Κυριακή 12 Απριλίου 2015


Επιστήμονες μιας πολωνικής εταιρείας που ειδικεύεται πάνω τομέα των ατομικών συστημάτων θωράκισης (αλεξίσφαιρα/ αλεξίθραυστα γιλέκα κ.α.) δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο της χρήσης ενός μη νευτωνικού ρευστού στα προϊόντα τους.

Το εν λόγω ρευστό αποκαλείται STF (Shear-Thickening Fluid) και δεν ακολουθεί τους νόμους των νευτωνικών ρευστών, όπως το νερό, στα οποία η δύναμη που απαιτείται για την ταχύτερη κίνηση του υγρού πρέπει να αυξάνεται εκθετικά, και η αντίστασή του μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Αντ'αυτού, το STFσκληραίνει κατά την πρόσκρουση αντικειμένων, σε κάθε θερμοκρασία, παρέχοντας προστασία από τη διάτρηση από υψηλής ταχύτητας βλήματα- διασκορπίζοντας την ενέργεια σε μια μεγάλη περιοχή.

«Το ιξώδες αυξάνεται χάρη στην “υποταγή” των σωματιδίων στη ρευστή δομή, οπότε και σχηματίζουν ένα φράγμα εναντίον εξωτερικών παραγόντων διάτρησης» ανέφερε σχετικά η Καρολίνα Ολτσέφσκα, η οποία πραγματοποίησε σχετικές δοκιμές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Η ακριβής σύνθεση του STF είναι γνωστή μόνο στη Moratex και τους δημιουργούς του στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Εξοπλισμών στη Βαρσοβία, αλλά βαλλιστικά τεστ έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό απέναντι σε ένα μεγάλο εύρος βλημάτων.

«Χρειαζόμασταν να βρούμε και να σχεδιάσουμε ένα ρευστό που λειτουργεί τόσο με βλήματα που χτυπούν σε ταχύτητα 450 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και άνω. Τα καταφέραμε» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του ινστιτούτου, Μάρτσιν Στρούτσικ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δυνατότητα προστασίας του ρευστού, σε συνδυασμό με την οδόντωση της επιφάνειάς του, παρέχουν ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τον χρήστη εν συγκρίσει με συμβατικές, βασιζόμενες κυρίως στο κέβλαρ, μεθόδους.

Σε ένα κλασικό αλεξίσφαιρο γιλέκο, το πλήγμα ενός βλήματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα και θανάσιμοι- και αυτό ακόμα και αν η σφαίρα δεν διατρήσει τη θωράκιση.

Ωστόσο, οι ιδιότητες του ρευστού μειώνουν κατά πολύ αυτού του είδους τις επιπτώσεις από την κρούση.

Όταν ένα βλήμα σε υψηλή ταχύτητα πέσει πάνω στο STF, μία μεγάλη επιφάνεια σκληραίνει κατευθείαν, διασπείροντας την κινητική ενέργεια μακριά από τα ζωτικά όργανα αυτού που φοράει τη θωράκιση.

Η ενσωμάτωση του STF σε γιλέκα απαιτεί ειδικές τεχνικές, ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία είναι πιο απλές ως λύσεις και πιο ελαφρές σε σχέση με τα συμβατικά αλεξίσφαιρα γιλέκα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Οι προσπάθειες για την παραγωγή ελαφρύτερων οχημάτων εκ των πραγμάτων πρέπει να περιλαμβάνουν πιο ελαφρά εξαρτήματα μηχανής, κατασκευασμένα από πλαστικό αντί για αλουμίνιο, για παράδειγμα.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση καυσίμου θα είναι μικρότερη.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δουλειά ερευνητών του Ινστιτούτου Fraunhofer, πάνω σε νέα συστήματα προώθησης οχημάτων.

«Χρησιμοποιήσαμε ένα συνθετικό υλικό ενισχυμένο με ίνες για την κατασκευή πλαισίου κυλίνδρου για μία μονοκύλινδρη μηχανή για ερευνητικούς σκοπούς» αναφέρει ο Dr Λαρς Φρέντρικ Μπεργκ, υπεύθυνος προγράμματος και επικεφαλής έρευνας για το Lightweight Powertrain Design.

Το πλαίσιο αυτό ζυγίζει περίπου 20% λιγότερο από τα αντίστοιχα, κατασκευασμένα από αλουμίνιο, σημερινά, και έχει το ίδιο κόστος.

Αν και εκ πρώτης όψεως φαντάζει ιδανικό ως ιδέα, οι τεχνικές προκλήσεις είνια ουκ ολίγες, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να μπορούν να αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πιέσεις και δονήσεις, χωρίς να υφίστανται ζημιές.

Το ότι τα πλαστικά μπορούσαν να παρουσιάζουν τέτοιες ιδιότητες είναι γνωστό από το 1980, ωστόσο τότε η παραγωγή τέτοιων εξαρτημάτων ήταν δυνατή μόνο σε μικρούς αριθμούς, καθιστώντας την απαγορευτική για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να εντοπίσουν τα σημεία που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να τα ενισχύσουν με μεταλλικά ένθετα.

