Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018


Ένας μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε στην έρημο Atacama της Χιλής πριν από 15 χρόνια, προβλημάτιζε για καιρό τους επιστήμονες. Μάλιστα, ορισμένοι έλεγαν ότι έμοιαζε με εξωγήινο.
Ο εν λόγω σκελετός αποτελούσε αίνιγμα, καθώς είχε περίπλοκα χαρακτηριστικά. Είναι μόλις 6 ίντσες ψηλός, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για τη ηλικία των οστών έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα παιδί ηλικίας 6 έως 8 ετών.
Το μακρύ, γωνιακό κρανίο, οι κεκλιμένες οπές των ματιών και τα λιγότερα από το κανονικό πλευρά – 10 ζεύγη αντί για 12 που είναι κανονικά- απλώς επέτειναν το μυστήριο.
Τα ερωτήματα γύρω από την ανακάλυψη του σκελετού οδήγησαν σε εικασίες ότι ήταν ένα προηγουμένως άγνωστο πρωτεύον ή ακόμη και μια εξωγήινη μορφή ζωής.
Ο σκελετός, που ονομάστηκε Ata, παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ένα ντοκιμαντέρ, το «Sirius», στο οποίο ένας ερευνητής UFO προσπαθεί να καταλάβει την προέλευσή του.
Τώρα, οι συντάκτες μιας μελέτης που βασίζεται σε πέντε χρόνια γονιδιωματικής ανάλυσης προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα: το Ata είναι ανθρώπινο ον, αν και με πολλαπλές μεταλλάξεις που σχετίζονται με ασθένειες των οστών. Και πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό Genome Research, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση γενετικών περιστατικών με βάση τη μετάλλαξη για ασθενείς.
Ερευνώντας τον Ata
Το 2003, ο Ata βρέθηκε σε μια ερημική πόλη εξορύξεων που ονομάζεται La Noria, στην περιοχή Atacama της Χιλής. Θεωρήθηκε αρχικά αρχαία, αλλά η αρχική ανάλυση που έγινε το 2012, έδειξε ότι ο σκελετός ήταν μόλις 40 ετών. Αυτό σήμαινε ότι το DNA θα ήταν ακόμα άθικτο και θα μπορούσε να ανακτηθεί για μελέτη.
Οι διάχυτες εικασίες σχετικά με το Ata, προσέλκυσαν την προσοχή του Gary Nolan, του επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης και καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Έμαθα γι’αυτό μέσω ενός φίλου ο οποίος ενδιαφέρεται για την εξωγήινη ζωή. Μου είπε για ένα ντοκιμαντέρ που θα έβγαινε (το Sirius) σχετικά με αυτό», έγραψε ο Nolan σε ένα email.
Υπήρχε η εικασία ότι επρόκειτο πιθανώς για τη μούμια ενός εξωγήινου. «Πιο σοκαριστική, όμως, ήταν η φωτογραφία που μου έδωσε, που είχε δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Επικοινώνησα με τους σκηνοθέτες και να τους πω ότι ήταν δυνατό να γίνει μια αλληλουχία του δείγματος (εάν είχε επίγειο DNA), για τον προσδιορισμό της προέλευσής του», συνεχίζει ο Nolan.
Ο Nolan και οι συνεργάτες του υπέγραψαν ένα συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και οι σκηνοθέτες συμφώνησαν να κάνουν αναφορές στα ευρήματα, ακόμα και αν αποδεικνυόταν ότι το DNA του ήταν ανθρώπινο.
Όπως μεταδίδει το CNNi, ο Nolan ήθελε να μελετήσει το Ata για διάφορους λόγους. Το εξαιρετικό δείγμα θα μπορούσε να ήταν ένα προηγουμένως μη αναγνωρισμένο είδος πρωτευόντων, κάποιο είδος ανθρώπινης παραμόρφωσης ή κάτι άλλο εξ ολοκλήρου. Ο Nolan είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ποτέ δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι εξωγήινος. Όλοι, όμως, ήθελαν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: «Τι είναι;»
Η ανάλυση του DNA θα αποκάλυπτε την αλήθεια. Ένα δείγμα που εξήχθη από τον μυελό των οστών των πλευρών του Ata χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.
Έγινε σύγκριση με γονιδιώματα ανθρώπων και πρωτευόντων και αποφασίστηκε ότι είναι ανθρώπινo, θηλυκού γένους, πιθανώς εμβρύου, με Χιλιανή καταγωγή. Παρόλο που η αρχική εκτίμηση για την ηλικία των οστών του σκελετού συνηγορούσαν για έναν άνθρωπο ηλικίας 6 με 8 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπολείμματα είχαν μια σπάνια διαταραχή γήρανσης των οστών, που τα έκανε να φαίνονται πιο γερασμένα από το άτομο στο οποίο ανήκαν.
