Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

 Έρευνα: Οι μισοί Αμερικανοί έγιναν λιγότερο έξυπνοι, εξαιτίας της βενζίνης με μόλυβδο που εισέπνευσαν ως παιδιά τον 20ό αιώνα

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς έχουν πλέον ελαφρώς μικρότερο δείκτη νοημοσύνης, επειδή για πολλά χρόνια, όταν ήταν παιδιά στον 20ό αιώνα, εισέπνεαν τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων που κινούνταν με βενζίνη που περιείχε μόλυβδο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι εκτιμήσεις της οποίας χαρακτηρίστηκαν «σοκαριστικές» από τους ερευνητές.

Η βενζίνη με μόλυβδο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – προτού καταργηθεί τελικά για χάρη της αμόλυβδης – εκτιμάται ότι «έκλεψε» συνολικά 824 εκατομμύρια μονάδες του δείκτη ευφυίας (IQ) από τους μισούς περίπου Αμερικανούς. Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε μια μείωση της ευφυΐας του μέσου Αμερικανού κατά σχεδόν τρεις μονάδες IQ.

Επιβαρυμένη περίοδος

Μάλιστα όσοι γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές του 1970 – της πιο επιβαρυμένης περιόδου από την άποψη της έκθεσης του πληθυσμού στον μόλυβδο της βενζίνης – μπορεί να έχασαν στην πορεία ο καθένας έξι έως επτά μονάδες IQ. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι λίγες μονάδες IQ μπορεί να φαίνονται αμελητέες, όμως μπορούν να είναι αρκετές για να ρίξουν έναν άνθρωπο κάτω του μέσου όρου της ευφυΐας (IQ μικρότερο του 85) ή ακόμη χειρότερα να χαρακτηρίσουν έναν άνθρωπο ως έχοντα νοητική καθυστέρηση (IQ κάτω του 70).

Ο μόλυβδος προστέθηκε στη βενζίνη το 1923, προκειμένου να δουλεύει καλύτερα η μηχανή των αυτοκινήτων. Όμως η «υγεία» των οχημάτων είχε ως τίμημα την υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι εκτίθεντο για χρόνια σε αέρια με μόλυβδο από τις εξατμίσεις.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ντιουκ της Β.Καρολίνα και της Φλόριντα, με επικεφαλής τον Άαρον Ρόιμπεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν σε βάθος χρόνου την επιβάρυνση του μολύβδου στην υγεία του εγκεφάλου κάθε Αμερικανού που ήταν ζωντανός το 2015.

Υπολόγισαν ότι την χρονιά εκείνη τουλάχιστον 170 εκατομμύρια Αμερικανοί – πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ – είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μόλυβδου στο αίμα τους, όταν ήταν παιδιά, κάτι που είχε ως πιθανή συνέπεια ότι εμφάνιζαν χαμηλότερο IQ, καθώς επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου, μεγαλύτερη πιθανότητα νοητικών-ψυχικών παθήσεων και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ως ενήλικες.

Επικίνδυνο επίπεδο

Η κατανάλωση βενζίνης με μόλυβδο αυξήθηκε σημαντικά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και κορυφώθηκε στη δεκαετία του 1970. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε γεννήθηκε σε εκείνες τις δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτέθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο περιβάλλον εξαιτίας των αυτοκινήτων.

Ο μόλυβδος είναι νευροτοξικός και μπορεί να κάνει ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα μετά την είσοδό του στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο σε κανένα στάδιο της ανθρώπινης ζωής. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στην ικανότητα του μολύβδου να διαταράσσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση να υποσκάπτει τη γνωστική-νοητική ικανότητα.

«Ο μόλυβδος είναι ικανός να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος από τη στιγμή που εισπνέεται ως σκόνη ή καταπίνεται ή καταναλώνεται μαζί με το νερό. Μέσω του αίματος μπορεί να διαπεράσει και τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό», δήλωσε ο Ρόιμπεν.

