Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μια ποικιλία μήλων που «αφρίζουν» στο στόμα ανέπτυξαν ερευνητές της ελβετικής εταιρείας Lubera. Τα μήλα Paradis Sparkling απελευθερώνουν τους χυμούς τους με τρόπο ώστε να παραπέμπουν στις φυσαλίδες που περιέχονται στα αναψυκτικά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του… αφρώδους φρούτου, η μοναδική αυτή αίσθηση προσφέρεται μόνο κατά το δάγκωμά του και δεν διατηρείται σε περίπτωση που π.χ. μετατραπεί σε χυμό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για την τελειοποίηση της νέας ποικιλίας χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μελέτης. Μια από τις δύο ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα, είναι η γερμανική Resi – γνωστή για τη γλυκιά της γεύση και την τραγανή υφή της σάρκας της.

«Για μια ποικιλία που προορίζεται για επιτραπέζια κατανάλωση, είναι ίσως ό,τι πιο ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να έχουμε. Είναι σίγουρα διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στην αγορά και η υφή του συγκεκριμένου μήλου αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους καταναλωτές.

Το νέο μήλο διαθέτει μαλακή υφή ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα τραγανό και η σάρκα του “σκάει” στο στόμα απελευθερώνοντας οξύτητα και σάκχαρα δίνοντας την εντύπωση της κατανάλωσης ενός αναψυκτικού» εξηγεί ο διευθυντής παραγωγής της Lubera, Ρόμπερτ Μαιερχόφερ.

Πηγή: tovima.gr
Τα αφιερώματα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμούν φέτος τέσσερις ξεχωριστούς δημιουργούς: Τον μετρ του σουρεαλισμού και νικητή του πρόσφατου φεστιβάλ Βενετίας σουηδό σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον / Roy Andersson, την εμβληματική ηθοποιό και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, η οποία θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να τιμηθεί για το σύνολο του έργου της, τον ούγγρο σκηνοθέτη Κόρνελ Μουντρούτσο / Kornel Mundruczó -η πρόσφατη ταινία του οποίου White Dog απέσπασε το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών-, καθώς και τον Ραμίν Μπαχρανί / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και masterclass.

ΧΑΝΑ ΣΙΓΚΟΥΛΑ

«Είμαι αυτή που είμαι» - Ο γάμος της Μαρία Μπράουν

Το 55ο ΦΚΘ τιμά τη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα μέσα από ένα αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki. Η Χάνα Σιγκούλα, ιέρεια του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, αναδείχθηκε σε ηθοποιό - σύμβολο της δεκαετίας του ’70, με τις ριζοσπαστικές ερμηνείες της στις ταινίες του σπουδαίου γερμανού σκηνοθέτη. Στη συνέχεια, χάραξε την προσωπική της διαδρομή, συμμετέχοντας σε ταινίες διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Φόλκερ Σλέντορφ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Ετόρε Σκόλα, Αντρέι Βάιντα και Μαργκαρέτε φον Τρότα, ενώ παράλληλα με τον κινηματογράφο, διέπρεψε και στο τραγούδι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της Χάνα Σιγκούλα - Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (1972), Ο γάμος της Μαρία Μπράουν (1979) και Λίλι Μαρλέν (1981) σε σκηνοθεσία Φασμπίντερ-, καθώς και μια σειρά μικρού μήκους ταινιών που έχει επιμεληθεί η ίδια. Επίσης, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την καλλιτέχνιδα για το σύνολο του έργου της. Αμέσως μετά, η ίδια θα πραγματοποιήσει συναυλία στον ίδιο χώρο και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Whatever The Dream Is της Anne Imbert , με θέμα τη ζωή της.

ΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ
Το σινεμά του σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον γεννιέται εκεί όπου η τραγωδία συναντά την κωμωδία. Σαρκαστικός, σουρεαλιστής, οπαδός του στοιχείου του παραλόγου, ο Άντερσον χτίζει ένα κινηματογραφικό σύμπαν παράξενο αλλά τόσο γοητευτικό, σήμα κατατεθέν σε όλη την πορεία του. Σχολαστικός και ακριβής, σε περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, έχει υπογράψει μόλις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες και θα προβληθούν στο αφιέρωμα που πραγματοποιεί φέτος το 55ο Φεστιβάλ. Ο Άντερσον έκανε το ντεμπούτο του το 1970 με το πολυβραβευμένο φιλμ A Swedish Love Story (1975), όπου επηρεασμένος από το τσέχικο νέο κύμα, αφηγείται την ιστορία αγάπης δύο εφήβων και την αντίδραση των οικείων τους.

Το 1975 υπέγραψε το φιλμ Giliap (1975), μια παράδοξη μείξη κινηματογραφικών ειδών, ενώ στον κινηματογράφο επέστρεψε θριαμβευτικά έπειτα από 25 χρόνια απουσίας το 2000, με την ταινία Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο (βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ Κανών), μια συρραφή επεισοδίων με ετερόκλητους χαρακτήρες, όπου ο Άντερσον σατιρίζει με μαύρο χιούμορ την παράνοια του μοντέρνου κόσμου σε μια χαώδη μητρόπολη. Η ταινία Εσείς οι ζωντανοί (2007) διερευνά το μυστήριο της ζωής μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων σε σύγχυση, ισορροπώντας ανάμεσα στην απαισιοδοξία αλλά και μια αχτίδα ελπίδας.

Η πρόσφατη, επίσης σπονδυλωτή ταινία του Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του (Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας) ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος», αγγίζοντας διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη.

ΡΑΜΙΝ ΜΠΑΧΡΑΝΙ

«Σκηνοθέτη της δεκαετίας» χαρακτήρισε ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ τον Ραμίν Μπαχρανί πριν από μερικά χρόνια, επιβεβαιώνοντας την πορεία του δραστήριου 39χρονου δημιουργού, ενός από τους πλέον αξιόλογους στο νέο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Γεννημένος στις ΗΠΑ, γιος ιρανών μεταναστών, ο Μπαχρανί θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο του, στο πλαίσιο του αφιερώματος που περιλαμβάνει μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ του, καθώς και να πραγματοποιήσει masterclass. Ανεπιτήδευτο και πηγαίο το σινεμά του Μπαχρανί πάλλεται από ζωντάνια και ανθρωπιά.

Η απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου και η γενικευμένη κρίση αξιών απασχολούν έντονα τον δημιουργό. Στην πρόσφατη ταινία του 99 Homes (2014), με τους Άντριου Γκάρφιλντ και Μάικλ Σάνον, σχολιάζει το άγριο πρόσωπο της σύγχρονης οικονομίας που θυσιάζει τους ανθρώπους στο όνομα του κέρδους.

Στην ταινία At Any Price (2012), στηλιτεύει την ηθική παρακμή των αμερικανών, εστιάζοντας σε μια οικογένεια –στους βασικούς ρόλους οι Ντένις Κουέιντ και Ζακ Έφρον. Δέσμιοι μιας εύθραυστης ευημερίας, είναι και οι ήρωες του συγκινητικού Goodbye Solo (2008), το οποίο, με φόντο τη Νότια Καρολίνα -γενέτειρα του Μπαχρανί-, διερευνά τα ήθη και τις νοοτροπίες διαφορετικών γενεών σε μια Αμερική που αλλάζει.

