Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

 

Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι στο Αφγανιστάν να καλύπτουν το κεφάλι τους, ακόμη και με μια κουβέρτα αν είναι απαραίτητο, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, προειδοποίησε σήμερα το υπουργείο Προώθησης των Ηθών.

Στις περισσότερες γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα είχε απαγορευθεί να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, αν και οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι θα τους επιτραπεί μόλις πληρούνται κάποιοι όροι, όπως ο αυστηρός διαχωρισμός των φύλων στον χώρο εργασίας.

Το υπουργείο προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να εμφανίζονται στον χώρο εργασίας τους αν δεν έχουν καλυμμένο σωστά το κεφάλι τους και πρόσθεσε ότι αν δεν τηρούν αυτό τον κανόνα, θα απολύονται.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσο μέρος του κεφαλιού των γυναικών θα πρέπει να καλύπτεται, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών ήδη φορούσε μαντίλα και όχι χαλαρά προτού καν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

«Μπορούν να φορούν το χιτζάμπ με τον τρόπο που επιθυμούν», επεσήμανε ο Μοχάμαντ Σαντίκ Ακίφ Μουχατζίρ εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όταν ρωτήθηκε αν οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν μπούρκα, απάντησε ότι μπορούν να φορούν το κάλυμμα της επιλογής τους.

Μπορούν «να φορούν οποιουδήποτε τύπου χιτζάμπ, εξαρτάται από αυτές, όμως θα πρέπει να καλύπτονται με σωστό τρόπο (…) ακόμη κι αν χρειαστεί να φορέσουν μια κουβέρτα», τόνισε.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

 H Άιλα Φίσερ προειδοποιεί: «Το Instagram είναι τοξικό για τα παιδιά»

Η ‘Αιλα Φίσερ τονίζει τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά.

Η πρωταγωνίστρια του «Wolf Like Me» εξέφρασε τις απόψεις της για το Instagram σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «The Independent».

«Είναι τοξικό για τα παιδιά και λόγω του πολλαπλασιασμού των ψεύτικων ειδήσεων» είπε η Αυστραλή ηθοποιός και επέκρινε την πλατφόρμα για πρόκληση εκφοβισμού και κατάθλιψης.

«Στην πραγματικότητα, είμαι ήπια» συνέχισε. «Το Instagram αυξάνει τον εκφοβισμό και τον φόβο της απώλειας και οδηγεί σε άγχος και κατάθλιψη. Οπότε, προφανώς, δεν είμαι θαυμάστρια του Instagram».

Η ‘Αιλα Φίσερ είπε επίσης ότι αποφεύγει να δημοσιεύει ο,τιδήποτε πολύ προσωπικό στη σελίδα της στο Instagram. «Προσπαθώ να επικεντρωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάρτηση θεμάτων που συνδέονται με την εργασία και δεν δημοσιεύω τίποτα προσωπικό» ανέφερε.

Ο Σάσα Μπάρον Κόεν έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν το Facebook «τη σημαντικότερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία».

Η Φίσερ και ο σύζυγός της, ηθοποιός Σάσα Μπάρον Κόεν είναι γονείς της Όλιβ, δώδεκα ετών, της Ελούλα, οκτώ και του Μοντγκόμερι τεσσάρων ετών.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάρτιο του 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τις δυνατότητες του iPhone 13 Pro θέλησε να διαφημίσει η Apple. Έτσι αποφάσισε να κάνει συμφωνία με τον σκηνοθέτη του Oldboy, Park Chan-wook, ο οποίος και έφτιαξε μια σύντομη ταινία διάρκειας 20 λεπτών μόνο με το κορυφαίο μοντέλο από τις νεότερες ναυαρχίδες της αμερικανικής εταιρείας.

Η ταινία ονομάζεται “Life is but a dream” και θυμίζει έντονα αρκετά από τα προηγούμενα έργα του. Μπορείτε να δείτε την ταινία στη συνέχεια.