Περισσότερα από 70 χρόνια χρήσης βενζίνης με μόλυβδο έχουν αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στην ανθρώπινη υγεία και στην ευφυΐα, σύμφωνα με τη μελέτη. Ερωτηματικό προς διερεύνηση παραμένει κατά πόσο η μακροχρόνια έκθεση σε μόλυβδο στο παρελθόν μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση ή τη γνωστική εξασθένηση – ή και την άνοια – των ηλικιωμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων η Οδησσός, με τα άρματα μάχης να πλησιάζουν την ιστορική πόλη της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο ρωσικός στόλος έχει ήδη επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή.

Η αγωνία για το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας» – όπως αποκαλείται η Οδησσός – κορυφώνεται, με τα ρωσικά στρατεύματα να προωθούνται τις τελευταίες ώρες στην πόλη Νικολάγιεφ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Οδησσό.

Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, με αναλυτές να εκτιμούν πως οι Ρώσοι ενδέχεται να επιχειρήσουν ακόμα και σήμερα μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ιστορική ελληνική αποικία του 19ου αιώνα και τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει και η τελευταία διέξοδος της Ουκρανίας στη θάλασσα, με τη χώρα να μετατρέπεται σε ηπειρωτικό κράτος, περίκλειστο και χωρίς καμία πρόσβαση στη θάλασσα και το θαλάσσιο εμπόριο. Αυτό θα επιφέρει τραγικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, ενώ το ηπειρωτικό τμήμα θα είναι απομονωμένο και ουσιαστικά κυκλωμένο από τις κτήσεις των Ρώσων οι οποίοι φαίνεται πως στοχεύουν στην ενοποίηση της παράκτιας ζώνης με την Κριμαία.

Έτσι, η χερσαία ένωση της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα και ο έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας θα είναι γεγονός, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να έχει τον απόλυτο έλεγχο και κυριαρχία ολόκληρης της περιοχής.

 

Σε μια απίστευτη γκάφα υπέπεσε η ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία μπέρδεψε τον Νίκο Δένδια με τον… Νίκο Βέρτη.

Ειδικότερα, η κα Τρας θέλοντας να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο της στα social media, έκανε μια ανάρτηση στην οποία αντί να κάνει tag τον λογαριασμό του Νίκου Δένδια, τάγκαρε τον Νίκο Βέρτη.

Tο λάθος έμεινε αναρτημένο για περίπου μια ώρα, προτού το επιτελείο της το αντιληφθεί και το διορθώσει, γεγονός που σχολιάστηκε από πολλούς χρήστες του διαδικτύου.

Επιπλέον το «λάθος» έχει μείνει στην επεξεργασία ιστορικού.

 

Σημαντική πτώση της ΝΔ, η οποία ωστόσο διατηρεί 12,5% διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, και μεγάλη άνοδο των κομμάτων στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, με την διαφαινόμενη είσοδο στη Βουλή του κόμματος Κασιδιάρη να προκαλεί σοκ, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της ABACUS για το aftodioikisi.gr.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα (δείγμα 1031 άτομα, από 2 έως 4/3/22) που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά από αυτή για τον Alpha (δείγμα 1012 άτομα, από 19 έως 23/1/22) είναι διαδικτυακή και όχι τηλεφωνική, οι συγκρίσεις καταδεικνύουν ότι:

-Η ΝΔ (39,85% στις εκλογές του 2019) στην πρόθεση ψήφου χάνει 3% (από 32 σε 29%), ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στην εκτίμηση ψήφου (δυνητική ψήφος στην δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), καθώς από το 36 έως 39% καταποντίζεται στο 22 με 32%! Η μεγάλη δυσαρέσκεια για τη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας με το 41% να απαντά ότι δεν είναι “καθόλου ικανοποιημένο” από την εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, το 26% και 28%  “λίγο” (από πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αντίστοιχα) και μόλις το 31% και το 30% “αρκετά” και “απολύτως”.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ (31,53% στις εκλογές του 2019), που και σε αυτή τη δημοσκόπηση παραμένει πολύ χαμηλά, από το 17,5% πέφτει στο 16,5%, ενώ μικρότερες, σε σχέση με τη ΝΔ, είναι οι απώλειές του σχετικά με την εκτίμηση ψήφου (δυνητική ψήφος στην δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), καθώς από 20 έως 23% μειώνεται στο 12 έως 20%.