Ύμνο στην ανθρωπιά αποτελεί και η ταινία Chop Shop (2007), η οποία με ντοκιμαντερίστικο στυλ αναδεικνύει ανάγλυφα τη σκληρή καθημερινότητα δύο ανήλικων μεταναστών. Μετανάστης είναι και ο σισύφειος ήρωας του Man Push Cart (2005), ενός φιλμ που εκτυλίσσεται σαν τη νεοϋορκέζικη εκδοχή του Κλέφτη των ποδηλάτων.

ΚΟΡΝΕΛ ΜΟΥΝΤΡΟΥΤΣΟ
Με έντονη φεστιβαλική παρουσία, ο Ούγγρος Κόρνελ Μουντρούτσο, τολμηρός και πολυπράγμων, ανήκει στην αφρόκρεμα των νέων ευρωπαίων δημιουργών. Ο ίδιος θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο του. Βαδίζοντας στα χνάρια των συμπατριωτών ομότεχνών του Μπέλα Ταρ και Μίκλος Γιάντσο, τον οποίο μάλιστα θεωρεί έναν από τους μέντορές του, ο Μουντρούτσο προτείνει ένα ελεύθερο σινεμά χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και αυστηρές αφηγηματικές γραμμές. Οι εικόνες του είναι σκληρές, συχνά στα όρια του γκροτέσκ, αλλά ταυτόχρονα γεμάτες αισθησιασμό και λυρισμό.

Στην πρόσφατη ταινία του Λευκός Θεός η 13χρονη ηρωίδα επαναστατεί, ενώ ο πιστός της σκύλος ηγείται μιας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Ο Μουντρούτσο δεν διστάζει να αποκαλύψει τις σκοτεινές όψεις της ανθρώπινης φύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιλμ Tender Son – The Frankenstein Project, όπου ο σκηνοθέτης αντλεί έμπνευση από το μύθο του Φρανκενστάιν για να αφηγηθεί το ξέσπασμα βίας ενός 17χρονου που νιώθει ανεπιθύμητος από την ίδια του την οικογένεια.

Ακραίες καταστάσεις αποτυπώνει και το δραματικό φιλμ Delta (2008, βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Κανών), μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ετεροθαλή αδέλφια με φόντο τις όχθες του Δούναβη. Από την άλλη, το μιούζικαλ Johanna (2005) εκπλήσσει ως μια μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας της Ζαν ντ’ Αρκ, ενώ άλλο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ωμού ρεαλισμού είναι και το φιλμ Pleasant Days (2002, βραβείο Αργυρή Λεοπάρδαλη στο φεστιβάλ Λοκάρνο), με επίκεντρο μια παρέα νεαρών σε οικονομική και ηθική παρακμή.


http://www.cityportal.gr
Πριν από 50 χρόνια στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίας εντοπίστηκαν τα μπροστινά άκρα ενός άγνωστου είδους δεινοσαύρου. Με μήκος 2,4 μέτρα ήταν τα μεγαλύτερα μπροστινά άκρα που είχαν ποτέ εντοπιστεί σε δεινόσαυρο αλλά γενικότερα και σε οποιοδήποτε δίποδο ζώο στον πλανήτη. Η απουσία άλλων ευρημάτων δεν επέτρεπε στους επιστήμονες να πουν περισσότερα πράγματα για αυτόν τον δεινόσαυρο. Εντοπίστηκαν όμως δύο καλοδιατηρημένοι σκελετοί αυτού του μυστηριώδους όσο και εντυπωσιακού όπως αποδεικνύεται είδους δίνοντας τέλος σε αυτό το παλαιοντολογικό μυστήριο.

Γιγάντιος
Επρόκειτο για έναν δεινόσαυρο μεγάλο σχεδόν όσο ο Τυραννόσαυρος, που έφθανε τα 11 μέτρα μήκος και ζύγιζε 6,4 τόνους. Ανήκε στην ομάδα των «ορνιθομιμόσαυρων» (μέλος της ευρύτερης οικογένειας των θηρόποδων δεινόσαυρων), που ονομάστηκαν έτσι, επειδή έμοιαζαν με σαύρες που μιμούνταν τα πουλιά. Ήταν δίποδος όπως οι στρουθοκάμηλοι και χρησιμοποιούσε τα δύο τρομερά μπροστινά χέρια του για να κυνηγά την τροφή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Γιανγκ Ναμ Λι του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών της Ν. Κορέας, ανακάλυψαν, επίσης στην έρημο Γκόμπι, δύο σχεδόν πλήρεις σκελετούς του δεινόσαυρου, τον οποίο ονόμασαν «Δεινόχειρα» (Deinocheirus mirificus) λόγω των δεινών (τρομερών) χεριών του. Η αρχική ανακάλυψη των απολιθωμένων χεριών είχε γίνει το 1965 από μια πολωνομογγολική επιστημονική αποστολή.

Το σώμα του παμφάγου δεινόσαυρου, ο οποίος τρεφόταν με φυτά, ψάρια και μικρά ζώα σε υγρότοπους, ήταν πολύ παράξενο, καθώς θύμιζε γιγάντια στρουθοκάμηλο με καμπούρα, ενώ είχε ένα επίμηκες κεφάλι με μήκος πάνω από ένα μέτρο και ράμφος σαν της πάπιας, καθώς και μια τεράστια κοιλιά. «Ήταν ένας από τους πιο περίεργους δεινόσαυρους, παράξενος πέρα από κάθε φαντασία», δήλωσε ο Γιανγκ Ναμ Λι και εκτίμησε ότι το ζώο πρέπει να περπατούσε πολύ αργά. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: tovima.gr
Και αφού γεννάμε, η μαία παίρνει τα μωρά μας να τα πάει στους συγγενείς για την πρώτη τους φωτογραφία και τα επιστρέφει στην αίθουσα τοκετού. Εμάς μας πηγαίνουν στο δωμάτιό μας και μας φέρνουν το μωράκι μας, έτοιμο, ντυμένο και ήρεμο για να το θηλάσουμε και για να το κρατήσουμε στην αγκαλιά μας.

Διερωτηθήκατε ποτέ όμως, τι κάνει το μωράκι μας την πρώτη ώρα της ζωή του; Την απάντηση έρχεται να μας τη δώσει, μια ομάδα επιστημών από τη Σουηδία όπου παρακολούθησαν βίντεο από 28 νεογέννητα μωρά, για το πώς ενστικτωδώς συμπεριφέρονται μόνα τους για τα πρώτα 70 λεπτά. Τα αποτελέσματά τους, παρουσιάστηκαν στο «Acta Paediatrica» και δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στην διαδικτυακή σελίδα «Science News».

Τι κάνουν λοιπόν;

0 Λεπτό: Τα μωρά με το που γεννιούνται κλαίνε δυνατά κάτι που τα βοηθά «ξυπνήσουν» τους πνεύμονές τους.