 

Νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, εξηγεί τους λόγους που τα αποδημητικά πουλιά επιλέγουν να μεταναστεύουν στις πόλεις και όχι στη φύση.

Ερευνητές  μελέτησαν το ταξίδι, τις στάσεις και τις συνήθειες σε 80 αποδημητικά πουλιά μέσω μιας συσκευής ραδιοσυχνοτήτων με αποτέλεσμα να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για τους λόγους που «αγαπούν» να κάνουν στάση για ανεφοδιασμό στα αστικά κέντρα.

Τεράστιος αριθμός αποδημητικών πτηνών επισκέπτονται πόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τα ταξίδια τους, τα οποία συχνά καλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν είναι πάντα προφανές γιατί έρχονται σε αστικές τοποθεσίες. Μερικά φαίνεται να έλκονται από το φως. Άλλα φαίνεται να απολαμβάνουν το φαγητό που προσφέρεται. Αλλά οι πόλεις δεν είναι πάντα φιλικές προς τους «μετανάστες» αυτούς των αιθέρων.

Ο αριθμός των νεκρών πτηνών, δυστυχώς, είναι συγκλονιστικός. Μερικά αποδημητικά πτηνά, για παράδειγμα, σκοτώνονται από οικόσιτες γάτες ενώ άλλα συγκρούονται με κτίρια. Πολλές χιλιάδες πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στη Νέα Υόρκη όταν πέφτουν στα έντονα φωτισμένα παράθυρα των ουρανοξυστών, ένα πολύ γνωστό πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις. Σχετικά πρόσφατα, ένα κοπάδι κοτσύφια κινηματογραφήθηκε να πέφτει από τον ουρανό σε έναν δρόμο στην πόλη του Μεξικού.

Και όμως, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι οι πόλεις, αν και επικίνδυνες, μερικές φορές μπορούν να στηρίξουν τα αποδημητικά είδη. Πώς μπορούμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι πόλεις λειτουργούν περισσότερο ως ταξιδιωτικά καταφύγια – και όχι παγίδες θανάτου – για αυτά τα είδη;

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, η Μοράλες και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν ότι οι τσίχλες του Swainson κάνουν εκπληκτικά μεγάλες στάσεις στο Μόντρεαλ. Εκεί ακολουθούν μια διαδικασία μέσω της οποίας ρίχνουν και ξαναγεννούν μερικά από τα φτερά τους. Αυτό τους βοηθά να προετοιμαστούν για τη μακρά μετανάστευση. Είναι σαν να βάζεις ένα νέο σετ ελαστικών στο αυτοκίνητό σου.

«Είναι εκπληκτικό ότι αυτή η μικρή πράσινη περιοχή μπορεί να υποστηρίξει ένα πουλί για 40 ημέρες», εξηγεί στο BBC η Μοράλες. Τα πτηνά μένουν σε αυτόν τον αστικό χώρο πρασίνου ακριβώς επειδή είναι πλούσιος σε πόρους όπως μούρα και νερό.

Κάθε πουλί που προσγειώνεται σε ένα πάρκο της πόλης θα μπορούσε να βρει τέτοιες ανταμοιβές, αλλά τι έλκει τα πουλιά σε μια πολύβουη μητρόπολη εξαρχής; Θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να έχει να κάνει με το φως.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί τα πουλιά έλκονται από το τεχνητό φως τη νύχτα, αλλά υπάρχουν άφθονα στοιχεία για αυτό το αποτέλεσμα. Μια πιθανότητα είναι ότι τα πουλιά – τα οποία χρησιμοποιούν το φως των αστεριών για να πλοηγηθούν – παρασύρονται από φωτεινά σημεία.