Επίσης, η γεωμετρία τους τροποποιήθηκε έτσι ώστε να εκτίθενται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τα χαρακτηριστικά του υλικού επίσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο: πρέπει να είναι επαρκώς σκληρό και άκαμπτο, και ανθεκτικό σε πετρέλαιο, βενζίνη και γλυκόλη, καθώς και να παρουσιάζει καλές επιδόσεις «συνεργασίας» με το μέταλλο.

Πρωτότυπο του εν λόγω κινητήρα θα παρουσιαστεί στη Hannover Messe αυτού του έτους (13-17 Απριλίου).

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχείς δοκιμές, οι οποίες επιδεικνύουν ότι ο κινητήρας παρουσιάζει επιδόσεις αντίστοιχες των συμβατικών, σε συνδυασμό με άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως ο χαμηλότερος ήχος και η μείωση της θερμότητας που εκπέμπεται στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε... λαμπάδα για την Ανάσταση
Μέχρι και... λαμπάδα έγινε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής τους τελευταίους μήνες.

Ένα μαγαζί που ειδικεύεται στην κατασκευή κεριών, έκανε τον υπουργό λαμπάδα για την Ανάσταση με το κλασικό κασκόλ του και το χαρακτηριστικό του χαμόγελο.

Ξανά ερωτευμένη, περίπου έναν χρόνο μετά το διαζύγιό της από τον Κρις Μάρτιν, είναι η Γκουίνεθ Πάλτροου, που επιβεβαίωσε τις σχετικές φήμες κάνοντας δημόσια εμφάνιση με το νέο της αμόρε! Mάλιστα, το ζευγάρι έχει συνεργαστεί επαγγελματικά, ενώ τους ενώνει και μία «περίεργη» σύμπτωση.





Η 42χρονη ηθοποιός βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά του 44χρονου Μπραντ Φάλτσουκ, τον δημιουργό του «Glee» και παραγωγό του «American Horror Story», με τον οποίο γνωρίστηκε το 2009, έπειτα από την guest εμφάνισή της σε πέντε επεισόδια της γνωστής τηλεοπτικής σειράς.

Μάλιστα, για τον ρόλο της στο «Glee» (υποδύθηκε την καθηγήτρια Χόλι Χόλιντεϊ), η Γκουίνεθ βραβεύτηκε με Emmy!



Οι πρώτες φήμες για το ειδύλλιο είχαν βγει στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο, η Γκουίνεθ απέφυγε να τις σχολιάσει.

Τώρα, με αφορμή τα γενέθλια του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός άδραξε την ευκαιρία και παρουσίασε σε όλους το νέο της αμόρε, καθώς πήγαν μαζί στο πάρτι που οργάνωσε ο συνάδελφός της, στη Σάντα Μόνικα!



Τόσο η Γκουίνεθ όσο και ο Μπραντ έχουν ένα διαζύγιο στην πλάτη. Μάλιστα, ο παραγωγός χώρισε τον Μάρτιο του 2013 έπειτα από 10 χρόνια γάμου και δύο παιδιά με τη συνάδελφό του Σούζαν Μπουκίνι.

Ενώ η ηθοποιός τον Μάρτιο του 2014 , επίσης έπειτα από 10 χρόνια γάμου και δύο παιδιά με τον frontman των Coldplay!

star.gr
Γιατί οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου
Μέσα σε διάστημα μόλις 150 ετών, οι Ολλανδοί πήραν επιπλέον μπόι 20 εκατοστά και είναι σήμερα ο ψηλότερος λαός του κόσμου. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην διατροφή με μπόλικο κρέας και γάλα -είναι και αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Για πολλές δεκαετίες, οι Αμερικανοί ήταν ο ψηλότερος λαός, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science. Τον 18ο αιώνα, οι Ολλανδοί ήταν 5 με 8 εκατοστά πιο κοντοί από ό,τι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή στα μέσα του 20ού αιώνα, οι Αμερικανοί έχασαν τα πρωτεία και είδαν τους Βορειοευρωπαίους να τους κοιτούν αφ' υψηλού. Δανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί και Εσθονοί έχουν σήμερα μεγαλύτερο ανάστημα. Οι Ολλανδοί κατέχουν όμως το παγκόσμιο ρεκόρ με μέσο ύψος 1,71 μέτρα για τις γυναίκες και 1,84 μέτρα για τους άνδρες, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.

Δεδομένου ότι η αύξηση του μέσου ύψους ήταν ταχεία στην Ολλανδία και άλλες χώρες, η μεταβολή αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της διατροφής και της υγειονομικής περίθαλψης.

Παρόλα αυτά, το ύψος είναι γνωστό ότι εξαρτάται από τουλάχιστον 180 γονίδια. Καθένα από αυτά έχει μικρή μόνο επίδραση στο ανάστημα, σε συνδυασμό όμως εξηγούν έως και το 80% της ποικιλότητας ενός πληθυσμού όσον αφορά το ύψος.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, υποδεικνύει ότι η φυσική επιλογή ευνοεί την αύξηση του ύψους, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ολλανδίας.