2 Λεπτό: Μετά από όλο αυτό το γοερό κλάμα, τα μωρά ξοδεύουν λιγότερο από ένα λεπτό χαλάρωσης, κοντά στο στήθος της μητέρας τους.

2,5 Λεπτό: Μετά από μισό λεπτό, τα νεογέννητα ανοίγουν τα μάτια τους για πρώτη φορά και αρχίζουν σταδιακά να κινούν το κεφαλάκι και το στόμα τους.

8 Λεπτό: Τα μωρά γίνονται ακόμη πιο ενεργά, κρατώντας τα μάτια τους ανοικτά για πέντε λεπτά ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα νεογνά αρχίζουν να ψάχνουν για φαγητό κάνοντας «πεινασμένους» θορύβους και μικρές κινήσεις των χεριών προς το στόμα. Κάπου εκεί θα αρχίσουν να «μυρίζουν» το στήθος.

18 Λεπτό: Αφού έχουν κουραστεί από όλα τα προηγούμενα θα κάνουν ένα μικρο διαλειμματάκι κλείνοντας τα ματάκια τους,

36 Λεπτό: Με γεμάτες μπαταρίες πια, αρχίζουν ξανά να ψάχνουν για το στήθος της μανούλας, και αυτή τη φορά δεν θα το βάλουν κάτω μέχρι να τα καταφέρουν.

62 Λεπτό: Με τη βοήθεια της μαίας, τα νεογέννητα ρουφούν μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος, μιας ουσίας γεμάτης με πρωτεΐνες. Αυτό θα είναι και η κινητήρια δύναμη που θα κάνει το στήθος της μαμάς να παράγει γάλα.

70 Λεπτό: Τα μωρά θα κοιμηθούν ήρεμα μέχρι την επόμενη στιγμή που θα πεινάσουν.

Οι ερευνητές μετά το τέλος της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν άφηναν περισσότερες ώρες οι μαίες τα νεογέννητα με την μαμά τους, θα ήταν πιο εύκολος ο θηλασμός αλλά θα βοηθούσε και θα ενθάρρυνε όλες εκείνες τις γυναίκες που δυσκολεύονται με τον θηλασμό.

http://www.piraeuspress.gr
Είναι το προαιώνιο παράπονο των ανδρών: ότι οι γυναίκες το παίρνουν πολύ κατάκαρδα όταν καυγαδίζουν. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως οι άντρες έχουν δίκιο – αλλά και ότι επίσης είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους καυγάδες!

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosocial Intervention», οι γυναίκες όντως ταράζονται περισσότερο από τους καυγάδες με τον σύντροφό τους, διότι εγείρονται εντονότερα συναισθήματα μέσα τους.

Ωστόσο, οι άντρες είναι η αιτία των περισσότερων καυγάδων μεταξύ των ζευγαριών, διότι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν «ισχυρά υπονομευτικά συναισθήματα», όπως οργή ή περιφρόνηση.

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, στην Ισπανία, στην οποία συμμετείχαν 142 εθελοντές – 75 γυναίκες και 67 άντρες.

Στόχος της μελέτης ήταν να αναλυθεί το είδος των διαπροσωπικών συναισθημάτων που αναπτύσσουν άνδρες και γυναίκες όταν έρχονται αντιμέτωποι με διάφορους καυγάδες με τον/την σύντροφό τους.

Οι εθελοντές εκτέθηκαν σε πέντε διαφορετικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν καυγά ανάμεσα στο ζευγάρι.

Στις περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος πρόσβαλλε τον άλλο ή του φερόταν με ασέβεια, οι γυναίκες ένιωθαν δυστυχισμένες, ενώ στις περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος γινόταν επιθετικός προς τον άλλο στη διάρκεια του καυγά, οι γυναίκες ένιωθαν μεγαλύτερη απογοήτευση απ’ ό,τι οι άντρες.

Σε ένα άλλο σενάριο, στο οποίο ο ένας σύντροφος διαστρέβλωνε την πραγματικότητα προκειμένου να «βγει από πάνω», οι γυναίκες ένιωθαν θλίψη, ενώ οι άντρες μετά βίας ένιωθαν ντροπή.

Στη διάρκεια των καυγάδων, οι άντρες δήλωσαν πως ένιωθαν πιο κυριαρχικά ή ισχυρά συναισθήματα, όπως οργή, θυμό ή περιφρόνηση, ενώ οι γυναίκες ένιωθαν πιο υποτακτικά συναισθήματα, όπως ενοχές, θλίψη ή φόβο.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε επίσης πως τα συναισθήματα των γυναικών είναι πιο έντονα.

Από πού μπορεί να πηγάζουν οι διαφορές αυτές; «Μάλλον από το κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανατρεφόμαστε και στους ρόλους που προαιώνια μαθαίνουμε ότι πρέπει να υπηρετούμε, αναλόγως με το φύλο», απαντούν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Η επιστημονική εξήγηση γιατί σήμερα τα κοτόπουλα είναι μεγαλόσωμα σε σύγκριση με αυτά παλαιότερων δεκαετιών

Τα κοτόπουλα έχουν αλλάξει: σήμερα είναι αρκετά μεγαλόσωμα από ό, τι τα κοτόπουλα των τελευταίων δεκαετιών - και μια νέα μελέτη από ερευνητές στον Καναδά, προσφέρει την εξήγηση.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες «ανέθρεψαν» τρεις φυλές κοτόπουλων: μία φυλή που ήταν συνηθισμένη το 1957, άλλη από το 1978, και μια τρίτη από το 2005 που την ονόμασαν Ross 308.

«Τα ταΐζαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, έτσι δεν τους δίναμε ορμόνες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Martin Zuidhof, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, δήλωσε στο CBC. «Η μόνη διαφορά, που ήταν μέρος της μελέτης μας, ήταν η γενετική».

Τι βρήκαν οι ερευνητές; Το κοτόπουλο Ross 308 έτεινε να είναι πολύ μεγαλύτερο από τη φυλή του 1978 και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη φυλή του 1957.

Τα κοτόπουλα σήμερα είναι μεγαλύτερα απλώς επειδή έχουν εκτραφεί να είναι μεγαλύτερα. Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε για την κατανάλωση αυτών των τόσο μεγάλων πουλιών;
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση μεγαλύτερων κοτόπουλων», λέει ο Zuidhof . «Αυτό θα μπορούσε να συγκριθεί με το ότι είναι πιο επικίνδυνο να τρώμε μεγαλύτερα καρότα, επειδή είναι μεγαλύτερα».

http://www.newsbeast.gr 
Τελικά, είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε στην πραγματικότητα πολλά από τα φουτουριστικά gadgets που θαυμάζουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Αν πάνε όλα καλά με την χρηματοδότηση του project, θα εισβάλει στη ζωή μας το πρώτο πραγματικό hoverboard!
Οι δημιουργοί Jill και Gregg Henderson είναι αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση μέσα από την πλατφόρμα Kickstarter, ώστε να προσφέρουν την τεχνολογία στους developers τον Ιούλιο του 2015.
Το hoverboard διαθέτει τέσσερις μηχανές αιώρησης που παράγουν την απαιτούμενη ανυψωτική δύναμη για να σηκώνουν στον αέρα την σανίδα και ένα φορτίο 140 κιλών για 15 λεπτά, βασιζόμενο στη σχεδόν παρόμοια αλλά πανάκριβη μέθοδο αιώρησης Maglev που χρησιμοποιούν πολλά υπερταχεία τρένα.

