο.

Δύσκολο αλλά συμβαίνει συχνά

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των άστρων ενός δυαδικού συστήματος δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο όσο και βίαιο κοσμικό περιβάλλον που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο τον σχηματισμό πλανητών κοντά τους. Ομως τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί αρκετοί πλανήτες που βρίσκονται σε δυαδικά συστήματα. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι πλανήτες με δύο ήλιους είναι πολύ πιο κοινοί στο Σύμπαν από όσο πιστεύαμε και μάλιστα αρκετοί από αυτούς είναι βραχώδεις και με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης.

«Τα διπλά ηλιοβασιλέματα σαν αυτά του Τατούιν μπορεί να είναι πολύ πιο κοινά από όσο πιστεύαμε» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal». Τη μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και το Αστεροσκοπείο Harvard Smithsonian για λογαριασμό του Προγράμματος Εξωτερικών Πλανητών της NASA.

Μετανάστες;

Επιστήμονες της Σχολής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το κοσμικό παράδοξο. Με το γεγονός δηλαδή ότι αν και οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ύπαρξη τους οι πλανήτες σε δυαδικά συστήματα υπάρχουν και είναι όπως φαίνεται και πάρα πολλοί.

Οι ερευνητές μελέτησαν έναν από τους πλανήτες που έχουν εντοπιστεί σε δυαδικό σύστημα. Ο Kepler 34b είναι ένας γίγαντας αερίου παρόμοιος σε μέγεθος με τον Κρόνο που βρίσκεται στο δυαδικό σύστημα Kepler 34 σε απόσταση περίπου 4.887 ετών φωτός από εμάς. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τα άστρα του σε διάστημα 288 ημερών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων οι οποίες έδειξαν ότι ο πλανήτης αυτός θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να έχει καταφέρει να σχηματιστεί στο σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα εξαιτίας των βίαιων κοσμικών φαινομένων που είναι προϊόν της βαρυτικής αλληλεπίδρασης των δύο άστρων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο ο Kepler 34b όσο και η συντριπτική πλειονότηα των πλανητών σε δυαδικά συστήματα που βρίσκονται σχετικά κοντά στα μητρικά τους άστρα σχηματίζονται αρκετά μακριά από αυτά και στη συνέχεια μετακινούνται κοντά τους.

«Οι πλανήτες στα δυαδικά συστήματα έχουν εξάψει τη φαντασία των συγγραφέων και σκηνοθετών επιστημονικής φαντασίας. Η μελέτη που κάναμε δείχνει πόσο εντυπωσιακοί είναι αυτοί οι πλανήτες. Ανακαλύπτοντας περισσότερα για τον τρόπο δημιουργίας τους προσθέτουμε γνώσεις που θα μας χρησιμέψουν στο μέλλον για την αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης σε δυαδικά συστήματα» αναφέρει ο Στεφάν Λάινς, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Τατούιν x 4!

Δύο χρήστες του Διαδικτύου που συμμετείχαν σε εθελοντικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό εξωπλανητών ανακάλυψαν τον μοναδικό γνωστό πλανήτη που φωτίζεται από τέσσερα άστρα ταυτόχρονα. Ο εξωπλανήτης PH1, σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από τη Γη, είναι ένας γίγαντας από αέριο με διάμετρο 6 φορές μεγαλύτερη από της Γης, συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον Ποσειδώνα. Είναι πάντως απίθανο να υπάρχουν εξωγήινοι που απολαμβάνουν το τετραπλό ηλιοβασίλεμα του PH1, αφενός επειδή δεν διαθέτει στέρεη επιφάνεια, αφετέρου επειδή η θερμοκρασία του εκτιμάται ότι κυμαίνεται από τους 250 έως τους 340 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή; tovima.gr

Βρίσκεται κρυμμένο στη Βόρεια Ιταλία και λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το όνομά του. Το Riomaggiore είναι ένα από τα πέντε χωριά της επαρχίας Cinque Terre στη Λιγουρία, και το πιο γραφικό ψαροχώρι της ευρύτερης περιοχής.Έτσι όπως είναι σκαρφαλωμένο στο γκρεμό και αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα μοιάζει… ψεύτικο, σαν να έχει ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες ενός παραμυθιού. “Νερά άλλοτε ασάλευτα που αλλάζουν χρώμα μέσα στην ημέρα, άλλοτε φουρτουνιασμένα που σπάνε στα βράχια.

