Σάββατο 1 Μαΐου 2021

 

Πάσχα: Τι επιτρέπεται – Τι απαγορεύεται – Όλα αυτά που πρέπει να ξέρετε

Διαφορετικό θα είναι και φέτος το Πάσχα και είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύται.

Συγκεκριμένα:

Η Ανάσταση φέτος θα γίνει στις 21:00.

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σήμερα επίσης, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και να μείνουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για αύριο θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στο Άγιο Φως, η άφιξη του οποίου είναι στις 18.30, η υποδοχή θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Να σημειωθεί ότι ρολά σηκώνουν τα καταστήματα εστίασης (καφέ και εστιατόρια) μετά από 6 μήνες, στις 3 Μαϊου.

Το SMS στο 13033 παραμένει μέχρι τις 15 Μαΐου όταν και ανοίγει ο τουρισμός.

Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.

 

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία.

Για τον εορτασμό της μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου υπάρχει ειδικός τρόπος υπολογισμού.

Άλλες φορές ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου, και άλλες φορές η γιορτή μετατίθεται και γιορτάζεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Γιατί γίνεται αυτό;

Ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση, όμως, που η 23η Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Δείτε αναλυτικά όλες τις αργίες του 2021 από εδώ και πέρα:

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021.

Μεγάλη Παρασκευή: Παρασκευή 30 Απριλίου 2021.

Μεγάλο Σάββατο: Σάββατο 1η Μαΐου 2021.

Εργατική Πρωτομαγιά: Σάββατο 1η Μαΐου 2021.

Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 2 Μαΐου 2021.

Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.

Πεντηκοστή: Κυριακή 20 Ιουνίου 2021.

Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Κοίμηση της Θεοτόκου: Κυριακή 15 Αυγούστου 2021.

Ημέρα του ΟΧΙ: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021.

Χριστούγεννα: Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021.

Σύναξη της Θεοτόκου: Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021.

Τα τριήμερα
Τριήμερο 19-21 Ιουνίου (του Αγίου Πνεύματος που «πέφτει» πάντοτε τη Δευτέρα).
Τριήμερο 25-27 Δεκεμβρίου (τις ημέρες των Χριστουγέννων).

Πηγή: ekklisiaonline.gr

 

Τα τυριά αποτελούν αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, τα τυριά είναι πολύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Φυσικά, όλα τα τυριά δεν έχουν την ίδια σύσταση, τόσο σε λιπαρά, όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Το έγκριτο επιστημονικό σάιτ Medical Daily, λοιπόν, έφτιαξε μία λίστα με τα 5 τυριά, που είναι τα πιο υγειινά και αιτιολογεί το γιατί.

Δείτε:

Κατσικίσιο τυρί
Περιέχει λιγότερη λακτόζη συγκριτικά με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, γι’ αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μοτσαρέλα
Η μοτσαρέλα είναι εξαιρετικά αγαπητή στους περισσότερους καταναλωτές. Έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή υφή. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) από άλλους τύπους τυριών. Καλύπτει επίσης το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ανά μερίδα.

Παρμεζάνα
Ανήκει στην κατηγορία των τυριών που όσο ωριμάζουν γίνονται καλύτερα. Η περιεκτικότητά της σε λακτόζη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με ευαισθησίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρμεζάνα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο,. Μάλιστα, είναι η καλύτερη επιλογή για αθλητές και άτομα με έντονο πρόγραμμα.

Τσένταρ
Αυτό το τυρί μοιάζει με την παρμεζάνα, καθώς ανήκειστα τυριά ωρίμανσης και αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ2, που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά.

Ρικότα
Παρότι συνήθως παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών, είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών. Επιπλέον, αποτελεί πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Πηγή: olivemagazine.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!