Η ιδέα του project γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν ο αρχιτέκτονας Greg Henderson αναζητούσε τρόπους για να δημιουργήσει ασφαλή αντισεισμικά κτίρια.
Κατά την διάρκεια των ερευνών του, ανακάλυψε έναν επαναστατικό τρόπο αποκόλλησης και αιώρησης κτιρίων με την βοήθεια ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Το παραπάνω project θα έβρισκε εφαρμογή τη χρονική στιγμή που θα χτυπούσε ο εγκέλαδος, ώστε το κτίριο να αιωρείται και να παραμένει ασφαλές για όσο διάστημα διαρκεί ο σεισμός.
Στην πορεία ο Greg διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να βρει έδαφος και εφαρμογή στις μεταφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η πρώτη ιπτάμενη σανίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφευρέτης του hoverboard δίνει πρόσβαση σε μια μικρογραφία της πατέντας του, σε όσους ερευνητές ενδιαφέρονται να εξελίξουν την ιδέα του και να μας καταπλήξουν με τις μελλοντικές δημιουργίες τους.
«Για αυτό επιλέξαμε το hoverboard: για να προσελκύσουμε την προσοχή. Εάν ένας στους 10 συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες χρήσεις, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία» δήλωσε ο ίδιος.
echoes.gr

Γνωρίζουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει δυσμενείς συνέπειες για τα ψάρια και τους κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση των ρύπων και των τοξινών που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα, όσον αφορά την υγεία του ανθρώπου και τη μελλοντική ασφάλειά του να κολυμπάει σε αυτά τα νερά με την αυξημένη θερμοκρασία.

Αυτό τον αντίκτυπο των ωκεανών στην υγεία του ανθρώπου εξετάζει η έκθεση του Νάιαλ ΜακΝτόναου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Θαλάσσιας Ζωής με έδρα την Οστένδη του Βελγίου, η οποία παρουσιάστηκε στη συνάντηση EurOcean στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 340 Ευρωπαίοι επιστήμονες και ειδικοί, αντιπροσωπεύοντας 143 οργανισμούς από 31 χώρες, οι οποίοι δημοσίευσαν ένα πενταετές πλάνο-οδηγό για την αντιμετώπιση των κυριότερων θεμάτων που αφορούν τους ωκεανούς, από τις απειλές στην ανθρώπινη υγεία ως τη θαλάσσια βιοτεχνολογία και τις οικονομικές προοπτικές από τη χρήση των ωκεανών ως πηγή ενέργειας.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας μπορούν πράγματι να μειώσουν την τοξικότητα ορισμένων οργανικών ρύπων όπως τα φυτοφάρμακα, οι φαρμακευτικές ουσίες και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, κυρίως με το να τους διασπούν γρηγορότερα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα νερά θα είναι ασφαλή για τους λουόμενους, παρά τις αρνητικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή.

«Φαίνεται ότι πολλές από τις τοξίνες μπορούν να μεταβληθούν από τη θερμοκρασία, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αλληλεπιδρούν διαφορετικά με τους ανθρώπους και τους θαλάσσιους οργανισμούς», δήλωσε ο ΜακΝτόναου.

Ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί επίσης πως οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία ενδέχεται να ενταθούν εξαιτίας της μεγαλύτερης παρουσίας τοξικών φυκιών, των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται όσο γίνονται πιο θερμές οι θάλασσες.

Εξάλλου η κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών και η έκθεση σε μολυσμένο νερό της θάλασσας μπορεί να οδηγήσει σε οξείες και χρόνιες ασθένειες στον άνθρωπο, προειδοποιεί η έκθεση, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση της θερμότητας και της οξύτητας των ωκεανών έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για μεγάλο αριθμό θεμελιωδών οικοσυστημάτων.

http://www.naftemporiki.gr
Μέχρι πρόσφατα, από ενδείξεις που είχαν συγκεντρωθεί, γνωρίζαμε ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονταν από δύο μεγάλες φυλές. Από μελαχρινούς με καστανά μάτια αγρότες που έφτασαν από την Μέση Ανατολή στη Γηραιά Ήπειρο και από ξανθούς γαλανομάτηδες ντόπιους κυνηγούς που είχαν φτάσει από την Αφρική τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν.
Μία μεγάλη διεθνής γενετική έρευνα όμως, έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία αυτή και να προσθέσει στο γενεαλογικό δέντρο των Ευρωπαίων μία τρίτη φυλή από τη Βόρεια Ευρασία. Η νέα ανάλυση DNA δείχνει πως η τρίτη αυτή φυλή συνέβαλε στο γονιδιακό μίγμα τόσο των Ευρωπαίων, όσο και των Βορειοαμερικανών.
Η συγκεκριμένη φυλή των ευρασιατών, έφτασε στην κεντρική Ευρώπη μετά τους πρώτους αγρότες και αρχικά εγκαταστάθηκε σε μία μεγάλη έκταση στη σημερινή σιβηρική Ρωσία και βόρεια Ασία.
Η ομάδα αυτή είχε συγγενική σχέση με τους πληθυσμούς που πέρασαν το Βερίγγειο Πορθμό πριν από 15.000 χρόνια και έγιναν οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής.
Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA περισσότερων από 2.345 ατόμων από ολόκληρο τον κόσμο συγκρίνοντάς το με το γονίδιο αρχαίων σκελετών από τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο. Οι σκελετοί ανήκαν σε οκτώ κυνηγούς-συλλέκτες που έζησαν πριν από περίπου 8.000 χρόνια, πριν την άφιξη της γεωργίας, και ενός αγρότη που έζησε πριν από 7.000 χρόνια.
Όπως δήλωσε ο David Reich καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και επικεφαλής της μελέτης:
«Αυτό που βρήκαμε, αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν τριπλή καταγωγή».
Στη ομάδα των ερευνητών συγκαταλέγεται και ο ελληνικής καταγωγής μεταδιδακτορικός ερευνητής Ιωσήφ Λαζαρίδης που είναι ο κύριος συγγραφέας της έρευνας και ο οποίος διευκρίνισε: «Η Βορειοευρασιατική καταγωγή συνιστά την αναλογικά μικρότερη συνιστώσα οπουδήποτε στην Ευρώπη, πουθενά πάνω από 20%, όμως τη βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή ομάδα που έχουμε μελετήσει, καθώς επίσης στον Καύκασο και στην Εγγύς Ανατολή».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έρευνα συμμετείχαν άλλοι δύο ελληνικής καταγωγής ερευνητές, ο Χρήστος Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης) και ο Θεολόγος Λουκίδης (University College Λονδίνου).
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν το πότε έφτασαν στην Ευρώπη οι μετανάστες από τη Βόρεια Ευρασία.
echoes.gr
Κρύο, κρύο καιρός για δύο και για συμβουλές σχετικά με το πώς «θα ανεβάσετε θερμοκρασία» (προσπαθήσαμε να αποφύγουμε να το γράψουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε).