Πυργόσπιτα μαγικά και πολύχρωμα -πράσινα, κόκκινα και κίτρινα-, κολλημένα το ένα δίπαλ στο άλλο δημιουργούν ένα εντυπωσιακό κοντράστ με το βαθύ μπλε της θάλασσας, που “σπάει” όταν ο ήλιος ανατέλλει το πρωί”, λέει ο παραμυθάς!

Και αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης όταν φτάσει στο Riomaggiore… Το χωριό χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα και είναι γνωστό κυρίως για τον ιστορικό του χαρακτήρα αλλά και για το περίφημο κρασί που παράγεται στους αμπελώνες του.



Οι κάτοικοι είναι χαρούμενοι και φιλόξενοι, ευτυχισμένοι άνθρωποι. “Ο Θεός μάς χάρισε απλόχερα φυσική ομορφιά, εμείς φτιάξαμε μια προβλήτα για τις βάρκες και βάλαμε χρώμα στα σπίτια για να έχουμε κάθε μέρα καλή διάθεση…”, συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι για τον τόπο τους.

Και πώς αλλιώς άλλωστε, όταν αυτό που τραβά την προσοχή είναι -τι άλλο;- το χρώμα! Όλες οι αποχρώσεις κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς φειδώ στα πυργόσπιτα, στους τοίχους, στα καταστήματα, στα μπαρ, στα εστιατόρια.

Σαν να φεύγει λίγο λίγο το χρώμα από τη θάλασσα και τα λουλούδια και να απλώνεται με έναν τρόπο μαγικό στα σπίτια… Το αποτέλεσμα; Το λιγότερο εντυπωσιακό.

Πηγή: perierga.gr

Σε μια χολιγουντιανή ταινία αρκεί ένας ειδικός σε γεωτρήσεις με όπλο μια πυρηνική βόμβα για να αποτρέψει την έλευση του Αρμαγεδδώνα και κατά συνέπεια την καταστροφή του πλανήτη.

Η NASA, όμως, δεν θέλει να αφήσει τη σωτηρία της ανθρωπότητας από απειλητικούς αστεροειδείς στην ικανότητα αυτοσχεδιασμού οποιουδήποτε, οπότε δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία Συντονισμού Πλανητικής Αμυνας, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον του εντοπισμού αλλά και της αντιμετώπισης αντικειμένων από το Διάστημα, τα οποία φτάνουν πολύ κοντά και απειλούν τη Γη.

Η σχετική υπηρεσία, αποτίοντας «φόρο τιμής» στην ομώνυμη ταινία, αποκαλείται ήδη «Γραφείο Αρμαγεδδώνος», ωστόσο οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί.

Πρόσφατα η NASA άρχισε να συνεργάζεται με την Εθνική Πυρηνική Διοίκηση των ΗΠΑ, με σκοπό την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αξιοποιεί την πυρηνική τεχνολογία για να αντιμετωπιστούν τυχόν επικίνδυνοι αστεροειδείς.

Το γραφείο θα συνεργάζεται στενά με άλλες υπηρεσίες και προγράμματα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή μια ικανοποιητική εικόνα των πιθανών απειλών.

«Ο εντοπισμός αστεροειδών και η προστασία του πλανήτη μας είναι κάτι που η NASA, οι εταίροι της και η παγκόσμια κοινότητα παίρνουν πολύ σοβαρά» ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος.

Γεγονότα

«Παρ' ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος που γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή, ο μετεωρίτης που χτύπησε στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας το 2013 και ο αστεροειδής του Χάλογουιν μας υπενθυμίζουν γιατί πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να κρατάμε τα μάτια μας στραμμένα στον ουρανό».

Στην περίπτωση που η NASA δεν καταφέρνει να βρει τρόπο αποτροπής της σύγκρουσης, τουλάχιστον θα μπορεί να ενημερώσει εγκαίρως τους κατοίκους των περιοχών που πρόκειται να πληγούν, όπως επίσης τα αρμόδια όργανα διαχείρισης καταστροφών.

Αυτήν τη στιγμή η NASA εντοπίζει περίπου 1.500 διαστημικά σώματα τον χρόνο, το 90% των οποίων έχει μήκος περίπου 900 μέτρων.

Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να εντοπίζει και πολύ μικρότερα αντικείμενα, με το μισό μέγεθος, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα εφόσον βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Γι' αυτόν τον λόγο ο προϋπολογισμός της PDCO, όπως είναι τα αρχικά της, θα φτάσει φέτος τα 50 εκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με τα 4 εκατ. δολάρια που είχαν δαπανηθεί τον περασμένο χρόνο γι' αυτόν τον σκοπό.

Στοιχεία


Ως σώματα που βρίσκονται κοντά στη Γη (NEO), χαρακτηρίζονται εκείνα που ακολουθούν τέτοια πορεία ώστε να βρεθούν σε απόσταση 1,3 αστρονομικών μονάδων από τον Ηλιο και την πιθανότητα να περάσουν 0,3 αστρονομικές μονάδες από τη Γη.

(Αστρονομική μονάδα είναι περίπου η απόσταση της Γης από τον Ηλιο, δηλαδή 150.000.000 χλμ.). Ο «Αρμαγεδδών» θα ερευνά αντικείμενα που μπορούν να βρεθούν ακόμη πιο κοντά, δηλαδή στα 7,4 εκατ. χλμ.

Επιπλέον, το νέο γραφείο θα συνεργάζεται με την αποστολή ανακατεύθυνσης αστεροειδών που διατηρεί η NASA, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το 2020 και θα αφορά την αποστολή ρομπότ σε ένα ΝΕΟ, για να αποσπάσει υλικό αρκετών τόνων από έναν αστεροειδή και να το φέρει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι αρκετά κοντά ώστε να μελετηθεί από τους αστροναύτες.

Οι πληροφορίες που θα συλλέξουν οι αστροναύτες, θα αποτελέσουν πολύτιμη βοήθεια στην έρευνα για την αποτροπή ενός... Αρμαγεδδώνα και τις επιλογές που θα μπορεί να προκύψουν, όπως η αποστολή διαστημοπλοίων για την αλλαγή τροχιάς ενός επικίνδυνου αστεροειδούς.

Μέχρι τότε, η νέα υπηρεσία θα περιοριστεί στην καταγραφή, αλλά και την προειδοποίηση σε περίπτωση συναγερμού από το Διάστημα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Το να έχει ένας άνθρωπος καλούς φίλους ωφελεί σημαντικά τη σωματική υγεία του και τα οφέλη αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίς στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη ανάλυση.

Αντιθέτως, η μοναξιά είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 14.000 εθελοντές, ηλικίας 12 έως 85 ετών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κοινωνική δικτύωσή τους με βάση έναν δείκτη ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον αριθμό και τη φύση των κοινωνικών δεσμών (δηλαδή αν είναι ρομαντικές σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, θρησκευτικές ή σχετίζονται με τη συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες).

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), ανακάλυψαν πως όσο χαμηλότερη βαθμολογία επιτύγχαναν οι εθελοντές στον δείκτη της κοινωνικής δικτύωσης τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και αποτελεί δείκτη της γενικής φλεγμονής στο σώμα (η φλεγμονή είναι γενεσιουργός αιτία πολλών δεινών, της καρδιοπάθειας συμπεριλαμβανομένης).

Ηταν επίσης πιθανότερο να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι) και υψηλότερη περίμετρο μέσης.

Οι συσχετίσεις αυτές ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγιζαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, όπως το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, η κατάθλιψη κ.λπ.

Επιπλέον, ήταν ισχυρότερες σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες απ’ ό,τι σε άλλες. Η κοινωνική απομόνωση στην εφηβεία, λ.χ., αύξανε τον κίνδυνο φλεγμονής σχεδόν όσο και η καθιστική ζωή. Αντίστοιχα, η μοναξιά στην τρίτη ηλικία αύξανε τον κίνδυνο υπέρτασης όσο και το να έπασχε ένας γέροντας από διαβήτη.

«Η συσχέτιση της μοναξιάς με βλάβες στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη στους ηλικιωμένους, αλλά είναι η πρώτη φορά που αξιολογείται στην εφηβεία – την ηλικία που αρχίζουμε να καλλιεργούμε τις κοινωνικές σχέσεις» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Καθλίν Μιούλαν Χάρις, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το να διδάσκουμε στους εφήβους πώς να χτίζουν γερές φιλικές σχέσεις νωρίς στη ζωή, είναι εξίσου σημαντικό για τη μελλοντική υγεία τους με το να τους διδάσκουμε να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται συστηματικά».

