Κυριακή 13 Μαρτίου 2016


Η Σλοβενία αναμένει ότι θα υποδεχθεί τον Απρίλιο τους πρώτους 40 πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων ανακατανομής τους στις οποίες συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπόστιαν Σέφιτς.
Η χώρα των Άλπεων, η μικρότερη της βαλκανικής οδού των προσφύγων και των μεταναστών, δεσμεύθηκε πέρυσι να υποδεχθεί 587 πρόσφυγες, προσθέτοντας πως θα αρχίσει όταν κλείσει η βαλκανική οδός. Τις τελευταίες πέντε ημέρες ουδείς πρόσφυγας ή μετανάστης έφθασε στη Σλοβενία, καθώς η πΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα, όπως προβλεπόταν και στο σχέδιο συμφωνίας που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Σέφιτς είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι 349 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν στη Σλοβενία από την Ελλάδα, 218 από την Ιταλία και 20 από άλλα κράτη.
«Μόλις λάβουν καθεστώς (ασύλου), οι μετανάστες θα ενταχθούν σε προγράμματα ενσωμάτωσης», ανέφερε ο Σέφιτς και πρόσθεσε πως η χώρα θα υποδέχεται έως και 50 σε μηνιαία βάση ως τον Αύγουστο του 2017.
Από τον Οκτώβριο, περίπου 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία προς άλλα, πλουσιότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Μόλις οι 460 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στην μικρή χώρα των Άλπεων. Ως σήμερα έχει χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 12.

Η «mag-shot», η φωτογραφία της σύλληψης, δηλαδή του Τζέρεμι Μικς, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου τον Ιούνιο του 2014, που η αστυνομία του Σακραμέντο της Καλιφόρνια τον έθεσε υπό κράτηση κατηγορώντας τον για παράνομη οπλοκατοχή.
Τα κορίτσια ανά την υφήλιο δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να τον ανακηρύξουν ως τον «πιο σέξι κατάδικο όλων των εποχών», χαρίζοντάς του χιλιάδες likes στην φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στον επίσημο λογαριασμό της αστυνομίας στο facebook – μια συνήθη πρακτική στις ΗΠΑ. Το ύφος του, τα εντυπωσιακά γαλάζια μάτια του και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν πέρασαν απαρατήρητα ούτε από τον κόσμο της μόδας και λίγες ημέρες μετά ο Μικς υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων White Cross Management.
Στις 8 Μαρτίου ήρθε η ώρα της αποφυλάκισης για τον Τζέρεμι που πλέον είναι έτοιμος να ξεκινήσει την καριέρα του στο μόντελινγκ. Ο ίδιος πάντως, που πλέον διαθέτει λογαριασμό στο Instagram έγραψε: «Ανυπομονώ για να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου στην λίμνη», θέτοντας ως προτεραιότητα την οικογένειά του και όχι… τις θαυμάστριες.
katadikos1 katadikos2