1. Κάντε ένα ζεστό ντους μαζί.
Υδρατμοί, μυρωδιές από αφρόλουτρα, οι σαπουνάδες που τρέχουν πάνω στη γυμνή σου πλάτη. Άσε που οπουδήποτε αλλού κάνει σαφώς περισσότερο κρύο οπότε προβλέπεται να αργήσετε να βγείτε από το μπάνιο – εκμεταλλευτείτε το.

2. Μην βγείτε ποτέ κάτω από το πάπλωμα.
Δεν υπάρχει λόγος, πού θα πάτε με τέτοιο καιρό; Σήμερα (Κυριακή) είναι η ιδανική μέρα για να μην σηκωθείτε ποτέ από το κρεβάτι και να βάλετε σε εφαρμογή όλα όσα διάβασες στα τελευταία τεύχη του Cosmo (ή και εδώ, τσάμπα τη γράφουμε τη στήλη;).

3. Φτιάξε ένα ζεστό ρόφημα.
Πιες μια γουλιά και στη συνέχεια κάνε του στοματικό. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

4. Το κασκόλ σου, αλλιώς.
Μόλις μπείτε στο σπίτι βγάλε το κασκόλ σου, πέρασέ το γύρω από το λαιμό του, φέρ’ τον κοντά σου και φίλησέ τον με πάθος. Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα αργήσει να σου βγάλει και τα υπόλοιπα ρούχα.

5. Και τώρα που είπαμε για ρούχα, να προτείνουμε και κάτι ακόμα.
Εμφανίσου μπροστά του μόνο με ψηλές μάλλινες κάλτσες, άντε και κανένα σκουφάκι. Αυτό το λίγο σέξι, αθώο και cosy λουκ δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

6. Σεξ μπροστά στο τζάκι.
Φανταστικό; Μα πως το σκεφτήκαμε; Έλα, πες, αποκλείεται να περίμενες να το διαβάσεις αυτό. Τέλοσπαντων, όσο κλισέ κι αν είναι, το σεξ μπροστά στο τζάκι παραμένει σταθερή αξία. Και αν δεν διαθέτεις τζάκι, άναψε κεριά. Το εφέ είναι παρόμοιο, αρκεί να διαθέτεις και αερόθερμο.

http://simantra.blogspot.gr 
«Με λένε Sweetie (Γλυκούλα). Είμαι 10 ετών και ζω στις Φιλιππίνες. Κάθε μέρα κάθομαι μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή μου και μιλάω με άνδρες: 10, καμιά φορά 100 την ώρα. Μου ζητούν να βγάλω τα ρούχα μου. Γδύνονται κι αυτοί».

Πρόκειται για μια εξομολόγηση που, αναμφίβολα, σοκάρει. Ευτυχώς, όμως, η Sweetie δεν είναι στ' αλήθεια ένα δεκάχρονο κορίτσι, όπως ισχυρίζεται όταν συστήνεται στους συνομιλητές της.

Πρόκειται για ένα άβαταρ (σ.σ. έτσι ονομάζεται η γραφική απεικόνιση ενός ανθρώπου) ή, πιο απλά, για ένα λογισμικό που υποδύεται την ανήλικη.

Σκοπός της είναι να «ψαρέψει» παιδόφιλους οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους νομίζοντας ότι έχουν να κάνουν με αληθινά παιδιά (όπως, δυστυχώς, συμβαίνει πολλές φορές).

«Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι δεν είμαι αληθινή. Είμαι ένα υπολογιστικό σύστημα που έχει φτιαχτεί ειδικά για να εντοπίζει τους ανθρώπους που κάνουν αυτές τις πράξεις», λέει η Sweetie.

Η «Γλυκούλα» γεννήθηκε στα εργαστήρια της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Terre des Hommes. Μέχρι σήμερα έχει «συνομιλήσει» με χιλιάδες άνδρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι της ζητούν να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στη webcam της, νομίζοντας ότι είναι αληθινή.



Μέχρι σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι έμεναν ατιμώρητοι. Την περασμένη Τρίτη, όμως, ένας Αυστραλός έγινε ο πρώτος παιδόφιλος στον κόσμο που καταδικάστηκε για πράξεις στις οποίες προέβη εις βάρος όχι ενός αληθινού ανθρώπου, αλλά ενός… άβαταρ.

Το όνομά του είναι Ρόμπερτ Σκοτ Χάνσεν και είναι 38 ετών. Δικαστήριο του Μπρίσμπαν τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, κρίνοντάς τον ένοχο για κατηγορίες που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Διάλογοι που σοκάρουν

«Γεια σου, είσαι πραγματικά εννέα ετών;», ρώτησε τη Sweetie ο Χάνσεν στην αρχή του διαλόγου τους. Οταν πήρε θετική απάντηση, δεν έχασε χρόνο: «Μου αρέσουν οι ασιάτισσες γκόμενες. Είσαι "μέσα" για λίγη δράση; Είμαι γυμνός. Εχεις δει ποτέ γυμνό άνδρα;» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, στο δεκάχρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με τον δικαστή, δεν έχει σημασία αν επρόκειτο για πραγματικό παιδί ή για λογισμικό υπολογιστή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δράστης νόμιζε ότι είχε να κάνει με μια ανήλικη από τις Φιλιππίνες.

Η Sweetie μπαίνει σε chatrooms και «ψαρεύει» παιδόφιλους οι οποίοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο με σκοπό να προσεγγίσουν μικρά παιδιά.

Μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες περίπου 200.000 άνδρες από 71 χώρες ήρθαν σε επαφή μαζί της. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας»: έχουν οικογένεια και παιδιά, καλή δουλειά και είναι υψηλού εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου.

Στην περίπτωση του Χάνσεν η οργάνωση Terre des Hommes κατέγραψε όλες τις «συνομιλίες» του με τη Sweetie, όπως επίσης και τις κινήσεις του μπροστά στην κάμερα και παρέδωσε το υλικό στην αυστραλιανή αστυνομία.

Η δράση της Sweetie ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να τερματιστεί ο λεγόμενος «τουρισμός της webcam» (άνδρες μπαίνουν στο Διαδίκτυο και πληρώνουν παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες για να εκτελέσουν στην κάμερα σεξουαλικές πράξεις).

Οι ενστάσεις

Κάποιοι, όμως, δεν συμφωνούν με αυτή την πρακτική. Ο Τέρι Ο΄ Γκόρμαν, πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ατομικών Ελευθεριών, ανέφερε ότι η χρήση τέτοιων άβαταρ από ιδιωτικές οργανώσεις είναι «παρατραβηγμένη» και ισοδυναμεί με αδιάκοπη αστυνόμευση.

Στη Βρετανία κάποιες ομάδες αυτοπροσδιορίζονται ως «κυνηγοί παιδόφιλων» και εκθέτουν δημοσίως όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται σε πράξεις παιδοφιλίας, προτού ενημερώσουν την αστυνομία.