Πηγή: tanea.gr

Την περίοδο από τις 24 Σεπτεμβρίου 2014 έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 τα αυτόνομα οχήματα της Google διήνυσαν σε autonomous mode 682 χιλιάδες χιλιόμετρα σε δημόσιους δρόμους στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τα κεντρικά γραφεία της Google, στο Μάουντεν Βιου. Κάθε μήνα, τα αυτοκίνητα της Google διανύουν χωρίς οδηγό περί τα 50 με 65 χιλιάδες χιλιόμετρα, αριθμός που ισοδυναμεί με 2-4 χρόνια οδήγησης από ανθρώπους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αναφορά της Google στην αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία της αμερικανικής πολιτείας, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυτόνομα οχήματα της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Κι αυτό καθώς, στην πλειονότητά τους, τα χιλιόμετρα που διανύουν αυτόνομα τα αυτοκίνητα δεν είναι σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους αλλά σε πολύπλοκο οδικό δίκτυο, με διασταυρώσεις πολλών λωρίδων, απροστάτευτες αριστερές στροφές, συναντώντας ποδηλάτες και πεζούς ή οδηγούς με απρόβλεπτη οδηγική συμπεριφορά.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, η Google αναφέρει ότι μειώθηκε ο αριθμός των δύσκολων περιστατικών που το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να αντιδράσει και εξωθήθηκε να παραχωρήσει το τιμόνι σε άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα έμαθε από τον τρόπο που χειρίστηκε το συμβάν ο οδηγός και το περιστατικό καταγράφηκε από τον πλούσιο εξοπλισμό του Google Autonomous car του Google X.

Σε 272 περιπτώσεις μέσα σε 14 μήνες, το λογισμικό του οχήματος αποδέσμευσε το σύστημα αυτόνομης οδήγησης για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με την ανάλυση της Google, σε 13 από αυτές τις περιπτώσεις θα σημειωνόταν σύγκρουση είτε με άλλο όχημα, ή σε «αντικείμενο». Εντούτοις, από την αναλυτική αναφορά ανά όχημα δεν γίνεται γνωστό τι ακριβώς συνέβη και το λογισμικό δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει εγκαίρως την κατάσταση.

Άλλοι κατασκευαστές, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, είναι πιο σαφείς: δεν ήταν ευδιάκριτη η σήμανση στους δρόμους, το ηλιακό φως δεν επέτρεπε στις κάμερες να βλέπουν, εκτελούνταν οδικά έργα ή ήταν αδύνατο να προβλεφτεί η συμπεριφορά του οδηγού στο άλλο εμπλεκόμενο όχημα.

Στην αναφορά της Google οι αιτίες για την αποδέσμευση του αυτόματου συστήματος οδήγησης ομαδοποιούνται σε κατηγορίες όπως: λόγω καιρού, λόγω κακής οδηγικής συμπεριφοράς του άλλου οδηγού, απαιτείται μανούβρα, αδυναμία πρόβλεψης της συμπεριφοράς του άλλου οδηγού. Τα περισσότερα περιστατικά αποδίδονται σε «διαφορά αντίληψης» των συνθηκών (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), με αποτέλεσμα αποδέσμευση του τιμονιού μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου (0,2'' έως 1,4'').

Παρά τη μείωση των περιστατικών αναγκαστικής παραχώρησης του οχήματος σε άνθρωπο-οδηγό, είναι φανερό ότι θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να επωμιστεί υλικό και λογισμικό το δύσκολο και επικίνδυνο έργο της οδήγησης, παρά τις εκτιμήσεις επιφανών στελεχών της βιομηχανίας ότι σε δύο χρόνια θα οδηγούμε για χόμπι, όχι από ανάγκη.

Πηγή: in.gr

Η δύσκολη στιγμή που εδώ και καιρό φοβόταν η Σελίν Ντιόν έφτασε: την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη ο σύζυγός της, Ρενέ Αντζελίλ, ο οποίος «πάλευε» με τον καρκίνο!

«Ο Ρενέ Αντζελίλ “έφυγε” στο σπίτι του, στο Λας Βέγκας, μετά από μια μακρά και δύσκολη “μάχη” με τον καρκίνο. Η οικογένεια ζητά να δείξετε σεβασμό στην ιδιωτική της ζωή και τη στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ζευγαριού.