Αρχικά, το 8% του DNA δεν ταίριαζε με το ανθρώπινο DNA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό οφειλόταν σε υποβαθμισμένο δείγμα. Μια βελτιωμένη ανάλυση αντιστοιχούσε στο 98%, δήλωσε ο Nolan. Δεδομένης της έκθεσης και της ηλικίας του σκελετού, αυτό δεν αποτελούσε έκπληξη. Στη συνέχεια, προχώρησαν στη διάγνωση των ανωμαλιών.
Οι ερευνητές έψαχναν να βρουν τι θα μπορούσε να εξηγήσει το μικρό ανάστημα του σκελετού, καθώς και την ανωμαλία στον αριθμό των πλευρών και τα άλλα περίεργα στοιχεία στα οστά και το κρανίο.
Ο Dr. Atul Butte, ένας ακόμα επικεφαλής της μελέτης, κλήθηκε για βοήθεια στην εξέταση του γονιδιώματος. Ο Butte, διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αντιμετώπισε την ανάλυση σαν να επρόκειτο για ασθενή.
Η ανάλυση αποκάλυψε μια σειρά μεταλλάξεων σε επτά γονιδιώματα. Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν οστικές και μυοσκελετικές παραμορφώσεις, όπως σκολίωση, και σκελετική δυσπλασία, γνωστή ως νανισμός.
«Υπάρχουν μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων που σχετίζονται με την παραγωγή κολλαγόνου (στα οστά και τα μαλλιά μας), των αρθρώσεων, των πλευρών και των αρτηριών», γράφει ο Butte. «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γονίδια εμπλέκονται με αυτές τις διαδικασίες στην ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά μαθαίνουμε ακόμα τι κάνουν όλα τα άλλα γονίδια στο DNA».
Αν και οι μεταλλάξεις που εντοπίζονται στα γονίδια είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένεια των οστών, μερικές από αυτές δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με αναπτυξιακές διαταραχές. Ο συνδυασμός γενετικών μεταλλάξεων εξηγεί την εμφάνιση του Ata, αλλά είναι ο αριθμός των μεταλλάξεων που υπάρχουν στο ίδιο δείγμα που εξέπληξε τους επιστήμονες.
«Είναι σπάνιο. Από όσο γνωρίζουμε, κανένας δεν έχει συναντήσει όλα αυτά τα συμπτώματα σε έναν και μόνο ασθενή πριν και οι αλλαγές στο DNA ή οι μεταλλάξεις, το αντανακλούν αυτό», λέει ο Butte.
Αλλά τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει όλες αυτές τις μεταλλάξεις;
«Πολλές φορές, γενετικές ασθένειες μεταφέρονται από τους γονείς που είναι φορείς», δήλωσε ο Butte. «Στην περίπτωση αυτή, αυτές οι μεταλλάξεις είναι τόσο σπάνιες που δεν έχουμε δει ποτέ κάποιες από αυτές πριν, γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορεί να έχουν μεταφερθεί. Υποθέτουμε ότι το περιβάλλον στο οποίο αναπτυσσόταν αυτό το παιδί μπορεί να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Το δείγμα βρέθηκε σε μια πόλη με εγκαταλελειμμένες νιτρικές νάρκες και η έκθεση σε νιτρικά άλατα μπορεί να προκάλεσε τις μεταλλάξεις. Αλλά είναι μόνο εικασία».

Τα υπολείμματα δεν τα έχουν δει άλλοι ερευνητές. Ο τρόπος με τον οποίο ο Nolan, ο Butte και οι συνάδελφοί τους χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της ανάλυσής τους για να κατανοήσουν τα μυστήρια που παρουσιάζει ο σκελετός του Ata, μπορεί να αποτελέσουν ένα μονοπάτι για την ανάλυση πολλαπλών γονιδίων, για την ανακάλυψη των ριζών των μεταλλάξεων.
Ο Butte ελπίζει η τεχνολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να λάβουν διαγνώσεις ταχύτερα, καθώς επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών ασθενειών που σχετίζονται με γενετικές μεταλλάξεις.