Η ομάδα του Γκερτ Σταλπ, βιολόγου στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, άντλησε στοιχεία από την ολλανδική βάση δεδομένων LifeLines, στην οποία έχουν καταχωρηθεί λεπτομερείς αναφορές για 94.500 άτομα στη βόρεια Ολλανδία το διάστημα 1935-1967.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι ψηλοί άνδρες αποκτούν περισσότερα παιδιά, και περισσότερα από τα παιδιά τους επιζούν μέχρι την ενηλικίωση. Κατά μέσο όρο είχαν 0,24 επιπλέον παιδιά σε σχέση με τους κοντύτερους Ολλανδούς, οι οποίοι υπολείπονται περίπου 14 εκατοστά σε σχέση με το μέσο ανάστημα.

Στις γυναίκες, όμως, η τάση ήταν διαφορετική, καθώς η μέγιστη αναπαραγωγική επιτυχία καταγράφηκε στις γυναίκες μέσου αναστήματος. Γιατί αυτή η διαφορά σε σχέση με τους άνδρες; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ψηλότερες γυναίκες ίσως δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο, ενώ οι κοντύτερες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν ένα παιδί.

Παρόλα αυτά, οι Ολλανδέζες είναι κατά μέσο όρο πολύ ψηλές. Και το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα γονίδια του μεγάλου ύψους γίνονται όλο και συχνότερα στον ολλανδικό πληθυσμό.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι το γιατί η φυσική επιλογή ευνοεί αυτά τα γονίδια. Η μελέτη δεν δίνει σαφή απάντηση, υπάρχουν όμως πολλά ενδεχόμενα: οι ψηλοί μπορεί να είναι γενικά πιο υγιείς, ή να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χωρίσουν και να κάνουν νέα οικογένεια. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι Ολλανδέζες προτιμούν τους ψηλούς άνδρες.

Υπάρχουν εξάλλου προηγούμενες μελέτες σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν δείξει ότι το μεγάλο ύψος σχετίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο εισόδημα, χαρακτηριστικά που ευνοούν την αναπαραγωγική επιτυχία.

Το περίεργο όμως είναι ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ολλανδία δεν εμφανίζεται σε άλλες χώρες. Προηγούμενη μελέτη του Σταλπ είχε δείξει ότι οι Αμερικανοί μέσου ύψους αποκτούν περισσότερα παιδιά από τους ψηλούς και τους κοντούς, και οι κοντές Αμερικανίδες αποκτούν περισσότερα παιδιά από τις γυναίκες μέσου ύψους.

Παραμένει άγνωστο γιατί η φυσική επιλογή δείχνει να ευνοεί το μέσο ή κοντό ανάστημα στις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταλπ εκτίμησε ότι οι Αμερικανίδες δεν προτιμούν τους ψηλούς.

«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τι θέλουν οι άνθρωποι» είπε.

in.gr
Ένα πολυτελές ξενοδοχείο που ο Κένεντι αποκαλούσε... σπίτι

Είναι ένα ξενοδοχείο «βουτηγμένο» στην ιστορία. Ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Τζον Φ. Κένεντι και η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός, Μπέτι Ντέιβις, που θεωρείται «ιερό τέρας» του αμερικάνικου κινηματογράφου το αποκαλούσαν «σπίτι» τους.


Πιο πρόσφατα έχει φιλοξενήσει τον άσο του τένις Ρότζερ Φέντερερ, ενώ σε αυτό έχουν γυριστεί και σκηνές από τη δημοφιλή σειρά «Gossip Girl».
Ο λόγος για το ξενοδοχείο πολυτελείας «The Surrey», το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» του Upper East Side της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, σε ένα από τα καλύτερα σημεία της φημισμένης αμερικανικής μεγαλούπολης.
Το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1926 και αρχικά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο-κατοικία. Ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Χάρις και η τραγουδίστρια Ρόζμαρι Κλούνι έμεναν σε αυτό, ενώ εργάζονταν στην πόλη.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια ολοκληρωτική ανακαίνιση, συνολικού κόστους 60 εκατ. δολαρίων και το ξενοδοχείο άνοιξε ξανά το 2009 με μια «φρέσκια όψη».
Ένα από τα πιο σημαντικά ατού του είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών λεπτών από το Σέντραλ Παρκ, τα καλύτερα μουσεία και τις γκαλερί του «Μεγάλου Μήλου» καθώς επίσης και από μπουτίκ καταστήματα γνωστών σχεδιαστών και οίκων μόδας στη λεωφόρο Μάντισον.

PASK-EYXES
Η Συντακτική Ομάδα του Starxeiamas σας ευχαριστεί καταρχήν για την υποστήριξή σας.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα με υγεία, Καλή Ανάσταση στις καρδιές όλων μας! 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!