Δευτέρα 11 Μαΐου 2020


Έληξε χθες η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας στην οποία είχε προχωρήσει η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως όλα τα δελτία ανεργίας που έληγαν από τις 18 Μαρτίου έως και τις 10 Μαΐου 2020 έχουν ήδη ανανεωθεί αυτόματα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.
Από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα ανανεώνουν το δελτίο ανεργίας τους μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην παρακάτω διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ananeose-deltiou-anergias
Ο ΟΑΕΔ έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο σύνολο υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ανέργους, εργαζόμενους, εργοδότες και επιχειρήσεις. Η πρόσβαση νέων χρηστών στις περισσότερες από 40 διαθέσιμες e-υπηρεσίες γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.
Η ανανέωση μπορεί επίσης να πραγματοποιείται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αλλά συστήνεται η μη προσέλευση στα ΚΕΠ για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος εφαρμογών smartphones ζητούν τη συγκατάθεση του κοινού για την παρακολούθηση των κινήσεων τους, ορίζοντας μία νέα κοινωνική πραγματικότητα στην εποχή της πανδημίας, προκαλώντας αρκετές συζητήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν οικειοθελώς δεχτεί αυτή την παραβίαση των δικαιωμάτων και της ιδιωτικής τους ζωής, επιτρέποντας την παρακολούθησή τους σε μια προσπάθεια των Αρχών να ιχνηλατήσουν τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Μαζί με την ιχνηλάτηση, ένας από τους λόγους που έγινε εκτεταμένη χρήση μεθόδων παρακολούθησης του κοινού μέσω εφαρμογών στο κινητό ήταν η παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων της καραντίνας από τους πολίτες. Το στοιχείο που θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι συνέπειες της εκτεταμένης παρακολούθησης των πολιτών, μαζί με το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έγινε κοινός τόπος και μάλιστα σχεδόν εν μία νυκτί, με την αφορμή της εξάπλωσης του ιού.
Η αμερικανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει πως περισσότερα από 27 διαφορετικά κράτη του κόσμου χρησιμοποιούν δεδομένα από τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για την παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτών τους, ενώ σε 30 διαφορετικές χώρες διατίθενται ειδικές εφαρμογές για τα smartphones των πολιτών που να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και τις οποίες κατεβάζουν με τη θέλησή τους οι πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου 2 εκατομμύρια πολίτες κατέβασαν την ανάλογη εφαρμογή στο κινητό τους για να παρακολουθούνται.
Και μπορεί στην περίπτωση των επιδημιολόγων τα πράγματα να είναι πιο αγνά, αλλά η κατάσταση φαίνεται να περιπλέκεται,a όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών με την αφορμή του COVID-19. Στο Ισραήλ, υπήρξε έντονη κριτική για το λογισμικό που αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε για αυτό το σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, έχει αξία να λάβει κανείς υπόψη του την πολιτική κατάσταση και το επίπεδο αυταρχισμού μίας κυβέρνησης σε μία χώρα που εφαρμόζονται τέτοια μέτρα. Για παράδειγμα, στην Τουρκία, η εφαρμογή Life Fits in the Home, αναλαμβάνει να προειδοποιήσει τους άνω των 65 ετών πολίτες πως δεν πρέπει να εγκαταλείπουν το σπίτι.
Ήδη αρκετές οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, κυρίως για το ποια θα είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της πανδημίας είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Ειδικά τώρα, που το lockdown παύει σταδιακά να ισχύει στις περισσότερες χώρες. Κυρίως, λοιπόν, η λεγόμενη κοινωνική απόσταση είναι αυτή για την οποία συμφωνούν-φωνάζουν οι ειδικοί ότι πρέπει να τηρείται ευλαβικά.
Παρ’ όλα αυτά, όπως βλέπουμε, άλλωστε, να συμβαίνει και στην Ελλάδα, έτσι και σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι ξεχνούν -ή αδιαφορούν. Ειδικά σε πάρκα και πλατείες, παρατηρούνται εικόνες συγχρωτισμού, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο.
Στη Σιγκαπούρη, ωστόσο, μάλλον τη βρήκαν τη λύση.
Πέρα από την αστυνομία, που καλεί τον κόσμο να τηρεί την απόσταση των δύο μέτρων, έχουν βγάλει σε πάρκα και σε πλατείες τρία τετράποδα ρομπότ, τα οποία περπατούν και υπενθυμίζουν με ηχογραφημένα μηνύματα στους ανθρώπους να είναι μακριά ο ένας από τον άλλον!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!