Ένα “βιβλιοπωλείο του μέλλοντος”, το πρώτο στην Ευρώπη, θα ανοίξει τις πύλες του αυτό το Σάββατο στο κέντρο του Παρισιού και θα δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο της επιλογής τους.
Στο “βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ”, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Σορβόνη, οι πελάτες θα επιλέγουν το βιβλίο που επιθυμούν και οι υπάλληλοι θα το τυπώνουν και θα το βιβλιοδετούν επί τόπου, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η εκδοτική εταιρεία Presses Universitaire de France (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας, PUF).
Χάρη στο Espresso Book Machine, ένα ρομπότ-εκτυπωτή που τίθεται στη διάθεση του κοινού, το βιβλίο θα είναι έτοιμο “μέσα σε λίγα λεπτά, στο χρόνο που οι πελάτες θα πίνουν έναν καφέ ή θα συνομιλούν με τους συγγραφείς”, συνέχισε.
Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα “κλασικά” βιβλιοπωλεία. Ωστόσο το μέγεθός τους δεν θα ξεπερνά τις 850 σελίδες, αφού αυτό είναι το όριο του εκτυπωτικού μηχανήματος.
Οι αναγνώστες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον από τους 5.000 τίτλους των PUF αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων, απ’ όλον τον κόσμο, που έχουν περιέλθει σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, δεν διέπονται δηλαδή πλέον από συγγραφικά δικαιώματα. Οι πελάτες θα συμβουλεύονται τον κατάλογο των διαθέσιμων έργων μέσω τάμπλετ.
“Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι, βιβλία με τόσο χαμηλή ζήτηση που δεν θα ήταν επικερδής η έκδοσή τους” με το παραδοσιακό εκδοτικό μοντέλο, είπε ο γενικός διευθυντής των PUF, ο Φρεντερίκ Μεριό παρουσιάζοντας το εκτυπωτικό μηχάνημα στο τελευταίο Σαλόνι του Βιβλίου στο Παρίσι. “Νομίζαμε ότι η ψηφιακή εποχή θα σκότωνε τα τυπωμένα βιβλία, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ίσως το παραδοσιακό βιβλίο να έχει τώρα μια νέα ζωή”, προέβλεψε.
Εκτός των άλλων, το Espresso Book Machine, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xerox, εκτιμάται ότι θα μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των βιβλίων. Χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ σε πολλά πανεπιστήμια και σε ορισμένα βιβλιοπωλεία, όπως είναι το McNally Jackson στο Μανχάταν.

Την αξιοποίηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας, υποσχέθηκε στους Έλληνες συνομιλητές του κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα Μάρος Σέφκοβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε ειδικότερα στις θετικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τέτοια προγράμματα, αφενός μεν για την επίτευξη των στόχων της χώρας στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αφετέρου δε στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των καταναλωτών.
Πρόκειται για κονδύλια πέραν εκείνων που απορροφά η χώρα μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αντίστοιχα του γνωστού «εξοικονόμηση κατ΄οίκον», αλλά και τη δημιουργία ταμείων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των λεγόμενων εταιρειών ESCOs (Energy Service Companies).
Πρόκειται για εξειδικευμένες σε ενεργειακά θέματα εταιρείες με κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, ο ρόλος των οποίων βασίζεται στη διασφάλιση συγκεκριμένου ποσού εξοικονόμησης ενέργειας και η αμοιβή τους συνδέεται με το ποσοστό επιτυχίας της εγγυώμενης εξοικονόμησης ενέργειας.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τέτοιων εταιρειών υπάρχει στη χώρα μας, ωστόσο δεν έχει βρει εφαρμογή καθώς το κόστος του χρήματος παραμένει ακριβό και η τραπεζική μόχλευση δύσκολη. Γι αυτό το λόγο είναι κρίσιμη η δημιουργία επενδυτικών ταμείων με κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εκκίνηση τέτοιων πρακτικών.
Όσον αφορά τα θέματα της ενεργειακής ενοποίησης που αποτελεί πλέον κεντρική στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σέφκοβιτς είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά απομένουν ακόμη και πολλά που πρέπει να γίνουν», και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.
Πρέπει να τονιστεί πάντως η ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση πολλαπλών διόδων ενεργειακής τροφοδοσίας. Πέραν της υποστήριξης που έδωσε ο Αντιπρόεδρος στους αγωγούς TAP (θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη) και IGB (θα συνδέει τη χώρα μας με την Βουλγαρία), είχε ενδιαφέρον η επίσκεψή του στη Ρεβυθούσα όπου κατασκευάζεται και τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου αερίου (LNG).
Ο ρόλος του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας είναι πολύ σημαντικός, ειδικά αυτή την περίοδο που αυξάνουν οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, καθώς διευρύνει τις πιθανές πηγές τροφοδοσίας με LNG.
Πηγή: News247.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!