«Σε πολλά νοσοκομεία για παιδιά εμφανίζονται τώρα ασθενείς με ασυνήθιστα σύνδρομα, μερικά από τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν», λέει ο Butte και συνεχίζει:
«Η αλληλουχία του DNA χρησιμοποιείται τώρα πιο συχνά για να μας βοηθήσει να λύσουμε αυτές τις μη διαγνωσμένες ασθένειες. Αλλά πολλές φορές, έχουμε την τάση να ψάχνουμε για μια και μοναδική μετάλλαξη γονιδίων που θα μπορούσε να εξηγήσει τι βλέπουμε στον ασθενή. Αυτό που με δίδαξε αυτή η υπόθεση είναι ότι μερικές φορές μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχουν περισσότερες από μία σημαντικές διαφορές στο DNA για την εξήγηση ενός κατά τα άλλα ‘ανεξήγητου’ ασθενή. Δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτηση όταν βρούμε την πρώτη σχετική μετάλλαξη. Μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμα μεταλλάξεις», καταλήγει ο Butte.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η «είδηση» που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ότι η Αντζελίνα Τζολί παντρεύεται για 4η φορά. Το περιοδικό Life & Style θα κυκλοφορήσει σε μερικές ημέρες, με τον τίτλο «η Angelina Jolie παντρεύεται».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα η ηθοποιός βγαίνει εδώ και έναν χρόνο με έναν εκατομμυριούχο Βρετανό φιλάνθρωπο και ετοιμάζεται να τον παντρευτεί αυτό το καλοκαίρι, στο Λονδίνο.
«Σταδιακά, η σχέση τους έγινε πραγματική αγάπη. Είναι αποφασισμένη να παντρευτεί τον πλούσιο σύντροφό της αμέσως μόλις πέσουν οι υπογραφές για το διαζύγιό της με τον Brad Pitt. Στην πραγματικότητα, η Angie είναι τόσο ερωτευμένη που αυτή ήταν που έκανε την πρόταση γάμου».
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες του γάμου, γράφοντας πως τα παιδιά της θα έχουν ενεργό ρόλο στην τελετή, με τον Pax να έχει αναλάβει την επίβλεψη της τούρτας. Από την άλλη η Zahara και η Vivian θα είναι οι παράνυφες και η μικρή Shiloh θα είναι αυτή που θα την οδηγήσει στον γαμπρό. Ο Maddox θα έχει τον σημαντικότερο ρόλο και θα γίνει κουμπάρος.
Λίγες ώρες αργότερα το Gossip Cop, με ρεπορτάζ του διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση του γάμου. Μάλιστα, αναφέρει πως το περιοδικό είχε ξαναβγάλει αυτή την είδηση τον περασμένο Νοέμβριο για φημολογούμενο γάμο της Jolie, κάτι που τελικά δεν συνέβη ποτέ.

Ένα απίστευτο πανό ανάρτησαν οι οπαδοί του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, θέλοντας  να εκφράσουν την συμπαράσταση τους, στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
Αναφερόμενη προφανώς στην ένοπλη εισβολή του μεγαλομετόχου του «Δικεφάλου» στο γήπεδο της Τούμπας, στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, σήκωσαν πανό στο δικό τους γήπεδο στο οποίο ανέφεραν: «Λευτεριά στους Ένοπλους Αντάρτες – Αλληλεγγύη στον Ιβάν Σαββίδη».
Ο καθένας με τον τρόπο του και εμείς χωρίς άλλο σχόλιο παρουσιάζουμε τη σχετική φωτογραφία:
ε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο πλαίσιο της συνάντησής του με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η διαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας με φόντο το Αιγαίο, με τον Κιλιτσντάρογλου να τονίζει ότι «δεν επιθυμούμε μία σύρραξη στο Αιγαίο. Είμαστε υπέρ μίας λύσης μέσω ειρηνικού διαλόγου. Στο Αιγαίο υπάρχουν 156 νησιά και βραχονησίδες, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία και η στρατικοποίησή τους δεν είναι σωστή».
Ο Κιλιτσντάρογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι « αυτές οι προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης και της Ελλάδας συνιστούν μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Τουρκοκύπριοι, κάτι που δεν δεχόμαστε».

Αρχαιολογικά κατάλοιπα ανθρώπινης παρουσίας στη Θράκη από την νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.) έως τα μεταβυζαντινά χρόνια έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG).
Αυτό μαρτυρούν τα ευρήματα των αρχαιολόγων που απασχολεί το έργο στην περιοχή, οι οποίοι εργάζονται υπό την επίβλεψη των Εφορειών Αρχαιοτήτων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
Ξεκινώντας από τα ανατολικά και την Π.Ε. Έβρου, κατά τις εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ εντοπίστηκαν συνολικά 30 θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα έως δυτικά στην περιοχή της Συκορράχης, στις οποίες περιλαμβάνονται νεκροταφεία, εργαστηριακές κατασκευές, οικιστικά κατάλοιπα και σποραδικά ευρήματα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως την ύστερη βυζαντινή εποχή.