Πέρυσι η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε ότι αυτοί οι «κυνηγοί» συχνά καταστρέφουν τις ζωές αθώων ανθρώπων - ορισμένοι από τους οποίους οδηγούνται στην αυτοκτονία - και εμποδίζουν τον εντοπισμό των πραγματικών ενόχων.
tanea.gr
Έληξε η παράσταση διαμαρτυρίας των δημοτικών υπαλλήλων στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εμπόδισαν τον έλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Εξήντα εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, στο δημαρχείο, αφότου ομάδα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είχε εγκατασταθεί σε γραφείο του προσωπικού του δήμου και είχε ξεκινήσει τον έλεγχο των συμβάσεων.
Όπως δήλωσε στο thestival.gr ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ), Γαβριήλ Ανδρονικίδης, οι υπάλληλοι θεωρούν τον έλεγχο αντισυνταγματικό και, μάλιστα, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τους είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα γινόνταν κανένας έλεγχος, μέχρι να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τελικά, οι ελεγκτές συμφώνησαν με τους υπαλλήλους στη σύνταξη ενός πρακτικού και αποχώρησαν.
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του:

Πηγή: thestival.gr
Στην φυλακή κατέληξε ένας φοιτητής και καταδικάστηκε επειδή έδινε χαστούκια σε μία γυναίκα που κοιμόταν με το... πέος του!

Ο 21χρονος Τζον Λουκ Ντέιλ είχε πάει σε ένα φοιτητικό πάρτι στο Νότινγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Κάποια στιγμή γδύθηκε εντελώς από την μέση και κάτω και άρχισε να χτυπάει το μάγουλο της κοπέλας με το μόριο του!

Η πράξη του αποκαλύφθηκε όταν ένας φίλος του που είχε σε βίντεο τα καμώματα του, έδειξε σε συμφοιτητές του το στιγμιότυπο. Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και ο 21χρονος παραδέχτηκε την πράξη του, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για εννέα μήνες.

http://ksipnistere.blogspot.gr 
Μια μικροσκοπική μονοκατοικία στο Λονδίνο, ίση με δύο χώρους στάθμευσης, πουλήθηκε έναντι 275.000 λιρών (350.000 ευρώ), ποσό που πιθανότατα αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για ένα τόσο μικρό σπίτι σε μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

Το σπίτι είναι τόσο μικρό που το κρεβάτι του κρέμεται πάνω από την ηλεκτρική κουζίνα και ο νέος ένοικός του θα πρέπει να αναρριχάται σε μία σκάλα για να πάει για ύπνο.

«Το είδαν 33 ενδιαφερόμενοι και είχαμε πέντε προσφορές» είπε η εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Winkworth που είχε αναλάβει την πώληση.

«Είναι το μικρότερο σπίτι που έχουμε πουλήσει ποτέ», πρόσθεσε.

Το σπίτι έχει επιφάνεια μόλις 17,4 τ.μ., όμως βρίσκεται στη δημοφιλή και πανάκριβη συνοικία Ισλινγκτον. Πριν από έξι χρόνια είχε πουληθεί έναντι του ποσού των 120.000 λιρών.

Το μεσιτικό γραφείο διαφήμιζε το σπίτι-μινιατούρα υποστηρίζοντας ότι «παρέχει έναν δημιουργικά ανοιχτό χώρο διαβίωσης με εντοιχισμένους αποθηκευτικούς χώρους, ντους και χώρο ύπνου στον ημιόροφο».
tanea.gr
Ο Χρισόφορος Παπακαλιάτης εδώ και καιρό δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κρήτη, όπου ζουν και εργάζονται τα μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της η εφημερίδα Παραπολιτικά, ο ηθοποιός είναι ιδιοκτήτης υπόγειου πάρκινγκ στην Κρήτη.

Η οικογένεια διατηρεί ένα τουριστικό γραφείο στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς και αντιπροσωπία αυτοκινήτων γνωστής μάρκας στην κεντρική και ανατολική Κρήτη. Εκεί και οι δύο γονείς, αλλά και ο αδελφός του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Στέφανος, περνούν αρκετές ώρες της ημέρας, καθώς δεν τους αρκεί ο τίτλος ιδιοκτησίας.

Το 2011, η οικογένεια απέκτησε ένα νέο πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα καταστημάτων, γραφείων και κατοικιών, με υπόγειο, ιδιωτικό γκαράζ, το οποίο μεταξύ άλλων είναι γραμμένο στο όνομα του δημοφιλούς ηθοποιού. Ο πολυχώρος βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού του Ηρακλείου.

http://www.thestival.gr
Σας έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείτε ένα ζευγάρι και να σκεφτείτε ότι κάτι «πηγαίνει στραβά» και πως έχετε μια «περίεργη αίσθηση ότι κάποιος από τους δύο απατά τον άλλον»;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το ένστικτό σας ίσως δεν κάνει λάθος, αλλά αντίθετα για κάποιο λόγο «πέφτει μέσα».
«Οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετικά ακριβείς κρίσεις για τους άλλους σε μια ποικιλία καταστάσεων, μετά από μια μικρή παρατήρηση της συμπεριφοράς τους» αναφέρει μια έρευνα, της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου BrighamYoung, Nathaniel Lambert και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PersonalRelationships.
Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, οι ερευνητές παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν, ότι η ικανότητα αυτή των ανθρώπων-«παρατηρητών» εκτείνεται και πέρα από την ανίχνευση της απιστίας.
Ο Lambert και οι συνεργάτες του περιγράφουν δύο έρευνες, στη μία από τις οποίες συμμετείχαν 51 φοιτητές (35 γυναίκες και 16 άντρες), οι οποίοι είχαν μια σοβαρή σχέση.
Ένα μέλος από κάθε ζευγάρι συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο γύρω από τη σχέση του, συμπεριλαμβανομένου του αν είχε υπάρξει ποτέ συναισθηματικά ή σωματικά άπιστος/η.
«Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τα ζευγάρια να ολοκληρώσουν μια εργασία ζωγραφικής, κατά την οποία ένας από τους δύο είχε κλειστά τα μάτια και ο άλλος έδινε οδηγίες ως προς το τι να ζωγραφίσει ο πρώτος» αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι ασκήσεις αυτές βιντεοσκοπήθηκαν (βίντεο διάρκειας 3-5 λεπτών) και παρουσιάστηκαν σε έξι «αμερόληπτους συμμετέχοντες» οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις, όπως: «Πόσο πιθανό είναι αυτό το άτομο να έχει φλερτάρει ή και προχωρήσει περισσότερο με κάποιον άλλον, πέρα του/της συντρόφου του;» και «Πόσο πιθανό πιστεύεις ότι είναι αυτό το άτομο να είχε σεξουαλικές συνευρέσεις με κάποιον άλλον, πέρα από το/τη σύντροφό του;».
Στο πλαίσιο της δεύτερης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 43 συμμετέχοντες, οι «παρατηρητές» έκριναν πόσο αφοσιωμένα και αξιόπιστα έδειχναν τα μέλη κάθε ζευγαριού.
Όπως και στο πρώτο πείραμα, οι «κριτές» αναγνώρισαν σε σημαντικό βαθμό (πέρα από το όριο της «τύχης») τους «άπιστους» και η κρίση τους συνδεόταν στενά με την αντίληψή τους για τη δέσμευση και την αξιοπιστία.
Φαίνεται ότι οι κριτές «έπιασαν» ορισμένες λεκτικές ή οπτικές ενδείξεις, οι οποίες φανέρωναν κάποια ασάφεια ή/και έλλειψη αξιοπιστίας. «Προσωπικά εξεπλάγην από το πόσα μπορεί να συμπεράνει κανείς για άλλους ανθρώπους, απλά παρατηρώντας ένα ολιγόλεπτης διάρκειας βίντεο» ανέφερε ο Lambert.
«Αρχικά, δε μπορούσα να πιστέψω πόσο συνεπείς ήταν οι παρατηρητές μεταξύ τους, κάτι που φάνηκε στις ανεξάρτητες αξιολογήσεις τους, ως προς το ποιος θεωρούσαν ότι εξαπατούσε το σύντροφό του. Δεύτερον, εξεπλάγην από το πόσο συχνά είχαν δίκιο για το “σημάδι” που τους οδηγούσε στο συμπέρασμά τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, ο Lambert και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι η ικανότητα να εντοπίσει κανείς την απιστία έχει νόημα από εξελικτικής απόψεως, «δεδομένων των αρνητικών συνεπειών της απιστίας».
Αν λοιπόν οι φίλοι σας πιστεύουν ότι «κάτι τρέχει» με το/τη σύντροφό σας, ίσως θα έπρεπε να ακούσετε τι έχουν να σας πουν.
Ίσως οι τυχαίες παρατηρήσεις τους να σας «αποκαλύψουν» όσα δε μπορείτε να δείτε εσείς με τα δικά σας μάτια…
news.gr
Περίπου μισό χρόνο μετά την εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της φινλανδικής εταιρείας Nokia, η οποία κάποτε ήταν κυρίαρχος στην αγορά κινητών, η αμερικανική Microsoft δεν θα χρησιμοποιεί πλέον στα νέα μοντέλα «έξυπνων» κινητών (smartphones) το όνομα Nokia. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το BBC, τα νέα μοντέλα Nokia Lumia θα ονομάζονται πλέον Microsoft Lumia.