-Στους χαμένους σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αλλά όχι και τις εκλογές του 2019 (8,1%), συγκαταλέγεται και το ΚΙΝΑΛ, καθώς από 17% στην πρόθεση ψήφου πέφτει στο 14,5%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου (δυνητική ψήφος στην δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr), από το 18 έως 21% κινείται στο 10 έως 23%.

-Κερδισμένο είναι το ΚΚΕ (5,3% στις εκλογές του 2019), που από το 5% φτάνει στο 7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην  εκτίμηση από το 6,5 έως 7,5% αγγίζει ακόμη και το 10% (4 με 10%).

-Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγεται η “Ελληνική Λύση” (3,7% στις εκλογές του 2019), που στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 6% (από 2% στην δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) και στην εκτίμηση από 2 με 2,5% στο 4 έως 8%.

-Κερδισμένο είναι και το ΜΕΡΑ 25 (3,44% στις εκλογές του 2019) που από 2% φτάνει στο 3,5% στην πρόθεση ψήφου και στο 3 έως 9% από 2 έως 2,5% στην εκτίμηση ψήφου.

-Εκείνο όμως που προκαλεί σοκ είναι η πρόβλεψη για είσοδο στη Βουλή, της συνέχειας της “Χρυσής Αυγής” (2,93% στις εκλογές του 2019) του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» του καταδικασμένου Η. Κασιδιάρη, το οποίο δεν καταγραφόταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ABACUS, ενώ σε αυτή του aftodioikisi.gr φτάνει το 3,5%, με δυνητική ψήφο που κυμαίνεται από 3 έως 5%.

-Στην παρούσα δημοσκόπηση της ABACUS εμφανίζονται για πρώτη φορά και δύο ακόμη κόμματα που δεν είχαν λάβει μέρος στις εκλογές του 2019:

α)  Η «Δημιουργία», των Τζήμερου, Κρανιδιώτη που κινείται στα δεξιά της ΝΔ και λαμβάνει 1,5% στην πρόθεση ψήφου και από 1 έως 4% δυνητική ψήφο και

β) Οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι» (ΕΛΑ), η μετεξέλιξη του κόμματος Τράγκα, με επικεφαλής, πλέον, τον Πάρι Κουρτζίδη, που κινείται από το μεσαίο χώρο έως την «καραμανλική» ΝΔ και λαμβάνει 1% στην πρόθεση ψήφου και  και από 1 έως 4% δυνητική ψήφο, ενώ ένα συνολικά 30% δηλώνει ότι μπορεί να το επιλέξει.

Να σημειωθεί ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος (Άλλο κόμμα, λευκό, άκυρο, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ, Δεν θα ψηφίσω) στην παρούσα δημοσκόπηση ανέρχεται σε 18,2%, ενώ σε αυτή προ 1,5 μήνα ήταν 24,5%.

Ένας στους τρεις ζητά νέο κεντρώο κόμμα

Σημαντικά είναι τα ευρήματα για τις εξελίξεις που θα επιθυμούσαν οι πολίτες αναφορικά με τα υφιστάμενα ή νέα κόμματα, με σχεδόν 1 στους 3 (31%) να ζητούν ένα νέο κόμμα στο χώρο του κέντρου, 1 στους 4 (24%) την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ, το 13% ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, 9% ενίσχυση του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου και 6% ενίσχυση του πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερού χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Το 57% ζητά η ΝΔ να κινηθεί προς το κέντρο και μόλις 17% προς τα δεξιά.

-Το 46% ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς το κέντρο και το 28% προς τα αριστερά.

ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μια δημοσκόπηση χωρίς απόλυτες αλήθειες

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Είναι λοιπόν μια δημοσκόπηση κάτι παραπάνω από ένα γράφημα πρόθεσης ψήφου; Είναι μια δημοσκόπηση κάτι παραπάνω από όπλο στον επικοινωνιακό πόλεμο των κομμάτων; Η πανελλαδική έρευνα με συμπλήρωση online ερωτηματολογίου που διεξήγαγε η Abacus για λογαριασμό του aftodioikisi.gr αποδεικνύει ότι μια δημοσκόπηση μπορεί να είναι πολλά περισσότερα. Μπορεί να δείξει, για παράδειγμα, ότι μια κυβέρνηση δεν έχει την επόμενη θητεία στο τσεπάκι της, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ασθενής. Μπορεί να δείξει ότι μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει ταυτισμένους ψηφοφόρους, λόγω της ταχύτητας ανάδειξής της σε μια θέση δικομματικού παίκτη, δεν κερδίζει αυτονόητα από τις απώλειες μιας κυβέρνησης. Μπορεί να δείξει ότι ένα τρίτο κόμμα που διανύει έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την επιτυχή καταγραφή του στην κάλπη. Η πιο σημαντική όμως συνεισφορά της σημερινής δημοσκόπησης είναι ότι μετρά με λεπτομέρεια την έκταση της αβεβαιότητας των κομματικών επιλογών.

Με μια σειρά ερωτήσεων καταγραφής της πιθανότητας ψήφου για καθένα κόμμα μέσω της χρήσης μιας 11βάθμιας κλίμακας, όπου το 0 αντιστοιχεί στη μηδενική πιθανότητα και το 10 στην απόλυτη βεβαιότητα ψήφου, η έρευνα αυτή πετυχαίνει αφενός να αποτυπώσει τις διαφορετικής έντασης προτιμήσεις για ένα κόμμα, αφετέρου να αποτυπώσει παράλληλες προτιμήσεις για δύο ή περισσότερα κόμματα. Για κάποιους η πιθανότητα να ψηφίσουν τη ΝΔ, για παράδειγμα, είναι 80% ή και παραπάνω, ενώ για άλλους είναι 60% ή 70%, γεγονός που αφήνει περιθώρια για στήριξη ενός άλλου κόμματος υπό συνθήκες. Συγκεντρωτικά, η μελέτη των απαντήσεων για την πιθανότητα ψήφου όλων των κομμάτων αποδεικνύει ότι μόνο το 48% των εκλογέων είναι σίγουροι ή αρκετά βέβαιοι για την επιλογή τους, το 22% είναι διστακτικοί και το 30% είναι απολύτως αβέβαιοι, με την έννοια ότι δεν αποδίδουν πιθανότητα επιλογής μεγαλύτερη του 50% σε κανένα κόμμα. Πόση αξία να έχει λοιπόν η πιεστική απάντησή τους στο κλασικό ερώτημα πρόθεσης ψήφου; Και πολύ περισσότερο πώς μπορεί να εκτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα υπό συνθήκες τόσο έντονης ρευστότητας επιλογών; Και ακόμα και αν δεν υπάρχουν διλήμματα για κάποιους ψηφοφόρους, πόσο σίγουρες μπορεί να είναι επιλογές που τεκμηριώνονται από τους ίδιους τους εκλογείς στη βάση του επιχειρήματος ότι «δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή» (44%) και όχι του αντίστοιχου επιχειρήματος ότι «πιστεύω σε αυτό το κόμμα» (38%);