Πόταμος, πρώιμη βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική.
«Τα ευρήματα σχετίζονται και με ήδη γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με νέες, άγνωστες ως σήμερα αρχαιολογικές θέσεις. Όλα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους της Εφορείας και πολλά από αυτά έχουν συντηρηθεί και μελετώνται από τους αρχαιολόγους της υπηρεσίας μας», δήλωσε σχετικά η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και τέως αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΦΑ Έβρου κα Χρύσα Καραδήμα. Εκτός από την κα Καραδήμα στην έρευνα συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι Ζωή Μιλτσακάκη, υπεύθυνη του έργου, και Φιλοξένη Αϊτατόγλου, που είχε τον συντονισμό όλων των εργασιών.
Η έρευνα στον Έβρο εστίασε κυρίως σε τέσσερις ανασκαφές (όλες στον Δήμο Αλεξανδρούπολης) που διακρίνονται για τον αριθμό και το είδος των ευρημάτων τους, ενώ τεκμηριώνουν τη διαχρονική σημασία της περιοχής, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες:
-νεκροταφείο της όψιμης αρχαιότητας στη Γεμιστή
-νεκροταφείο των υστεροβυζαντινών χρόνων στην Παλαγία
-αρχιτεκτονικά κατάλοιπα τρίκλιτης βασιλικής των πρώιμων βυζαντινών χρόνων στον Πόταμο
-κιβωτιόσχημο ρωμαϊκό τάφο με πλούσια κτερίσματα, επίσης στον Πόταμο
Πόταμος, κιβωτιόσχημος ρωμαϊκός τάφος.
Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης Από τις εργασίες κατασκευής που εκτελέστηκαν στη Ροδόπη, προέκυψαν και καταγράφηκαν δώδεκα τυχαία αρχαιολογικά ευρήματα. Από αυτά, κατά την Προϊσταμένη της Εφορείας, κα Χρύσα Καραδήμα, και την υπεύθυνη αρχαιολόγο, κα Μαρίνα Τασακλάκη, δύο εξελίχθηκαν σε σωστικές ανασκαφές μεγάλης διάρκειας και χαρακτηρίζονται πλέον θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για:

-την περιοχή του Αρσακείου στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, όπου εντοπίστηκαν δύο φάσεις χρήσης,
-μια που ανήκει στη ρωμαϊκή/υστερορρωμαϊκή περίοδο (4ο-5ο αι. μ.Χ.) και σχετίζεται με την εύρεση καταλοίπων, όπως κλίβανο, επίμηκες κτήριο, κυκλική κατασκευή, πηγάδι και πίθους. Από αυτά, ο κλίβανος έχει ήδη μεταφερθεί και τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, με την προοπτική αξιοποίησής του στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας.
-και μια δεύτερη που ανήκει στη βυζαντινή εποχή και σχετίζεται με 55 τάφους, κυρίως λακκοειδείς και ακτέριστους.
-την περιοχή της Γαλήνης στον Δήμο Ιάσμου, όπου ανασκάφηκε τμήμα ρωμαϊκού νεκροταφείου.

Αρσάκειο, μονόχωρο κτήριο και τάφοι.
Τέλος, προσθέτουν οι κκ. Καραδήμα και Τασακλάκη, «στην περιοχή Αμαξάδες του Δήμου Ιάσμου, ο ΤΑΡ διασταυρώνεται με το βυζαντινό διατείχισμα της Αναστασιούπολης, το οποίο αποδίδεται στην Ιουστινιάνεια περίοδο και παρουσιάζει μοναδικό επιστημονικό ενδιαφέρον – λειτουργικό και κατασκευαστικό. Και αυτό γιατί το τείχος, συνολικού μήκους 2,4 χλμ., είχε τον διττό ρόλο του υδραγωγείου και της προστατευτικής οχύρωσης. Για την προστασία του μνημείου, η κατασκευή του αγωγού στην περιοχή πραγματοποιήθηκε χωρίς διάνοιξη τάφρου αλλά με τη μέθοδο της διάτρησης, δηλαδή υδραυλικής προώθησης σωλήνων – αφού προηγήθηκαν βασικές εργασίες συντήρησης και στερέωσης, για τη διασφάλιση της στατικότητας».
Αμαξάδες, εργασίες στερέωσης διατειχίσματος.
Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης  Το εντυπωσιακό με τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής του ΤΑΡ στην Π.Ε. Ξάνθης είναι ότι καμία από τις αρχαιολογικές θέσεις που εν τέλει εντοπίστηκαν δεν ήταν γνωστές. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή, και τις υπεύθυνες αρχαιολόγους των ανασκαφών, Μαρία Χρυσάφη, Κυριακή Χατζηπροκοπίου και Δέσποινα Σκουλαρίκη, το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθότι εμπλουτίζει τόσο την αρχαιολογική τοπογραφία, όσο και την επιστημονική γνώση.
Αμαξάδες, εργασίες στερέωσης διατειχίσματος.
Αρχαιότητες ανασκάφηκαν σε διάφορα επίπεδα από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους και χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Η τοπική Εφορεία επισημαίνει ως σημαντικότερα ευρήματα –μεταξύ άλλων– τα ακόλουθα:
•             Κατάλοιπα οικισμού της πρώιμης εποχής του χαλκού (3.200-2.000 π.Χ.), στο Σούνιο του Δήμου Αβδήρων.
•             Αγγεία και ταφές Θρακών της εποχής του σιδήρου (8ος αι. π.Χ.), στο Γρήγορο του Δήμου Αβδήρων.
•             Φρούριο του 4ου αι. π.Χ. που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του Φιλίππου Β΄ στην περιοχή της Αιγαιακής Θράκης, στον Πολύσιτο του Δήμου Αβδήρων.
•             Κατάλοιπα μεταλλουργικής δραστηριότητας ρωμαϊκών χρόνων, στον Κοσσό του Δήμου Τοπείρου.
•             Οικισμό 3ου-4ου αι. μ.Χ., με εργαστηριακούς χώρους, κεραμικό κλίβανο και χώρο απόκρυψης νομισμάτων/μεταλλικών αντικειμένων, στο Σούνιο του Δήμου Αβδήρων. Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης σχετίζεται με τη διέλευση της ρωμαϊκής Εγνατίας οδού από την περιοχή.
•             Νεκροταφείο μεσοβυζαντινών χρόνων (10ος-12ος αι. μ.Χ.), στο Γρήγορο του Δήμου Αβδήρων: ανασκάφηκαν πυκνοί λακκοειδείς και κιβωτιόσχημοι τάφοι, αρκετοί εκ των οποίων κτερισμένοι με γυάλινα και χάλκινα κοσμήματα.
•             Υδραγωγεία μεταβυζαντινών χρόνων, στον Κοσσό του Δήμου Τοπείρου, και στις θέσεις Τέκτων, Φελώνη και Βαφέικα του Δήμου Αβδήρων.
Πολύσιτος, φρούριο 4ου αι. π.Χ.
Τα παραπάνω ευρήματα στη Θράκη, και άλλα από τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που διατρέχει ο αγωγός και θα ανακοινωθούν στο μέλλον, προέκυψαν στο πλαίσιο των 400 και πλέον αρχαιολογικών ανασκαφών και τομών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στη Ζώνη Εργασίας του αγωγού, βάσει και των σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΤΑΡ – αφενός με το αρμόδιο υπουργείο και αφετέρου με τις Εφορείες όλων των περιφερειακών ενοτήτων από τις οποίες διέρχεται.

Την ανθοφορία των κερασιών, η οποία στην Ιαπωνία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, ξεκίνησαν να γιορτάζουν στην εξοχή και στα πάρκα οι κάτοικοι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, οι κερασιές στο Τόκιο ξεκίνησαν να ανθίζουν εννέα ημέρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως, με την άφιξη της άνοιξης στην πρωτεύουσα της χώρας να αποτελεί την πρώτη είδηση στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ερχομός της άνοιξης αναμένεται να γιορταστεί τις επόμενες ημέρες από ντόπιους και τουρίστες στα πάρκα των πόλεων, παρά την όποια ανησυχία έχουν προκαλέσει ειδικοί, κατά τους οποίους οι κερασιές απειλούνται πλέον από ένα κολεόπτερο που προέρχεται από γειτονικές χώρες.
REUTERS/ISSEI KATO
Η ανθοφορία των κερασιών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους Ιάπωνες, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να ενημερώνει τους πολίτες για την κίνηση του «μετώπου της ανθοφορίας» και τις εφημερίδες να ανακοινώνουν την εξελικτική πορεία από το άνθισμα του πρώτου μπουμπουκιού ως την πλήρη ανθοφορία των δέντρων, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ιαπωνίας.
Στην αρχαιότητα, οι αριστοκράτες έγραφαν ποίηση και τραγουδούσαν κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, τα οποία αποτελούν κύριο θέμα πολλών λογοτεχνημάτων, χορών και έργων τέχνης.
Η έναρξη της άνοιξης συμπίπτει και με την αρχή της σχολικής χρονιάς στην Ιαπωνία. 
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!