Το τμήμα της φινλανδικής εταιρείας, που δεν έχει εξαγοραστεί από την Microsoft, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κανονικά την ονομασία Nokia. H εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας είχε γίνει τον Απρίλιο αντί 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εγκατάλειψη του brandname της Nokia, κατά το BBC, έρχεται παρά τη συμφωνία της Microsoft να χρησιμοποιεί επί μια δεκαετία το όνομα της Nokia στα προϊόντα κινητής. Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε φάση μεγάλης εσωτερικής αναδιοργάνωσης και πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της Σάτια Ναντέλα ανακοίνωσε την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 12.500 θα αφορούν προσωπικό της Nokia.

Ο «ένοικος» του τύμβου της Αμφίπολης απασχολεί τη σπουδαία Ελληνίδα βυζαντινολόγο, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα Αμφίπολη» εκτιμά ποιος μπορεί να έχει ταφεί στο μεγαλοπρεπές μνημείο.
Στο μελέτημά της η κ.Αρβελέρ «αναζητά» τον ένοικο στο περιβάλλον του στρατηγού Κασσάνδρου (358 ή 350-297 π.Χ.), επιγόνου του Μ. Αλεξάνδρου, ένα πρόσωπο με δύναμη και κομβικό ρόλο στον πόλεμο των διαδόχων του Αλεξάνδρου για την εξουσία.
«Πού, άραγε, θάφτηκαν ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η σύζυγός του, Θεσσαλονίκη; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν ο οικιστής -που είχε, μάλιστα, καταλάβει την Αθήνα και είχε γνωρίσει το κτιριακό μεγαλείο της- να ανέγειρε μεγαλοπρεπές, για την οικογένειά του, μαυσωλείο στην Αμφίπολη», υπογραμμίζει.
«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη» εκτιμά η κ.Αρβελέρ, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο».
«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μ. Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών», σημειώνει.
Τιβέριος: Πιθανώς στον τρίτο θάλαμο να βρούμε το θρόνο
Ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, μιλώντας στο «Έθνος» (ρεπορτάζ: Μαρία Ριτζαλέου) εκτίμησε ότι ο τρίτος θάλαμος του τύμβου είναι και ο τελευταίος.
«Είναι βέβαιο ωστόσο ότι το επόμενο που περιμένουμε είναι να βρεθούμε μπροστά στον ταφικό θάλαμο, είμαι πεπεισμένος κατά 95% πως ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος. Εκεί πιθανόν να βρεθεί θρόνος αν ο τάφος είναι γυναίκας ή νεκρικό κρεβάτι ή μια μαρμάρινη θήκη όπου τοποθετούνταν η χρυσή λάρνακα. Αυτό το τελευταίο θα ήταν ευχής έργον για την αρχαιολογία, γενικά πάντως περιμένουμε να βρούμε ό,τι συνήθως υπάρχει σε μακεδονικούς τάφους. Επίσης θα περιμένουμε και αγγεία που οι τυμβωρύχοι δεν αφαιρούσαν, γιατί δεν είχαν ιδιαίτερη αξία γι” αυτούς», σημείωσε ο κ.Τιβέριος.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο τύμβος Καστά ήταν αφημένος στις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μεγάλες καταστροφές».
«Μέχρις εδώ που έχει φτάσει η ανασκαφή, η παρουσία τυμβωρύχων είναι εντονότατη, συνεχής και αδιάλειπτη για πολλά πολλά χρόνια», είπε δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι τυμβωρύχοι αποκόλλησαν τα κεφάλια των Σφιγγών, τα οποία ήταν ένθετα, όπως και τα φτερά τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τιβέριο, «ένα σενάριο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τα πήραν μαζί τους γιατί θα τα μετέφεραν στο σπίτι τους ως διακοσμητικά ή αποτροπαϊκά αντικείμενα. Αλλωστε, στο απώτερο παρελθόν οι δεισιδαιμονίες ήταν συνηθισμένο κοινωνικό φαινόμενο. Προχωρώντας ωστόσο προς το εσωτερικό, βρήκαν κάτι καλύτερο, πιο μεγάλης αξίας ή πιο σημαντικό γι” αυτούς και παράτησαν το κεφάλι. Γι” αυτό βρέθηκε τόσο μέσα, ενώ τυμβωρύχοι έσπασαν και τη μαρμάρινη θύρα που έχει βρεθεί σε κομμάτια στον τρίτο θάλαμο. Ηταν τόσο αποφασισμένοι να μπουν και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα, κυρίως σε χρυσό, που κατέστρεφαν χωρίς αιδώ ό,τι μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην παράνομη δράση τους. Για τους τυμβωρύχους το μνημείο δεν είχε καμιά ιστορική ή συναισθηματική ή πολιτιστική αξία. Ηταν ένας χώρος που θα τους απέφερε κέρδη, χρυσά αντικείμενα και άλλα».
Πηγή: Έθνος
Την ήττα γνώρισε από τη Φιορεντίνα μέσα στο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ, με σκορ 0-1, χάνοντας την ευκαιρία να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στη φάση των 32 του Europa League.

