Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε σήμερα αντισυνταγματική και παράνομη την υπουργική απόφαση για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες», για όλους τους υπόχρεους προς υποβολή. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, δημοσιεύεσε την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση των 70 σελίδων, με την οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η από 13.10.2016 υπουργική απόφαση που καθορίζει τον «τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων αυτών».
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών Ενώσεων.
Σύμφωνα, με το ΣτΕ, η μη νομιμότητα της απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών (1846οικ./13.10.2016) ανάγεται στο γεγονός οτι δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή δεν απέκτησαν νόμιμη υπόσταση) οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της.
Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας, άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος), τη διάταξη εκείνη που προβλέπει για όλους τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων (Τραπεζών) ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Εξάλλου, κρίθηκε ότι η παράλειψη της υπουργικής απόφασης να προβλέψει εύλογο χρονικό περιορισμό (που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία) για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων, αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων, μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας.
Ναι μεν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενόψει και του σκοπού δημόσιου συμφέροντος για τον οποίο θεσπίστηκε ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης, αναφέρει το ΣτΕ, αλλά το όργανο ελέγχου οφείλει (σύμφωνα και με την συνταγματική αρχή της προηγούμενης ακρόασης), να καλεί προηγουμένως τον ελεγχόμενο προς παροχή διευκρινίσεων.
Ακόμη, οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διαμορφώσουν τη διαδικτυακή εφαρμογή, κατά τρόπο ώστε να μην καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η υποβολή δήλωσης μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από τον μέσο χρήστη. Δηλαδή να απλοποιηθεί ο τρόπος ηλεκτρονικής κατάθεσης των δηλώσεων πόθεν έσχες.
Αναφορικά με τις δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών, το ΣτΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης αυτών συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος και πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συνταγματικώς επιβαλλόμενη ανεξαρτησία αυτών έναντι των οργάνων των δύο άλλων λειτουργιών, κατέληξε, στο ότι το επιφορτισμένο με τον έλεγχο όργανο πρέπει να συγκροτείται, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
Παράλληλα, το ΣτΕ σχετικά με την ασφάλεια του πληροφοριακού συστήματος «πόθεν έσχες», απέρριψε σχετικό λόγο ακυρώσεως, με το σκεπτικό ότι η διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων.

Ένα νέο παιχνίδι στο Facebook έχει προκαλέσει την ανησυχία των γονέων καθώς παρακινεί τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι τους. Το παιχνίδι που λέγεται “Πρόκληση των 48 ωρών” προτρέπει τα παιδιά να εξαφανιστούν από το σπίτι τους για 48 ώρες.
Σύμφωνα με τον Independent, το συγκεκριμένο παιχνίδι μοιάζει αρκετά με το Game of 72 που είχε κάνει θραύση στη Δυτική Ευρώπη το 2015 και στο οποίο νεαρά άτομα και παιδιά εξαφανίζονταν από τα σπίτια τους για 72 ώρες.
“Ήμουν τρομοκρατημένη, δεν ήξερα αν ήταν νεκρά, αν είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά ή αν είχαν δολοφονηθεί. Τα παιδιά το θεώρησαν αστείο. Τα παιδία μου ήταν οι ‘αρχηγοί’ στο παιχνίδι”, δήλωσε στο Belfast Live μία μητέρα που έψαχνε τα παιδιά της για 55 ώρες.
Τα πρώτα κρούσματα με παιδιά να παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι έχουν εμφανιστεί στην Βόρεια Ιρλανδία ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη Βρετανία.
Τα πιο περίεργα αεροπλάνα του κόσμουΕνα αεροπλάνο προσγειώνεται κάπου στον κόσμο κάθε 3 δευτερόλεπτα. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία τους θα δει ότι κάποιες φορές η εμφάνισή τους δεν θυμίζει την εικόνα που έχουμε σήμερα για αυτά. Ορισμένα μάλιστα, είναι τόσο περίεργα που πιθανότατα θα είχατε κάποιες ενστάσεις για να μπείτε μέσα και να πετάξετε.
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες
Vought
Super Gupy
Carvair
beluga
Bartini
Aerodyne-02
2075 Phalcon
Να μέχρι πού φτάνουν πραγματικά οι πύραυλοι της Β. Κορέας
Μέσα στο 2017 η Βόρειος Κορέα αναβάθμισε το πυραυλικό της πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Φεβρουάριο, η Πιονγκγιανγκ έχει πραγματοποιήσει περίπου 15 τεστ, τα περισσότερα εξ αυτών πετυχημένα.
Πριν έναν μήνα μάλιστα, πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή πάνω από την Ιαπωνία, η οποία προκάλεσε τριγμούς μέχρι την Κίνα.
Μέχρι πού φτάνουν λοιπόν οι πύραυλοι;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα διαθέτει πλέον την τεχνολογία για να χτυπήσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη...
Το ABC News πραγματοποίησε έρευνα με βάση τα βαλλιστικά συστήματα της χώρας και απαριθμεί τις χώρες που θα μπορούσε να «χτυπήσει» ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Νότια Κορέα
Ιαπωνία
Κίνα
Μογγολία
Ανατολική Ρωσία
Φιλιππίνες
Ταϊλάνδη
Γκουάμ
Μέση Ανατολή
Ινδία
Ανατολική Ευρώπη
Τουρκία
Ελλάδα
Σκανδιναβία
Γερμανία
Βρετανία
Αίγυπτο
Σομαλία
Αυστραλία
Αλάσκα
Καναδά
Τυνησία
Λιβύη
Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Τυνησία
Μεξικό
Η 24χρονη Κούρδισσα πρόσφυγας που έγινε σταρ του Χόλιγουντ
Γεννήθηκε πριν 24 χρόνια σε έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων, όμως, σήμερα ζει στο Λος Άντζελες. Η Βίβιαν Νούρι έχει γίνει γνωστή στο Χόλιγουντ για τα τραγούδια που ερμηνεύει για ταινίες, με πιο πρόσφατη το Daddy's Home 2.
Όμως η ζωή της δεν ήταν πάντα εύκολη.
Όπως εξηγεί στο Unilad η 27χρονη αδερφή της, Τζένιφερ, πριν γεννηθεί η Βίβιαν, μια βόμβα κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας στο Ιράκ με αποτέλεσμα η ζωή της να αλλάξει για πάντα.
Η μητέρα της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή μαζί με τις δύο κόρες της και να φύγει για το Ιράν. Η διαδρομή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, καθώς διέσχισαν χιονισμένα βουνά και δύσβατους δρόμους με τα πόδια. Η Βίβιαν ήταν τότε επτά μηνών.
nouri2.png
Αφού έφτασε στο Ιράν, η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων, όπου έμεναν σε μια σκηνή κι αναγκάζονταν να περπατούν ώρες ολόκληρες για να πάρουν νερό.
Τα βάσανά τους τελείωσαν το 1995 όταν η Νέα Ζηλανδία τους χορήγησε άσυλο. Εκεί η Βίβαν ξεκίνησε να τραγουδά, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.
Η μεγάλη της ευκαιρία ήρθε όταν ένα στέλεχος της Paramount της τηλεφώνησε για να της προτείνει να τραγουδήσει σε μια ταινία της εταιρείας.
nouriis.png
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!