Ο σύζυγος της δημοφιλούς τραγουδίστριας, που υπήρξε και μάνατζέρ της για περίπου είκοσι χρόνια, διαγνώστηκε πρώτη φορά με καρκίνο στο φάρυγγα το 1999, ωστόσο, τον ξεπέρασε. Η ασθένεια επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 2013, με τον Ρενέ να μπαίνει στο χειρουργείο τον περσινό Δεκέμβριο και να του κόβουν τμήματα της γλώσσας.

Κατά καιρούς, η Σελίν είχε μοιραστεί με τον κόσμο τις δύσκολες ώρες που περνούσε: πριν από κάποιους μήνες, ξέσπασε on air σε κλάματα, περιγράφοντας τάιζε τον σύζυγό της με ειδικό σωληνάκι τρεις φορές την μέρα, ενώ, σε άλλη συνέντευξή της, είχε αποκαλύψει πως τελευταία του επιθυμία ήταν να πεθάνει στα χέρια της! «Τον ρώτησα “φοβάσαι;” και ο Ρενέ είπε “θέλω να πεθάνω μέσα στα χέρια σου”. “Eντάξει, θα είμαι εκεί, θα πεθάνεις στα χέρια μου”, του είπα», ανέφερε χαρακτηριστικά, στην εφημερίδα «USA Today», η 47χρονη τραγουδίστρια.

Στις αρχές Δεκέμβρη, πρόσωπο από το περιβάλλον του ζευγαριού είχε αποκαλύψει ότι ο Ρενέ είχε φτάσει σε οριακό σημείο, λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως έχει γράψει το star.gr, πως, κατά πάσα πιθανότητα, τα Χριστούγεννα που πέρασαν θα είναι τα τελευταία που έζησαν μαζί…

Σελίν Ντιόν και Ρενέ Αντζελίλ παντρεύτηκαν το 1994 και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον 15χρονο Ρενέ Σάρλ και τα 5 ετών δίδυμα, Έντι και Νέλσον.

ΠΗΓΗ: star.gr
Άμεσα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στο όριο ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες και μάλιστα με την καθιέρωση προσωποποιημένου επταημέρου για τους καταθέτες. Κατά πληροφορίες της Αυγής, έχει ζητηθεί η αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 στα 500 ευρώ.

Η υγρασία και η μούχλα & που δημιουργούν προβλήματα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αν δεν γνωρίζουν πως να τις αντιμετωπίσουν. Η υγρασία αποτελεί έναν από τους κύριους εχθρούς των κτιρίων όπου κι αν εμφανιστεί και τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε την ύπαρξη της με τη μορφή μούχλας η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία.
Υπάρχουν πολλές χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
-Όσοι πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού
-Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Ενδείξεις
Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, κόπωση, ερεθισμένα μάτια και λαιμός, πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί.
Με ποιον τρόπο θα αποτρέψουμε την εμφάνιση μούχλας
-Ο καλύτερος τρόπος για να αερίζετε είναι να ανοίγετε για λίγα λεπτά τα κουφώματα σε αντικριστά μέρη του σπιτιού και να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας.
-Αφυγραντήρες: Στο εμπόριο πωλούνται αφυγραντήρες που απορροφούν την υγρασία, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.
-Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αν θέλετε πάντως να έχετε φυτά μέσα στο σπίτι μην τα ποτίζετε υπερβολικά. Το πολύ νερό σαπίζει τα φυτά και ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας.
-Αερίστε καλά το μπάνιο μετά το ντους. Κρατήστε κλειστή την πόρτα του μπάνιου ώστε να μη διαχέονται οι υδρατμοί στο υπόλοιπο σπίτι.
-Το ίδιο ισχύει και στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε.
-Μη στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι και ειδικά στις κρεβατοκάμαρες.
-Πολύ επιβαρυντικά είναι τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο.
Πού οφείλεται η ανάπτυξη της μούχλας
Η ανάπτυξη της μούχλας οφείλεται κυρίως στις διαφορές θερμοκρασίας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο που εκδηλώνεται κυρίως στο εσωτερικό μέρος των αμόνωτων δομικών στοιχείων π.χ. δοκάρια, κολώνες, τοιχία. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες κι αναπτύσσουν αποικίες οι οποίες τρέφονται με οργανική ύλη που αποσπούν από χρώματα, ξύλο, μοκέτες, ταπετσαρίες και τοίχους. Την καταλαβαίνουμε από το πράσινο ή μαύρο χρώμα με το οποίο παρουσιάζεται. Για να αντιμετωπίσετε άμεσα κι απλά τη μούχλα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να βουτήξετε ένα σφουγγαράκι μέσα στην χλωρίνη και να το τρίψετε καλά στο σημείο που έχει παρουσιαστεί η μούχλα. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η μούχλα δεν είναι τίποτα άλλο από ζωντανούς οργανισμούς που απλά επιχειρούμε να απομακρύνουμε. Αν το σπίτι σας είναι παραθαλάσσιο κι έχετε έντονο πρόβλημα με την υγρασία, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε απορροφητές υγρασίας. Οι απορροφητές υγρασίας είναι μικρές συσκευές που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από τον χώρο σας και να την αποθηκεύσουν μέσα στο δοχείο τους. Εάν περιορίσετε την υγρασία, θα ελέγξετε και τη μούχλα.