Οι Θεσσαλονικείς εμφανίστηκαν προβληματικοί στην άμυνα, και οι Βιόλα μπορεί να μην εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του ΠΑΟΚ στο 7', όταν ο Μπερναρντέσκι βρέθηκε ξεμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ και δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση, όμως στο 38' ο Ίλισιτς ξέφυγε από την επίβλεψη των αμυντικών του ΠΑΟΚ, άνοιξε στον Βάργκας και αυτός νίκησε με διπλή προσπάθεια τον Γλύκο για το 0-1.

Οι γηπεδούχοι όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, αλλά στο 62' γλίτωσαν από δεύτερο γκολ, με το σουτ του Βάργκας να σταματά στο δοκάρι, ενώ στο 65' και στο 79' ο Βάργκας και πάλι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αντεπίθεση της Φιορεντίνα.

Το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος, όμως τα καλά νέα για τον ΠΑΟΚ ήρθαν από τη Λευκορωσία, όπου η Γκινγκάμπ έμεινε στο 0-0 με την Ντιναμό Μινσκ, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στο Δικέφαλο του Βορρά για κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Τα κακά νέα ήταν ωστόσο ο τραυματισμός του Σκόνδρα μόλις στο 11ο λεπτό, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βαρύ διάστρεμμα.
Η βαθμολογία του 11ου Ομίλου:

Φιορεντίνα 9
Γκινγκάμπ 4
ΠΑΟΚ 3
Ντιναμό Μινσκ 1
news.gr
Το έργο του Αστέρα Τρίπολης ήταν εξαρχής πολύ δύσκολο απέναντι στην Τότεναμ, στο Λονδίνο. Η ελληνική ομάδα γνώρισε την πρώτη ήττα της στον 3ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας με το βαρύ 5-1.
Οι «πετεινοί» σκόραραν τα τέρματά τους με τους Κέιν (13΄, 75΄, 81΄) και Λαμέλα (29΄, 66΄), ενώ για τους Αρκάδες  μείωσε ο Μπαράλες στο 89΄.
Οι πράσινοι παρέμειναν ζωντανοί στο κόλπο της πρόκρισης, ισοφαρίζοντας με 1- 1 την Αιντχόφεν, με γκολ του Καρέλη στο 87'.
Ο Παναθηναικός πήρε τον πρώτο του βαθμό στον 5ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και υποδέχεται την επόμενη αγωνιστική τους Ολλανδούς, στο πιο καθοριστικό -μέχρι το επόμενο- ματς τους. Συν τοις άλλοις ανέβηκε ψυχολογικά για το προσεχές ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
"Κλώτσησε" την ευκαιρία ο ΠΑΟΚ, ήττα με 0-1 από τη Φιορεντίνα
Συνολικά,σε αναμετρήσεις για την 3η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:
--1ος όμιλος--
Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Ζυρίχη (Ελβετία) 4-1
Γκλάντμπαχ (Γερμανία)-Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος) 5-0

--2ος όμιλος--
Μπριζ (Βέλγιο)-Κοπεγχάγη (Δανία) 1-1
Τορίνο (Ιταλία)-Ελσίνκι (Φινλανδία) 2-0

--3ος όμιλος--
Τότεναμ (Αγγλία)-Αστέρας Τρίπολης (ΕΛΛΑΔΑ) 5-1
Παρτιζάν (Σερβία)-Μπεσίκτας (Τουρκία) 0-4

--4ος όμιλος--
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Ντ. Ζάγκρεμπ (Κροατία) 4-2
Σέλτικ (Σκοτία)-Άστρα (Ρουμανία) 2-1

--5ος όμιλος--
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ) 1-1
Εστορίλ (Πορτογαλία)-Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) 1-2

--6ος όμιλος--
Ντνίπρο (Ουκρανία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 0-1
Ίντερ (Ιταλία)-Σεντ Ετιέν (Γαλλία) 0-0

--7ος όμιλος--
Ριέκα (Κροατία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 3-1
(63΄,71΄,76΄πεν. Κράμαριτς - 66΄ Τόορνστρα)
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Σεβίλη (Ισπανία) 0-0


--8ος όμιλος--
Κράσνονταρ (Ρωσία)-Βόλφσμπουργκ (Γερμανία) 2-4
Λιλ (Γαλλία)-Έβερτον (Αγγλία) 0-0

--9ος όμιλος--
Σ. Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 0-3
Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)-Νάπολι (Ιταλία) 2-0

--10ος όμιλος--
Άαλμποργκ (Δανία)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 3-0
Στεάουα (Ρουμανία)-Ρίο Άβε (Πορτογαλία) 2-1

--11ος όμιλος--
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Φιορεντίνα (Ιταλία) 0-1
Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)-Γκινγκάμπ (Γαλλία) 0-0


--12ος όμιλος--
Μέταλιστ (Ουκρανία)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) 0-1
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Λόκερεν (Βέλγιο) 2-0
news.gr
Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός του απλού έρπητα (HSV-1) που προσβάλλει την περιοχή γύρω από τα χείλη συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση μιας σοβαρής νευροεκφυλιστικής πάθησης στο μέλλον.

Ο ιός παραμένει στο σώμα για πάντα μετά την αρχική λοίμωξη, παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις.

Τεράστιο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού μολύνεται από τον ιό του απλού έρπητα, όμως μόλις το 25% εμφανίζει συχνά τα χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ούμεο υποστηρίζουν ότι η λοίμωξη από τον HSV-1 διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, επειδή όσο μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται. Έτσι, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο.

Αποτέλεσμα είναι να εκκινεί η διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης. Σχηματίζονται στον εγκέφαλο πλάκες, ενώ παράλληλα τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και καταστρέφονται οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, παρατηρείται απώλεια μνήμης και μειωμένη γνωστική λειτουργία γενικότερα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα άτομα που δεν εκδηλώνουν Αλτσχάιμερ παράγουν μικρότερη ποσότητα αμυλοειδούς –της ουσίας που αποτελεί τις πλάκες στον εγκέφαλο– ή έχουν την ικανότητα να το απομακρύνουν από τον οργανισμό τους.

Η νεοανακαλυφθείσα σχέση μεταξύ έρπητα και Αλτσχάιμερ μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων για το συγκεκριμένο τύπο άνοιας. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον έρπητα, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη βοήθεια αντι-ϊικών φαρμάκων.

Προκειμένου να καταλήξουν στη σχέση του ιού με τη νευροεκφυλιστική πάθηση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο επιμέρους μελέτες. Στην πρώτη συμμετείχαν 3.432 άτομα και τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν περίοδο 11 περίπου ετών. Στη δεύτερη αναλύθηκαν 360 δείγματα από την Ιατρική Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου του Ούμεο. Τα δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με Αλτσχάιμερ και είχαν ληφθεί κατά μέσο όρο 9,6 χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση της νόσου. Αναλύθηκαν επίσης 360 δείγματα από άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.

Ο λοίμωξη από τον ίο του απλού έρπητα φάνηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!