Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016


Ποιο είναι το μοντέλο της κοινωνίας απόλυτης ευμάρειας; Σε παλαιότερες δεκαετίες υπήρξαν πολιτικά συστήματα που επιχείρησαν να αποδείξουν ότι έχουν βρει τον τρόπο. Σοσιαλιστικά κινήματα επέβαλαν έναν τρόπο ζωής που θα οδηγούσε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η ιστορία απέδειξε -τουλάχιστον μέχρι τώρα – ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Όμως είναι; Διότι η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα νέο κοινωνικό πείραμα, παρουσιάζοντας το «πλουσιότερο χωριό», όπως αποκαλείται. Ένα μέρος από 2.000 κατοίκους, οι οποίοι απολαμβάνουν όλα τα αγαθά, καθώς τους παρέχονται μετρητά, πολυτελές αυτοκίνητο και πολυτελή κατοικία, σε ένα πρότυπο σοσιαλιστικής κοινωνίας, στη σύγχρονη εκδοχή της. Υπάρχει όμως μία «παγίδα»…

Το 2003, η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πλάνου, μέσω του οποίου θα αποδείκνυε την ορθότητα της εφαρμογής μίας σοσιαλιστικού τύπου κοινωνίας. Δημιούργησε το χωριό Huaxi, ένα μέρος στο οποίο κατοικούν 2.000 άνθρωποι, ο καθένας εκ των οποίων έχει σχεδόν 150.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό και κάθε οικογένεια έχει από ένα αυτοκίνητο, δουλειά για όλα τα ενήλικα μέλη της και μία υπέροχη βίλα για να ζει άνετα.
Στο χωριό Huaxi υπάρχουν υπεροπολυτελή ξενοδοχεία με κόστος δωματίου 15.000 δολάρια τη βραδιά, ελικόπτερα ταξί, θεματικά πάρκα και ανέσεις που κανένα άλλο χωριό ανάλογου πληθυσμού δεν μπορεί να παρουσιάσει.

Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε έναν επίγειο παράδεισο. Ακριβώς έτσι είναι. Διότι αυτό που ξέρουμε για τον παράδεισο, ήταν ότι ο Αδάμ και η Εύα είχαν καλύψει όλες τις ανάγκες τους. Μόνο έναν κανόνα όφειλαν να ακολουθήσουν. Να μην τραφούν με τον απαγορευμένο καρπό. Το μήλο. Με άλλα λόγια, να μην απαρνηθούν τον παράδεισο. Όπως ακριβώς αναφέρεται στον θρησκευτικό μύθο, έτσι και στο θαυμαστό -κατά τα άλλα- κοινωνικό πείραμα της κινεζικής κυβέρνησης, υπάρχει μία μεγάλη «παγίδα». Για να εξακολουθήσει κάποιος να απολαμβάνει όλα τα παραπάνω αγαθά, πρέπει να μείνει για πάντα εκεί. Να μην μετοικήσει ποτέ σε άλλο μέρος. Αν το κάνει, θα απαρνηθεί την πειραματική αυτή κοινωνία και μαζί της, θα χάσειο τα 150.000 δολάρια στον λογαριασμό του, το αυτοκίνητο, το σπίτι, τα πάντα…
Κάθε τι, λοιπόν, απαιτεί ένα τίμημα. Οι 2.000 Κινέζοι που κατοικούν στο «πλουσιότερο χωριό», είναι υποχρεωμένοι να μείνουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ εκεί. Αν επιλέξουν την ελευθερία τους, θα αναλάβουν να πληρώσουν και το προσωπικό κόστος…
Δείτε τις φωτογραφίες από το εκπληκτικό -κατά τα άλλα- δημιούργημα των Κινέζων…





Πηγή: protothema.gr

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε μεγάλα οικονομικά ζόρια. Αποτέλεσμα είναι οι υπάλληλοι της να μένουν απλήρωτοι για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα σε αυτούς και οι υπάλληλοι ασφαλείας της εθνικής ομάδας, που είχαν την τύχη να πάρουν μια οικονομική ανάσα χάρη στον μεγάλο σταρ της “Αλμπισελέστε”.
Ο Λιονέλ Μέσι ήταν στο δωμάτιο του, περιμένοντας το παιχνίδι με την Βραζιλία στο Μπέλο Οριζόντε, όταν άκουσε την πόρτα να χτυπάει. Δύο ή τρεις άνθρωποι εμφανίστηκαν, όλοι από την ομάδα ασφαλείας που φροντίζει για τα μέλη της εθνικής Αργεντινής και του είπαν “Λίο, πρέπει να σου μιλήσουμε. Για έξι μήνες δεν μας έχουν πληρώσει. Η κατάσταση είναι περίπλοκη, είσαι ο αρχηγός της ομάδας, μας γνωρίζεις, σου ζητάμε να μας βοηθήσεις”.
Ποια ήταν η αντίδραση του Μέσι; Τηλεφώνησε στον πατέρα του Χόρχε και του ζήτησε να στείλει αμέσως χρήματα ώστε να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους ανθρώπους ασφαλείας.
Ο Juan Palo Varsky του ραδιοφωνικού σταθμού Metro 95.1 της Αργεντινής ήταν ο άνθρωπος που αποκάλυψε το θέμα και ο ίδιος σχολίασε τα εξής:
“Σίγουρα όταν ο Μέσι μάθει ότι κάποιος μίλησε γι’ αυτό θα τσαντιστεί, αλλά δεν πειράζει. Υπάρχουν μια σειρά από ανάλογες δράσεις που δεν θέλει να γνωρίζει ο κόσμος, αλλά πιστεύω ότι αυτό έπρεπε να το πω γιατί δεν υπάρχει λόγος να μείνει κρυφό”.
Φυσικά αυτή η κίνηση ανθρωπιάς του Μέσι που έδωσε οικονομική ανάσα σε πολλές οικογένειες, συγκέντρωσε σχόλια θαυμασμού για τον μεγάλο σταρ της εθνικής Αργεντινής και της Μπαρτσελόνα.