Για να καταπολεμήσουμε την υγρασία πρέπει να ελέγχουμε κατά το μέγιστο δυνατό την παραγωγή υδρατμών. Σε υγρούς χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα καλό θα είναι να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω. Για παράδειγμα, ένα μισάνοιχτο παράθυρο αρκεί. Τυχόν διαρροές από σωλήνα νερού πρέπει να επισκευάζονται άμεσα. Υπάρχουν επίσης, αντιμουχλικά πλαστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιφάνειες οποιουδήποτε υλικού μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Είναι ιδανικά για χώρους με αυξημένη παρουσίαση υδρατμών. Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι μονωτικοί και να μην αφήνουν θερμογέφυρες στο περίβλημα του κτιρίου.
Η υγρασία είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στον συγκεκριμένο χώρο. Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της είναι να αναγνωρίσουμε τι την προκαλεί. Υπάρχουν διάφορες μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια όπως η ανιούσα υγρασία, οι συμπυκνωμένοι υδρατμοί ή εισχωρούσα υγρασία κ.α., οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία. Με τον όρο ανιούσα υγρασία, που είναι και η πιο διαδεδομένη, ονομάζουμε την υγρασία που προέρχεται από το έδαφος κι ανέρχεται σταδιακά στους τοίχους ενός κτιρίου. Οι τοίχοι που συνορεύουν με το έδαφος απορροφούν υγρασία και τη μεταφέρουν τριχοειδώς προς τα επάνω, προκαλώντας αποσαθρώσεις επιχρισμάτων, αποκολλήσεις κτλ. Επίσης, η ανιούσα υγρασία μπορεί να φθάσει από το έδαφος μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει επειδή τα περισσότερα δομικά υλικά περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους, που «απορροφούν» το νερό από το έδαφος και αναγκάζουν την υγρασία να ανέλθει. Οι πιο συνηθισμένες πηγές υγρασίας σε ένα σπίτι είναι η είσοδος νερού και υδρατμών από το υπόγειο ή τους τοίχους με διάχυση ή αέρια ρεύματα, η μαζική είσοδος νερού από ρωγμές ή ατέλειες, οι διαρροές σωληνώσεων, η υγρασία υλικών (νέα κτίρια) και οι υδρατμοί από μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή, στεγνωτήρες, υγραντήρες κλπ.

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο χαρισματικός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν ο οποίος έπασχε από καρκίνο. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του.
Ο Rickman άργησε να γίνει γνωστός, αφού ο πρώτος του “μεγάλος” ρόλος, ήρθε στα 41 του χρόνια, μόλις δύο ημέρες αφού προσγειώθηκε στο Los Angeles για να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική, ενώ πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του και στο θέατρο, τόσο σε βρετανικές, όσο και σε αμερικανικές παραγωγές. “Οι ηθοποιοί είναι πράκτορες της αλλαγής. Μια ταινία, μια θεατρική παράσταση, ένα μουσικό κομμάτι, ή ένα βιβλίο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”, είχε δηλώσει παλαιότερα στον Guardian.
Ο ηθοποιός είχε κερδίσει ένα βραβείο BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο EMMY κι ένα Screen Actors Guild Award, για τους ρόλους του σε κινηματογράφο και τηλεόραση.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!