Το φως λειτουργεί ως πλοηγός για τα ταξίδια τους, ενώ χρησιμεύει και πρακτικά για να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες. Αντίστοιχα, εξίσου χρήσιμα τους φαίνονται τα τεχνητά φώτα στα αστικά κέντρα που ανάβουν τη νύχτα. Από την άλλη πλευρά όμως θεωρούνται υπεύθυνα και για τον θάνατο εκατομμυρίων -ενδεχομένως και δισεκατομμυρίων- πουλιών κάθε χρόνο, καθώς προσκρούουν πάνω σε «φωτεινά» κτίρια, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται.

Πολλά εκατομμύρια, ενδεχομένως και δισεκατομμύρια, αποδημητικών πτηνών πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτής της έλξης τους. Τα ψηλότερα, φωτεινότερα κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος των γνωστών μονοπατιών αποδημητικών πτήσεων είναι πιθανώς τα πιο θανατηφόρα. Έρευνα έδειξε ότι το τεράστιο συνεδριακό κέντρο McCormack Place στο Σικάγο, για παράδειγμα, προκάλεσε έως και 11.567 θανάτους πουλιών μεταξύ 2000 και 2020.

Δεδομένων των πορισμάτων από τη μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι πόλεις μπορούν να δέχονται ευπρόσδεκτα την άγρια ​​ζωή. Προτείνουν μάλιστα να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός, που θα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη φιλοξενία τους, όπως η μέριμνα για την ύπαρξη χώρων βλάστησης. «Είναι καλό για τους ανθρώπους, είναι καλό για τον πλανήτη, είναι καλό για την άγρια ​​ζωή», σημειώνουν.

 Βρετανία: Έφαγε φαγητό που είχε αφήσει ο συγκάτοικός του και ακρωτηριάστηκε

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε για έναν νεαρό φοιτητή από την Μεγάλη Βρετανία η απόφαση να φάει τα αποφάγια που άφησε ο συγκάτοικός του καθώς λίγο αργότερα οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τα πόδια του.

Η σπάνια περίπτωση ήρθε στη δημοσιότητα από το New England Journal of Medicine, με το όνομα του φοιτητή να μη δίνεται στη δημοσιότητα, αναφερόμενος μόνο ως «JC».

Έκανε υψηλότατο πυρετό, είχε 166 καρδιακούς χτύπους το λεπτό και όταν εμφάνισε σήψη, οι γιατροί προχώρησαν σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του.

Ο νεαρός φοιτητής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mirror», έφαγε ότι απέμεινε από τα νουτλς με κοτόπουλο που είχε παραγγείλει το προηγούμενο βράδυ ο φίλος του.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο Βρετανός δεν είχε αλλεργίες και είχε κάνει όλα τα παιδικά εμβόλια, με βάση το ιστορικό που του πήραν οι γιατροί.
Σπανίως κατανάλωνε αλκοόλ, κάπνιζε ωστόσο δύο πακέτα τσιγάρα την εβδομάδα και μαριχουάνα σε καθημερινή βάση.

Φωτο από express.co.uk

«Ο ασθενής ήταν καλά μέχρι και 20 ώρες πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, όταν εμφανίστηκε διάχυτος κοιλιακός πόνος και ναυτία αφού έφαγε ρύζι, κοτόπουλο και ότι είχε απομείνει από το πιάτο του φίλου του».

Ο Βρετανός «JC» εργαζόταν λίγες ώρες σ’ ένα εστιατόριο και δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα ούτε είχε έρθει σε επαφή με ζώα ή ανθρώπους που ήταν άρρωστο.

Μετά τον κοιλιακό πόνο και τον εμετό ακολούθησαν ρίγη, γενικευμένη αδυναμία, προοδευτική επιδείνωση διάχυτων μυαλγιών, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα και θολή όραση.

Πέντε ώρες πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, το δέρμα του έγινε μωβ και ένας φίλος του τον πήγε στα εξωτερικά ιατρεία για αξιολόγηση.

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι έπασχε από μια επιθετική βακτηριακή λοίμωξη με αποτέλεσμα οι νεφροί του να υπολειτουργούν και το αίμα του να αρχίζει να πήζει.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!