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι προφανείς. Μπορούμε να πούμε ωστόσο κάτι ουσιαστικό για τον κομματικό ανταγωνισμό στην παρούσα συγκυρία; Ναι, μπορούμε κατά πρώτον να πούμε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με τα ποσοστά της κάλπης του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να διατηρεί στις τάξεις του ένα σημαντικό ποσοστό αρκετά βέβαιων, αλλά όχι απολύτως βέβαιων, ψηφοφόρων του. Κατά δεύτερον, μπορούμε να πούμε ότι το ΚΙΝΑΛ εδραιώνει σταδιακά κέρδη από τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι μεγάλο τμήμα όσων εκφράζονται θετικά για αυτό παραμένει στη ζώνη των αρκετά, αλλά όχι απολύτως βέβαιων, εκλογέων. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται ως επιλογή από ένα εξαιρετικά διευρυμένο ακροατήριο που φτάνει στα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος. Κατά τρίτον, μπορούμε να πούμε ότι τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα συγκρατούν τη δύναμή τους, με την Ελληνική Λύση να εμφανίζει αυξητικές τάσεις και ένα διευρυμένο για τα δεδομένα ενός ακραίου κόμματος ακροατήριο. Κατά τέταρτον, μπορούμε να πούμε ότι ο χώρος «πέραν από τη τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας» εμφανίζει εκλογική ζήτηση που δεν καλύπτεται πλήρως από τα υπάρχοντα σχήματα, παρότι υπολογίσιμο και με εκλογικούς όρους μέρος αυτής της ζήτησης κατευθύνεται εκ νέου στο κόμμα-συνεχιστή της Χρυσής Αυγής, το κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Δεν είναι λίγα όσα μέτρησε η σημερινή δημοσκόπηση της Abacus. Απλώς θα πρέπει να τα κοιτάξουμε μέσα από το φακό της αποδεδειγμένης και μετρημένης στην ίδια την έρευνα αβεβαιότητας για τις επιλογές παραπάνω από των μισών ψηφοφόρων, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί η αβεβαιότητα της προσέλευσης στην κάλπη, ενός κομβικού για τις τελικές εκτιμήσεις μεγέθους που σήμερα καταγράφεται χαμηλότερα από το 60% ακόμα και μεταξύ όσων δέχονται να λάβουν μέρος σε μια πολιτική έρευνα. Το εργαλείο των δημοσκοπήσεων θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών όταν πάψει να παριστάνει ότι είναι σε θέση να διαβάσει την απόλυτη αλήθεια. Οι ερευνητές των δημοσκοπήσεων θα το καταφέρουν, αν οι ίδιοι καταμετρούν και υπογραμμίζουν πόσο αβέβαιες είναι οι ίδιες οι επιλογές ψήφου που καταγράφουν, αν οι ίδιοι προτείνουν έναν συνδυασμό ερωτήσεων που προσεγγίζουν μια εκτίμηση της κομματικής επιρροής, αν οι ίδιοι δοκιμάσουν νέα εργαλεία συλλογής. Η έρευνα της Abacus κάνει και τα τρία παραπάνω: μετρά και τονίζει την αβεβαιότητα των επιλογών, προτείνει τον συνδυασμό της ερώτησης πρόθεσης ψήφου με τις ερωτήσεις της πιθανότητας ψήφου για κάθε κόμμα, δοκιμάζει το εργαλείο της online συμπλήρωσης σε αντιπροσωπευτικό και φυσικά δημογραφικά σταθμισμένο δείγμα. Για αυτό και είναι μια πολύ καλή έρευνα.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ AFTODIOIKISI.GR ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.
aftodioikisi.gr

 

Εκτιμήσεις σοκ γίνονται για την τιμή της βενζίνης, με τα σενάρια να αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.

Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας – μιας από τις ποικιλίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές αργού – πλησίασε εχθές Δευτέρα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008, ωθούμενη προς τα πάνω από την επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

 

Προβληματισμό προκαλεί βίντεο που κυκλοφόρησε στο facebook από το Svilengrad της Βουλγαρίας και δείχνει νταλίκες να μεταφέρουν άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ

Το βίντεο κοινοποιήθηκε και αναδημοσιεύτηκε από πολλούς κατοίκους του Έβρου, και γενικότερα στην Ελλάδα, αφού οι κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι φυσικό να προκαλούν έντονο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Evros-news.gr, τα συγκεκριμένα άρματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εμφανίστηκαν στο γειτονικό προς τον Εβρο Σβίλενγκραντ, προέρχονται από τη Ρουμανία και ανήκουν στις δυνάμεις των ΗΠΑ που μετέχουν στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα Τρίτη, μέσω του Ορμενίου θα φτάσουν στην Ελλάδα και αφού διασχίσουν τον νομό Εβρου θα καταλήξουν στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Εκεί θα πάρουν μέρος σε κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 18 Μαρτίου.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!