Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

 

Τι κι αν φεύγει ο Αύγουστος, το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ! Θερμές αέριες μάζες θα βρεθούν πάνω από τη χώρα, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου το επόμενο διήμερο.

Πιο αναλυτικά, ηλιοφάνεια αναμένεται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν -κατά τόπους- τα 7 μποφόρ. Όμως, προς το τέλος του εικοσιτετραώρου, θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 38, στα δυτικά ηπειρωτικά από 18 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 34, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 39, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 33, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 32, και στην Κρήτη από 16 έως 37.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειοι έως βορειοανατολικοί 3 έως 5 και το πρωί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς.

Πολύ υψηλός (κατηγορία 4) είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

 

Η αποστολή μιας «selfie» σε έναν γιατρό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εύκολο και απλό τρόπο εντοπισμού καρδιοπαθειών, σύμφωνα με τους συντελεστές έρευνας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο European Heart Journal.

Η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με τη European Society of Cardiology, είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (deep learning) για τον εντοπισμό στεφανιαίας νόσου μέσω ανάλυσης τεσσάρων φωτογραφιών ενός προσώπου.

Αν και ο αλγόριθμος πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων, με διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά, οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ελέγχου που θα μπορούσε να εντοπίζει πιθανές καρδιοπάθειες σε άτομα του γενικού πληθυσμού ή σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω.

«Από όσο γνωρίζουμε είναι η πρώτη δουλειά που υποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση προσώπων προκειμένου να εντοπιστούν καρδιοπάθειες. Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός εργαλείου με βάση το deep learning που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιοπάθειας...σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια εφαρμογή αυτοαναφοράς για ομάδες υψηλού κινδύνου προκειμένου να αξιολογείται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας πριν γίνει επίσκεψη σε κλινική...ωστόσο ο αλγόριθμος θέλει περισσότερη εξέλιξη και εξωτερική επικύρωση σε άλλους πληθυσμούς και εθνότητες» είπε ο καθηγητής Ζε Ζανγκ, του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Παθήσεων στην Κίνα.

Είναι ήδη γνωστό πως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζονται με έναν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτά περιλαμβάνουν αραίωμα ή γκριζάρισμα των μαλλιών, ρυτίδες κ.α. Ωστόσο είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από ανθρώπους παρατηρητές για την πρόβλεψη και ποσοτικοποίηση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Ο Ζενγκ, ο καθηγητής Σιανγκ Γιανγκ Τζι του Τμήματος Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Τσινγκουά και άλλοι συνάδελφοί τους αξιοποίησαν για τον σκοπό της έρευνας 5.796 ασθενείς από οκτώ νοσοκομεία στην Κίνα, στο διάστημα Ιουλίου 2017- Μαρτίου 2019. Νοσηλευτές τράβηξαν από τέσσερις φωτογραφίες και μίλησαν με τους ασθενείς για να συλλέξουν σχετικά δεδομένα, όπως ο τρόπος ζωής, το ιατρικό ιστορικό κ.α. Ακτινολόγοοι είδαν εξετάσεις των ασθενών και οι πληροφορίες αυτές στο σύνολό τους χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία και την «εκπαίδευση» του αλγορίθμου. Ο αλγόριθμος αυτός δοκιμάστηκε σε άλλους 1.013 ασθενείς, ως επί το πλείστον Κινέζους Χαν. Όπως διαπιστώθηκε, οι επιδόσεις ήταν καλύτερες σε σχέση με υπάρχουσες μεθόδους πρόγνωσης κινδύνου καρδιοπάθειας: Ειδικότερα, στην ομάδα επικύρωσης εντόπισε με επιτυχία καρδιοπάθειες στο 80% των περιπτώσεων, και διαπίστωσε σωστά πως δεν υπήρχε καρδιοπάθεια στο 61% των περιπτώσεων. Στην ομάδα δοκιμής τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 80% και 54%.

«Ο αλγόριθμος είχε μέτριες επιδόσεις, και επιπλέον κλινικές πληροφορίες δεν βελτίωσαν τις επιδόσεις του, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα για την πρόβλεψη πιθανών καρδιοπαθειών με βάση φωτογραφίες προσώπου και μόνο. Τα μάγουλα, το μέτωπο και η μύτη συνέβαλαν περισσότερες πληροφορίες στον αλγόριθμο από άλλες περιοχές του προσώπου» τόνισε ο καθηγητής Τζι, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει να βελτιωθούν οι επιδόσεις ως προς τη διαπίστωση μη ύπαρξης καρδιοπάθειας, για να αποφευχθούν η πρόκληση άγχους στους ασθενείς και η πιθανή υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με μη απαραίτητες εξετάσεις.

 

Τον περασμένο μήνα ο δεκάχρονος Fionntan Hughes έλαβε έναν ανιχνευτή μετάλλων ως δώρο γενεθλίων. Κατά την πρώτη του εξερεύνηση με το νέο του δώρο ο μικρός μαθητής εντόπισε ένα σπαθί τριών αιώνων.   