Μια πρώτη δέσμη μέτρων για την χαλάρωση των capital controls, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, φαίνεται να δίνει ευκαιρία στην αγορά για μια βαθιά ανάσα.

Ουσιαστικά από τις 18 Νοεμβρίου απελευθερώθηκαν για μια σειρά Διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, διπλωματικών αποστολών και πρεσβειών, οι απαγορεύσεις που είχε δημιουργήσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου του 2015, που είχε επιβάλλει τα capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Ημερησία, είναι το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου-ανάσα για την αγορά, το οποίο βεβαίως θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας για το χρέος.

Αναφέρεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει αποστείλει εισήγηση στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την άρση κάποιων από τους περιορισμούς για ελληνικές εταιρείες οι οποίες δυσκολεύονται στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχουν προτάσεις από τις τράπεζες για αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου στα 500 ευρώ και δυνατότητα ανάληψης 2.000 ευρώ μηνιαίως. Κάτι τέτοιο όμως «κολλάει» στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και υπάρχει αβεβαιότητα η οποία παρατείνεται λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
real.gr

O ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δέχτηκε κριτική κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, έκανε έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑPEC) να βοηθήσουν ώστε να συνδεθούν περισσότεροι χρήστες με το Ίντερνετ λέγοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Το Facebook δέχτηκε έντονη κριτική στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες επειδή δεν κατάφερε να αφαιρέσει ψευδείς και μεροληπτικές ειδήσεις, που σύμφωνα με ορισμένους ενδεχομένως να επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του που ανήρτησε ο Ζούκερμπεργκ μετά την άφιξή του στη Λίμα σήμερα, αναφέρει ότι η εταιρεία του εργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τον "σχετικά μικρό" όγκο, όπως τον χαρακτήρισε, της παραπληροφόρησης στο Facebook με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων ο ευκολότερος εντοπισμός ανακριβειών και η αναφορά τους.

Ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε από τους συμμετέχοντες να υπογράψουν μία "διακήρυξη συνδεσιμότητας" και να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν με εταιρείες σαν την δική του ώστε να δημιουργήσουν την υποδομή που θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη δεν μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είτε γιατί δεν έχουν τα χρήματα για σύνδεση ή γιατί απλώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν τα οφέλη του.

"Αν μπορούμε να συνδέσουμε τα τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν είναι συνδεδεμένοι μπορούμε να βγάλουμε από την φτώχεια τους εκατοντάδες εκατομμύρια".


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

"Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε δυστυχώς και πλέον ανέρχεται σε 91 νεκρούς", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του κρατιδίου Ούταρ Πραντές όπου σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων, παγιδευμένων μέσα στα κατεστραμμένα βαγόνια της υπεραταχείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιντόρε - Πάτνα είναι σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έγραψε στο Twitter: "Συντετριμμένος για την απώλεια ζωών που οφείλεται στον εκτροχιασμό της υπερταχείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτνα - Ιντόρε. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων. Οι προσευχές στους τραυματίες σε αυτό το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα".

http://www.thestival.gr
Η αλήθεια είναι πως τους απαράδεκτους δε θα μπορούσαμε να τους έχουμε φανταστεί χωρίς τη συμμετοχή του Βλάσση Μπονάτσου. Κι όμως ο ρόλος δεν είχε προταθεί πρώτα σε αυτόν αλλά σε...
άλλον γνωστό κι αγαπημένο ηθοποιό.

Ο λόγος για τον Τάκη Παπαματθαίου που αποκάλυψε πως τότε η Δήμητρα Παπαδοπούλου του είχε προτείνει το ρόλο αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί είχε ήδη ξεκινήσει γυρίσματα για άλλο σίριαλ.
















http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!