Ο Fionntan, μαζί με τον πατέρα του και τον ξάδελφό του, χρησιμοποιούσαν τον ανιχνευτή μετάλλων στις όχθες του ποταμού Μπλακγουότερ, κοντά στο σπίτι τους στη Βόρεια Ιρλανδία, όταν εντόπισαν το ξίφος. Έσκαψαν και ανέσυραν το μεγάλο, καλυμμένο από τη λάσπη, αντικείμενο. Το μετέφεραν στο σπίτι τους και το έπλυναν στον κήπο με το λάστιχο. Εκεί αποκαλύφθηκε πως το αντικείμενο που είχαν ανασύρει ήταν το μισό από ένα σκουριασμένο, παλιό σπαθί με περίτεχνη λαβή.   

«Ένιωσα ενθουσιασμό», δήλωσε ο δεκάχρονος στον Cormac Campbell του BBC Newsline. «Επειδή ήταν ένα σπαθί που βρέθηκε ακριβώς εδώ», πρόσθεσε σημειώνοντας πως δεν περίμενε πραγματικά κάτι πολύ μεγάλο. Η λαβή του σπαθιού είναι σίγουρα το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του, ωστόσο, σύμφωνα με τους Mark και David Hawkins, που ειδικεύονται στις αρχαιότητες, είναι δύσκολο να ειπωθούν περισσότερα γι αυτό από τις φωτογραφίες καθώς η σκουριά ενδέχεται να το έχει διογκώσει.

Ωστόσο, μοιάζει αρκετά με τύπο αγγλικού ξίφους που πρωτοπαρουσιάστηκε το διάστημα 1610 - 1640. Η λαβή του φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτική των πρώτων σειρών, αναφέρει ο Hawkins στο BBC News, ωστόσο, καθώς κάποια σχέδια χρησιμοποιούνταν από Άγγλους αξιωματούχους για πάνω από έναν αιώνα, οι ειδικοί πιστεύουν πως το ξίφος δημιουργήθηκε στα τέλη του 1600 ή στις αρχές του 1700.  

 

Την άποψη ότι από τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού εξέφραζε το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2020, μέσω του ραδιοφώνου, ο Πρωτοσύγκελος Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, στα Τρίκαλα, π. Αλέξιος Κανίνας.

Μέσα σε 6 μήνες ήρθε η ώρα να ανακοινώσει με θάρρος στο trikalavoice.gr, ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, ζητώντας από τους πιστούς να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, ενώ παραμένει κατ’ οίκον ήδη από την περασμένη Δευτέρα, με δικιά του πρωτοβουλία και για να προφυλάξει τους πιστούς και το κοινωνικό σύνολο.

H ανακοίνωση του Πρωτοσύγκελου Αλέξιου Κανίνα :

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού που παρουσιάστηκε σε αγαπητό μου αδελφό, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου (πρωτίστως απέναντι στον Γέροντα Μητροπολίτη π.Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, με τον οποίο μοιράζομαι σε πλήρη αφοσίωση όλη μου την καθημερινότητα, έπειτα απέναντι σε όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα και τέλος σε όλα τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας) να κάνω και γώ την απαραίτητη διαγνωστική εξέταση (σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο) για τον covid-19, από την οποία βρέθηκα θετικός. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας (Τρίτη 25/08/2020). Σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο κάναμε την απαραίτητη εξέταση για τον covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας λάβαμε σήμερα Πέμπη 27/08/2020 και από τα οποία προκύπτει ότι ο Σεβασμιώτατος κ.κ Χρυσόστομος βγήκε αρνητικός. Οφείλω να Σας ενημερώσω ότι ήδη από την Δευτέρα 24/08/2020 βρίσκομαι αφ εαυτού μου σε αυτοπεριοσρισμό, δεν έχω εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, και ως εκ τούτου η υγεία μου είναι ακλόνητη. Από αυτή την θέση Σας παροτρύνω να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Ιατρικης Κοινότητας για τα μέτρα προφύλαξης από τον covid-19 ( μάσκες, αποστάσεις, συχνά πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνοστισμών κλπ), Μην Σας ενοχλέι η μάσκα! Οφείλουμε να προστατεύουμε με αγάπη το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την μάσκα!!

Στεκόμαστε με Αλήθεια απέναντι στον Θεό και με υπευθυνότητα απέναντι στον συνάνθρωπο!!

«Ο Θεός είναι πνεύμα, και εκείνοι που τον λατρεύουν, πρέπει να τον λατρεύουν πνευματικά και αληθινά» (Ιωάν. 4:21-24)

Με ειλικρινή αισθήματα υπευθυνότητας και αγάπης.

Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας.

Πρωτοσύγκελλος ΙΜΤΣ

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!